Šta je novo?

Hibernacija ubuntu

Postoji. I to ne samo u Ubuntuu. :)

Inače, stručan naziv za hibernaciju je "suspend to disk".

Uglavnom je distroi danas zovu hibernacijom, kako bi preletačima sa Windows-a bilo lakše da se snađu. Standby je "suspend to RAM", na nekim distoima ćeš još uvek videti takva imena.

Da te upozorim i da trenutno hibernacija uglavnom ne radi lepo ako imaš ATI grafičku, Catalyst drajveri brljaju nakon što podigneš sistem iz suspendovanog stanja.

Uglavnom je distroi danas zovu hibernacijom, kako bi preletačima sa Windows-a bilo lakše da se snađu. Standby je "suspend to RAM", na nekim distoima ćeš još uvek videti takva imena.

Da te upozorim i da trenutno hibernacija uglavnom ne radi lepo ako imaš ATI grafičku, Catalyst drajveri brljaju nakon što podigneš sistem iz suspendovanog stanja.

Znaju da brljaju proprietary drajveri, sa FOSS drajverima nema problema. Nevolja - 3D perfomanse FOSS drajvera su i dalje mizerne u odnosu na ATI drajver.

^ Uze mi reč iz usta. :)

Imam nvidiju tako da onda nebi trebalo da bude problema? A kako da namestim da mi sistem predje u suspend to disk mod?

Nemas posebna podesavanja, opcija Suspend je odmah dostupna, na istom mestu gde je shut down, log off i ostale (onaj meni po defaultu u gornjem desnom cosku ekrana).

A da li postoji mogucnost posle lupam 30 min da on sam predje u suspend mod ili mora rucno da se ukljuci?

Naravno da postoji... To je već stvar pauer menadžmenta, odnosno nekakvog dimona koji će po isteku vremena izvršiti neku komandu. Mislim da to imaš u korisničkom panelu KDE-a, odnosno GNOME-a, šta već koristiš...

Znaju da brljaju proprietary drajveri, sa FOSS drajverima nema problema. Nevolja - 3D perfomanse FOSS drajvera su i dalje mizerne u odnosu na ATI drajver.

Mizerne samo ako hoces da se igras preko Wine-a ili da poteras neku zahtevniju, nekao bi rekao i "pravu" igru :) dok manje zahtevne stvari tipa Starcraft i World Of Goo rade kao podmazane ;)
Sto se ostatatka tice rade sasvim korektno da ne kazem odlicno - ja sam svojevremeno terao radeon drajver na desktopu (stara Radeon 9600 Pro kartica jer su od Catalysta 9.4 ukinuli podrsku za starije Radeon kartice) i sve je radilo bez ikakvih problema, full 3d accel included
Full su podrzane kartice stare radeon i X serije dok je kod nove HD serije stanje saroliko - stariji modeli te serije imaju 3d, noviji nemaju ili imaju delimicno i sl
Nazalost, i pored toga postoje jos neka ogranicenja - TV out radi samo u NTSC modu, nema nista od HDMI podrske, a i power managment je jos uvek u povoju sto je bitno u slucaju da se koristi laptop mada ovo jos nisam probao pa ne mogu da tvrdim kako funkcionise u praksi
Sa druge strane radeonhd drajver ima podrsku i za HDMI ali taj projekat se izgleda vise ne razvija, a i dok se razvijao sve je bilo (i ostalo :p) u heavy developmentu tako da nije preporucljivo da se isti koristi iako ga npr SUSE i jos neki distroi tvrdoglavo jos uvek trte kao default za odgovarajuce ATI kartice (imao sam problema da podignem X :smoke:)
Trebali bi lepo ovi iz community-ja da iz radeonhd drajvera uzmu ono sto valja (HDMI podrska pre svega) i te stvari implemantiraju u radeon drajver te da ga bace konacno u kantu za smece gde mu je i mesto
Sto se tice Catalyst drajvera i on ima problema u kombinaciji sa novim X-om zbog prelaska na novi sistem 2d accel - moguce je brljanje i artefakti pa se moras prebaciti na stari XAA accel sa kojom je sve sporije
Kod mene Arch Linux i KDE 4 deluju pomalo tromo u oba slucaja jer kada palis aplikaciju treba joj 2-3s da se pojavi sadrzaj prozora sto je poprilicno sporo, kao da 2d accel ne radi kako treba, mada moguce da zeza samo na KDE4 jer nisam jos uvek probao neki drugi DE
Ljudi iz AMD-a su zaista pravi indijanci, vec godinama i za Linux i za Windows ne umeju da napisu drajver kako dolikuje, uvek nesto fali :smoke:
Uh raspisah se malo :d

Poslednja izmena:
Mizerne samo ako hoces da se igras preko Wine-a ili da poteras neku zahtevniju, nekao bi rekao i "pravu" igru :) dok manje zahtevne stvari tipa Starcraft i World Of Goo rade kao podmazane ;)

Pa i ja iskljucivo koristim taj drajver :) Manji fps ali i manje nerviranje (iskreno i ne igram se nesto, ponekad opicim neki od brojnih quake klonova i to je to).

Uvek rade kompozitni efekti, ne moram da gledam u pasulj da li ce proprietary ati drajver da radi sa ovom ili onom verzijom kernela/xorga, i da li radi/ne radi hibernacija pa cak i obicni ctrl+alt+f(1-12)

Sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
Ja sam veoma zahvalan na tome što me je Linuks naučio da kupujem samo valjan hardver. :D

Ako možeš već da biraš... a kada sklapaš konfu uvek možeš, onda kupuješ samo komponente koje imaju dobru sw podršku (drajvere). To je obično kvalitetniji hardver poznatih proizvođača... Tako je nekada logika bila: pre Matrox nego S3... pre US Robotics nego neki soft modemi... pre SCSI nego USB skener... itd :p

O.K. druga su vremena... al' ja lično ili koristim neke jače Intel integruše (G35/G45) ili pasivno hlađene NVidia karte sa 256.xx drajverima. Za neku profi primenu pretpostavljam da bi neki Quadro bio adekvatan...

Ja sam veoma zahvalan na tome što me je Linuks naučio da kupujem samo valjan hardver. :D

Ja se vodim obrnutom filοzofijom, OS ima da radi na onom što ja odaberem ili ima da ga nema. Srećom, Linux se tu stvarno dobro pokazao.

I ja podrzavam morbiusa, nikad nisam posebno pazio koji hardver kupujem a uglavnom je radilo sve (napr. bilo je nekih problema bas sa hibernacijom na laptopovima prosle godine, ali je update kernela resio stvar).

Cak sam i prvi winmodem zab'o ni kriv ni duzan kako treba, lucent 56k, stara revizija (vise srece nego pameti).

FOSS ati driver sam, u sprezi sa KMS-om, instalirao i poceo da koristim jos dok je to sve bilo u git-u i nikad se nisam pokajao. I isto bih uradio da imam nvidijin cip. Sta cu kad volim cutting-edge xorg, DRI i kernel :)

@ morbius & salac:

Obrnuta filozofija jeste na mestu, ali kažem vam... Nekada je zaista bilo (po meni) bolje dati koji dinar više i ne razmišljati oko podrške nego se zlopatiti sa cvs drajverima ili budžiti nešto sa vrlo neizvesnim ishodom po pitanju performansi i stabilnost. A uz sve to dobiješ još i vrhunski hw. :p

Ne znam od kada se vas dvojica bavite Linuksom (sigurno ne od juče), al' ja se sećam vremena kada ne da ni jedan soft modem nije bio podržan, nego mislim da nisu ni postojali. :) USB kao interkonekcija za skenere i štampače je bio misaona imenica... Zvuk je radio sa svega nekoliko kartica, a mogao si da naiđeš i na mrežnu kartu za koju nema drajvera... Čak ni svi Super I/O kontroleri na pločama nisu bili podržani, pa su se birali popularniji modeli poznatijih proizvođača kako bi se izbegle neprijatnosti... Mnoge grafičke karte su radile ili u VGA ili ako su bile novije u famoznom VESA režimu. :S:

Linuks smo tada koristili da bi smo nešto naučili i retko ko kao black-box za neki mrežni servis (IRC, e-mail, itd...). Dosta vremena je od tada prošlo i stvari su sasvim drugačije, ali ostade navika da kupujem samo kvalitetan/popularan hw sa dobrom podrškom. :) Jedini put kada sam bio prinuđen da biram (linux) OS prema hardveru, a ne obrnuto, je bilo kada sam prešao na Suse zbog odlične podrške grafičkih i video kartica (imali su prekompajlirane čak i cvs drajvere). :)

Poslednja izmena:
Ja koristim linux i unix od neke '95-te, doduse na ETF-u i preko terminala (vreme lynx-a, screen-a, pine-a, pico/joe, beskonacnog kompajliranja 'ingenioznih' C programa); vreme provedeno na Indy/Indigo SGI radnim stanicama je takodje nesto sto se ne zaboravlja (quake na ekranu od 21 inch, jej :) ).

Prvi put kod kuce dual-boot sistem imam od neke 2001-2002, prvi distro je bio Mandrake 8.0. U principu nisam ni mogao da experimentisem ranije jer se nije imalo para za zamenu raspalog pentijuma od 133 mhz sa hardom od 1.5 gb, krntije koja je bila 5-6 godina stara. Od 2001. god konacno sam namolio matore da se otvore i doniraju 600-700 maraka za novi comp.

Tada je zaista bilo dosta problema sa drajverima; ja sam imao srecu pa sam kupujuci nov comp ub'o jedini winmodem za koji je postojao drajver i dugo, dugo vremena je to bio jedini winmodem koji je garantovano radio (par godina kasnije intel je napisao drajvere za 536ep/537). Naravno, imao sam i rezervnu varijantu u vidu nabavke skupog serijskog USBRobotics-a, nikad iskoriscena mogucnost, a odmah me je odusevilo to sto nije bilo seckanja muzike dok modem vrti brojeve (na windowsu jeste). Da ne pricam o potrosenom vremenu za podesavanje pcmcia i hotplug-a na matorom toshiba laptopu dobijenom od firme....
ATI nije imao 3d drajvere za linux (nvidia je imala), bilo je dosta problema sa zvukom i USB periferijama. Secam se muka sa zydas USB wireless NIC-em, tu sam cak i zasukao rukave i kodirao zajedno sa nekom ekipom dok drajver nije proradio na 2.6 kernelu; da me sad neko pita sta se tu tacno programiralao ne bih znao ni da beknem :)
U principu vazilo je pravilo da treba nabavljati nesto stariji hardver (odokativno 6 meseci star, taman dovoljno vremena da izadju makar osnovni drajveri za nove cipsetove, disk kontrolere, integrisane NIC-ove); sad je to vreme cekanja toliko smanjeno da ga prakticno i nema.

Jedino ostaje ta 3D akceleracija, cini mi se da je i dalje kupovina nvidijinih grafickih kartica bolji izbor jer je AMD/ATI pomalo trom kada treba ispratiti nove verzije kernela i xorga. Ko je spreman da koristi FOSS drajvere umesto vlasnickih nema navedeni problem.

Prosto je neverovatno koliko to danas izgleda lagano i *****-friendly; napr. zimus se ja naostrio da koristim 3g telenorov USB modem, bio sam spreman da propistim majcino mleko dok ga ne nateram da proradi (em je usb, em nemam pojma koji cipset koristi, niti znam kako setovati ppp parametre), kad ne lezi vraze - zabodem ga, linux ga automatski prepoznaje, lepo me pita da li je provajder telenor/telekom/vip, jedan klik i 2x next i gotovo.

Ja koristim linux i unix od neke '95-te, doduse na ETF-u i preko terminala (vreme lynx-a, screen-a, pine-a, pico/joe, beskonacnog kompajliranja 'ingenioznih' C programa); vreme provedeno na Indy/Indigo SGI radnim stanicama je takodje nesto sto se ne zaboravlja (quake na ekranu od 21 inch, jej).
Eeej, pa sećam se i tih Indigo mašina, a i tog velikog wide SGI monitora! :p

Prvi put kod kuce dual-boot sistem imam od neke 2001-2002, prvi distro je bio Mandrake 8.0. U principu nisam ni mogao da experimentisem ranije jer se nije imalo para za zamenu raspalog pentijuma od 133 mhz sa hardom od 1.5 gb, krntije koja je bila 5-6 godina stara. Od 2001. god konacno sam namolio matore da se otvore i doniraju 600-700 maraka za novi comp.
Ja sam već tamo neke '98. pokušavao da instaliram 5.1 :D ali mislim da je prvi RH koji je stvarno zaživeo (i potrajao) na mom računaru bio 6.0. :)

Bila je to Iwill ploča bazirana na tada još uvek dominantnom BX440 čip setu, uparena sa 64MB Micron RAM-a i više različitih Slot1 procesora koji su dolazili i odlazili. Ah... nostalgija. :p Grafička beše S3 Savage za koju nije bilo XFree86 drajvera (barem ne sa 3D akceleracijom), što me je i nateralo da krajem '99-te pređem na Suse 6.3. :) Međutim, ubrzo je Savage ustupio mesto Matroksu G400DH :D ali eto... ostade Suse (6.4, 7.0 ...) tu zbog dobre multimedijalne podrške.

Tada je zaista bilo dosta problema sa drajverima; ja sam imao srecu pa sam kupujuci nov comp ub'o jedini winmodem za koji je postojao drajver...
Ja imao neki ISA Rockwell... radio na keca i to odlično, ali je zbog fleksibilnosti i naprednih funkcija uskoro i on ustupio mesto USR-u. Prvo Sportsteru, a onda i Courier-u. :smoke:

ATI nije imao 3d drajvere za linux (nvidia je imala), bilo je dosta problema sa zvukom i USB periferijama. Secam se muka sa zydas USB wireless NIC-em, tu sam cak i zasukao rukave i kodirao zajedno sa nekom ekipom dok drajver nije proradio na 2.6 kernelu; da me sad neko pita sta se tu tacno programiralao ne bih znao ni da beknem
Ja sam zato bio veran Matroksu koji je tada imao fantastičnu 2D, a ubrzo i 3D podršku, pod Linuksom. Nikada nisam otišao toliko daleko da pišem neki kernel drajver, prevashodno zbog nedostatka vremena, ali jesam bio prilično aktivan u DirectFB projektu, što je vrlo slično. :p

U principu vazilo je pravilo da treba nabavljati nesto stariji hardver (odokativno 6 meseci star, taman dovoljno vremena da izadju makar osnovni drajveri za nove cipsetove, disk kontrolere, integrisane NIC-ove); sad je to vreme cekanja toliko smanjeno da ga prakticno i nema.
Nda... mada... moja integrisana NV grafika tek od nedavno ima čestitu podršku, a ploča ima već dve godine. :S:

Jedino ostaje ta 3D akceleracija, cini mi se da je i dalje kupovina nvidijinih grafickih kartica bolji izbor jer je AMD/ATI pomalo trom kada treba ispratiti nove verzije kernela i xorga. Ko je spreman da koristi FOSS drajvere umesto vlasnickih nema navedeni problem.
Istina...

Prosto je neverovatno koliko to danas izgleda lagano i *****-friendly; napr. zimus se ja naostrio da koristim 3g telenorov USB modem, bio sam spreman da propistim majcino mleko dok ga ne nateram da proradi (em je usb, em nemam pojma koji cipset koristi, niti znam kako setovati ppp parametre), kad ne lezi vraze - zabodem ga, linux ga automatski prepoznaje, lepo me pita da li je provajder telenor/telekom/vip, jedan klik i 2x next i gotovo.
Nda... nema tu više sporta. :d

Poslednja izmena:

Da, baš te neke cake kad se zabezekneš, navikao da ranije rodiš mečku dok nešto proradi, a sad sve profercera samo, ja sam se tako ove godine obradovao koliko je sve prošlo glatko sa novom Ati karticom. Gledam novi instaler za sledeći Ubuntu, ako odobriš da koristi vlasnički softver, on će pokušati da uspostavi internet konekciju, instalirati video drajvere, Javu, Flash, kodeke, apdejte i pri prvom boot-u te dočeka računar spreman za rad. Samo kafu što još ne kuva.

E vidiš... mene je tako zgranulo i oduševilo kada mi je linuks sam prepoznao monitor i Matrox grafičku i konfigurisao X server tako da je sve radilo u visokoj rezoluciji, 24-bitnoj paleti boja i sa visokom frekvencijom osvežavanja pri prvom podizanju. :D

Kasniji presedani su redom bili autodetekcija inegrisanog zvuka, pa USB štampača, pa TV tjuner karte... itd. :p

Zato prosto obožavam da kupujem mejnstrim hardver sa dobrom podrškom. :) Pa ja sam čak tako i telefon birao (da podržava SyncML), da bi mi radila sinhronizacija sa KAddressBook-om i Kontact-om. :D

Poslednja izmena:
***, sad se cak i xorg server samokonfigurise.....:) Stvarno nema vise razonode kao nekada

***, sad se cak i xorg server samokonfigurise.....:) Stvarno nema vise razonode kao nekada

Nema razonode? Ja se vec nedelju dana patim sa Wi-Fi karticom... Jeste da sam amater do srzi, ali bas i nije tako jednostavno kao sto zvuci :)

Imam ogromnu zelju da mi ovaj laptop proradi na linux-u (tj wi-fi proradi), ali uvijek ima opcija windows-a (nazalost :( , al kad radi sve na njemu).

Otvori terminal, uradi 'lspci' , postuj ono sto si dobio, pa da resavamo stvar :)

Nemoj ovde, imamo već tred za to. Tamo ćemo i da nastavimo da peglamo problem. :)

Nazad
Vrh Dno