Šta je novo?

hide option??

crvenkapica

Čuven
Učlanjen(a)
11.10.2003
Poena
604
Ako imam 1 HD i hocu npr. 2 sistema na 2 particije.
Da li mogu da inst prvi i onda sakrijem taj sistem pa zatim inst drugi na 2 particiju?
Ovo pitam jer sam imala problem oko situacije sa 2 sistema
- obrisala sys sa prve particije i da bih instalirala drugi sistem na istu a
onda kada sam to uradila nije hteo da prepozna ovaj drugi tj. boot file je nestao (LOGICNO,NE) jer je naravno bio na I particiji i to mi je malo stupidno...

DA LI JE MOGUCEE OVAKO IZBECI OVAJ PROBLEM?
:eek:

Pa trebalo bi da mozes da kada imas instaliran XP i poteras instalaciju drugod systema da ovom drugom odredis gde ce da se instalira.

Inace ako ti trebaju dva systema gde jedan intenzivno koristis a drugi tek za neke stvari, probaj program Virtual PC.

http://www.microsoft.com/windowsxp/virtualpc/
http://www.microsoft.com/windowsxp/virtualpc/previous/default.asp
http://www.microsoft.com/windowsxp/virtualpc/downloads/trial.asp

On moze da ti napravi virtualni system na koji mozes da instaliras sta hoces (Linux, Unix, Windows sve verzije, Dos, OS/2 cini mi se i sl.). Taj ti system radi pod tvojim maticnim OS-om. Nema potrebe da restartujes system da bi usla u drugi OS jer se VPC startuje kao i svaki drugi program. Glavni OS je zasticen od svih virusa ili kvarova Virtualnog racunara. Virtualni OS radi 70% vrzine glavnog racunara. Jedina mam mu je sto ne mozes da mu ti namestis neku graficku karticu vec su mu napravili da ima S3 karticu.

hm...
stvar je u sasvim drugom.
pitala sam da ako u nekom momentu hocu da zadrzim sys koji je na II particiji a zamenim sys na I- oj onda kod boot- ovanja dolazi do frke. razumes?

zato sam mislila mozda je moguce i TO je moje pitanje: da li je moguce staviti 'hide' na particiju tako da se uopste ne vidi taj system.

ne znam da li kapiras, da li sam dovoljno jasna

Pa zar ne mozes da poteras sys sa II particije i instaliras sys koji hoces na I particiji.

To bi trebalo da radi.

Probaj da odes na MS sajt i da trazis Dual boot kao kljucnu rec.

Ne znam dali sam bas razumeo pitanje! Ali mislim da ti je najbolje resenje da jednostavno posle instalacije /ako ti se desi da ne vidi drugi sistem/ prepravis boot.ini i samo dodas liniju za taj OS

:boom:

ako ne znate ne pisite 'svasta'! hvala!

uf!uf!

ovako hocu i pitanje je da li moze:

1. trenutno imam 2 particije i po sistem na svakoj.
2. onda hocu da zamenim sys na I particiji
3. to uradih i CHRASH!

zato pitam:
1. prazan disk
2. instaliram na I particiji sys
3. pomocu neke HIDE opcije----- ovo je pitanje da li postoji????
sakrijem tu I particiju
4. instaliram na II particiji drugi system

tako bih dobila 2 nezavisna systema
pa ako nesto menjam (systemsko ili sam sistem) na jednom ne utice na drugo!

Mislim da kontam. Ti bi htela da ti recimo Win 98 bude na prvoj particiji a Win XP na drugoj (npr. naravno)

Problem je u tome sto ti se system uvek startuje sa C: particije. Moras imati neki dual boot program instaliran. Na taj nacin ces moci da startujes koji system hoces a da bilo koja zamena systema ne utice na onaj drugi.

ako ne znate ne pisite 'svasta'! hvala! Ajde nemoj tako da se nervirs. Moras biti malo jasnija sta hoces.

Koja dva systema hoses da imas. Koji na prvoj a koji na drugoj particiji.

Sta tacno CRASH znaci tj. sta pod tim podrazumevas.

Kao sto rekod system ce uvek pokusati da se startuje sa C: particije. Kada imas Dual Boot onda ti se on pre starta samog systema podigne i pita te koji OS hoces da podignes. Ti mu obelezis OS i on onda ucitava fajlove sa tog diska odnosno Particije dok drugu particiju ne dira. Ti naravno vidis tu drugu particiju.

Ako hoces da instaliras ili menjas drugi system onda moras podici taj system.

Na primer. Imas Linux na drugoj i Win98 na prvoj particiji. Hoces da umesto Win98 instaliras XP. Podignes Win98 i instaliras XP normalno iz njega. ovo bi u teoriji trebalo da radi dobro.

Za HIDE opciju ne znam da postoji.

Pozdrav.

a da ti lepo podignes Windows XP pa onda VMWare i sa njim jos Win98? Imas ih cak i umrezene, a Win98 ce raditi recimo sa nekih 70% mogucnosti tvog kompjutera

To sam joj i ja rekao. Samo je nekako vise volim Virtual PC. Sve u svemu to je isto.

hi!

sve je to ok
sada i nemam taj problem. setila sam se ovoga jer mi se desilo to ranije. zanima me samo da li postoji takva opcija u vezi sa 'hide' systema i boot fajlom.

POZDRAV!

Kapiram ja sta ti hoces, hoces da imas 2 primarne particije, bez ikakvih dodatnih programa. Ali kako bi onda BIOS znao prilikom boot-a sa koje primarne ce da cita, odnosno koji sistem da startuje? Dok ne izmisle takav pametan BIOS, nista od 2 primarne particije na istom disku.
Sakrivanje particije - naravno da postoji npr. PowerQuest Boot Magic to moze da odradi. Sakrijes preko njega C: od D: i eto, kad si na D; ne vidis C: i obratno. Ali cemu to ako i ovako prosto mozes da nakacis dva OS-a? Npr. metnes WinME na primarnu C: particiju, i npr. WinXP na D: i sve lepo radi. Win se pobrine za boot-ovanje.

A taj famozni "CRASH" ti se dogodio jer si formatirala primarnu C: particiju u zelji da prvi sistem promenis, zbog cega je doslo do brisanja boot fajlova koji se nalaze na C: pa ni sekundarni OS sa druge particije nije mogao da se startuje. Ako ti je to bio WinXP ili 2K boot-uj sa install CD-a i iz konzole uradi fixboot

I kad si vec resila problem, reci kako si ga resila da ne razbijamo glavu ovde svi.. :)

znas kako sam ga resila?
- sve iz pocetka instalirala! :)

bila smaprobala da rucno ispravim boot file i ... svasta ali nisam znala za taj fixboot.

a cela fama je ustvari oko toga sto
ako recimo hocu da na I particiji izmenim system
a da na drugoj npr. ostane koji je i bio
onda dolazi do frke zbog tog boot file
i
to je ono sto je jakooo stupidno!
POZDRAV I HVALA!

rakabencmark je napisao(la):
Inace ako ti trebaju dva systema gde jedan intenzivno koristis a drugi tek za neke stvari, probaj program Virtual PC.

On moze da ti napravi virtualni system na koji mozes da instaliras sta hoces (Linux, Unix, Windows sve verzije, Dos, OS/2 cini mi se i sl.). Taj ti

eee gde ja živim... još neću da stavljam xp jer imam mnogo dragih doZ igrica, ali mislim da ću ovim da rešim problem ctp;

crvenkapica je napisao(la):
znas kako sam ga resila?
- sve iz pocetka instalirala! :)

bila smaprobala da rucno ispravim boot file i ... svasta ali nisam znala za taj fixboot.

a cela fama je ustvari oko toga sto
ako recimo hocu da na I particiji izmenim system
a da na drugoj npr. ostane koji je i bio
onda dolazi do frke zbog tog boot file
i
to je ono sto je jakooo stupidno!
POZDRAV I HVALA!

Pametno resenje, polako ali sigurno :)
Jeste stupidno, ali tako je kako je. ;) Zato uvek stavis neki NT sistem na drugu particiju, i onda uvek mozes bezbedno da formatiras i brises prvi OS na prvoj particiji sve sa boot fajlovima, a kasnije iz konzole preko fixboot-a vratis na listu i drugi sistem.

Pozdrav :wave;

e, jos nesto, ja nemam pojma sta ce ovo ovde, zato pomeram topic u sobu Operativni sistemi (mada bi tehnicki moglo da ide i u Storage sobu :)

A najbolje da splitujemo thread, deo u Networking odakle je i pocelo, deo u OS, deo u Storage, sve prema predmetu postova.. pa da.. ne znam zasto sam vam ovo ispricao.. ali... dalje znate :mrgreen: :beat:

:wave; Pozdrav narode.
PRIMETIO SAM OVDE DA SU DEVOJCI POTREBNE DVE PRIMARNE PARTICIJE SA DVA NEZAVISNA OPERATIVNA SISTEMA.

TO CE ONA RESITI SA PROGRAMOM POWERQUST BOOTMAGIC 8.0 VERZIJOM S KOJOM CE BUTATI I KREIRATI DVE PARTICIJE OBE SISTEMSKE.

OVU DRUGU CE FDISK VIDITI KA NON LOGICAK PARTITION.

KOD KOLEGE SAM INSTALIRAO DVE WINDOWS 98 SA DVE PRIMARNE PARTICIJE I RADE BEZ PROBLEMA.

frogman je napisao(la):
:wave; Pozdrav narode.
PRIMETIO SAM OVDE DA SU DEVOJCI POTREBNE DVE PRIMARNE PARTICIJE SA DVA NEZAVISNA OPERATIVNA SISTEMA.

TO CE ONA RESITI SA PROGRAMOM POWERQUST BOOTMAGIC 8.0 VERZIJOM S KOJOM CE BUTATI I KREIRATI DVE PARTICIJE OBE SISTEMSKE.

OVU DRUGU CE FDISK VIDITI KA NON LOGICAK PARTITION.

KOD KOLEGE SAM INSTALIRAO DVE WINDOWS 98 SA DVE PRIMARNE PARTICIJE I RADE BEZ PROBLEMA.
Sledeci put iskljuci taj CAPS LOCK ctp;

Ja zbog slicnih potreba drzim dva hd-a, koji su nezavisno instalirana, pa ih po potrebi bootujem, birajuci odgovarajuci hd - sa F11.

Nazad
Vrh Dno