Šta je novo?

Help: Colin 04 secka - kako bre?

opusten

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
620
WinXP sp2, iskljuceni antivirusi, firewallovi, winampovi, sys tray smarachi, cak i nepotrebni procesi.
Mashina je dovoljno jaka da izgura sve bez seckanja (cak sam morao da ukljucim Vsync).
Dok Ati tray tools pokazuje 70fps, osecam da prilikom voznje malo shtucne.

Skontao sam da mi je CPU usage tokom igre non-stop 100%, i polazim od toga da je to glavni razlog ove glavobolje. Dok sam na desktopu, cpu usage je od 0-5%. Sta je razlog da on skoci na 100% i kako to da resim?

Sasvim je u redu sto ti cpu usage skoci na 100% kad igras neku igru, ima tu posla za CPU na pretek.

Jaka ti je masina, za tu igru, ali grafiku bi mogao malo da kloknes.
ma grafika je kloknuta, zato je i kupljena. Nije mi jasno kako moze da prijavljuje da daje 70 fps, kad ja osecam da shtucka.

Pa probaj da smanjish setovanja za grafiku pa vidi. Ako i dalje secka onda nije do toga. Mozda i da probash sa nekim starijim drajverima. Oni bolje rade sa starijim igrama. Recimo, ja kada sam igrao F1GP uvek sam instalirao drajvere od pre dve godine.

WinXP sp2, iskljuceni antivirusi, firewallovi, winampovi, sys tray smarachi, cak i nepotrebni procesi.
Mashina je dovoljno jaka da izgura sve bez seckanja (cak sam morao da ukljucim Vsync).
Dok Ati tray tools pokazuje 70fps, osecam da prilikom voznje malo shtucne.

Skontao sam da mi je CPU usage tokom igre non-stop 100%, i polazim od toga da je to glavni razlog ove glavobolje. Dok sam na desktopu, cpu usage je od 0-5%. Sta je razlog da on skoci na 100% i kako to da resim?

Ne verujem da je Cpu bilo kakav problem, 100% :smash: je normalno da bude tokom igre.
Nego da li si probao da instaliras neke druge "drivere" za graficku, koje drivere imas za plocu.
Kako rade druge igre?

Ovako: baci colin 04 i uzmi 05.
Svi problemi postace proslost jer 04 je neoptimizovana budalastina a 05 je ispravljena gomila bagova. Onda ce ti se automobili ponasti logicnije i bolje za upravljanje, nece trzati framerate... ko ti je dao 04 taj je izbacio djubre iz kuce :)

@cwelle: Taj aperture size nikad nisam dirao. Sad sam proverio u biosu, stoji 128mb.

@sam fisher: Probao sam nocas sve zive drajvere i nema promene. Iskljucio sam sve detalje, stavio u setovanjima za graficku sve na high performance i i dalje isto. Cak sam i u kolinu probao da smanjim draw distance na 1 i opet isto.

Probao sam cak da disable-ujem zvucnu u biosu , ali nece bez zvucne da se pokrene igra.
Aj ako se neko seti jos necega sto mogu da probam nek predlozi.

@bazdi: Probacu nekako da nabavim kolina 5icu, mozda stvarno ovaj 04 i ne moze bolje od ovoga.

iskljuci shadows

Onda nije do igre. Mozda ti je do Windows-a.

Pa sta da mu radim? Da instaliram linux??? :)
Ma vec znam sta ces reci -> "format c:". Ne mogu da reinstaliram ceo sistem, samo zato sto me kolin zeza. Ah..... nista....bolje da predjem na solitare, manje secka.

reinstalacija windows-a sa sve drajverima i standardnim programima je posao od 2 sata. snimi ghost postojeceg (da vratis posle ako hoces). manje vremena treba nego ovo sve sto si probao do sad a bices siguran u cemu je problem.

hm to o cemu ti pricas, da CMR04 malo "stucne" je verovatno stuttering. O istom problemu sam citao gomilu postova na par stranih foruma u vreme kada je CMR04 bio aktuelan, probaj da nadjes neki remix nForce drajvera za plocu, to ce u 90% slucajeva resiti tvoj problem. Meni je to pomoglo i zavrsio sam CMR04 bez "stucanja" :)

@zulu: Reinstalacija windowsa nije 2 sata, jer kad bi ti znao sta sve ja imam da podesavam na kompu posle instalacije, ti bi povukao rech.
@ Rushko: remix drajvera za plocu??? Imam nesto sto bi moglo da se nazove remix drajvera ali za integrisanu zvucnu na ploci, ne i za samu matichnu. Aj kazi bar sta da trazim, ili gde da trazim.

Rushko mi je dao ideju i na kraju sam doshao do zakljuchka (ne i do resenja). Problem je u zvuku. Posto imam u setovanjima za zvucnu 5.1 sistem, zvucna guta CPU, i samim tim je to razlog za stucanje. Kad pokrenem igru komandom cmr4.exe NOSOUND, igra pichi ko sekira kroz istopljeni maslac!

Par opcija imam:
a) nabavka bolje zvucne sa sopstvenim APU
b) bolji drajveri za ovaj moj SoundStorm (drajveri koji manje uzimaju CPU power)
c) da igram bez zvuka
d) da batalim video igre i da pocnem da radim nesto korisno.
Pozdrav.

@opusten
ok, 4 sata u naaajgorem slucaju. sve je stvar rutine.
ovo je off, ali o cemu sam ustvari govorio - snimi ghost postojeceg sistema, formatiraj sistemsku, digni samo win + potrebne drajvere pa probaj. eventualno probaj razlicite drajvere. ako ne radi/ne otkrijes u cemu je fora, trebace ti 20 min da sa ghost-a vratis taj dugo podesavani :) windows

@zulu
da, ok, to jeste logichno i razmisljao sam cak i o reinstalaciji windoze, ali posto sam vec usanovio da je problem u zvuku, nista necu postici reinstalacijom. Jednostavno moram da se strpim do sledeceg "BIG upgrade"-a, kada ce mi CPU biti toliko jak da ce moci da potera igru sa sve zvukom i to bez stucanja. (ipak mi se ne daje 70E za zvucnu sa hardverskim EAX-om).

@cwelle:
do juce sam koristio one drajvere sto sam dobio uz plocu, a onda sam instalirao one remix drivere (nForce 11.10 Unified Remix). Nisam nista dobio ni sa njima.

Mozda bih nesto dobio overklokovanjem CPU-a, ali nisam vest u oc-u, a i cini mi se da SocketA Athlon ne moze bas nesto mnogo da se klokuje.

1. Soundstorm podrzava EAX 2.0
2. probaj drajvere 4.62, ja njih koristim

nema sanse da ti Soundstorm pravi frku tako zestoko, bas cu da probam kako CMR04 sljaka kod mene, verovatno su drajveri u pitanju

nadji neki stariji remix ili pukni 5.10 kao sto je Cwelle predlozio

upravo sam probao igru na mom sistemu: nema nikakvih problema mada stuttering postoji ali minimalan, znaci s vremena na vreme se desava. Ako si ljubitelj CMR serijala ne verujem da ce te to spreciti da igras ovu igru :)

Sto se Soundstorma tice, bolje se ponasa u igrama od vecine novijih stand alone sound kartica, tj. nije obicna "integrusa" :)

Nije do drajvera - probao sam sve zivo. Ili je igra je jednostavno lose optimizovana, ili je konacno vreme da malo upgrade-jem cpu+mb+mem+vga+brain...

ne moras da radis upgrade hardware-a zbog igre stare par godina, da je bar neka novija igra ...

Nazad
Vrh Dno