Šta je novo?

Hardver High End PC do 4000E - Potrebna pomoc

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

youngster

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2009
Poena
320
Pozdrav. Nisam bas dugo pratio stanje na trzistu, sta je trenutno aktuelno, best-buy i slicno, pa mi treba mala pomoc da sastavim konfiguraciju. PC nisam uzimao vise od 4-5g, pa sam hteo da se ponovim.

Budzet je do 4000E, i PC bi se koristio primarno (90%) vremena za Flight Simulator / X-Plane i povremenu neku drugu igru, ali jako retko. Nema potrebe za video editingom, i nekim drugim pro workflow-ovima.
Nabavka iz Madjarske, pa sam te cene i gledao :)

Ono sto sam ja do sad sklopio sam izlistao ispod, ali me zanima da li u tom budzetu moze nesto bolje, i generalno komentari i preporuke....

PSU: CORSAIR RMx 850W
CASE: Corsair Obsidian 5000d case ili Fractral Torrent ?? (ovde bih bas voleo preporuku, estetika mi nesto nije bitna, i izbegao bih RGB i ostale christmas tree fazone :))
CPU: INTEL Core i9-12900KF
COOLER: ??? Meni je zapao za oko ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 420 ali nisam siguran moze li nesto bolje....
MB: GIGABYTE Z690 AORUS PRO
RAM: CORSAIR 32GB Vengeance DDR5 4800MHz
GPU: GIGABYTE GeForce RTX 3080 Ti 12GB
SSD: SAMSUNG 1TB M.2 NVMe 980 Pro

Ovo preko KP izadje oko 3500-3600E.

Kao sto rekoh, svi komentari su dobrodosli, bas sam dugo van cele price, pa sam se mozda nalupetao :)
Hvala puno drugari !

Evo gledam,Austrija-Nemacka,bar 10 modela 6900xt 1600e ili nesto ispod.
Ne znam,casopis u kom sam gledao onu konfiguraciju je strucan i verujem da nije bez razloga ubacena 6900XT. Sa naznakom ako se zaista zeli iskoristiti 144+ Hz na monitorima,da se dobija 16GB GDDR6,5120 Stream procesora,80 Ray akceleratora,punu specifikaciju HDMI 2.1 standarda...

Po meni je vrlo prosto.
Istrazi sta je bolje za Flight Simulator.

Da li ta igra ima koristi od ray tracinga i DLSS-a ili ne.
Ako nema, uporedi benchmarke za RX 6900XT i RTX 3080/3080ti pa proceni.

Ako uzimas Nvidiu, i EVGA ima super kartice, pogotovo FTW3 modeli, lepo je uradjeno VRAM hladjenje.

Da, EVGA FTW3...setih se sad. Za ostale nisam siguran...

Ako te igre ne koriste DLSS, 6900XT je bolja kupovina, jači je u rezolucijama ispod 4K...možda i u 4K, nisam nešto gledao benchmarke za 6900X pošto je vrlo retka zverka...

Ako te igre ne koriste DLSS, 6900XT je bolja kupovina, jači je u rezolucijama ispod 4K...možda i u 4K, nisam nešto gledao benchmarke za 6900X pošto je vrlo retka zverka...
Rekoh vec, brza je u 4K i cak i da ne koristi precenjeni dlss - koristi fsr koji moze da enableuje cak i u windows programima.

Amd cu licno ooozbiljno razmotriti za svoju sledecu grafu, jer ovo sto radi sad nvidia je cisto prosera**nje.

Poslednja izmena:
Lol...DLSS je daleko od precenjenog. I radi bolje od FSR-a. Ako misliš da je AMD mnogo bolji, varaš se...
No, to je neka druga tema. Čovek neka uzme šta njemu više odgovara...

EDIT: koliko videh po netu, MS Flight Simulator je DX11 i ne podržava ni DLSS ni FSR, ima neki svoj algoritam za skaliranje. S obzirom da je Majkrosoftova igra, očekujem da dobije DX12...
Ne znam kakva je situacija s drugim simulatorima, MSFS nije jedini na tržištu.

Što se performansi tiče, Guru3D je radio detaljniji MSFS test: https://www.guru3d.com/articles-pag...-graphics-performance-benchmark-review,1.html

Deluje da je Intel + Nvidia kombo nešto malo bolji overall...
Što se grafike tiče, u 1440p 6900XT > 6800XT = 3800. 3080Ti bi trebalo da je egal sa 6900XT.
U 4K, NVidia ima prednost, kao i malkice bolji frame times u globalu (manje seckanja).

Poslednja izmena:
DLSS i pored deep learning instrukcija daje slicne rezultate kao FSR, negde je bolji negde nije. Licno sam testirao oba i nvidia po obicaju prenaduvava.
problem sa DLSS - motion blur, artifekti na liscu recimo kada dlss ne moze lako da predvidi sledeci frejm.
problem sa FSR - objekti gde postoji jak kontrast, kao sto su dalekovodi na primer.

E sad, posto DLSS u Flight simulatoru ne postoji , a FSR moze da se namesti pomocu magpie u svim igrama (cak i programima).. vredi ponovo razmotriti perfomanse
...i 1000+ evra koji ti ostanu u dzepu.

No njegova stvar.

Nvidia puno ke**a u poslednje vreme i ophodi se prema svojim vernim kupcima kao prema krpama:
-obecavanja da ce da se resi nestasica a zabole ih;
-da ce da rese problem sa scalperima, a nisu;
-da ce da zakljucaju majning sa svojih kartica - whoops, evo izvolte majneri bios koji vam to dozvoljava;
-kvalite izrade 3080 i 3090 je posebna prica, po forumima samo slikaju lose postavljene heat padove na memoriji, zaboravljene rukavice ispod hladnjaka, iscurelu pastu sa jedne strane, sto moze da prodje za nesto sto kosta 200-300 usd, ali ne za nesto sto covek plati 3000 usd:
- ono kad su tek najvavljivali 3080 sa 10 GB Vrama, jer je to "dovoljno" zato sto je gddr6x, teoretskni, munja. Otvori 3ds max i recimo substance painter sa nekim pristojnim modelom, i da vidite kako je "dovoljno";
-i moja omiljena - New World, igra koja je ubijala EVGA 3090. Pa brateee...
itd, mogu da nastavim , folder u fonu mi je pun uzasa koji su obelezili rtx 3000 seriju.

Poslednja izmena:
Blago tebi kad praviš enciklopediju "ratnih zločina" firme koja ti je mrska...
Slično bi moglo i sa AMD-om, al' niko normalan nema vremena da se bakće brand ratovima...

Mrska je u poslednje vreme, sve graficke koje sam imao su bile nvidia cak i sadasnja.
I zlocini su na mestu, nabili su cenu, i koriste priliku dokle god budu mogli.
Kod mene nema emocija prema brendu. Nije mi to clan porodice ili ljubimac pa da ga branim.

Daleko je AMD od savrsenosti, ali je nazalost doslo do toga da su validna alternativa, narocito kad se uzme u obzir FPS/ulozenom evru.
Ne vredjaju musterijama inteligenciju izjavama 10 gb je dosta, pustili su dobru kolicinu svojih kartica, cena nije previse skocila i ne kukaju kako nema dovoljno cipova i memorije samo da bi opravdali manje pustanje u promet i na taj nacin drzali vecu cenu svog proizvoda. Mislim tim modelom se bave proizvodjaci dijamanta vec 50ak i vose godina.

Necu vise smarati, htedoh samo da uputim coveka da ne razmislja strogo u nvidia pravcu. S`obzirom da ima dobar budzet, nece napraviti gresku kako god odabere.

Ej, nvidia ok, al nemoj sad i ti o De Boer i dijamantima... Odatle je samo tik do reptilijanaca

...
Ne vredjaju musterijama inteligenciju izjavama 10 gb je dosta, pustili su dobru kolicinu svojih kartica, cena nije previse skocila i ne kukaju kako nema dovoljno cipova i memorije samo da bi opravdali manje pustanje u promet i na taj nacin drzali vecu cenu svog proizvoda. Mislim tim modelom se bave proizvodjaci dijamanta vec 50ak i vose godina...
Amd Gtx 6500xt te pozdravlja.

Ako to parče HW nije vređanje intelgencije potroša i pljuca u njihovu toplu čorbu, ja ne znam šta je.

Cemu sad ovo? Uvredio sam ti veru? Ako je tako , izvinjavam se. Ipak je to velika religija.
Ali ok je, zmuricemo na oko nvidia religiji za povampirenje 1050 Ti ... jer to je bila taaako dobra kartica cak i prvi put kad se pojavila.

Sledeci put prouci materiju.

Steta za ovakvu masinu samo 1tb ssd. Ja sam pre dve god bio u istom fazonu, dosta 1tb, posle par meseci kupio jos jedan od 2tb.

Nazad
Vrh Dno