Šta je novo?

HG520s i P2P problemcic

Lemilica

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2000
Poena
619
Skoro sam nabavio ovaj ruter (pishe telekom, ali ja sam na Nobiju) i imam mali prob. uTorrent mi prijavljuje:

"Not Connectable
A firewall/router is limiting your traffic. Zou need to open up a port so others can connect to you."

Pre toga sam imao USB modem, i nisam imao taj problem.

Ima li neko slicna iskustva?

saobracaj tece, ali na 30-50% od onog ranije...

Poslednja izmena:
Pa normalno da si nekonektibilan, kad ti ruter ima hardverski firewall (da se tako izrazim, laicki). Moras da otvoris port za tu vrstu saobracaja, pa ces biti konektibilan. Kako se to radi? Imas dosta tutorijala na netu, pa cak i ovde na forumu mislim.

port forward, dmz ili bridge mode, bilo koje od ova 3 resenja ce ti resiti problem, za detalje i kako da namestis konsultujes search na ovom forumu za hg520 i neke od kljucnih reci koje sam ti naveo.

ukratko port forward ti resava samo odredjene portove koje navedes, dmz ti otvara sve ka ip adresi tvoje mrezne karte i pusta saobracaj u oba smera a bridge mode ubija ruter u spravi i onda se hg520 ponasa kao glupi modem koji te samo konektuje na net i ne mesha se mnogo u svoj posao tj. tvoj internet saobracaj :D

Da ti ustedim trud, evo kljucnog posta kako uraditi port forwarding iz jedne povece teme, thx Audiofreak

Uopste nema potrebe za pure bridge modom na 510 i 520 ruterima!

Podesavanja koja navodim su za HG520s ali verovatno su slicna i za 510:

1. Dodelite racunaru koji ce koristiti p2p aplikacije fiksnu IP adresu

- Start->Settings->Network Connections pa desni klik na Local Areal Connection (ili Wireless ako koristite WiFi ruter) i klik na Properties.

- Kada se otvori prozor kliknite na TCP/IP u listi pa na dugme Properties ispod. Izaberite use the following IP address pa unesite adresu 192.168.1.x gde je x broj izmedju 2 i 253. To ce biti adresa "servera" odnosno vaseg racunara. Primera radi izabracemo 192.168.1.2.

- Subnet mask je 255.255.255.0 (popuni se automatski), Default gateway je 192.168.1.1 (to je adresa rutera), ista vrednost se stavlja i u Preferred DNS server, a drugi se moze ostaviti prazan.

- Nakon sto ste sve to podesili klik na Ok pa na Close i ako je potrebno restartujte racunar.

2. Pristup ruteru

- Otvorite Internet Explorer i u address bar ukucajte 192.168.1.1 i pritisnite <Enter>.

Korisnicko ime je admin, a lozinka je vec 1,000 puta ponovljena -- ztonpk.

3. Basic->NAT->Virtual Server

- Mozete uneti najvise 11 pravila za mapiranje, a koje pravilo menjate bira se iz Rule Index drop down liste.

- Start i End port number kao i local verzije tih polja su uvek iste. Na primer, ako mapirate port 50000 za uTorrent stavicete u sva cetiri polja broj 50000.

- U polje Local IP address uvek ide ista adresa "servera" odnosno vaseg racunara koju ste podesili u prvom koraku dakle 192.168.1.2.

- Polje Application sluzi da upisete neki naziv da bi lakse razlikovali pravila u tabeli ispod -- na primer uTorrent.

- Za uTorrent Protocol treba da bude ALL posto on koristi isti port i za TCP i za UDP saobracaj, dok recimo za eMule treba dva pravila za dva razlicita porta -- jedno za TCP, drugo za UDP.

- Kada unesete podatke za jedno pravilo klikom na Submit ga aktivirate, a zatim iz Rule Index liste birate sledeci slobodan indeks da bi nastavili unos za ostala pravila koja su vam potrebna.

4. Advanced->Firewall

- Ovde imate dva podesavanja:

Kod:
Firewall (o) Enable ( ) Disable
SPI      ( ) Enable (o) Disable

- Sve u svemu Firewall moze ostati ukljucen, ali nemojte ukljucivati SPI -- ako ste ga ukljucili obavezno ga iskljucite inace vam incoming P2P konekcije nece raditi kao da portovi nisu ni mapirani!

5. Advanced->Security

- Da bi mogli da pingujete servere na Internetu "otkacite" opciju Ping.

6. Basic->WAN Setting

- Izaberite Nailed-Up Connection i kliknite Submit kako bi ruter stalno drzao PPP konekciju.

- Kad ste vec tu mozete probati i da promenite MSS i MTU ako znate sta radite. Ako se ostavi 0 (0 = use default) ruter podesi MTU na 1480.

Eto, to je to. Meni radi NAT i portovi preko 5000 su mi forwardovani bez problema.

Da dodam samo meni je recimo i posle ovog u utorrent-u stajalo upozorenje Not Connectable, a resenje je bilo sto je utorrent u Comodo firewallu bio definisan kao Web browser a ne Trusted application, sto je konacno resilo problem.

Poslednja izmena:
Extremno hvala!

Cisto da proverim nesto.
Da li moze da se stavi da radi fwd portova na samog sebe i da na osnovu toga pusta portove u mrezu koja se nalazi iza rutera ?
Imam 2 kompa i da ne bi kreirao pravilo za svaki, stavi da je local IP 192.168.1.1.
Mislite li da ce to da radi ?

Hvala.

Neće raditi.Svaki mrežni uređaj (bio to ruter ili računari) mora imati različitu IP adresu, inače dolazi do konflikta među uređajima.

Nazad
Vrh Dno