Uglavnom je distroi danas zovu hibernacijom, kako bi preletačima sa Windows-a bilo lakše da se snađu. Standby je "suspend to RAM", na nekim distoima ćeš još uvek videti takva imena.
Da te upozorim i da trenutno hibernacija uglavnom ne radi lepo ako imaš ATI grafičku, Catalyst drajveri brljaju nakon što podigneš sistem iz suspendovanog stanja.
Znaju da brljaju proprietary drajveri, sa FOSS drajverima nema problema. Nevolja - 3D perfomanse FOSS drajvera su i dalje mizerne u odnosu na ATI drajver.
Mizerne samo ako hoces da se igras preko Wine-a ili da poteras neku zahtevniju, nekao bi rekao i "pravu" igrudok manje zahtevne stvari tipa Starcraft i World Of Goo rade kao podmazane
![]()
Ja sam veoma zahvalan na tome što me je Linuks naučio da kupujem samo valjan hardver.![]()
Eeej, pa sećam se i tih Indigo mašina, a i tog velikog wide SGI monitora!Ja koristim linux i unix od neke '95-te, doduse na ETF-u i preko terminala (vreme lynx-a, screen-a, pine-a, pico/joe, beskonacnog kompajliranja 'ingenioznih' C programa); vreme provedeno na Indy/Indigo SGI radnim stanicama je takodje nesto sto se ne zaboravlja (quake na ekranu od 21 inch, jej).
Ja sam već tamo neke '98. pokušavao da instaliram 5.1Prvi put kod kuce dual-boot sistem imam od neke 2001-2002, prvi distro je bio Mandrake 8.0. U principu nisam ni mogao da experimentisem ranije jer se nije imalo para za zamenu raspalog pentijuma od 133 mhz sa hardom od 1.5 gb, krntije koja je bila 5-6 godina stara. Od 2001. god konacno sam namolio matore da se otvore i doniraju 600-700 maraka za novi comp.
Ja imao neki ISA Rockwell... radio na keca i to odlično, ali je zbog fleksibilnosti i naprednih funkcija uskoro i on ustupio mesto USR-u. Prvo Sportsteru, a onda i Courier-u. :smoke:Tada je zaista bilo dosta problema sa drajverima; ja sam imao srecu pa sam kupujuci nov comp ub'o jedini winmodem za koji je postojao drajver...
Ja sam zato bio veran Matroksu koji je tada imao fantastičnu 2D, a ubrzo i 3D podršku, pod Linuksom. Nikada nisam otišao toliko daleko da pišem neki kernel drajver, prevashodno zbog nedostatka vremena, ali jesam bio prilično aktivan u DirectFB projektu, što je vrlo slično.ATI nije imao 3d drajvere za linux (nvidia je imala), bilo je dosta problema sa zvukom i USB periferijama. Secam se muka sa zydas USB wireless NIC-em, tu sam cak i zasukao rukave i kodirao zajedno sa nekom ekipom dok drajver nije proradio na 2.6 kernelu; da me sad neko pita sta se tu tacno programiralao ne bih znao ni da beknem
Nda... mada... moja integrisana NV grafika tek od nedavno ima čestitu podršku, a ploča ima već dve godine. :S:U principu vazilo je pravilo da treba nabavljati nesto stariji hardver (odokativno 6 meseci star, taman dovoljno vremena da izadju makar osnovni drajveri za nove cipsetove, disk kontrolere, integrisane NIC-ove); sad je to vreme cekanja toliko smanjeno da ga prakticno i nema.
Istina...Jedino ostaje ta 3D akceleracija, cini mi se da je i dalje kupovina nvidijinih grafickih kartica bolji izbor jer je AMD/ATI pomalo trom kada treba ispratiti nove verzije kernela i xorga. Ko je spreman da koristi FOSS drajvere umesto vlasnickih nema navedeni problem.
Nda... nema tu više sporta. :dProsto je neverovatno koliko to danas izgleda lagano i *****-friendly; napr. zimus se ja naostrio da koristim 3g telenorov USB modem, bio sam spreman da propistim majcino mleko dok ga ne nateram da proradi (em je usb, em nemam pojma koji cipset koristi, niti znam kako setovati ppp parametre), kad ne lezi vraze - zabodem ga, linux ga automatski prepoznaje, lepo me pita da li je provajder telenor/telekom/vip, jedan klik i 2x next i gotovo.
Prosto je neverovatno koliko to danas izgleda lagano i *****-friendly; napr. zimus se ja naostrio da koristim 3g telenorov USB modem, bio sam spreman da propistim majcino mleko dok ga ne nateram da proradi (em je usb, em nemam pojma koji cipset koristi, niti znam kako setovati ppp parametre), kad ne lezi vraze - zabodem ga, linux ga automatski prepoznaje, lepo me pita da li je provajder telenor/telekom/vip, jedan klik i 2x next i gotovo.
***, sad se cak i xorg server samokonfigurise.....Stvarno nema vise razonode kao nekada
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari