Šta je novo?

High pitched noise

Kovacevic

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2008
Poena
310
Pozdrav svima.

Juce sam uzeo komp sledece konfiguracije:

ploca: GIGABYTE GA-970A-D3
cpu: AMD x6 FX-6100
gpu: GIGABYTE ATI Radeon HD 6750
mem: 8GB DDR3 Kingston
hdd je ostao moj stari WD od 650GB.
kuciste i napajanje je Coolermaster KWP500

Kada sam poceo neki render u 3ds max-u, posle nekoliko sekundi cuo se uzasan zvuk - high pitched noise koji dolazi iz kompa. Cim se render prekine i aktivnost CPU se spusti, zvuk prestaje.

Zna li neko o cemu je rec i treba li da vracam komp odnosno neki deo na zamenu ili postoji resenje?

Hvala unapred na pomoci.

Nije kuler problem, zaustavio sam ga na 1,2sec ali je i dalje pistalo.
Koliko sam mogao da cujem, mislim da nije ni napajanje nego da dolazi iz maticne, ali nisam 100% siguran. Ima li leka?

Poslednja izmena:
ako je napajanje onda ti vristi naponska. nema leka. mozes da pokusas da reklamiras, ali ne verujem da ce ti uspeti, zavisi kako su raspolozeni.
to je napor naponske jedinice da procesoru sporuci dovoljno struje. mozda da menjas za neku bolju plocu...
neka se javi neko ko je bolje upoznat sa amd plocama, ali svakako ta ploca nije neki kvalitet.

Juce sam uzeo komp, trebali bi da mi zamene, nisam ja kriv sto su mi dali neispravno...

Jesu li oni sklapali računar? (ako jesu, kako ga nisu malo opteretili da izvale pištanje?)

Da, oni su sklapali. Nemam pojma kako nisu, znam da uvek testiraju racunare, nisu neka firma od juce, rade sa kompovima od pocetka...

reklamiraj ti to. Možda sa boljim napajanjem ne zapišti. Ili će morati ploču da menjaju.

Pogledaj i koje su temperature maticne i ostalih komponenti u momentima kad zapisti.

ako imas drugo napajanje probaj
ne znam kakav je tacno zvuk(pistanje) ali hoce zavojnice da se cuju
proveri moze i to da bude

Zvao sam lika iz servisa, kaze da se maticna cuje jer je u biosu podeseno da pisti kad CPU dostigne 80 stepeni. Pomerio sam tu granicu na 90 stepeni i izgleda da nema vise tog gadnog zvuka.
Ovo je samo privremeno resenje dok ne stavim bolji kuler na prosecor.

Hvala svima na pomoci! ;)

btw. koji kuler preporucujete?

Poslednja izmena:
A i 80+ stepeni je za procesor visoka temperatura..

Kako za koji. To nije temperatura u pasivnom modu, vec kada je procesor na 100% malo duzi period.
Ali cu svakako uzeti kuler da smanjim tu temperaturu...

To je prevelika temperatura za tvoj procesor kome je gornja granica 62c.

70 stepeni je gornja granica, ali je temperatura od 80+ stepeni svakako visoka.

Nisu oni dobro stavili hladnjak i/ili su koristili kung-fu pastu.
Kupi PK-1 pastu za 175 dinara (imas za 2-3 nanosenja) i zameni tu koju su stavili. Meni su odmah pale temperature oba jezgra za 10 stepeni, a posle nedelju dana za dodatna 5.

I opet ti kazem da testiras temperature u idle i full load-u napises ovde. Znao sam da se nesto pregreva :d

Poslednja izmena:
U idle mu je temperatura 38,39°C.
U full load ide i do 85°C.

Da ponovim, 80+ stepeni je mnogo za svaki procesor, pa i taj. Promeni pastu (ne verujem da ce mnogo pomoci), promeni kuler.. Promeni nesto. Samo nemoj da skidas stranice ako imaju stikere, zbog garancije. Odnesi kod njih.

Imao sam slicne temperature (ali na konfiguraciji u potpisu). U Idle je islo do 10 stepeni vise od tebe, ali je u Full Load-u (nesto vise od sat vremena Prime95) bilo najvise 70. To je bilo po onim vrucinama na sobnoj 27-29 (kad ukljucim klimu ona se spusti, ali ne dovoljno).
Nisam imao provetreno kuciste (samo jedan hladnjak koji uduvava vazduh i to je to). Onda sam:
-stavi samo jednu 9-ku da izbacuje vazduh, i temperature svega su pale za najmanje 10 stepeni (mrzi me da opet racunam po komponentama na osnovu sacuvanih SS-ova).
-Onda sam uzeo i stavio Prolimatech pastu i odmah po stavljanju je pala temperatura svakog jezgra za 10 stepeni. Posle nedelju dana je pala za dodatnih 5.

Moj savet bi ti bio da uradis isto. Prvo ubaci ventilatore ako ih nemas ili ako nisu dobro postavljeni in/out. A onda menjaj termalnu pastu.
Koliko uopste imas ventilatora, koje velicine su i kako si ih rasporedio? I cime meris temperaturu i da li gledas svako jezgro pojedinacno?
Proveri i kakav vazduh izduvava samo napajanje. Ako je vruc onda kuciste DEFINITIVNO nije provetreno. Meni je cak i ovaj prostor za ventilator koji bi izbacivao vazduh bio vruc i prenosila se toplota na okolni deo kucista (dok nisam stavio ventilator).

P.S. Proveri i na koliko se vrte ventilatori. Prvenstveno mislim na ventilator na hladnjaku CPU-a. Mozda se on konstantno vrti istom brzinom pa se zato postizu te temperature u load-u jer ne moze da ga ohladi kad se optereti.

Nemoj da radis nista od navedenog na svoju ruku jer ti nece priznati garanciju kasnije. Odnesi kod tih od kojih si kupio, objasni problem, pa neka se oni bakcu sa tim.. NIKAKO ne otvaraj racunar!

Nov racunar ne bi smeo toliko da se greje sa box kulerom u bilo kakvog kucistu. Ne prihvataj da dodatno placas neke ventove za ubacanje/izbacanje vazduha ako ti ponude. Mozes eventualno da prihvatis neki solidan kuler tima TX3 ako imas novca za to, ali ti opet kazem da nov CPU da se greje toliko NE SME!

Slazem se da je najbolje da odnese u servis i da mu sve oni srede a on samo pokupi kompjuter.
-Ali iz dosadasnjeg iskustva, i poznavajuci nase ljude, izpalice ga samo tako. Reci ce "vama sve radi/ to je normalno/..." cak ce ici i da coveka krive "pa vi ste ga mnogo opteretili/ nijedan kompjuter nije pravljen za toliki teret/...".
-Uglavnom neka proba, pa ako ne prodje...

Sto se garancije tice:
1. Garancija vazi na svaku komponentu posebno i nema veze sa otvaranjem kucista, vadjenjem i stavljanjem drugih komponenti, menjanjem termalne paste (cpu je iovako dosao odvojen od hladnjaka)... Garancija ne vredi ako recimo uzme i rastavi graficku (ali opet u tom slucaju ne vazi garancija za graficku a za sve ostalo vazi).
-I garancija se narusava ako je uzeo Brand name racunar, sto znaci da nista nije sastavljano nego je tako dosao od HP-a, Dell-a...

2. Niko ne moze da vidi da li si ti otvarao kuciste ili ne. Nema tu senzora i ko zna cega. Ima ta nalepnica, ako je uopste ima, koja se moze lepo skinuti i opet zalepiti. A i ona vazi samo za pomenute celovite racunare, a ne ove gde je svaka komponenta posebno kupljena pa oni u prodavnici sastavili na zahtev kupca.

Ako je napajanje onda ti vrišti naponska. Nema leka. To je napor naponske jedinice da procesoru isporuči dovoljno struje.

Može li malo više informacija o ovome? Nisam razumeo misliš li na napajanje ili naponsku sekciju ploče. Imam odavno visokofrekventno cvrčanje kad se skroluje ili na drugi način optereti procesor, sad sam se već pomirio s tim, ali ranije sam na sve načine pokušavao to da rešim jer me je izluđivalo (pošto mi je komp inače nečujan - svega dva CM silent default 1800 rpm ventilatora smanjena na 5V). Čitajući po netu sam našao informacije da bukvalno sve živo može da cvrči, najviše zavojnice ali neki čak pominju kondenzatore i tranzistore što znači bukvalno sve živo po ploči, ne znam koliko tu ima istine. Zavojnice sam prvo sve ispipao ali za svaki slučaj i prelakirao (nije me mrzelo) ali bez rezultata. Potom sam izmenjao sve kondenzatore oko soketa ali su nakon par meseci nabubreli (šta ti je današnji kvalitet) pa sam vratio originalne.

Znači zanima me koji tačno element na ploči može da cvrči ako neko zna? Nadam se da procesor ne može, ali odatle dolaz zvuk, osluškivao sam sa papirnom tubom.

^ja nisam doruckovao tad, pa sam pojeo par slova, kad videh kasno je bilo da ispravim poruku. trebalo je da pise "ako nije napajanje..."
procesor ne moze da cvrci. iz tog dela moze da bude naponska jedinica na ploci, koja ume da se cuje u zavisnosti od ploce... ako si sve isprobao/izmenjao, proveri i kontakte svih kablova, jer ako nije spojeno dobro, nema dobar kontakt pa mozes i tad da imas cvrcanje. ili jos gore posledice.

Da, tako sam i mislio (kod mene nije napajanje), takođe nisu ni kablovi. Kad se cpu optereti i povuče struju onda cvči-pišti i prilično je uočljivo jer komp nečujan.
Najlakše je to čuti skrolovanjem web stranice ili kad u acdsee selektujem deo slike za crop pa onda to vučem po slici tada je najglasnije i najuočljivije jer menja intenzitet i frekvenciju. Kad se recimo pusti prime95 onda je jednolično.
Samo mi reci šta je tačno naponska jedinica, koji elementi?

Mosfeti (dva reda po deset crnih cipova), odmah ipod njih (prema procesoru) choke (crne kutije - 5 komada) i okolni kondenzatori. PWM ne vidim na slici gde je :D
A sta tu moze da cvrci to ce se javiti neko ko zna...

Pa ako mosfeti cvrče onda nema leba da to menjam :), a nisu ni jeftini zar ne? Sve okolne (velike) kondenzatore sam menjao novima i nije ni najmanje pomoglo.
Znači ništa, mada već sam se i navikao, pogotovo sad preko leta kad sam prinuđen da ventilatore vratim na default.

ne znam je li ti ploca iz potpisa, ili koja... ali kad plocu postavis vertikalno(da proceorsko leziste bude ravno iznad pci-e i agp slotova), u zavisnosti od ploce, naponska ce biti tacno iznad procesorskog lezista, levo od njega, ili i levo i iznad. mozeda bude hladjena(tad ce imati i kulere na sebi).
evo, nadjoh fotkicu... na primeru ove ploce, to je ono sto je pod brojem 17. :wave:

@nemanja123: a broj mosfeta i choke-ova zavisi od toga kako je izvedena naponska, razlikuje se od ploce do ploce.

Da još uvek koristim taj komp iz potpisa, nikako da uspem da odvojim stotinak jura za g530 i h61 kombinaciju.
Hvala vam ljudi na informacijama, samo me eto zanimalo čisto da znam šta je i da ne lupam glavu "da li možda mogu nešto da uradim po pitanju cvrčanja ili ne".

Ja sam pricao za plocu iz prvog posta. Sad vidim da je ovo neki "drugi lik" :D
Neznam vise kome odgovaramo i ko ima ovaj problem :D

@turok
Gde si nasao sliku? I jel ima i neko objasnjenje uz sliku. Da prosledim neupucenoj rodbini i drustvu kad objasnjavam.

To za mosfetove i chokove sam razumeo, ali sam mislio na plocu iz prvog posta. Ako sam negde pogresio reci slobodno, ionako sam danas tek ucio/citao o tome (do juce nisam ima blage veze). :)

Nazad
Vrh Dno