Šta je novo?

HI-FI zvucnik = monitorski studiski

REACTOR

Čuven
Učlanjen(a)
14.12.2002
Poena
604
DA li po karakteristikama neki modeli HI Fi zvucnika ( srednje klase)
mogu da zamene studiske monitorske zvucnike ( nize klase) ?

REACTOR je napisao(la):

Ne znam sta bi kontrolisao njima, ali za nasu audio produkciju: - radijske reklame, city records, juvekomerc & co. produkciju, i najobicnija aiwa linija je premija.....

Dakle, ako ne nameravas da snimas klasiku, dzez ili nesto slicno, svaki iole bolji zvucnik ce i zavrsiti posao....

Ovo je iz prakse iskustvo, naravno.

Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

Mica je napisao(la):
Ne znam sta bi kontrolisao njima, ali za nasu audio produkciju: - radijske reklame, city records, juvekomerc & co. produkciju, i najobicnija aiwa linija je premija.....

Dakle, ako ne nameravas da snimas klasiku, dzez ili nesto slicno, svaki iole bolji zvucnik ce i zavrsiti posao....

Ovo je iz prakse iskustvo, naravno.

Ja vec posedujem sudiske monitore EVENT 20/20
tako da nije frka sto se produkcije tice :)

ali me intersuje . . . . . .

REACTOR je napisao(la):

Pa, evo, ja izradjujem zvucnike vec nekoliko godina, a ni meni nije jasno koja je definicija tog pojma "studio monitori".
Ako moze neko da mi objasni, bio bih mu zahvalan.

:wave;

notax je napisao(la):
Pa, evo, ja izradjujem zvucnike vec nekoliko godina, a ni meni nije jasno koja je definicija tog pojma "studio monitori".

Sto su skuplji i imena tezeg za izgovaranje, to su "studijskiji"

:)

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by notax
--------------------------------------------------------------------------------

Studijski monitori bi trebalo da su zvucnici vrhunske klase tj. oni na kojima se moze chuti ono stos e snimi u studiju najbolje shto je moguche ( u tim uslovima ).
Varijanta sa kutijama koje stoje na uredjajima, blizu tonca-operatera, su NearField monitori koji bi takodje trebalo da su vrhunski ali im je zadatak da daju zvucnu sliku blizu onoj koju che imati prosechan slushalac tog zvucnog materijala.

Bata je napisao(la):
quote:
Originally posted by notax

Studijski monitori bi trebalo da su zvucnici vrhunske klase tj. oni na kojima se moze chuti ono stos e snimi u studiju najbolje shto je moguche ( u tim uslovima ).
Varijanta sa kutijama koje stoje na uredjajima, blizu tonca-operatera, su NearField monitori koji bi takodje trebalo da su vrhunski ali im je zadatak da daju zvucnu sliku blizu onoj koju che imati prosechan slushalac tog zvucnog materijala.

Neke od karakteriskita studijskih monitora su:
Sto linearniji odziv u fr. opsegu.
i da reprdukuje sto realniju zv. sliku...
+ jos neke karkteristike koja JA neznam ...

Notax-e da li mozes da skockas kutije?

studio monitori

Pa, hvala Bato i REACTOR na pokusajima da se pojasni razlika izmedju studio monitor zvucnika i vrhunskog hi-fi zvucnika, ali ako opet procitate sve to zajedno, vidite da zahtevi koji se postavljaju pred studio monitore i ne razlikuje se bas mnogo od hi-fi zvucnika.
To i jeste poenta. Vecina onoga sto ljudi kod nas smatraju studio monitorima to po definiciji nisu, vec eventualno malo bolji hi-fi zvucnici pasivnog tipa.
Da bi studijski monitori zaista to i bili, i imali jezivo ravnu karakteristiku i prirodnost zvuka, radili su se aktivni zvucnici, sa aktivnom skretnicom.
E sad, neku ljudi misle da su aktivni zvucnici kao pasivni, samo sto jos imaju + pojacalo u sebi koje tera ceo zvucnik, ili chak posebna pojacala za svaku zvucnu jedinicu. To je tacno, ali kod pravog aktivnog zvucnika koji je studijski monitor nije glavna stvar to pojacalo u kutiji, vec aktivna skretnica, koja je u sprezi za pojacalom snage.
Na frekventnu karakteristiku utice jaaako mnogo faktora.
Medju onima koji najvise uticu su : karakteristika same zvucne jedinice, skretnica, prostorija u kojoj zvucnici sviraju, predmeti u njoj itd. E sad, naprave se zvucnici sa solidnom karakteristikom i donesu se u studio, a zbog samog prostora, odnosa dimenzija zidova, predemeta u prostoriji, karakteristika se poprilicno pobrljavi i sta sad??
Zamislite da mozete da izmerite karakteristike zvucnih jedinica koje sacinjavaju zvucnik, zatim karakteristiku prostorije u kojoj ce se koristiti zvucnici, i isprojektujete elektronsku, aktivnu skretnicu koja koriguje ukupnu karakteristiku, koja se dobije sabiranjem drajvera, skretnice i prostorije, tako da ti zvucnici savrseno rade bash u toj prostoriji, sa veoma ravnom karakteristikom.
Pa, to moze, ali jaaako mnogo kosta.
Odradi ce ceo projekat, a na kraju se "skine" karakteristika prostorije, to se ubaci u EPROM chip, koji se zabode u aktivnu skretnicu, koja je pre toga uzela u obzir ostale korekcije i VOILA!
Ja sam video u Radio Politici jedan par aktivnih zvucnika, koji su ih davno kostali oko 10.000 funti (engleskih), pa vi vidite sta je to.
Ne veruje da u YU ima vise od nekoliko takvih chuda, a smeshno je sta sve ljudi smatraju studio monitorima, i to "ljudi od struke" u muzici i produkciji iste, a da ne pricam o onima koji kupuju hi-fi zvucnike po radnjama i traze "iskljucivo studio monitore". :D

P.S. REACTOR, sta to znaci skockati kutije ?? Jel' mislis da ti napravim par zvucnika ??

Re: studio monitori

notax je napisao(la):
Pa, hvala Bato i REACTOR na pokusajima da se pojasni razlika izmedju studio monitor zvucnika i vrhunskog hi-fi zvucnika, ali ako opet procitate sve to zajedno, vidite da zahtevi koji se postavljaju pred studio monitore i ne razlikuje se bas mnogo od hi-fi zvucnika.
To i jeste poenta. Vecina onoga sto ljudi kod nas smatraju studio monitorima to po definiciji nisu, vec eventualno malo bolji hi-fi zvucnici pasivnog tipa.
Da bi studijski monitori zaista to i bili, i imali jezivo ravnu karakteristiku i prirodnost zvuka, radili su se aktivni zvucnici, sa aktivnom skretnicom.
E sad, neku ljudi misle da su aktivni zvucnici kao pasivni, samo sto jos imaju + pojacalo u sebi koje tera ceo zvucnik, ili chak posebna pojacala za svaku zvucnu jedinicu. To je tacno, ali kod pravog aktivnog zvucnika koji je studijski monitor nije glavna stvar to pojacalo u kutiji, vec aktivna skretnica, koja je u sprezi za pojacalom snage.
Na frekventnu karakteristiku utice jaaako mnogo faktora.
Medju onima koji najvise uticu su : karakteristika same zvucne jedinice, skretnica, prostorija u kojoj zvucnici sviraju, predmeti u njoj itd. E sad, naprave se zvucnici sa solidnom karakteristikom i donesu se u studio, a zbog samog prostora, odnosa dimenzija zidova, predemeta u prostoriji, karakteristika se poprilicno pobrljavi i sta sad??
Zamislite da mozete da izmerite karakteristike zvucnih jedinica koje sacinjavaju zvucnik, zatim karakteristiku prostorije u kojoj ce se koristiti zvucnici, i isprojektujete elektronsku, aktivnu skretnicu koja koriguje ukupnu karakteristiku, koja se dobije sabiranjem drajvera, skretnice i prostorije, tako da ti zvucnici savrseno rade bash u toj prostoriji, sa veoma ravnom karakteristikom.
Pa, to moze, ali jaaako mnogo kosta.
Odradi ce ceo projekat, a na kraju se "skine" karakteristika prostorije, to se ubaci u EPROM chip, koji se zabode u aktivnu skretnicu, koja je pre toga uzela u obzir ostale korekcije i VOILA!
Ja sam video u Radio Politici jedan par aktivnih zvucnika, koji su ih davno kostali oko 10.000 funti (engleskih), pa vi vidite sta je to.
Ne veruje da u YU ima vise od nekoliko takvih chuda, a smeshno je sta sve ljudi smatraju studio monitorima, i to "ljudi od struke" u muzici i produkciji iste, a da ne pricam o onima koji kupuju hi-fi zvucnike po radnjama i traze "iskljucivo studio monitore". :D

P.S. REACTOR, sta to znaci skockati kutije ?? Jel' mislis da ti napravim par zvucnika ??

Trenutno se proizvode kutije koje imaju DSP u sebi tako da on koriguje zvuk , zavisnosti od prostorije.....

A sto se tice sklapnja kutija, pa da...

Re: studio monitori

notax je napisao(la):

Vidi....ako u YU ima B&W Nautilus-a (a to su cetvoropojasne aktivne "kutije" koje kostaju mnoooogo vise od pomenutih 10,000 LSTG), zasto ne bi bilo mnogo vise tih koje pominjes...:)

Re: Re: studio monitori

REACTOR je napisao(la):
Trenutno se proizvode kutije koje imaju DSP u sebi tako da on koriguje zvuk , zavisnosti od prostorije.....

A sto se tice sklapnja kutija, pa da...

Pa, sta da kazem.
Javni se na mail [email protected]
ili tel. 064-16-83-771
Cemo se izdogovaramo da se chujemo ano fiksni il' se nadjemo.
Kada su takve stvari u pitanju, detalja ima mnogo.

notax je napisao(la):

**bem li ga,
valjda ne moraju da budu sa velikom efikasnoscu. Misli se valjda da se slusaju na razdaljini ispod 2.5 metra i u prostoriji ispod 25 kvadrata.

Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

zormanic je napisao(la):
**bem li ga,
valjda ne moraju da budu sa velikom efikasnoscu. Misli se valjda da se slusaju na razdaljini ispod 2.5 metra i u prostoriji ispod 25 kvadrata.

Obicno ne....studijsk zvucnici imaju malu efikasnost, ali ravan frekventni odziv....visoku efikasnost imaju Hi-Fi zvucnici visoke klase predvidjeni za prikljucivanje na (prilicno slabe) single-ended pojacivace.

Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

tex707 je napisao(la):
Obicno ne....studijsk zvucnici imaju malu efikasnost, ali ravan frekventni odziv....visoku efikasnost imaju Hi-Fi zvucnici visoke klase predvidjeni za prikljucivanje na (prilicno slabe) single-ended pojacivace.

Чита ли неко пост
лепо пише " НЕ МОРАЈУ ДА БУДУ..."

Re: Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

zormanic je napisao(la):
Чита ли неко пост

:D:D

Pa, dokle smo stigli sa razlikovanjem "studio monitora" koji to nisu jer nisu aktivni, sa aktivnom skretnicom, i vrhunskih Hi-Fi zvucnika ???

zormanic je napisao(la):
Чита ли неко пост

Izvinjavam se...ne znam sta mi bi.

Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

tex707 je napisao(la):

Sem u slucaju JBL-a kod njih studijski znaci 93+ db-a

Misko je napisao(la):

Dobro...to je pristojna osetljivost...mada sam mislio na 100+ dB....

Misko je napisao(la):

Da bi stvarno bio studijski, mora da odsvira bass od 40 Hz.
Ako je to 93 dB, to moze da odsvira bass jedinica os 32 cm, pa ko voli nek' izvoli. Nema dubokog bass-a na 93 dB, a da zvucnik nije veliki.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studiski

notax je napisao(la):
Ako je to 93 dB, to moze da odsvira bass jedinica os 32 cm, pa ko voli nek' izvoli. Nema dubokog bass-a na 93 dB, a da zvucnik nije veliki.

Rekoh ja da je u pitanju čista geometrija. Nešto što ima 32cm u prečniku basa verovatnio ne može tek tako da stane u bilo koju kutiju, a ta kutija ne može u svaki studio :) :) :)

Znači studijski monitori moraju da stanu u studio !

PS.
Zeleno znači biologija,
crvemo = matematika ....

notax je napisao(la):

Slazem se sa konstatacijom !! Imam JBL Control 1 G (89 dB) i prilicno dobro zvuce , ali sa njima tesko da moze da se izvuce iole nesto niza frekvencija ispod 70 Hz (ako pogledate zvanicne specifikacije vidjecete veoma postene brojke 80-20000 Hz) ...Medjutim kad ih pogledate jasno vam je i zasto (veoma male dimenzije kako membrana tako i kutije). U pitanju su naravno nearfield monitori veoma kompaktne i kvalitetne izrade, pa samim tim daju zvuk (ovo se moze naci i po renomiranim casopisima) neke nize srednje klase hi fi zvucnika (300 pa cak i 400 eura), naravno sve sa pomenutom manom u donjem dijelu opsega, koji bi se mozda i dao popraviti pravilnom postavkom radi veceg refleksa basa (vjestacki naravno) !

Zvuk sam skepticno probao da dopunim Panasonic linijom PM22 koja ima BE-AMP-lified zvucnike !!! Jednostavno sam pustio da rade samo bas membrane i uz prilicno experimentisanja ukomponovao doticne zajedno sa kontrolcima, koji sada kao cjelina zvuce veoma dobro. E sad cete svi postaviti pitanje o mojoj kompetenciji da govorim o istom, ali moram spomenuti da sam cuo gomile zvucnika, sto jacih i visih klasa sto klasa "domacih radinosti" (a sebe smatram poprilicnim "objektivcem" ) ali uzeto sve u obzir ( postavka zvucnika u prostoriji , kvalitet akustike prostorije, manja bass rezonanca, ravan frekventivni odziv (kx driveri i live) dovoljno kvalitetno pojacalo (Sony F417R) imam sasvim zadovoljavajuce rjesenje za licnu kontrolu zvuka (Home-audio produkcija) ! Naravno uvijek postoji BOLJE I KVALITETNIJE, samo pitanje je koliko bi puta, vise para, bilo potrebno za isti efekat !

Samo toliko :D :D :D

Ako je to 93 dB, to moze da odsvira bass jedinica os 32 cm
... ili da mu membrana ima jako veliki hod bez izoblicenja. Bitna je dakle kolicina vazduha koja se 'pomera'.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski studi

ZorMi je napisao(la):
... ili da mu membrana ima jako veliki hod bez izoblicenja. Bitna je dakle kolicina vazduha koja se 'pomera'.

Poenta je 93 dB koje su pomenuti. Moze Scan-Speak 8545K da to odradi, inace moj omiljeni mid-bass, znaci tih 40 Hz, ali na pritisku od 85 dB/1W/1m. Hod strava i uzas, ali ne moze dubok bass na visokom pritisku sa malom jedinicom. Moze matematicki da se dokaze, posto je zvucni pritisak u stvari stepen iskoristenja, pa to moze sve preko formula lepo da se vidi.
To je i glavni dokaz zasto lazu proizvodjachi i to samo tako.
Npr. 92 dB sistem, frekv. opseg 35-20.000 Hz, a bass jedinica u subwooferu ima 13 cm. He, he...:beat:
A za snaaaaguuu.... Jao...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: HI-FI zvucnik = monitorski s

notax je napisao(la):
Npr. 92 dB sistem, frekv. opseg 35-20.000 Hz, a bass jedinica u subwooferu ima 13 cm. He, he...:beat:
A za snaaaaguuu.... Jao...

Naravno da je to nemoguce....mada verujem da nijedan ozbiljan prozivodjac koji drzi do imena nece da navede ovakvu glupost....

notax je napisao(la):

43xx serija ima 15" bass.

Misko je napisao(la):

Pa, za veeeeliki studio. :D
Jedino sto se nisam bavio JBL-om, pa ne znam o njegovim serijama.

Misko je napisao(la):

Model 4345 ima 18" bass i to 2245H.
Sto se tice velicine zvucnika, trenutno je najbolji izbor 18" woofer ali je problem u amplifikaciji jer je to membrana sa izuzetno velikom povrsinom (npr. kod modela 18" JBL 2245 je ugradjeno poliuretansko (sundjerasto) vesanje i hod membrane je peac-to-peac cak 25mm, sto daje ekvivalent kolicine pokrenutog vazduha od vise od 5(pet) konvencionalnih 12" zvucnika), i takav zvucnik zahteva veoma kvalitetno i snazno pojacalo koje bi uspesno moglo da kontrolise hod.

Malo sam cackao po net-u i naisao sam na neki projekat koji sadrzi

Low > JBL 2245H (18", 95dB, 600w, 4" edgewound voice coil)
mid bass > JBL 2206 (12", 95dB, 600W, 4" E.V.C)
+ 2418H driver sa Bi-Radial hornom kao high-mid
+ 2404H UHF driver sa Bi-Radial hornom kao super-tweeter

i to je sve upakovano u jednu kutiju sto cini referentni studijski monitor (a moze se slusati i u kucnoj postavci naravno).

Evo saljem i sliku jednog veoma zanimljivog sub-woofer-a koga sacinjavaju dva 18" JBL 2245H zvucnika u 600L kutiji, koji je bass reflex tunovan na 22Hz, 1200W, 98dB, . . .

pantaNS je napisao(la):
Evo saljem i sliku jednog veoma zanimljivog sub-woofer-a koga sacinjavaju dva 18" JBL 2245H zvucnika u 600L kutiji, koji je bass reflex tunovan na 22Hz, 1200W, 98dB, . . .

Al' ih je neko ruzno sklepao.

notax je napisao(la):
Al' ih je neko ruzno sklepao.

A kako ti pravis kutije? Jel ih dajes nekom stolaru da ti uradi, pravis sam ili pravis od Visaton ili slicnih "kitova" ?

Vrh Dno