Šta je novo?

Hardver High End PC do 4000E - Potrebna pomoc

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

youngster

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2009
Poena
320
Pozdrav. Nisam bas dugo pratio stanje na trzistu, sta je trenutno aktuelno, best-buy i slicno, pa mi treba mala pomoc da sastavim konfiguraciju. PC nisam uzimao vise od 4-5g, pa sam hteo da se ponovim.

Budzet je do 4000E, i PC bi se koristio primarno (90%) vremena za Flight Simulator / X-Plane i povremenu neku drugu igru, ali jako retko. Nema potrebe za video editingom, i nekim drugim pro workflow-ovima.
Nabavka iz Madjarske, pa sam te cene i gledao :)

Ono sto sam ja do sad sklopio sam izlistao ispod, ali me zanima da li u tom budzetu moze nesto bolje, i generalno komentari i preporuke....

PSU: CORSAIR RMx 850W
CASE: Corsair Obsidian 5000d case ili Fractral Torrent ?? (ovde bih bas voleo preporuku, estetika mi nesto nije bitna, i izbegao bih RGB i ostale christmas tree fazone :))
CPU: INTEL Core i9-12900KF
COOLER: ??? Meni je zapao za oko ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 420 ali nisam siguran moze li nesto bolje....
MB: GIGABYTE Z690 AORUS PRO
RAM: CORSAIR 32GB Vengeance DDR5 4800MHz
GPU: GIGABYTE GeForce RTX 3080 Ti 12GB
SSD: SAMSUNG 1TB M.2 NVMe 980 Pro

Ovo preko KP izadje oko 3500-3600E.

Kao sto rekoh, svi komentari su dobrodosli, bas sam dugo van cele price, pa sam se mozda nalupetao :)
Hvala puno drugari !

Na prvi pogled, lepo si ti to uklopio.

Mislim da ćeš dobijati savete iz INTEL vs AMD klana u pogledu koji proizvođač ima bolji procesor za koju vrstu rada, ali u pogledu ostalih komponenti to deluje da je to (uz ogradu da ne znam da li je svaka komponenta pojedinačno best buy u svojoj kategoriji).

Moj savet da još jednom proveriš kako se slažu Patriot memorija i ploča, jer tu može lako da se zezneš. i iz ličnog iskustva mislim da će ti 1TB SSD biti malo mesta pa da bi bilo dobro da pored njega kupiš neki dobar veći HDD za storage, kad je već budžet izdašan.

Spreman sam da razmotrim AMD vs Intel. Ovaj CPU sam izabrao jer vidim da je single core performance najbolji, a FS i nije bas multi-core optimizovan, pa ne znam koliko bih benefitovao da odem na nesto kao 5950X. Ali, mozda i gresim, kao sto rekoh, spreman sam da razmotrim. I kao sto rekoh, da saslusam savet za stvari oko kojih sam bas nesiguran (kuciste, kuler...)

Nisam siguran da sam ispratio sto se tice RAM (Patriot?). Ovaj Corsair je DDR5, sto podrzava ploca, ili propustam jos nesto?

I sto se tice HDD, to nisam izlistao, to cu prevuci iz trenutne masine, pa zato nisam napisao :)

Hvala na odgovoru Kure!

Lično bih išao na DDR4 varijantu matične i RAMa, npr 4000 sa niskim latencama, performanse će biti iste ili bolje nego taj DDR5 i biće jetinije

Spreman sam da razmotrim AMD vs Intel. Ovaj CPU sam izabrao jer vidim da je single core performance najbolji, a FS i nije bas multi-core optimizovan, pa ne znam koliko bih benefitovao da odem na nesto kao 5950X. Ali, mozda i gresim, kao sto rekoh, spreman sam da razmotrim. I kao sto rekoh, da saslusam savet za stvari oko kojih sam bas nesiguran (kuciste, kuler...)

Nisam siguran da sam ispratio sto se tice RAM (Patriot?). Ovaj Corsair je DDR5, sto podrzava ploca, ili propustam jos nesto?

I sto se tice HDD, to nisam izlistao, to cu prevuci iz trenutne masine, pa zato nisam napisao :)

Hvala na odgovoru Kure!
Ima negde na forumu da je neko kukao da mu neka Patriot memorija ne radi kao treba sa pločom da obara takt.

Jasno za HDD.

Samo bih dodao da razmotris naprajanje , bar 1000w. Taj cpu i taj gpu sa ostatkom masine ce biti tu negde 800~850w kad budu pod opterecenjem.
Isto , Kure je spomenuo jos neki HDD , licno ne bih razmatrao nista ispod 4Tb , na primer 2x2Tb pa u raid ili slicno, no to mozes i kasnije.

Poslednja izmena:
Da, i to sam hteo da pitam, ali sam zaboravio, onda cu uzeti 1000W. Sto se tice preporuke za case i cooler, ima li neko dobru ideju/preporuku? Kakav sam izbor za graficku napravio?

Odlican. Mozda da razmotris Asusa ili Msi? Moje prethodna 2 gigabajta su radili dobro dok ventilatori nisu krenuli da brljave. Srecom bili su pod garancijom, ali znas sad kakvo je stanje za zezanje sa grafama. Isto, ako se odlucis da je ti ili neko koga znas otvarate (bolje da se dobro znate, ne bih davao da tu kartu drnda svako) da menjate ventilator, to moze biti prava avantura ako ne znas sta radis.

Sto se tice kucista: Ploca ti je dimenzija ATX Form Factor; 30.5cm x 24.4cm tako da podji od toga. U zavisnosti od toga gde bi zeleo napajanje da stavis i vodeno hladjenje (gore ili napred) razmotri layout unutra. Isto ne bi bilo lose da zbog graficke, vidis neko kuciste koje ima montazni dodatak za ventilator ispod graficke (efikasnije ce taj da hladi nego neki na prednjoj strani recimo).

Samo mene svi ispljuvali kad sam napomenuo da bih isao na Intel :D Inace i licno mislim da je bolje ici na DDR4 maticnu i RAM i izvuci maksimum iz toga nego preci na DDR 5,Po meni je to sve jos suzena ponuda,visoke cene,a i problemi tek predstoje,dok se sve ne stabilizuje. A mnoge benefite "golim okom" neces ni primetiti. Svako od nas ima svoju strategiju prilikom sklapanja,al licno sam za to da se uvek krene od maksimalno kvalitetne ploce koju mozes kupiti,i onda sve lagano prilagodjavas njoj. Za sebe sam kao nezahtevan korisnik uzeo 850W napajanje i to za Ryzena i AMD graficku,cak sam i ja bio u dilemi da li ici na 1000W,sto tebi svakako preporucujem

Jedna napomena ako se opredeliš za DDR4, Gigabyte Z690 ploče imaju problema sa DDR4 3600+ frekvencijama, ne znam da li je ispravljeno novim verzijama BIOSa ali treba obratiti pažnju.

Hvala svima na preporukama i komentarima sto se tice DDR4. Definitivno cu i to razmotriti. Neki rezon iza DDR5 je bio ajde da se sad koliko toliko osiguram za buducnost, ali kad bolje razmislim, i ovaj sad setup koji imam nije menjan od 2016-7, pa mozda ima vise smisla da ipak izaberem DDR4.

Sto se tice graficke, pogledacu sta u tom nekom cenovnom rangu ima i od Asus i od MSI, Gigabyte je delovao kao ok odnos cena/kvalitet, a i njihova 1060 koju imam fino radi vec godinama, pre toga sam i 460 imao njihovu, bila solidna :)

Ima li nekih komentara/preporuka za cooler? Mozda mi to sad predstavlja najvece pitanje :)

Hvala svima na konstruktivnim predlozima. Uvek imate dobre savete!

ja moram da pitam… 4000e za igricu koja nije toliko hardverski zahtevna… može i na i5 komotno da ide.
Ako želiš emersive expr… zar nije najbitnije naći neki triple monitor setup, dodatne komande za simulaciju uzgona, stolicu itd?

Prilozi

• A23CC12B-8784-4B63-9F33-8B8ABE125D47.png
    A23CC12B-8784-4B63-9F33-8B8ABE125D47.png
    390.6 KB · Pregleda: 32
To su sve minimum requirements. Onog trenutka kad se krenu dodavati scenariji, kompleksi addoni, koji cesto rade skroz van okvira simulatora, to sve obara uzasno FPS. Vecina danasnjih setupa ne moze gurati FSX/P3D u tim uslovima, na vecim aerodromima sa vise od 30ak FPS. :)

Sto se tice monitora, dodatnih komandi itd, vecinu imam, pravio sam pauzu dugo sa simulatorima, stekao dozvolu sportskog pilota i RL, a ovo je investicija da nastavim ostatak obuke u nekom trenutku i ispunim neke decacke snove :)

Ali to je sad vec neka druga prica, digresija, ovde je primarno prica o setupu. :)

Budzet je do 4000E, i PC bi se koristio primarno (90%) vremena za Flight Simulator / X-Plane i povremenu neku drugu igru, ali jako retko. Nema potrebe za video editingom, i nekim drugim pro workflow-ovima.
Auuu... ja na brzinu citao pa sam razumeo da ces se baviti video editom i ozbiljnijim stvarima 😬 Pa ako je za Flight Simulator,kontam da je stvar jos laksa,skoknes na forume gde su kojekakvi fanatici za tu igru i mesec dana citanja,ucenja,prvo da vidis za koje je procesore igra najbolje optimizovana,dzaba ti AMD ako je pravljena za Intel,a zbog samog naziva mislim da i jeste,pa onda vidis sta dalje kazu fanatici,koji konkretno procesor pravi brljotine,a koji je dobar isl... Mislim,ako vec sve kupujes zbog uzivanja u igri,kupuj ono na cemu ce igra dati maksimum,a to ce ti verovatno i u svemu ostalom (multimedija i sl) pruziti zadovoljstvo i kvalitet. Realno 4000 je mnogo novca,al jos uvek jeftinije nego kupovina (i to samo jednog) aviona :D

Dobro bre, ranije smo se već dogovorili da nećemo osuđivati izbore drugih kolega sa foruma i da svako sa svojim novcima može da radi šta hoće bez da mu mi pametujemo...

Čovek je odlučio da uloži u nov komp i odlučio je da da 4k evra, jer je tako u mogućnosti i tu se diskusija završava, osim u smislu da se čoveku pomogne da za taj novac kupi najbolji mogući HW, a njegova stvar da li će mu komp služiti za igrice (zahtevne ili ne), za "ozbiljan" posao, ili kao ukras...

Tako nekako Cika Kure :)
Nisam napaljeni tinejdzer kome neko drugi finansira prohteve, u nekom od relativno skorijih postova sam spomenuo da imam inace MB Pro 2017 koji resava sve sto mi treba za posao. Ovo je neko licno zadovoljstvo i potencijalno ulaganje u dalje skolovanje u real-life, da ovo bude pomocni alat. (ili se tako bar trudim da sebi opravdam ulaganje? :))

U svakom slucaju, mislim da smo malo skrenuli sa teme :)

Tako da - ako neko ima predlog za neki dobar cooler, ili neke druge ideje/sugestije - jedva cekam da cujem.

Veliki poz

Realno, MS Flight Simulator i simulatori leta uopšte su možda najzahtevnije igre današnjice, koliko god para baciš na njih nije mnogo...12900K nije overkill.

Corsaid 5000D Airflow je dobar, nemaš potrebe da se trošiš na Torrent, malo je specifičan...samo proveri da li bi stao taj Arctic 420. Možda je bolje da uzmeš 360mm verziju...uzmi u obuir i druga kućišta poput Fractal Meshify 2 ili BeQuiet SilentBase 802...

Slažem se sa predlogom da se uzme 1000W napajanje, Corsair je dobar izbor (Hx pogotovo).

Što se tiče DDR4 vs. DDR5, DDR5 je futureproof ali košta dosta više i teško ih je naći...pa kako ti drago. Mada, treba ti brza DDR5 memorija da bi video neku razliku...

Ako si u mogućnosti, iskopaj Asus TUF ili Strix grafike, ako ne ok...situacija je takva kakva je, daj šta daš. Iskreno, ne znam koliko bi dobio sa Ti verzijom, da li vredi razlike u ceni...

Ima jeftinijih ploča koje mogu da "nose" 12900K, pogotovo ako se ne overklokuje (mnogo). Ploče nisu ograničavajući faktor, bitnije je hlađenje procesora. Tu ima jedan trik, smanjivanje power limita...ljudi su provalili da na 12900K može poprilično da se smanji power limit (time i temperature) uz zaista minimalni gubitak performansi, tipa sa default 240W na 170W uz svega 5% manje preformanse. Preporučujem da se proba sa tim...
Z690 Aorus Pro je dobra ploča, ako se ide na DDR5. Sem nje, imaš MSI Tomahawk/Torpedo i Edge ili Asus Strix-A i TUF Plus...
Od malo jeftinijih koje mogu da posluže (ako ne overklokuješ procesor), MSI Pro-A, Asus Prime-A, Gigabyte Gaming X...
Većina pomenutih ima i DDR4 verzije. Biraj prema konektorima koji ti trebaju i ceni, sve će raditi posao.
Ako ideš na DDR4, prekoči Gigabyte zbog potencijalnih problema.

Što se cena tičem ne gledaj one na KP jer ih ne ažuriraju. Idi na ipon.hu i traži tamo, pa konvertuj forinte u evre ili dinare...to su cene po kojima se rukovodi. Za neke stvari će biti vrlo blizu sa našim radnjama, nešto malo jeftinije...Mađari imaju prednost mnogo boljeg izbora.

Nisi pomenuo monitor(e)?

BeQuiet SilentBase 802 izgleda jako dobro, cak i bolje od Corsair-a, verovatno cu to. Sto se PSU tice, i to lici da sam pogresio, te cu preci na RM1000X od Corsaira.

Sto se ploca tice, ne planiram nesto da overklokujem, a i koliko sam video nema relativno mnogo prostora. Tako da sam tu generalno idalje neodlucan da li se isplati doplatiti malo vise, ili da uzmem Asus Prime-A npr. Sasvim sam bio zadovoljan njihovom Asus Z170A plocom iz te "entry" level serije...Neka misljenja i komentari su dobrodosli.

I na kraju, moze li nesto bolje sto se tice kulera od Arctic 420/360 koji sam gore naveo?

Sto se monitora tice, imam LG 38wn95c-w, pa tu ne bih menjao nista :)

Ma sta da overklokujes, imaces apsolutnu neman od masinerije sigurno 2 godine, vrv i duze. Ti ljudi sto bi overklokom da dodaju tih 6 frejmova povrh tih 300 fps pri 4k koje ces ti da imas su za poseban blok psihijatrijske ustanove.

Ploce mogu da igraju nenormalno bitnu ulogu oko celog sistema, tako da izuci ti dobro oko tih koje te interesuju kvalitet komponenti, slotove i njihov raspored, koliko cesto izbacuju uefi update itd. Mislim da to niko nece da uradi za tebe, a realno mali broj ljudi, ako uopste ima neko na forumu slicnu konfiguraciju koju ti namervas da uzmes pa da moze stvarno da te posavetuje licnim iskustvom.

Evo jedna kombinacija iz jednog casopisa...
Asus ROG Strix Z690-F Gaming
Intel Core i9-12900K
AMD RX 6900 XT
Kingston Fury Beast DDDR5 32GB 5200Mhz
Patriot Viper 4100 PCIe 4.0x4 1TB
850W Dark Power 12 80 Titanium
Silent loop 2
BeQuiet! Pure Base 500DX
Ventilatori su neki LLIGHT WINGS
odmah sam se tebe setio :)

Da, to lici dosta slicno onome sto zelim da postignem.
Mislim da sam generalno napravio neki plan, ali trenutno se lomim oko izbora GPU.
Imam opciju za 3080 TI Founder edition ili za ASUS 3080 TI TUF GAMING. Razlika u ceni nije mala, oko 400e, pa me zanima isplati li se toliko vise doplatiti za asus?

Meni nije jasno zasto su se oni u casopisu odlucili za 6900 XT umesto 3080? Kartica podrzava i Smart Acces Memory tehnologiju koja je omogucena i na novim intelovim procesorima (e to nisam znao,mislio sam da to mogu samo ryzen procesori).Mozda zbog 16GB DDR6 sta znam.... i zbog manje potrosnje (do 300W)

To ni meni nije bilo najjasnije :)
Na kraju sam se odlucio za ovaj setup
INTEL Core i9-12900KF
GIGABYTE Z690 AORUS PRO
CORSAIR RM 1000 X
CORSAIR 32GB Vengeance DDR5 4800MHz
SAMSUNG 1TB M.2 NVMe 980 Pro
Be quiet! Silent Base 802
ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

Samo ostaje pitanje da li 3080 TI Founder edition ili ASUS 3080 TI TUF GAMING. Kao sto sam napisao gore, razlika u ceni nije mala, oko 400e, pa me idalje buni da li se isplati toliko vise doplatiti za Asus? Ako neko ima neko misljenje, bio bih zahvalan :)

Prevelika razlika...mada, bolje je uzeti non-FE zbog potencijalno boljeg hlađenja VRAM-a. Ne mora da bude baš Asus, samo da nisu modeli sa dna ponude...
A još bolje je uzeti 3080 umesto 3080Ti. Mala razlika u performansama, poprilična razlika u ceni, i veći izbor...

Si razmotrio za te pare jacu 6900 XT grafiku?
Na ovom videu 3090 tera to glatkije, ali su u amd popravili to kroz drivere, tako da je za msfs 6900 XT ne samo dooosta pristupacniji, vec i brzi od 3090 i 3080.
6900 XT kosta oko 1600 evra;
3090 kao vikendica na moru (3080 je kao plac).

Poslednja izmena:
Mislis da ima smisla odvojiti toliko vise za TUF verziju? Ako iskljucimo 3080 iz price privremeno
Za 400€ razlike ne. Problem sa 3080-icama je što na nekim modelima (a mislim i na FE) VRAM nije dobro hlađen pa se pregreva i može da pravi probleme...mala šansa ali eto...
A ne mogu da se setim na kojim je sve kartama, sem Asusovih, to dobro rešeno. Treba pročešljati po netu...

@Markomaniax

Ako mu ne treba DLSS, NVENC i CUDA, AMD je svakako opcija...ali mislim da bi DLSS pomogao, simulatori leta su užasno zahtevni.
Gde si video 6900XT za 1600€?

Slazem se ali naveo je da mu treba za msfs.

Amd ima fsr koji ja sa nvidiom teram odlicno cak i u igrama koje ne podrzavaju pomocu magpie i Lossless Scaling.

Nvenc mu mozda zatreba ako bude stremovao, ali taj intel moze to da zameni bez problema. Cuda samo za 3d modelovanje, u igrama je isti djavo kao amd-ov acu.

Ima da se nadje na kp za oko 1600-1700.
IMG_20220118_141552.jpg

Poslednja izmena:
Pola tih cena po KP nisu aktuelne. Za 3080 TI zvanicno po oglasima idu i ispod 1800E, kad posaljes poruku, nigde ispod 2150e nije :)

Mislim da cu ipak ici na founder edition, a ovih 400e ostaviti u dzepu :)

Nazad
Vrh Dno