Šta je novo?

help!!! imam problem sa dreamweaver-om tj. pitanje - vazno -

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Pozdrav svima. Najzad i ja na ovom forumu. Vidim da ima dosta korisnika i nadam se da ima neko ko mi moze pomoci. Imam jedan problem. Pravim jedan sajt za koji mi treba baza podataka. U dreamweaver-u ima opcija da se pravi baza podataka. Prvo mi trazi testiranje servera. ja testiram server http://www.geocities.com i sve je valjda ok. Pocnem ja prema uputstvima iz dreamweaver-a da pravim databasu i za skoro sve opcije mi pise da moram prvo da napravim local database ili nesto slicno. Nemam pojma sta to znaci niti kako se to radi. Kad bih to mogao da prebrodim sve bi mi ostalo bilo lako.
Pozdrav svima i unapred vam hvala na odgovorima.
Ukoliko vas nesto zanima za web dizajn, slobodno pitajte.
Cao.

Ljudi zar je moguce da niko ne zna odgovor. Samo me dreamweaver zeza za taj test server, mada sam to vec uradio, ali on mi ne da da radim. kaze da mogu da testiram i localni server tj. neki folder u mom kompu, ali se opet tu nesto buni. H E L P !!!

Lepo ti kaze, potrebna ti je lokalna BAZA PODATAKA -- dakle ne bilo koji folder na racunaru, vec baza podataka uradjena u Accessu, MS SQL-u, Oracle-u ili nekom od desetina programa za upravljanje bazama podataka, a koje DreamWeaver podrzava. Posto si potpuni pocetnik, ne bi bilo lose da proucis malo literaturu, recimo svu dokumentaciju za DreamWeaver, pa onda pogledaj sajtove kao sto su www.devshed.com ili www.dmxzone.com, a ne bi bilo lose ni da procitas neku od brojnih knjiga na tu temu. Ipak je tema suvise obimna da bi se objasnila u par recenica preko nekog foruma.

Raspitaj se malo ( nadji na NET-u ) o tome sta je ISP, kako da ga inastaliras na tvoj komp i kako to radi.Ukratko tvoj komp ce sa ponasati kao server.ISP obicno stize uz Win2000 i WinXP, pa ako nije instaliran, instaliraj ga.U njemu postoji dobar help sa tutorijalima za ASP i java skript.Kad to shvatis kako radi videces sta ti je ciniti.

Hvala vam na ovim odgovorima. Nisam bas potpuni pocetnik. Radim vec 4 meseca prezentacije i u zadnjih mesec dana sam poceo malo ozbiljnije da se zauzimam za to.
Ima li nekih knjiga ili sajtova gde na srpskom mogu da procitam objasnjenje. Sto se tice dreamweaver-a pise da ne podrzavaju php, asp i alicne stvari.
Kako MySQL da napravim?
Mislim da ne treba neko veliko znanje za ovo sto meni treba. Samo baza podataka jer pravim sajt gde ce se ljudi uclanjivati i hocu sve to da ide automatski da ne bih morao rucno sve sam da postavljam jer ce mi trebati puno vremena za to.
Pozdrav svima.

Mala greska u prethodnom postu. Neko se nije izlogovao ko je bio pre mene. Ovo sam dakle ja reko.

Hvala vam na ovim odgovorima. Nisam bas potpuni pocetnik. Radim vec 4 meseca prezentacije i u zadnjih mesec dana sam poceo malo ozbiljnije da se zauzimam
za to.
Ima li nekih knjiga ili sajtova gde na srpskom mogu da procitam objasnjenje. Sto se tice dreamweaver-a pise da ne podrzavaju php, asp i alicne stvari.
Kako MySQL da napravim?
Mislim da ne treba neko veliko znanje za ovo sto meni treba. Samo baza podataka jer pravim sajt gde ce se ljudi uclanjivati i hocu sve to da ide automatski da ne
bih morao rucno sve sam da postavljam jer ce mi trebati puno vremena za to.
Pozdrav svima.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali to što tebi treba je sam vrh weba. Flash, Java, i ostale *******cije su mala deca u odnosu na projektovanje, izrada, testiranje i puštanje u rad bilo koje baze. Znači prvo treba dobro da definišeš šta ti treba, pa da nacrtaš bazu rukom(ne šalim se), pa da uradiš relacije između tabela, pa onda da je uradiš. Pa kada si je uradio, da je probaš da li radi onako kako si zamišljao, pa da tvoji prijatelji malo vide kako to radi, pa onda kažeš da si uradio bazu. I onda si tek na pola puta. Onda se oblučiš da li će to biti Access koji ti ne bih preporučio, ili MS Sql koji je prilično dobar ali se plaća, ili MySQL koji je jako dobar a besplatan je, ili Oracle koji nikada nećeš videti jer je užasno skup :D, ili ne znam šta. Pa ti onda od toga zavisi da li će stranice biti urađene u ASP, PHP, CFM, .NET ili nečem sedmom. Prošvrljaj ti malo netom i skini neku dokumentaciju za ovo što sam pomenuo pa će ti biti malo jasnije koji je to posao.
I inače Dreamweaver MX podržava i ASP, i PHP, i CFM......

Ovako stvari trenutno stoje. Sto se tice MySQL-a, procitao sam uputstvo u DW-u I tamo pise da trebam sa CD Windows 98 da instaliram PWS sto znaci server u kompjuteru. To sam I uradio. Imam onaj folder sto se trazi Inetpub I folder za skladistenje podataka wwwroot. I sve sam lepo uradio, kreirao new sajt u okviru wwwroot foldera, onaj document type je u redu I testing server je u redu. Sad trebam da napravim recordset. Idem ja po uputstvima I kad sam trebao da napravim konekciju I da selektujem databasu I onu sifru da upisem, on mi kaze da podaci nisu dostupni – method allowed. Kad ne upisem user name I sifru onda pise da moram da selektujem databasu, a cim upisem user name onda mi pise method allowed. Upisem ja user name koji mislim da je I sifru, ali je izgleda netacan. Isprobao sam sve moguce opcije I sve moje moguce sifre, ali ne uspeva. Moje pitanje je Gde mogu da vidim user name I sifru, jer kako vidim, bez toga necu moci dalje. Kompjuter mi je izgleda sam odredio neki user name ili sam cak I ja, ali nemam pojma koji bi mogao da bude. Pogledao sam I u PWS-u, ali tamo nigde ne pise. Zna li neko odgovor. Heeelp.
Pozdrav.

Ali ti nemas bazu!!! Znaci moras prvo u Accessu, MySQL-u ili vec u cemu drugome da napravis bazu podataka, pa tek onda mozes da se konektujes na nju! Moras odluciti i da li ce ti kod biti u ASP-u, PHP-u ili CFM-u, to sto hoces ne moze u cistom HTML-u.

Nije to tako jednostavno da bi uradio preko wizarda, prouci malo literaturu i vidi kako se prave database-driven sajtovi. To sto Wakizashi kaze je u principu tacno, ali za bazu kakva tebi treba nisu neophodne relacije, normalizacije i ostala cuda. Idi na www.devshed.com pa prouci tutorijale.

To sto ti napravis u lokalu sa PWS-om i recimo Accessom, najverovatnije NECE funkcionisati kad okacis sajt kod provajdera. Ako mislis da pravis javni sajt, modaces da savladas bar PHP, i u okviru njega ti preporucujem da naucis povezivanje sa MySQL-om. To bi znacilo da i na lokalni racunar instaliras barem Apache, PHP i MySQL. Opet, samo kliktanjem po DreamWeaveru NECES napraviti database driven sajt. Ne bi bilo lose ni da skines kod od nekog foruma koji je npr. radjen u PHP-u pa da vidis kako je to tamo reseno.

HanSolo: nije ISP nego IIS (Internet Information Server) :)

Ja sam imao mogucnost da izaberem da li hocu PWS ili IIS. Izabrao sam PWS jer sam mislio da tako necu morati da se konektujem na net I testiram server I sl. A ako instaliram IIS umesto PWS hoce li raditi sajt kad ga postavim. Zasto mislis da nece raditi ono sto se napravi u PWS-u kad se postavi na sajt?

Wakizashi je napisao(la):
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali to što tebi treba je sam vrh weba. Flash, Java, i ostale *******cije su mala deca u odnosu na projektovanje, izrada, testiranje i puštanje u rad bilo koje baze. Znači prvo treba dobro da definišeš šta ti treba, pa da nacrtaš bazu rukom(ne šalim se), pa da uradiš relacije između tabela, pa onda da je uradiš. Pa kada si je uradio, da je probaš da li radi onako kako si zamišljao, pa da tvoji prijatelji malo vide kako to radi, pa onda kažeš da si uradio bazu. I onda si tek na pola puta. Onda se oblučiš da li će to biti Access koji ti ne bih preporučio, ili MS Sql koji je prilično dobar ali se plaća, ili MySQL koji je jako dobar a besplatan je, ili Oracle koji nikada nećeš videti jer je užasno skup :D, ili ne znam šta. Pa ti onda od toga zavisi da li će stranice biti urađene u ASP, PHP, CFM, .NET ili nečem sedmom. Prošvrljaj ti malo netom i skini neku dokumentaciju za ovo što sam pomenuo pa će ti biti malo jasnije koji je to posao.
I inače Dreamweaver MX podržava i ASP, i PHP, i CFM......
Uh ovo za bazu je 50000% tacno...naime, ja sam imao da napravim jednu malu bazu...namucio sam se mnogo jer nikada nisam upalio Access ali sam posle 7 dana pohvatao sve cake i fore i napravio odlicnu bazu:) (malo reklame:)) Znaci papir i olovka i crtaj...smisljaj ako ti treba pomoc oko Accessa tu sam koliko mogu pomoci cu...

Ok. Znaci crtam na papir I poetavljam relacije. Mogo bi to nekako da uradim samo kad bi znao sta treba da radim. Ne znam kako da pravim te relacije I sta uopste da uzmem za osnovu jer ne znam kako rade te baze podataka. Lako bi mi bilo da imam neki vizuelni prikaz. Eto ako ima neko sliku prikaza baze podataka moze da mi kaze gde mogu da pogledam I onda bi mi bilo lakse. Trenutno znam da trebam da uradim neku semu, ali ne znam kakvu.
Nije da sam glup, ali ipak moram da znam sta trebam da uradim. Inace upoznao sam jednog sto se razume malo u access pa cu videti zna li on nesto da mi pomogne, a ovo za vizuelni prikaz seme bi mi stvarno dobro doslo.
Posetio sam one sajtove sto ste mi preporucivali. Na onim stranim ima toliko toga da ne mogu sve da poskidam, ali sam pogledao www.webmajstori.net I nasao zanimljive tutorijalse za programiranje.

He-he. Evo ja da udarim neki reply cisto da mi se ne zagubi post, a i da kazem da sam juce gledao na sajmu knjiga neke kompjuterske knjige za razne programe kao sto su java script, php, MySQL i sl. i tek tad video da ce izgleda stvarno biti tesko da se napravi nesto kao sto ja hocu. Ali vas pozivam da posetite sajt www.findlove.tk i da tamo pogledate kakav formular imam i da mi onda kazete da li je moguce nesto minimalno napraviti povodom toga, znaci neku malu bazicu.
Pozdrav.

Vrh Dno