Klima se rastavlja slično kao i sve ostale ali donekle malo teže. Ako ste ikada išta rastavljali i znate sa šarafcigerom neće biti problema, ako niste baš oko toga bolje ne barkati.
Kada je nešto baš bitno za naglasiti ja ću to i uraditi, ostalo je sve onako očigledno i jednostavno, vidite dok radite i jasno vam je šta treba.
Prije svega izvadite filtere.
1) Skine se krilce koje ide gore dole tako što se na sredini pomjeri kopča koja drži središnji dio krilca i onda se krilce savije na sredini da izadje iz žljebova sa strane.
2) Skine se tamno sivi obli dio plastike na donjem dijelu klime (koji se nalazi okolo ovog gore pomenutog krilca i okolo "pametnog oka", bukvalno se prstima počupa jer ga drže samo žabice (eventualno se pomognete onim plastikama za rastavljanje ali može se prstima)
3) Kada se skine pomenuta plastika oslobode se 3 šarafa koja se odvrnu a potrebno je odvrnuti još 2 šarafa koja se nalaze ispod malih plastičnoh poklopčića i nalaze se otprilike ispod turbine, vide se kada se skine krilo iz koraka 1.
4) Odvrnete zadnji šaraf od poklopca na desnom dijelu klime gdje se nalazi elektronika i skinete poklopac
5) Skinete poklopac (veliki ispod kojeg budu filteri) tako što ga podignete malo više uvis i malo prstima raširite dio poklopca koji ulazi u klimu, ide lako, malo pogurate naprijed nazad strane i iskoči.
5) Sa poklopca odvnete šaraf koji drži display na poklopcu koji se onda izvuče sa strane.
6) Izvučete kablove od displaya i senzora i otkačite wifi modul (sve je na vidnom mjestu) i ostavite ih da vise tamo desno gdje je sva ona elektronika
Sada ide teži dio... Za one koji prvi put skidaju plastiku klime, znači skida se kompletna plastika tako da ostane samo izmjenjivač i elektronika vidljiva, od plastine nema ništa, obično samo ostanu leđa klime uz zid (ako tu uopšte ima plastike) i nešto malo pastike na dnu ispod turbine.
Skoro sve klime obicno imaju ovako par šarafa na dnu a sa gornje strane imaju žljebove u koje je ukočana kompletna ta plastika, maska od klime. Vecinu sam rastavljao tako da sa gornje strane raskačim te plastike i povučem prema sebi i tako je svučem. Ponekad eventualno treba malo rastegnuti donji dio par mm da lijepo sidje.
Kod ove klime nisam tako uspio jer su 2 zljeba sa gornje strane baš baš onako čvrsto uhvatila zid klime i nisam mogao odvojiti.
Vidio sam da se strane od klime takodjer nekako mogu rastaviti jer imaju prorezi i naziru se kopče ali jednostavno nisam mogao doći da njih da posebno skinem strane pa onda prednji dio. Možda to nije tako ni zamišljeno već je samo tako proizvedeno i sklopljeno....
Uspio sam tako što sam malo više nategao donjio dio plastike klime i vukao ga prema sebi i ujedno uvis prema plafonu. Tako nategnuto sam uspio svući sa donjeg dijela (dio ispod turbine).
Ovdje treba otkačiti pametno oko, onaj senzor jer ako zaboravite na njega i nastavite skidati masku počupaćete kablove. Lako se raskači, drže ga 2 žabice. Onda sam zadigao plastiku i prstima i ravnim šarafcigferom sam uspio otkačiti one gore 2 pomenute čvrste kopče koje su držale plastiku na vrhu. Nezgodno jer treba malo jače vući a strah vas da ne polomite plastiku. Ne vucite za one tanke plastične recke koje su na vrhu klime.
7) Kada ste poskidali masku slijedi zaštićivanje. Ispod klime sam zakačio onu kesu za ciscenje klima koju sam narucio na aliekspresu sa crijevom (super stvar).
Ispod tekese (ispod klime) sam trakom za zid zaljepio komad najlona koji je po 30 cm siri od klime i pruzio ga do poda. Manji komad sam zalijepio iznad klime tačno do klime i 20 tak cm po plafonu. Moj savjet je da fino znači sve oko klime zaštitite najlonom tako da ne razmišljate o prskanju.
8)Na izmjenjivaču, desno kod elektronike ima neki senzor koji je usarafljen jednim sarafom, odvrnete, iscupate uvis i isto gurnete tamo gdje je elektronika.
9)
uzmete jednu kesu koja nije šuplja i unju potrpate sve senzore, ekran i ujedno prekrijete svu elektroniku lijepo i pazljivo zastitite tom kesom da ne može voda tu doći (nećete prskati po tome kao ludi i odvojeno je platikom od izmjenjivača ali najbolje je to pazljivo zakloniti kesom).
E sad da li je po propisu ili ne, ali ja cistim ovako....
10) Preporučuju axel sgraso, uzmete to ili neko sredstvo bas za ciscenje klime. Nemojte ništa prejako što odmašćuje jer valjda može oštetiti izmjenjivač, nagristi ga. Ja nisam mogao naci pomenuto pa sam kupio neki Diplo Degreaser home varijanta (piše da je za tekstil, plastike i štošta pa nije agresivan a odmašćuje). Sa njim sam dobro isprskao izmjenjivač odozgo prema dole (ima i jedan malio dio iza, nemojte zaboraviti) a nakon toga sam isprskao i turbinu odozdo i ostavio da odstoji 5 min.
Najidelanije je izvaditi turbinu pa je onda kao čovjek u kadi oprati. Medjutim da se izvadi turbina mora se odsarafiti izmjenivač i zadići sa lijeve strane (nakon sto se odsarafi jedan šaraf koji drži turbinu na motoru desno (izmedju lopatica turbine). Medjutim mene je baš strah zadizati izmjenjivač i one cijevi od gasa, ja to ne smijem. Ali turbina se mora oprati jer je bitno akone ne i bitnije od pranja izmjenjivača. Pogotovo ako imate neugodne mirise jer se ugl tu hvataju bakterije i buđ.
11. Kupio sam od 3l onu bocu za prskanje voća koja se napumpa pa onda šprica (jako korisna stvar) Mlaznicu okrećete pa stimate da li prska mlaz ili rasipa na sitno prskanje. I nasuo TOPLE-POVRUĆE vode. Isprao dobro izmjenjivač sitnim mlazom a onda odozdo isprao trubinu jačim mlazom. Iznenadilo mi koliko je turbina bilja prljava i koliko se po njoj pohvatalo onoga nečega. Još nismo pušači. Dok se pršće turbina biti pazčjiv da je ona kesa koja visi ispod klime rasirena jer sva voda kojom se prsce turbina curi u tu kesu pa kroz crijevo u kantu. A voda od izmjenjivaca curi van.
12. Sve navedeno sam ponovio ali umjesto sredstva za odmascivanje sam toplom vodom i asepsolom ponovo naspricao i izmjenjivac i trubinu radi dezinfekcije pa nakon sto je odstojalo isprao opet toplom vodom. Pustio da se dobro okapa i iscjedi pa prebrisao sta se moze ubrusom. Provrtite malo turbinu jer ostane na njoj dosta vode.
13. Sklopio sve obrnutim redosljedom i ukljucio klimu na grijanje 20tak minuta da se sve osusi
Prvi put kada radite treba vam jedno bar sati i po do 2h. Kasnije izmedju 45 min i sat vremena
link kese za čišćenje
Posuda za prskanje
rastavljena klima
kanta sa vodom iz turbine (ovo kafeno sto pliva po vodi je sa balkona nanjeo vjetar sa drveca ali prljava voda je sa turbine)
ovako izgleda zasticeno (ovo mi je druga klima TCL iz djecije sobe ali je isti fazon) i zanimljivo sto sam nju rastavio za 10 min a ocistio za pola sata