Šta je novo?

Hi-fi sistem?

Učlanjen(a)
03.08.2008
Poena
309
Sto misilte o ovom sklopu sto bih kupio za 700 e Marantz PM 6003 + Infinity C205 pocetnik sam u ovom pa eto da cujem misljenje drugih ?
Pozdrav

Ne ide to tako,
zvucnici treba da ti budu 2-3 puta skuplji od pojacala, a ne obrnuto.

Obicno kada se planira nabavka plan je ovakav: 25% za pojacalo, 50% za zvucnike i 25% za ostalo (tuner, CD, kablovi...). Nije pisano pravilo, ali takav bi trebalo da je odnos, ako je sistem uskladjen i sve komponente u slicnoj klasi.

Ne izgleda losa kombinacija, mada ce mozda tu faliti malo basa. Vidim da ima tih zvucnika po Evropi za 150e i to je odlicna cena za njih. Ne znam zasto bas to pojacalo, osim ako nije i ono na nekim akcijama. Mislim da je malo slabasno i ako volis malo da odvrnes nece biti to ono pravo. Ako je samo za "kulturno" slusanje onda OK, mada opet kazem falice tu onih niskih tonova.
Ako ti je cilj da pristedis vidim da je model Marantz PM5003 vise nego duplo jeftiniji po prodavnicama. Po takvoj ceni dobar kompromis.
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1204544_-pm5003-marantz.html
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1981080_-pm6003-marantz.html
Pogledaj i nesto slicno, ako imas novca za ovo:
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1766678_-a-9377-onkyo.html
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1141137_-pm7003-marantz.html mala razlika u ceni, a dosta jaci model
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/970383_-hk-980-harman-kardon.html

Poslednja izmena:
Obicno kada se planira nabavka plan je ovakav: 25% za pojacalo, 50% za zvucnike i 25% za ostalo (tuner, CD, kablovi...). Nije pisano pravilo, ali takav bi trebalo da je odnos, ako je sistem uskladjen i sve komponente u slicnoj klasi.

Stvarno ne znam ko "pise" ovakva nepisana pravila... :laugh:

Kuca se gradi od temelja a sistem od izvora. Pri tome ne mislim da se izvor kupuje prvo, naprotiv prvo zvucnici prema sobi pa onda ostalo prema zvucnicima. Da pojasnim, sve krece od izvora zvuka. Ako tu izadje stura informacija nece moci dobar zvucnik da je revitalizuje. Nema teorje.. Dakle ja smatram da se za tri oznovne komponente izvor-pojacalo-zvucnik treba izdvojiti odprilike slicna suma novca tj po 1/3. Ako neka komponenta mora da privremeno trpi onda sam misljenja da je to zvucnik. Naravno ne mislim na disproporciju tipa izvor i pojacalo od 1k evra a zvucnici od 100e. Cisto da ne budem pogresno shvacen. Sinergija tj fino uklapanje komponenata prilikom gradjenja sistema se podrazumeva.

Suma sumarum? Sve komponente sistema su podjednako vazne. :eyebrows:

Nepisana pravila pise iskustvo u radu i razmena istog sa ljudima u praksi. Moze neko da nabavi zvucnike po povoljnoj ceni (kao ove Infinity kojima je bila cena oko 700$, a sada su na akcijama po 150e), ali to se ne podrazumeva, misli se na realnu cenu komponente. Znaci kada su pojacalo i zvucnici slicne klase, onda su zvucnici duplo ili vise skuplji. Takav odnos cena su odredili proizvodjaci, a ne mi korisnici. Ako neka komponenta mora da trpi onda neka bude ona koju ne mozes trenutno nabaviti, a da ti odgovara. Sistem je kao tok reke, onoliki je koliko je na najuzem mestu. Mozete ga prosirivati posle najuzeg dela koliko hocete, ostaje isti. Za bukvaliste prevod: pod nazivom protok mogu da budu u pitanju performanse, kvalitet i ostalo cemu je sistem namenjen. U kom god sektoru imas pad kvaliteta zvuka on ne moze biti kasnije na ostalim komponentama "oporavljen".
Inace zvucnici se ne kupuju prema kvadraturi sobe. Nemas pojma kakva je akustika te prostorije koja je mnogo bitnija od broja kvadrata (bolje receno kubaturi). Stavi strava sistem u "neakusticnu" sobu i plakaces.

Poslednja izmena:
Prostorija je oko 20m2 ovo sto sam naveo gore to su mi preporucili u prodamnici i nisu na akciji a na akciji imaju Jbl ES80bk zvucnike I Harman Kardon stereo receiver HK3490 to dodje 800jura mada ja sam gledao da uzmem cisto pojacalo bez dodatnih skalamerija e sad znaci pojacalo i zvucnici i to bih povezao na popcorn hour A210 media centar sa kojeg bi picio flac numere mozda kasnije ubacim neki cd al otompotom mislim da bi se sa ovim uklopilo, za sada posjedujem logitech z5500 na koji mi je povezan ps3 i reko da ubacim neki stereo tu do 700e

Trazi da poslusas i jedno i drugo, pa odaberi sta ti se svidi. Nije velika razlika u ceni, a ovaj sistem na akciji deluje ozbiljnije. Poslusaj svoje usi. :)

Nema nikad pravog odnosa u ceni, sve je u uklapanju :d Ja nekako uvek polazim od zvucnika jer oni ipak unose najvecu razliku u samom karakteru zvuka, a izuzetno su osetljivi na prostor sto nije slucaj sa ostalim komponentama. Zatim idem ka pojacalu koje ce to adekvatno da pogura i da se zvucno slozi, mada nije ni izvor daleko od pojacala po redosledu uklapanja. Sustinska razlika je da izvor ima karakter zvuka, sve ono sto i pojacalo ima, ali tu nema mnogo pitanja o snazi, damping faktoru, itd, itd. Kablovi kod jeftinijih sistema su skoro pa zanemarljiva stavka posto jeftini zvucnici retko umeju da budu toliko "analiticni".

Ja se razumem samo u polovnjake (manje-vise) i tu se nekada desavaju paradoksi, da je pojacalo od 50-60e zvucno daleko ispred nekog od 120-130e. Ili, sto je cesci slucaj, da se jednostavno bolje uklopi sa ostatkom sistema.

Slusaj samo svoje usi a ne recenzije - najbolje je ono sto se tebi svidja. Idealno bi bilo kad bi sve sto nameravas da kupis mogao da preslusas kod sebe...

Nazad
Vrh Dno