Šta je novo?

High Speed Internet Access Telekom Srbije?

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
229
Ovaj deo mi bas nije jasan, ovu uslugu ja ranije nisam primetio.

High Speed Internet Access

Ukoliko želite da imate stalnu konekciju na Internet, High Speed Internet Access je idealna usluga za Vaše poslovanje, jer omogućava povezivanje Vaše lokacije na Internet koristeći resurse pristupne mreže i IP/MPLS mreže Telekoma Srbija.

Usluga podrazumeva simetričan pristup Internetu (jednaka brzina download-a i upload-a) preko pouzdanih linkova visokog kvaliteta i raspoloživosti. Na raspolaganju su Vam brzine protoka u rasponu od 1 Mbit/s do 100 Mbit/s, koje možete da birate u zavisnosti od Vaših potreba.

Evo i linka http://www.open.telekom.rs/business/Content.aspx?temp=0&sid=274&id=645
Moze li neko da mi pojasni ovo? Ima li mozda neko cenovnik ili bar okvirno kakve su cene ove usluge, deluje mi vrlo interesantno?:trust:

Za sve dodatne informacije pozovite Biznis menadžera Telekoma Srbija
:D

Mislim da je to namenjeno za "ozbiljne" firme :trust:

Cena za 100/100 Mbps mora da je paprena, tako da bolje nemoj ni da pitas ;)

Bilo je na starom portalu nešto o tome, mislim da je bilo preko 100.000 mesečno.

Mislim da je 2 Mbita 200 eura mesecno :) Ima negde cenovnik samo ne mogu da nadjem ili je bar bio. Verovatno su ga sklonili jer to je samo za Biznis korisnike i onda ne idete u telekom gde idemo mi boranija na saltere vec u deo za Biznis korisnike gde lepo sednete, kafica pice itd. Bio sam tamo xx puta. Uglavnom zaboravi za obicnog usera.

i onda posle telekom prica kako nema optiku do kuce....

Ovaj deo mi bas nije jasan, ovu uslugu ja ranije nisam primetio.

High Speed Internet Access

Ukoliko želite da imate stalnu konekciju na Internet, High Speed Internet Access je idealna usluga za Vaše poslovanje, jer omogućava povezivanje Vaše lokacije na Internet koristeći resurse pristupne mreže i IP/MPLS mreže Telekoma Srbija.

Usluga podrazumeva simetričan pristup Internetu (jednaka brzina download-a i upload-a) preko pouzdanih linkova visokog kvaliteta i raspoloživosti. Na raspolaganju su Vam brzine protoka u rasponu od 1 Mbit/s do 100 Mbit/s, koje možete da birate u zavisnosti od Vaših potreba.

Evo i linka http://www.open.telekom.rs/business/Content.aspx?temp=0&sid=274&id=645
Moze li neko da mi pojasni ovo? Ima li mozda neko cenovnik ili bar okvirno kakve su cene ove usluge, deluje mi vrlo interesantno?:trust:

To ti je biznis link, a u to spada da cim ih pozoves resavaju sve odmah, internet mora da radi 99.9% vremena, data brzina mora da bude zagarantovana u svakom trenutku, i nema nikakvog filtriranja saobracaja (ogranicen p2p ili slicno) i ogranicenja broja konekcija koje mozes da ostvaris.

evo danas mi je telekom poslao cenovnik, pa vi vidite. High speed Internet Access
A B C D E F G
1 HIGH SPEED INTERNET ACCESS broj
Odluke rok
važnosti tip
korisnika
2 3225/1 od 05.01.11. 31.03.11. Biz
3 ►za protoke manje ili jednake 10 Mb/s - pristup preko bakarnih parica
4
5 zasnivanje pretplatničkog odnosa stvaranje tehničkih mogućnosti 212.40 € 236.00 €
6 uspostavljanje 23.60 €
7
8 ►za protoke jednake ili veće od 4 Mb/s - pristup preko optičkih vlakana
9
10 zasnivanje pretplatničkog odnosa stvaranje tehničkih mogućnosti 1,392.40 € 1,416.00 €
11 uspostavljanje 23.60 €
12
13 ►ukoliko korisnik koristi optički privod po osnovu druge usluge i želi da realizuje uslugu na istom pristupnom portu
14
15 zasnivanje pretplatničkog odnosa stvaranje tehničkih mogućnosti 278.48 € 302.08 €
16 uspostavljanje 23.60 €
17
18 ►za protoke jednake ili veće od 2 Mb/s - pristup preko agregacione opreme Telekoma
19
20 zasnivanje pretplatničkog odnosa stvaranje tehničkih mogućnosti 94.40 € 118.00 €
21 uspostavljanje 23.60 €
22
23 Korisnicima se omogućava plaćanje naknade u 4 mesečne rate.
24
25 IZGRADNJA OPTIČKOG PRIVODA
26
27 izgradnja optičkog privoda
dužine do 1000 m uključena je u cenu zasnivanja pretplatničkog odnosa za protoke jednake ili veće od 4 Mb/s - pristup preko optičkih vlakana i mesečne pretplate za uslugu u zavisnosti od protoka
28 izgradnja optičkog privoda
dužine 1000 m - 5000 m naplaćuje se iznos za stvaranje tehničkih mogućnosti za pristup preko optičkih vlakana
+ 1.534,00 €
29
30 protok (brzina, opseg) mesečna pretplata
31 1 Мb/s 119.18 €
32 2 Мb/s 204.14 €
33 4 Мb/s 328.04 €
34 5 Мb/s 383.50 €
35 6 Мb/s 438.96 €
36 7 Мb/s 487.34 €
37 8 Мb/s 528.64 €
38 9 Мb/s 562.86 €
39 10 Мb/s 590.00 €
40 12 Мb/s 679.68 €
41 14 Мb/s 759.92 €
42 16 Мb/s 830.72 €
43 18 Мb/s 892.08 €
44 20 Мb/s 944.00 €
45 25 Мb/s 1,150.50 €
46 30 Мb/s 1,345.20 €
47 34 Мb/s 1,508.04 €
48 35 Мb/s 1,548.16 €
49 40 Мb/s 1,746.40 €
50 45 Мb/s 1,938.74 €
51 50 Мb/s 2,124.00 €
52 60 Мb/s 2,478.00 €
53 70 Мb/s 2,808.40 €
54 80 Мb/s 3,115.20 €
55 90 Мb/s 3,398.40 €
56 100 Мb/s 3,658.00 €
57
58 VEZA SA DRUGIM USLUGAMA
59
60 Ukoliko korisnik zahteva da na istom pristupnom portu na kojem je realizovana usluga realizuje i neku drugu uslugu Telekoma (L2 ili L3VPN), plaća naknadu za zasnivanje pretplatničkog odnosa i iznos mesečne naknade za drugu uslugu prema cenovniku.
61 Izuzetno, korisnik može zahtevati korišćenje usluge sa protokom većim od 100 Mb/s (max 500 Mb/s), u inkrementima od po 100 Mb/s, pri čemu plaća mesečnu naknadu za uslugu po 1 Mb/s kao za protok od 100 Mb/s (ukupna mesečna naknada se obračunava u iznosu jednakom iznosu mesečne naknade za protok od 100 Mb/s, podeljenom sa 100 i pomnoženom sa vrednošću zahtevanog protoka usluge (u Mb/s).
62 Izuzetno, za potrebe realizacije usluge Telekom Srbija može dati korisniku na korišćenje opremu/ruter (prema Odluci za realizaciju pristupa Internetu preko opreme Telekoma na lokaciji korisnika) i pored odgovarajuće mesečne naknade za uslugu HSI plaća i iznos mesečne naknade za korišćenje i održavanje rutera prema cenovniku za tu vrstu usluge.
63 Ukoliko Telekom Srbija u okviru pružanja druge usluge Telekom-a za koju se korisnik opredelio ili koju već koristi obezbeđuje ruter na lokaciji korisnika, pri čemu je naknada za korišćenje i održavanje rutera uključena u mesečnu naknadu, korisnik ne plaća iznos mesečne naknade za korišćenje i održavanje rutera.
64
65 UGOVOR O KORIŠĆENJU USLUGE I POPUSTI
66
67 Ugovor o korišćenju usluge se može zaključiti na period od 12, 24 ili 36 meseci.
Ukoliko korisnik zaključi Ugovor u trajanju od 24 meseca, odobrava mu se popust od 10% na iznos mesečne naknade.
Ukoliko korisnik zaključi Ugovor u trajanju od 36 meseci, odobrava mu se popust od 20% na iznos mesečne naknade.
68
69 Ukoliko korisnik jednostrano otkaže Ugovor tokom perioda važenja, korisnik se obavezuje da jednokratno u roku od 8 dana od dana otkaza Ugovora isplati Telekomu naknadu za uslugu do isteka trajanja Ugovora. Korisnici koji mesečnu naknadu za korišćenje usluge plaćaju pod uslovima kada se primenjuje popust, u slučaju otkaza imaju obavezu da Telekomu isplate naknadu u visini punog iznosa preostalih mesečnih naknada do isteka trajanja Ugovora.
70
71 SEOBA USLUGE
72
73 Seoba usluge (promena lokacije) se naplaćuje u iznosu koji je jednak iznosu naknade za zasnivanje pretplatničkog odnosa.
U slučaju da korisnik zahteva povećanje protoka sa 4 Mb/s ili manje na protok od 5 Mb/s ili veći, obaveza korisnika je da plati jednokratnu naknadu Telekomu u visini razlike iznosa za zasnivanje pretplatničkog odnosa između postojećeg i novozahtevanog protoka.
74
75 cene su sa uračunatim PDV-om
76 (plaćanja se vrše u dinarima po srednjem kursu NBS na dan fakturisanja)
77

1/1 Mb/s = 119.18€ :smash:
U cemu je fora?

Nema nikakve fore - ovo je simetričan i garantovan protok (i prilično su pouzdani - ne sećam se kada su imali prekid poslednji put). Ako ti treba samo 1Mbit/s možeš da koristiš i druga rešenja, ali ako ti treba 10Mbit up i 10Mbit down onda moraš preko optike. Dovođenje optike do objekta se ne naplaćuje ako biznis direkcija utvrdi da bi od tog projekta mogla da zaradi - recimo postoji veliki broj potencijalnih korisnika u blizini. Ako odluče da im se ne isplati moraš da snosiš troškove. Najčešće firme koje već imaju optiku zbog L2 ili L3VPN-a tuda proguraju i internet.

edit: I ja bih voleo da je 10x jeftinije, pa da dovučem optiku do kuće, ali nije realno da se ta usluga upoređuje sa ADSLom.

Poslednja izmena:
Necu da se "pravim pametan" - mozda je stvarno ta veza mnogo pouzdanija i bolja, ali razlika u ceni za 1 Mb/s je prevelika.

Ne znam sta koriste u Tušu i Rodiću, ali malo-malo pa ne moze da se placa sa karticama jer nemaju komunikaciju sa bankom.

Znaci to je ovo sto kupuju sitni wireless provajderi, pa rasporedjuju na 20+ korisnika. To je postojalo i ranije samo se drugacije zvala usluga, tacno se secam da je 2Mb bio 20k + pdv. Ja sam se ponadao da je nesto drugo i sa nekim realnijim cenama.

Necu da se "pravim pametan" - mozda je stvarno ta veza mnogo pouzdanija i bolja, ali razlika u ceni za 1 Mb/s je prevelika.

Ne znam sta koriste u Tušu i Rodiću, ali malo-malo pa ne moze da se placa sa karticama jer nemaju komunikaciju sa bankom.

Pa kažem - za 1Mbit još i imaš alternativu. Za veće brzine jednostavno nemaš - svidela ti se Telekomova ponuda ili ne.

Što se tiče POS terminala - nije to baš tako jednostavno, link između prodajnog mesta i prvog mrežnog uređaja u finansijskoj instituciji je bukvalno jedna od 100 komponenti koja mora da radi da bi ti uspešno koristio platnu karticu.

Vrh Dno