Šta je novo?

hiberfil.sys i pagefiles.sys u XP pomoc

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OC Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
iPhone 16 pro + Samsung S24
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
problem je u ovim fajlovima koji su zajedno teski oko 2.5GB
pagefiles 1.5gb i hiberfil je 0.99 gb
kako ove fajlove da smanjim i cemu sluze, sistemska particija mi je 5 gb i ostalo je oko 600mb prostora
win je XP pro SP1 masone P4 2.6 Abit IC7 i 1 gb memorije
ja sam mislio da ce ovih giga memorije da resi problem
kad ja tamo a ono medjutim

pagefile.sys ti je swap file i ta veličina je default za računar sa 1G memorije. Ako hoćeš da promeniš veličinu ideš na My Computer desnim dugmetom pa properties. Onda odeš na Advanced pa Performance (klikneš na settings) pa opet Advanced tab i poslednja opcija ti je change virtual memory settings. Ali ja ti ne bih preopručio da diraš ta podešavanja (kada već ne znaš šta su) - eventualno da smanjiš pagefile na 1G ili 768MB (minimum).

hiberfil.sys je fajl u koji se smešta sadržaj memorije kada računar ode u hibernate. Ako ti ne treba odeš u screen saver properties klikneš na power, odeš na Hibernate tab i tu isključiš Enable hibernate. Računar neće da ulazi u hibenraciju i tebi će nestati fajl od 1G. Inače hibernate služi da se XP isključi (shutdown) i da sadržaj memorije zabeleži na HDD. Sledeći put kada se uključuje učita taj sadržaj memorije i nastavljaš sa radom gde si stao. Nešto kao save game... 😉 😛

Poslednja izmena:
ok hvala za ovaj hiberfil.sys
to nisam zano
ovo drugao sam znao cemu sluzi ali sam mislio da ce smanjiti sa vecom memorijom
hvala

zeleni_zub je napisao(la):
hiberfil.sys je fajl u koji se smešta sadržaj memorije kada računar ode u hibernate. Ako ti ne treba odeš u screen saver properties klikneš na power...

🙂 Zanimljiva precica kroz screen saver...moze naravno, a "zvanicni" put je Control Panel/Power Options pa dalje isto. 😉

KIBLA`s je napisao(la):
ovo drugao sam znao cemu sluzi ali sam mislio da ce smanjiti sa vecom memorijom
hvala

😛 Nope... sa više memorije se povećava... 😀

Verovatno si primetio da je swap = 1.5 * RAM. Znači sa 2GB memorije bi ti stavio (na defaultu) swap na 3Gb 🙂
Ako ti baš nedostaje mesta na HDD-u, možeš da pokušaš da ga smanjiš, pa ako budeš imao problema (Virutal memory running low) vrati ga na default.

drapin je napisao(la):
🙂 Zanimljiva precica kroz screen saver...moze naravno, a "zvanicni" put je Control Panel/Power Options pa dalje isto. 😉

Ovako ima manje da se klikće... 😛 😉

Može i Start->Run i pustiš powercfg.cpl ,)

Poslednja izmena:
Ja sa 512 Mb RAM-a imam pagefile 512 Mb i sve radi bez problema, tako da bih ti preporucio da stavis max 128Mb fiksno, jer iako je pitanje da li ces u skorije vreme uopste imati potrebe za ovolikom kolicnom memorije, M$ kaze da Windows radi losije bez virtualne memorije.

Bio je ranije thread o količini virtuelne memorije u odnosu na "regular" memoriju... Kad smo već kod toga, da li je moguće ISKLJUČITI skroz pagefile.sys, jer je 1Gb više nego dovoljno (ispravite me ako grešim)...

Dakle, cilj je da računar brže radi, da manje grebe po disku, pa ako se isključi virtualna memorija onda je to slučaj, zar ne??

Ranije - pre par godina - video sam u SK-u, rubrika "hard-soft scena" da je neka firma iz Engleske napravila računar sa 1Gb RAM-a i posle podizanja Windows-a (2000 je bio tad aktuelan) sve se radilo iz memorije. Navodno računar je ekstra bio brz zbog toga. Da li zna neko kako to može da se odradi?

Pozdrav!

Na to pitanje tacan odgovor moze samo eksperiment da da .

Za slučaj da imaš 512MB postoje dva trika:

• Prvi, da postaviš i "minimal virtual memory size" i "maximal virtual memory size" na istu vrednost, e da se ne bi pagefile.sys "šetkao" po disku i dalje degradirao performanse
  • Drugi, postoji neki registry tweak za XP, koji sam pročitao davno u Digitalu, a koji se tiče ubrzavanja kompjutera sa 512MB RAM-a i više, e sad ko će se toga setiti... mislim da je Digital iz 7/8 2002... uglavnom po njima ubrzanja mogu biti i do 15%...

E da, ima i treća fora, da ugasiš virtual memory, defragmentuješ hard, pa onda ponovo enable-uješ, i onda će ti valjda pagefile biti kontinualan (čitaj: hard će brže pristupati virtuelnoj memoriji) i dobićeš u performansama... ne znam koliko. :type:

Nazad
Vrh Dno