Šta je novo?

High fidelity

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Zelim da povezem komp sa jednim starim, ali izuzetno dobrim HI-FI uredjajem. Uredjaj poseduje nekakve vrste ulaza, (magnet. verovatno magnetofon ) ali sa starinskim konektorom. E sada moje pitanje glasi: da li zante gde mogu da se pronadju starinski konektori za HI FI uredjaje. Ili jos bolje, da li neko zna gde mogu da se nabave/naruce kablovi za ovakve stvari? Svaka pomoc je dobrodosla.:,,:

Zelim da povezem komp sa jednim starim, ali izuzetno dobrim HI-FI uredjajem. Uredjaj poseduje nekakve vrste ulaza, (magnet. verovatno magnetofon ) ali sa starinskim konektorom. E sada moje pitanje glasi: da li zante gde mogu da se pronadju starinski konektori za HI FI uredjaje. Ili jos bolje, da li neko zna gde mogu da se nabave/naruce kablovi za ovakve stvari? Svaka pomoc je dobrodosla.:,,:

To što tebi treba je verovatno petopolni DIN.
Vidi, verovatno po gradu ima gomila ljudi koji prave kablove i prodaju konektore.

Ako želiš jednostavno rešenje, bez mnoooooooogo priče oko hifi kabliranja, otidi u tržni centar Piramida, na NBGD. To je ona poslednja zgrada u celom kompleksu, jako bliska bloku 45 i Domu zdravlja, a posle one betonske garaže ili šta li je ono već. U njenom atrijumu, unutra ima radnja koja se zove Kanibal ili Hanibal. Ljudi su OK, mogu mahom sve da ti naprave, sasvim korektno.

Milovan ti je uglavnom sve rekao, ja samo da dodam: kanibal

...(magnet. verovatno magnetofon )...

Ajd da budem partibrejker :-devil-: Da to "magnet" nije mozda ulaz za magnetni (MM ili MC, a postoji i kristalni) gramofon? Moj risiver pozadi ima (izmedju ostalog) dva petopolna DIN-a, za mag i crystal gramofone. Ako je to... slaba vajda od tog ulaza - ima da budu basovi napumpani maximalno, do izoblicenja... i uopste, frekventna kriva totalno izmenjena.

Samo jedno razmisljanje ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

I to ce izgledati kao da si podesio ekvilajzer ovako za slucaj da je stvarno u pitanju gramofonski ulaz.

Da sačekamo čoveka da se sam javi, možda i sa nekom fotkom ulaza. Verovatnije je da je mag. skraćenica za magnetofonski ulaz, mada je moguće i da je skraćenica za magnetnu glavu.

Osim napumpanih basova, sam ulaz je previše osetljiv u odnosu na linijski ulaz pa će izobličenja biti poprilična, tj. neupotrebljiv je osim za gramofon.

Baš me zanima koji je to starinski uređaj...

Poslednja izmena:
Hi-Fi

"Ajd da budem partibrejker Da to "magnet" nije mozda ulaz za magnetni (MM ili MC, a postoji i kristalni) gramofon? Moj risiver pozadi ima (izmedju ostalog) dva petopolna DIN-a, za mag i crystal gramofone. Ako je to... slaba vajda od tog ulaza - ima da budu basovi napumpani maximalno, do izoblicenja... i uopste, frekventna kriva totalno izmenjena."

Jesam li napomenuo da na pozadini ima 3 ista ulaza? nisam? Elem, ima 3 ista ulaza, ispod jednog pise "KRIST" ispod drugog "MAGN" ispod treceg nacrtan je samo simbol "O__O". E sad, verovatno je tacno da je prikljucak petopolni DIN, tako da cu u svakom slucaju skociti na NBG da mi lepo naprave te kablove, ipak je to najbolje resenje. Da rezimiramo, u koji od ta tri ista prikljucka ja treba da utaknem komp?

Poslednja izmena:
Ovaj "O__O" ulaz ti je za kasetofon. Verovatno u taj treba da ubodes izlaz iz kompa.

Ovaj "O__O" ulaz ti je za kasetofon. Verovatno u taj treba da ubodes izlaz iz kompa.

Tačnije "O__O" je simbol za magnetofonski ulaz (ona slova "O" su simbolično predstavljeni kernovi sa magnetofonskom trakom između), pa tu sigurno bas u taj ulaz treba da ubodeš izlaz iz kompa. Kvaka je što su u "rano doba" hi-fi-ja i magnetofonski ulazi imali (nekad, neki modeli) korekciju frekventne krive, no priča o tome zahtevala bi poseban elaborat. Treba i tipovima na NBG da naglasiš da na DIN hoćeš da nakačiš signal iz kompa, jer je na njemu sadržan i izlazni signal za snimanje na druga dva pina. Mogu da ti naprave i duple kablove, tako da izlaz sa DIN-a iz tog starog pojačala zakačiš na ulaz za karticu...

Krist. je ulaz za kristalnu ili keramičku (piezoelektričnu) glavu, alternativno i ovde može da se bode, pošto kristalne glave nisu imale nikakvu korekciju frekventne krive i taj ulaz se po osetljivosti (zbog velikog izlaznog napona kristalne glave) meri kao linijski ulaz.

Nisi rekao koji ti je uređaj u pitanju...

Poslednja izmena:
Jesam li napomenuo da na pozadini ima 3 ista ulaza? nisam? Elem, ima 3 ista ulaza, ispod jednog pise "KRIST" ispod drugog "MAGN" ispod treceg nacrtan je samo simbol "O__O".

E bas to sto sam spomenuo. Znaci, ukljucujes na O_O a sto rece Mmilovan, strava je ideja da ti napravi "duple" kablove, tako da izvuces i out iz tog pojacala (line in u komp) i onda mozes da snimas sa, recimo, LP-jki :,,:

Srecno :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Jel to mozda Ei HSR pojacalo sa radiom ? Iz nekog razloga nisam uspeo da ga povezem da radi kako treba sa racunarom...

Ja upravo koristim HSR-160. Fino radi, kabl i prikljucke sam kupio odvojeno i sam ih lemio (jedan 3,5mm stereo i jedan 5-polni DIN konektor, muski). Prikljuceni na magnetofonski ulaz HSR-a. Nije bilo nikakvih problema... Doduse, balans je malo poremecen, ali se na ekvilajzeru na samom pojacalu da resiti, ali mislim da je to neki kvar do HSR-a, jer je predugo stajao nekoriscen (zavijen u najlon i gurnut u orman, strasno!).

jeste u pitanju je Ei HSR 70IC pojcalo sa radiom. Nadam se da cu uspeti da ga povezem, u svakom sucaju, podelicu iskustvo o uspehu ili neuspehu sa svima...

Poslednja izmena:
Imam isti HSR i imao sam slican problem kao WW, ali je na jednom kanalu zvuk bio totalno neupotrebljiv...

Sto se kvaliteta zvuka tice, odlican je, vrlo cist, i jasan. Svi tonovi su tu :). Samo je taj balans poremecen, ali resavam ga ili iz Winampa ili na samom HSR-u, to je sve.
Zaboravio sam da kazem da sam koristio stereo mikrofonski kabl. Kada sam kupovao, imali su ga u izboru od dva kvaliteta (ali posto je samo pojacalo relativno blizu kompjutera, i jeftiniji je posluzio.) Cena se ne secam...mozda oko 40 i 70 dinara...ili to bese koaksijalni koji sam kupovao u isto vreme, pa sam pomesao.

Jel to mozda Ei HSR pojacalo sa radiom ? Iz nekog razloga nisam uspeo da ga povezem da radi kako treba sa racunarom...

Моžda je u pitanju loše napravljena kombinacija izvoda na 5-polnom DIN-u na tvom HSR-u, mada je to, da budem iskren, prosto neverovatno...

Samo je taj balans poremecen, ali resavam ga ili iz Winampa ili na samom HSR-u, to je sve.
Zaboravio sam da kazem da sam koristio stereo mikrofonski kabl.

Ako te ne mrzi da se petljas sa lemilicom, mozes da ubacis linearni mono potenciometar od 100k na taj kabl, i da njime regulises balans. Tako ces izbeci da ti se poremeti balans (na slusalicama npr) kad nesto slusas direktno sa PC-a ili direktno sa radija na Ei-u.

Jedan kraj potenciometra prikacis u jednoj tacki (ne preseca se kabl, samo se vezuje paralelno sa ulazom od EI-a) na jedan kanal, drugi na drugi kanal, a izvod sa klizaca (srednji konektor potenciometra) na masu (tj shirm kabla) i to ti je to. Jednom podesis i ne diras vise :).

Prilozi

• pot.gif
    pot.gif
    1.4 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
@Ostoja
Hvala na uputstvu, moze da bude korisno, ali nemam problem sa stalnim repodesavanjem. Balans je uvek isti, pomeren ka levom. Znaci ne seta se, tako da i nemam potrebe za ovim, jer potenciometar na samom pojacalu zavrsava posao :).
U svakom slucaju hvala :wave:

kablovi...

Hvala svima na pomoci, zelim samo da dodam da kablovi svih vrsta mogu da se kupe/naprave u prodavnici kod vukovog spomenika, pravljenje po zelji kosta oko 50 din/m.

Jesi dobio zadovoljavajuc zvuk na kraju ?

Imam pomenuti HSR 70IC a zanima me koja je uloga tastera LINEAR?
Kod mene kada je na OFF desni zvucnik se cuje jace od levog, a kada je na ON, jednako se cuju oba zvucnika, ali znatno tise, pa mi se cini da nesto tu nije u redu.

Ako moze neko od vlasnika da "okaci" sliku HSR-a 70, a bila bi mi potrebna i slika HSR-a 160?

Moze i na mail: paya at beotel.yu

Ovo ti je HSR 160 i zvucnik uz njega. Mala G10-ka je tu samo zbog uporedjenja velicine :d
Sliku HSR-70 nemam, nazalost.

Prilozi

• IMG_0001.jpg
    IMG_0001.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 703
  • Picture 001.jpg
    Picture 001.jpg
    115.5 KB · Pregleda: 1,503
Ovo ti je HSR 160 i zvucnik uz njega. Mala G10-ka je tu samo zbog uporedjenja velicine :d
Sliku HSR-70 nemam, nazalost.

Hvala na slici! Trebalo mi je podsecanje - davno je bilo kada sam zadnji put to video ;)
Interesuje me posto se prodaje jedan komad "u Nis" - razmisljam sta da radim...

Evo i HSR70, ne bas u svom najboljem izdanju :(

Prilozi

• IMG_5615.jpg
    IMG_5615.jpg
    232.1 KB · Pregleda: 1,539
Poslednja izmena:
@Paja
Mislim da ces malo teze naleteti da neko prodaje HSR ovde,mislim da ti je veca sansa da se raspitas za SPS, mada nisam siguran oko cena, moracu da proverim, pa cu vec reci.

Ne mere bez kabla

Evo i malo detalja: Zvuk je apsolutno fantastican, i moze se meriti sa mnogo modernijim i skupljim uredjajima, balans je odlican, razdvajanje po kanalima besprekorno, nema suma ili bilo kakvih anomalija, drugim recima punokrvni stereo, ono sto je prava poslastica je sto je sada celokupna kucna multi-medija TV+DVD+RADIO+MUZIKA spojena u jednom uredjaju koji zaista daje zvuk visokog kvaliteta, gledanje DVD sa ovakvim ozvucenjem je bolje nego gledanje filma u pravom bioskopu. Samo da napomenem da je cela investicija kostala cca 50 eura. Buduci da je raspored pinova isti i za IN i za OUT, nema potrebe praviti duple kablove, dovoljan je jedan. Kao sto rekoh prodavnica kablova se nalazi preko puta Vukovog spomenika, nisam siguran kako se zove, ali u njoj se mahom prodaju lampe i slicna galanterija, dok su im kablovi cini se usputna roba, ali i pored toga izbor je veliki, a prave i po meri. Evo i malo neveste slike jeftinog a dobrog HSR 70IC uredjaja.

Prilozi

• Image002.jpg
    Image002.jpg
    286.6 KB · Pregleda: 423
Ah, oldtajmer Hi-Fi prica sa srecnim krajem :D

Nazad
Vrh Dno