Šta je novo?

Helium (HNT)

Baci pogled na ovaj video ;)

Isteklo vreme za edit, ovo sam našao na Telegram grupi...

Helium miner/ hotspot koristi deo vašeg postojećeg interneta na koji ste ga nakačili (kablom ili putem WIFI) kako bi ga putem svoje LoRaWan (Long Range Wide Area Network) mreže poslao IoT (Internet of Things) uređajima (primer: pametna ogrlica za psa, temperaturni senzor, itd... ). I za to se kao nagrada dobijaju HNT tokeni. LoRaWan mreža je najzgodnija za ovo jer se mnoooogo dalje prostire od običnog WiFi signala, ali zato može da pošalje i malo podataka, što je opet sasvim dovoljno za takve uređaje koji koriste ovu mrežu.

Sad tek provalio za helium.place sajt, po meni dosta bolji od explorera, daje tačnu lokaciju ostalih hotspotova u hexu, što nikako nisam mogao da vidim u exploreru.
A jezivo me kopkalo gde su tačno baš.
krastavac lik instalirao hotspot u zgradi preko puta moje, tu je na 50m - 100m max udaljen od mene.
Koliko kapiram ako ima već neki hotspot u crvenoj zoni, savet je da se ni ne ulazi u ovo.

Možeš i na običnom exploreru da vidiš koordinate majnera, pa da ih ručno uneseš u npr. Google maps, ali da, ovaj helium.place je mnogo bolji.

Ne valja da bude u crvenom, jer je mnogo blizu, tako da ćeš imati invalid witnesse stalno.

Lokacija može da se pomeri 50-100m u aplikaciji bez problema, tako da može i na taj način da se "uštine" koji m...

Da, barem sam konačno i zadnje misli da li da ulazim u ovo ili ne otklonio.
Nemam sreće sa lokacijom, još neko kopa, što bi rekli u Maratoncima :D

Nemaš neke tetke, babe, stričeve kojima možeš da razdeliš majnere?! 😇

Pa da se koljemo oko para :ROFLMAO:

Možda bih zainteresovao par drugara ali zato i vidim problem sa ovim celim projektom, kako se sve više širi i širi, sve i da se održi nikad ne znaš koja budala će da instalira sutra hotspot 50m od tebe i prepolovi ti zaradu.

Nema veze, ima i drugih projekata.

Ako dobro razumem majner treba da je u gusto naseljenom podrucju, ali sa sto manje majnra u neposrednoj blizini?

Meni jedino nije jasno koliko baš "štipne" ako ti je drugi miner blizu , recimo imam jednog minera koji uzima mesečno $150, ja se priključim i šta se dešava i njemu a i meni ?
Pretpostavimo da je ista oprema u pitanju i ista pokrivenost.

Baci pogled za početak na ovaj video ;)

Za početak? Ako imaš odgvoor uštedi i meni i sebi vreme, oprosti ali mislim da sam postavio vrlo precizno pitanje.
Razumem da je teško odgovoriti na njega ali zabole me stomak kada čujem Indijca nekog kako na engleskom objašnjava nešto.
Ništa novo nisam naučio iz ovog videa., znam da ne valja, "rewards scale will go down" kaže lik, razumeo sam to.

Pa da, za početak 😇

Od aprila, maja meseca od kako sam počeo da se zanimam za Helium, pročitao sam ne zna se koliko članaka, odgledao sate i sate videa, pa mi opet neke stvari nisu jasne, ali ovaj Indijac je (po meni) do sada najbolje objasnio neke stvari, ne samo u ovom videu. Doduše, stvarno ga je u nekim momentima teško slušati 🤪

Ukratko, kako sam ja shvatio, ako postaviš dva majnera na razdaljini manjoj od 300‐350m, neće moći da "vide" jedan drugog, tj. da budu witnessi međusobno. Takođe će da se "kolju" između sebe da odgovore na challenge koji im pošalje neki drugi majner. Bukvalno ćeš imati dva majnera koji rade isti posao i dele nagradu.

Tako sam i ja shvatio, samo ne znam da li baš "dele" ili su tu neki drugačiji procenti u igri.
Zato sam i dao primera radi koliko on uzima, pa se pitam kad se priključim ja koliko će to uticati na njegovu zaradu, kolika će biti moja, kao i ako se priključi neko treći kako to utiče na nas prethodne.
Razumem da je odgovor kompleksan ali ako ne utiče "preterano" možda bih onda i mogao da udjem u to.
Znam, najbolje da probam, ako ne ide da onda valjam ili dam nekom, ali pitam, možda neko zna, ako ne zna nikom ništa :D
Znači još jednom, već ima 1 majner u hexu, u zgradi preko puta, udaljenost bi bila 100m, najverovatnije je postavio na krovu, ja bih isto stavio na krov, on uzima 7 HNT mesečno.

Ima recmo nekih drugih projekata sličnih, i tu je mnogo poštenije, po meni bolje rešenje, taj koji j prvi postavio njemu se ne smanjuje rewards, dok se svakom sledećem koji se pojavi smanjuje, za tačno već odredjen procenat. Doduše tu su nagrade i fiksne, ako je sve stabilno, što u principu uvek i jeste, dakle net i da l i je device stalno online.
Ovde kod heliuma ima dosta faktora.
Recimo ima još jedn majner kod mene (nije u istom hexu) ali u istoj ulici, možda 400m udaljen, on uzima dosta više, 30 HNT., ima identičnu opremu kao ovaj prvi što uzima 7, ali verovatno je u boljoj poziciji jer nema blokadu ostalih zgrada, tj. ima samo sa jedne strane.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja shvatio, samo ne znam da li baš "dele" ili su tu neki drugačiji procenti u igri.
Da, bolje da to "dele" ide pod navodnike, jer ima suviše nepoznatih - visina, jačina antene, položaj, optička vidljivost... Može da se desi da ti komšija pokupi sve i ostavi ti mrvice...

Znači još jednom, već ima 1 majner u hexu, u zgradi preko puta, udaljenost bi bila 100m, najverovatnije je postavio na krovu, ja bih isto stavio na krov, on uzima 7 HNT mesečno.
Opet se vraćam na Indijca :) U jednom videu je detaljno objasnio sve vezano za transmit scale i kako se menja u zavisnosti od broja majnera u hexu. Ne gleda se samo hex rezolucije 8, nego i veći i manji hexovi, pa u zavisnosti od broja u npr. većim hexovima, tebi iako si sam npr. u hexu rezolucije 8 može da opadne transmit scale. Pritom ti brojevi nisu fiksni, mogu da se povećavaju u zavisnosti od komšijskih hexova. Potpuno ludilo i zavrzlama, mislim da ni developerima Heliuma nije jasno po kom principu to radi :ROFLMAO:

Imaš zanimljiv sajt www.hotspotty.net, tu možeš pogledati konkretno za svaki majner kako radi, kolike su mu nagrade, koliko je udaljen od ostalih majnera, i zanimljiv deo "Reward scaling" gde se vidi po hexovima različite rezolucije da li "ima mesta" za još majnera. Ako se prijaviš preko Discorda, možeš i da uradiš simulaciju svoje lokacije...

Ima recmo nekih drugih projekata sličnih, i tu je mnogo poštenije, po meni bolje rešenje, taj koji j prvi postavio njemu se ne smanjuje rewards, dok se svakom sledećem koji se pojavi smanjuje, za tačno već odredjen procenat.
Ovo se spominjalo i za Helium, da li je bilo ranije, pa je ukinuto, ili se pričalo da će biti, ne bih znao... Na koje slične projekte misliš, Deeper?

Za Deeper je to nebitno koliko znam, PlanetWatch recimo, mada zavisi koji Type senzora je u pitanju.

Kasno je za edit krastavac, nisam stigao ranije mnogo da kuckam.
Problem sa Deeperom je što mora da se stejkuje prilična količina kako bi se iole ozbiljnije mogla zaradjivati neka suma, dugo se čeka da im taj credit score poraste, dosta je sumnjivo sve to i prilično nesigurno, i na kraju krajeva neisplativo, osim ako se ne planira stejkovanje hiljada i hiljada dolara, ali dobra fora, imaš besplatan vpn zauvek, sheruješ bandwith a i ne moraš ako nećeš, firewall, ad blocker itd. Teško će to da zaživi po meni, ne vidim kako, ali ok.
Ima drugi jedan sličan tom projektu, Sentinel, oni su već duže u igri, sad su napravili i uredjaj koji još nije pušten u prodaju, fino izgleda a što je najbitnije garantuju minimum $35 zarade mesečno, bez da bilo šta uradiš, to se povećava u zavisnosti koliki ti je bandwith share, može da se radi i staking itd.

Na koju foru radi ovaj bobcat 300 ruter. Kako se zaradjuje, na osnovu cega se dobija nagrada u heliumu. Imam ponudu za ruter od litvanske firme pa se jos dvoumim da li ima svrhe uzimati?

Helium majner hotspot koristi deo postojećeg interneta na koji je povezan (kablom ili putem WiFi) kako bi ga putem svoje LoRaWan (Long Range Wide Area Network) mreže poslao IoT (Internet of Things) uređajima (primer: pametna ogrlica za psa, temperaturni senzor, itd... ) i za to se kao nagrada dobijaju HNT novčići. LoRaWan mreža je najzgodnija za ovo jer se mnogo dalje prostire od običnog WiFi signala, ali zato može da pošalje i malo podataka, što je opet sasvim dovoljno za takve uređaje koji koriste ovu mrežu.

Zarada zavisi od mnogo faktora: lokacije, pozicije majnera, visine, da li je antena indoor ili outdoor, da li ima ili nema majnera u okruženju, itd.

Od koje litvanske firme imaš ponudu, po kojoj ceni, i ono što je najbitnije - koji je rok isporuke? ;)

EDIT: Sad sam malo izguglao, ako je to ovaj Kakanau.com, beži odatle...

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, da i ja udjem u pricu :). Elem, listajuci fejs izleteo mi je oglas u kojem kaze da se prijavom na ovaj helium miner moze zaraditi novac pod sledecim pravilima: 40% zarade ide meni, uredjaj i instalacija istog je besplatna odnosno provajder je placa ali on i uzima 60% moje zarade, ako nekom preporucim ja uzimam 20% njegove zarade. Kada sam ih kontaktirao poslali su mi sajt https://heliumtrack.app za koji su rekli da se registrujem, na mapi sam video u krugu od oko 5km da samo jedan covek ima uredjaj odnosno da jos uvek ceka da mu stigne hotspot, da li je ovo scam i isplati li se ulaziti u ovo, 100e mesecno je dovoljno za moje skromne tinejdzerske potrebe, brine me jos i potrosnja struja i koliko ce mi vuci "neta". Nije mi jasno kako uzimam 20% necije zarade jer sam mu to preporucio ako on ustvari meni umanjuje zaradu jer je delimo posto smo geografski jako blizu. Izvinjavam se na poduzem postu

EDIT: Ako nekog interesuje, stranica na facebook-u se zove: Besplatni HNT Miner

Pa ti ponudiš nekom ko ti nije geografski blizu :p

To je btw neki novi fazon izgleda, pre nekih mesec dana kad sam gledao oglase bilo je da plaćaju do €200 mesečno, sve ostalo njihovo, ti samo rentiraš lokaciju zapravo, kontaktirao njih par ali im se nije dopala moja lokacija jer je bilo majnera već u hexu pa im se ne isplati, i pored toga što imam izlaz na krov recimo, što oni preferiraju.
Mada razumljivo, iz istih razloga sam i ja odustao od namere da sebi nabavim uredjaj.

Koji je fazon na netu sto daju dzabe modeme jel u svakom slucaju moraju majnovati na njihov racun tj procenat ide njima ?

Sa Planetwatch senzorom Type1 je zarada trenutno $1200 mesečno, sam uredjaj je skup , negde oko €2000 , ali isplati se nakon dva meseca već.
Type2 senzor zaradjuje 66 tokena dnevno ($18) , Type1 133 tokena ($40 trenutno) i za ta dva tipa senzora je bitno da li si prvi u hexu, ako jesi zarada je tolika, ako si drugi onda je sve to daleko daleko manje, praktično neisplativo.
Type3 i Type4 nisu loši takodje, kod njih je nebitno da li još neko kopa u blizini, ali ti kao pojedinac ne možeš više od jednog da koristiš na lokaciji.
Type 3 zaradjuje 30 tokena dnevno, Type4 23 ($7)

Pozdrav svima, da i ja udjem u pricu :). Elem, listajuci fejs izleteo mi je oglas u kojem kaze da se prijavom na ovaj helium miner moze zaraditi novac pod sledecim pravilima: 40% zarade ide meni, uredjaj i instalacija istog je besplatna odnosno provajder je placa ali on i uzima 60% moje zarade, ako nekom preporucim ja uzimam 20% njegove zarade. Kada sam ih kontaktirao poslali su mi sajt https://heliumtrack.app za koji su rekli da se registrujem, na mapi sam video u krugu od oko 5km da samo jedan covek ima uredjaj odnosno da jos uvek ceka da mu stigne hotspot, da li je ovo scam i isplati li se ulaziti u ovo, 100e mesecno je dovoljno za moje skromne tinejdzerske potrebe, brine me jos i potrosnja struja i koliko ce mi vuci "neta". Nije mi jasno kako uzimam 20% necije zarade jer sam mu to preporucio ako on ustvari meni umanjuje zaradu jer je delimo posto smo geografski jako blizu. Izvinjavam se na poduzem postu

EDIT: Ako nekog interesuje, stranica na facebook-u se zove: Besplatni HNT Miner
To je sistem preporuke.
Placa reklamu jer dobijas link sa referal.. Drugačije nije moguće da se registrujes na tom sajtu.
Takodje nije poznato kada će ti doci uređaj.

Normalno na tom istom sajtu imaš upgrade to PRO nalog za 300$

Po meni nista se ne dobija.

Zanimljiv HIP39 (Helium Improvement Proposal)

Ako predlog prođe, izvršiće se denominacija (devalvacija, split, kako god) HNT novčića u razmeri 1:1000, tako da će 1 HNT postati 1000 HNT.

Navodno će to imati psihološkog uticaja na ljude, jer je bolje "kopati" 1000 nečega dnevno umesto 1... Ili kupiti 1 HNT po 0,02$ umesto 20$...

Pitanje je i kako bi to cena ispratila, u slučaju DOT-a je bilo dosta dobro ;)

Odličan video, kao što smo i navikli od Indijca :)

Objašnjava na koji način se zarađuju HNT novčići, koliko bi mogli da zaradite sa jednim majnerom, dva majnera, tri i više majnera, kako bi mogli da steknete neku sliku o tome da li uopšte da kupite majnere, koliko majnera, da li je i dalje isplativo, itd.

Naravno sve ovo su trenutne i prosečne vrednosti, koje su drastično podložne promenama, negde pred kraj videa postoji procena ROI, kao i procena pada iskopanih novčića kako se mreža povećava, tj. kako se dodaju novi majneri u mrežu...

Imaju znanje al brate mili kad progovore engleski to je uzas zivi 🙂
Saradjujem sa dva lika iz Indije i kad god smo na call-u to je borba ziva da ga razumem, a enleski mi je skroz ok svakodnevno ga koristim

E ovako , ja posedujem dva BobCat-a vec 3 meseca , iz Knjazevca sam , ta dva su u gradu postavljeni kao drugi i treci , zaradili su za 3 meseca 80 HNT-a.
Nema tu momci mnogo filozofiranja, u sve treba uleteti medju prvima, dok vi ovde raspravite i dogovorite se sa Indijcima procice voz...

Nije problem filozofiranje nego što se ne može doći do minera bez čekanja godinu dana na isti.
A ako živiš u gusto naseljenom području dok tebi stigne uredjaj može da nikne još desetak hotspotova na 300-400m od tebe.
Tačno je da treba ući u sve jako rano, sad je već kasno.

Nazad
Vrh Dno