Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

Mozda gresim ili ne vidim dobro? Vidljiva su i neka ostecenja?
Na par mjesta su blago uvijeni limići. Medjutim puno gore izgleda na slici nego sto jeste. Zanemarivo.

Zanimljivo sto je saće - izmjenjivac bio dosta prasnjav. Inace je stan renoviran, nema tepiha, dosta smo uredni, nema prašine nesto puno a filteri se redovno ciste.
Dosta prasnjavija nego moja druga klima.
Miskim da sa strane od filtera ulazi dosta prašine, ostane par mm prostora, a tu je nekako najvise i nakupljeno.

Inace sam smislio drugaciji filter za ovu klimu, uslikam sutra

Klima se rastavlja slično kao i sve ostale ali donekle malo teže. Ako ste ikada išta rastavljali i znate sa šarafcigerom neće biti problema, ako niste baš oko toga bolje ne barkati.
Kada je nešto baš bitno za naglasiti ja ću to i uraditi, ostalo je sve onako očigledno i jednostavno, vidite dok radite i jasno vam je šta treba.
Prije svega izvadite filtere.
1) Skine se krilce koje ide gore dole tako što se na sredini pomjeri kopča koja drži središnji dio krilca i onda se krilce savije na sredini da izadje iz žljebova sa strane.
2) Skine se tamno sivi obli dio plastike na donjem dijelu klime (koji se nalazi okolo ovog gore pomenutog krilca i okolo "pametnog oka", bukvalno se prstima počupa jer ga drže samo žabice (eventualno se pomognete onim plastikama za rastavljanje ali može se prstima)
3) Kada se skine pomenuta plastika oslobode se 3 šarafa koja se odvrnu a potrebno je odvrnuti još 2 šarafa koja se nalaze ispod malih plastičnoh poklopčića i nalaze se otprilike ispod turbine, vide se kada se skine krilo iz koraka 1.
4) Odvrnete zadnji šaraf od poklopca na desnom dijelu klime gdje se nalazi elektronika i skinete poklopac
5) Skinete poklopac (veliki ispod kojeg budu filteri) tako što ga podignete malo više uvis i malo prstima raširite dio poklopca koji ulazi u klimu, ide lako, malo pogurate naprijed nazad strane i iskoči.
5) Sa poklopca odvnete šaraf koji drži display na poklopcu koji se onda izvuče sa strane.
6) Izvučete kablove od displaya i senzora i otkačite wifi modul (sve je na vidnom mjestu) i ostavite ih da vise tamo desno gdje je sva ona elektronika

Sada ide teži dio... Za one koji prvi put skidaju plastiku klime, znači skida se kompletna plastika tako da ostane samo izmjenjivač i elektronika vidljiva, od plastine nema ništa, obično samo ostanu leđa klime uz zid (ako tu uopšte ima plastike) i nešto malo pastike na dnu ispod turbine.
Skoro sve klime obicno imaju ovako par šarafa na dnu a sa gornje strane imaju žljebove u koje je ukočana kompletna ta plastika, maska od klime. Vecinu sam rastavljao tako da sa gornje strane raskačim te plastike i povučem prema sebi i tako je svučem. Ponekad eventualno treba malo rastegnuti donji dio par mm da lijepo sidje.
Kod ove klime nisam tako uspio jer su 2 zljeba sa gornje strane baš baš onako čvrsto uhvatila zid klime i nisam mogao odvojiti.
Vidio sam da se strane od klime takodjer nekako mogu rastaviti jer imaju prorezi i naziru se kopče ali jednostavno nisam mogao doći da njih da posebno skinem strane pa onda prednji dio. Možda to nije tako ni zamišljeno već je samo tako proizvedeno i sklopljeno....

Uspio sam tako što sam malo više nategao donjio dio plastike klime i vukao ga prema sebi i ujedno uvis prema plafonu. Tako nategnuto sam uspio svući sa donjeg dijela (dio ispod turbine).
Ovdje treba otkačiti pametno oko, onaj senzor jer ako zaboravite na njega i nastavite skidati masku počupaćete kablove. Lako se raskači, drže ga 2 žabice. Onda sam zadigao plastiku i prstima i ravnim šarafcigferom sam uspio otkačiti one gore 2 pomenute čvrste kopče koje su držale plastiku na vrhu. Nezgodno jer treba malo jače vući a strah vas da ne polomite plastiku. Ne vucite za one tanke plastične recke koje su na vrhu klime.

7) Kada ste poskidali masku slijedi zaštićivanje. Ispod klime sam zakačio onu kesu za ciscenje klima koju sam narucio na aliekspresu sa crijevom (super stvar).
Ispod tekese (ispod klime) sam trakom za zid zaljepio komad najlona koji je po 30 cm siri od klime i pruzio ga do poda. Manji komad sam zalijepio iznad klime tačno do klime i 20 tak cm po plafonu. Moj savjet je da fino znači sve oko klime zaštitite najlonom tako da ne razmišljate o prskanju.

8)Na izmjenjivaču, desno kod elektronike ima neki senzor koji je usarafljen jednim sarafom, odvrnete, iscupate uvis i isto gurnete tamo gdje je elektronika.

9) uzmete jednu kesu koja nije šuplja i unju potrpate sve senzore, ekran i ujedno prekrijete svu elektroniku lijepo i pazljivo zastitite tom kesom da ne može voda tu doći (nećete prskati po tome kao ludi i odvojeno je platikom od izmjenjivača ali najbolje je to pazljivo zakloniti kesom).

E sad da li je po propisu ili ne, ali ja cistim ovako....

10) Preporučuju axel sgraso, uzmete to ili neko sredstvo bas za ciscenje klime. Nemojte ništa prejako što odmašćuje jer valjda može oštetiti izmjenjivač, nagristi ga. Ja nisam mogao naci pomenuto pa sam kupio neki Diplo Degreaser home varijanta (piše da je za tekstil, plastike i štošta pa nije agresivan a odmašćuje). Sa njim sam dobro isprskao izmjenjivač odozgo prema dole (ima i jedan malio dio iza, nemojte zaboraviti) a nakon toga sam isprskao i turbinu odozdo i ostavio da odstoji 5 min.

Najidelanije je izvaditi turbinu pa je onda kao čovjek u kadi oprati. Medjutim da se izvadi turbina mora se odsarafiti izmjenivač i zadići sa lijeve strane (nakon sto se odsarafi jedan šaraf koji drži turbinu na motoru desno (izmedju lopatica turbine). Medjutim mene je baš strah zadizati izmjenjivač i one cijevi od gasa, ja to ne smijem. Ali turbina se mora oprati jer je bitno akone ne i bitnije od pranja izmjenjivača. Pogotovo ako imate neugodne mirise jer se ugl tu hvataju bakterije i buđ.

11. Kupio sam od 3l onu bocu za prskanje voća koja se napumpa pa onda šprica (jako korisna stvar) Mlaznicu okrećete pa stimate da li prska mlaz ili rasipa na sitno prskanje. I nasuo TOPLE-POVRUĆE vode. Isprao dobro izmjenjivač sitnim mlazom a onda odozdo isprao trubinu jačim mlazom. Iznenadilo mi koliko je turbina bilja prljava i koliko se po njoj pohvatalo onoga nečega. Još nismo pušači. Dok se pršće turbina biti pazčjiv da je ona kesa koja visi ispod klime rasirena jer sva voda kojom se prsce turbina curi u tu kesu pa kroz crijevo u kantu. A voda od izmjenjivaca curi van.

12. Sve navedeno sam ponovio ali umjesto sredstva za odmascivanje sam toplom vodom i asepsolom ponovo naspricao i izmjenjivac i trubinu radi dezinfekcije pa nakon sto je odstojalo isprao opet toplom vodom. Pustio da se dobro okapa i iscjedi pa prebrisao sta se moze ubrusom. Provrtite malo turbinu jer ostane na njoj dosta vode.

13. Sklopio sve obrnutim redosljedom i ukljucio klimu na grijanje 20tak minuta da se sve osusi

Prvi put kada radite treba vam jedno bar sati i po do 2h. Kasnije izmedju 45 min i sat vremena

link kese za čišćenje

Posuda za prskanje
prskalica-garden-mini-1-5l~18154.jpg

rastavljena klima
viber_slika_2024-09-10_15-48-24-183.jpg

kanta sa vodom iz turbine (ovo kafeno sto pliva po vodi je sa balkona nanjeo vjetar sa drveca ali prljava voda je sa turbine)
viber_slika_2024-09-10_15-48-23-798.jpg

ovako izgleda zasticeno (ovo mi je druga klima TCL iz djecije sobe ali je isti fazon) i zanimljivo sto sam nju rastavio za 10 min a ocistio za pola sata
viber_slika_2024-09-10_15-49-09-634.jpg

Za koliko stigne kada se uzme tako preko interneta.Posto vidim da je u radnjama nema,ima pro x.A moze preko interneta da se kupi na tim sajtovima.
Sledeće nedelje ovaj model biće ponovo dostupan u Hisense maloprodajma. Količina je baš ograničena, tako da će se verovatno brzo rasprodati.

Samo da napomenem da se ne mora cistiti ovako, izmenjivac se moze ocistiti sa namontiranim koritom i sva prljavstina kroz odvod ode napolje, pa se onda korito/kadica skine i opere.

Ovde je kolega malo otisao u ekstrem predostroznosti, da znaju drugi da se ne plase, ne mora nista da se stavlja oko klime, nema tu nekog prskanja i prljanja.

Ovo plavo je potrebno samo ako necete da skidate turbinu ili perete sa skinutom kadicom.
Ali ako ste vec dotle dosli, onda je bolje skinuti turbinu i sve lepo oprati, kao i krpom prljavstinu iza izmenjivaca kojoj imate pristup tek kada skinete turbinu.

Poslednja izmena:
Da li je neko koristio CLEAN opciju za ciscenje spoljasnje i unutrasnje jedinice?Neka podeli iskustvo.

Kada ukljucujes CLEAN klima treba da radi ili ne?Nailazio sam na uputsva da radi a i da ne radi jer samim aktiviranjem ciscenja klima pocinje da radi.Ja sam odradio ciscenje bez direktnog ukljucivanja.Sama se uklucila i kasnije isklucila.

Na modu grijanje da li se klima i kompresor i duvanje gasi skroz kada dostigne temperaturu ili nastavi duvati lagano.

Kada ukljucujes CLEAN klima treba da radi ili ne?Nailazio sam na uputsva da radi a i da ne radi jer samim aktiviranjem ciscenja klima pocinje da radi.Ja sam odradio ciscenje bez direktnog ukljucivanja.Sama se uklucila i kasnije isklucila.
Ja sam uključivao CLEAN dok je radila, sama se ugasi posle

Bio je danas kod mene momak da mi uradi dubinsko, nije vadjena turbina zato jer je previse cimanja, a slican efekat se dobija i sa prskanjem sa onim pritiskom.

Dobrih 2-3h sve ukupno, brisao onu plastiku glavnu, a neke delove prao lepo, filtere itd sve lepo sudjerom, momak je bio prao turbinu dobrih 30-40min da se sve lepo skine zato jer turbina ima sigurno preko 40-50 peraja, pa svaki zasebno je bio opran/ispran.

Sad je klima kao nova. Naplatio mi je 2000 RSD za dubinsko, uradjeno je dobro po meni za te pare ne moze bolje.

Pre - Posle slike

Prilozi

• 1726511270281.png
    1726511270281.png
    705.1 KB · Pregleda: 47
  • 1726511287151.png
    1726511287151.png
    656.5 KB · Pregleda: 41
  • 1726511401427.png
    1726511401427.png
    613.5 KB · Pregleda: 36
  • 1726511423931.png
    1726511423931.png
    530.5 KB · Pregleda: 41
  • 1726511651589.png
    1726511651589.png
    452.7 KB · Pregleda: 39
Na par mjesta su blago uvijeni limići. Medjutim puno gore izgleda na slici nego sto jeste. Zanemarivo.

Zanimljivo sto je saće - izmjenjivac bio dosta prasnjav. Inace je stan renoviran, nema tepiha, dosta smo uredni, nema prašine nesto puno a filteri se redovno ciste.
Dosta prasnjavija nego moja druga klima.
Miskim da sa strane od filtera ulazi dosta prašine, ostane par mm prostora, a tu je nekako najvise i nakupljeno.

Inace sam smislio drugaciji filter za ovu klimu, uslikam sutra
Da, i meni je bas bila prasnjava spolja jedinica, kao da je na ulici sedela ili u prostoru gde ima konstanta prasina, a naravno nije nigde bila na tim mestima od navedenih.

Za sace mozes da kupis ovako nesto, pogledaj na neka mesta mozda nadjes istu stvar kod nas za jeftinije, pogledaj i ali express mozda tamo ima za jeftinije.

Takodje sto se tice gore, mozes ovo da kupis ovo , ovo za prasinu, vidi ostale produkte, ja cu uzeti par stvari izgledaju kao jako korisne kako bi se prasina smanjila.

Da li se meni čini ili samo kod mene ova klima kad greje mora 1-2 stepena više da se našteluje da bi grejala?
Kad stavim npr na 24 ona veoma malo duva i ugasi se, njen glupi senzor loše detektuje temperaturu u sobi. U sobi nema 24 stepena, onda stavim na 26 i bude ok.

Da li se meni čini ili samo kod mene ova klima kad greje mora 1-2 stepena više da se našteluje da bi grejala?
Kad stavim npr na 24 ona veoma malo duva i ugasi se, njen glupi senzor loše detektuje temperaturu u sobi. U sobi nema 24 stepena, onda stavim na 26 i bude ok.
Sonda za citanje temperature se nalazi gore u visinu tako da ce uvek meriti malo vise nego obicno, topao vazduh sam po sebi ide gore i onda ce uvek temperatura da bude za 1-2 stepena vise nego koliko je zapravo dok ti sedis na stolicu zbog termodinamike i samog dizajna toplomera. Npr na nogama ce ti uvek biti hladnije nego gore na glavu/grudi zato jer sav hladan vazduh ide dole kao slag na tortu. Ali se to moze resiti time sto pojacas malo vise klimu.

Sonda za citanje temperature se nalazi gore u visinu tako da ce uvek meriti malo vise nego obicno, topao vazduh sam po sebi ide gore i onda ce uvek temperatura da bude za 1-2 stepena vise nego koliko je zapravo dok ti sedis na stolicu zbog termodinamike i samog dizajna toplomera. Npr na nogama ce ti uvek biti hladnije nego gore na glavu/grudi zato jer sav hladan vazduh ide dole kao slag na tortu. Ali se to moze resiti time sto pojacas malo vise klimu.

Misliš pojačam temperaturu na klimi?

Kad stavim npr na 24 ona veoma malo duva i ugasi se, njen glupi senzor loše detektuje temperaturu u sobi. U sobi nema 24 stepena, onda stavim na 26 i bude ok
Da li si cistio filtere ili ti se sonda naprasila? Cini mi se da kod ovog modela prebacuje za 2 stepena

Ja je stimam za 2 niže. 22 da mi bude 24. I kdrzava poprilicno precizno.

Kupio sam ovaj cesalj podavno za ispravljanje limića ali ovo sto se vidi na slici je bas beznacajno, ne dodiruju se limići tako da nema neke opstrukcije u protoku vazduha, nije idealno paralelno pa na slici izgleda gore nego sto jeste. A plus ako se zagledate limici imaju jos jedan sloj pod limića 2-3mm dublje pa me strah da to ne ostetim...

Ja sam problem sa prljanjem rijesio tako sto sam izbacio filtere koji dodju uz klimu i napravio filter od iste mrezice koju sam kupio na aliexpresu i neke improvizovane plastike i sad mi filer stoji na vrhu klime, samo ga malo češće perem ali se manje prasi izmjenjivac.

Tvornicki filter ne naljeze uz onu plastiku idealno i dio prasine tuda prolazi.

Ne bih stavljao onu vatu sto ste slali jer bojim se da ce smanjivati protok vazduha vise nego sto to rade filteri

• Like
Reagovanja: Tpo
Meni nordic model u trpezariji radi full na ifeel daljinac je na 4 metra od klime na visini od metar ipo. I gadja temp drzim je na 24 odrzava lepo kad kad digne na 25 pa se ugasi neko vreme. U dnevnoj mi 23 preko puta trpezarije u kupatilu 23. Inace greje 68 kvadrata trenutno neizolovanih sa losim ulaznim vratima. Dok u spavacoj ne mog da je ubodem nikako trenutno je na 17 ifeal daljinac na 5 metra visina metar. U sobi je 20-21 i ona opet svremena na vreme se upali da duva. a gore greje 40tak kvadrata hodnik i spavacu...

Od sinoc kod mene ponovo ne radi ConeectLife.Poruka je bila da promenim lozinku.Promenio i dalje bez promene."Komercijalna klima Odsutan".

Nazad
Vrh Dno