Šta je novo?

HDTV graficka

digital01

Čuven
Učlanjen(a)
01.06.2006
Poena
619
Uzeo sam lcd fullhd, pa me zanima koje graficke karte podrzavaju obradu hd signala bez ili sa minimalnom upotrebom procesora? I da graficka ima hdmi izlaz?

Radeoni od serije 2xxx pa do najnovijih i nVidia od serije 8xxx "podrzavaju" obradu HD signala.Ati to malo bolje radi.Za HDMI moras da vidis od modela do modela.

Poslednja izmena:
Ja imam Palit GeForce 8600GT Sonic+ ali kad pustim na tv 1080p film, opterecenje procesora bude blizu 100% jednog jezgra. Procesor je dual core E6750. Jel treba da se nesto podesi u nvidia control panelu?

treba da se podese kodeci

Koji kodeci? Pustam filmove preko KMplayer-a. Koliko sam video codec koji koristi je CoreAVC za video a za zvuk AC3
I NVIDIA i ATI iskljucivo imaju akceleraciju za H.264, VC-1 i MPEG2 i iskljucivo ako pustas video kompresovan ovim kodecima kroz PowerDVD ili WinDVD!

Ne postoji GPU akceleracija za x.264, MKV i slicne otvorene standarde!

I NVIDIA i ATI iskljucivo imaju akceleraciju za H.264, VC-1 i MPEG2 i iskljucivo ako pustas video kompresovan ovim kodecima kroz PowerDVD ili WinDVD!
Ne postoji GPU akceleracija za x.264, MKV i slicne otvorene standarde!

Iskljucivi Nedjo...
Kao sto coek oma napisa ATI >2xxx ima FULL hw akceleraciju za HD-TV.
Poenta je u ovom "full" jer NV to nema! I NV ima hw akceleraciju ali NIJE full.

E sad da bi se hardware iskoristio treba i nesto software...
Za NV je doskora bio neophodan oni pure video a onda su windoze preuzeli to na sebe (DX10+) pa i NV mora da ih stavi u drivere.

Sve u svemu ovo sto nedjo napisa je bilo do pre jedno godinu dana kad se i pojavila ATI 2xxx serija. Da li neki Software koristi HW zavisi takodje od njegove starosti sto se odnosi i na te codece i ovi opisani su uglavnom tu negde od pre godinu dana i uglavnom koriste CPU a ne GPU.
Isto i/ili slicno se odnosi na SSE4 CPU instrukcije koje su takodje znacajne za ove sitnice.
I naravno da se GPU HW moze koristiti i za DivX i x264 samo sto zvanicni win nece biti odusevljen tj oficijrlno podrzavati.

Sa kojim onda player-om mogu da isprobam tu hw akceleraciju, jer u ovom KMplayer ne mogu da nadjem kako da pustim 1080p preko nvidia pure.

Meni GOM Player pusta 1080p,doduse imam ATI.

Sa kojim onda player-om mogu da isprobam tu hw akceleraciju, jer u ovom KMplayer ne mogu da nadjem kako da pustim 1080p preko nvidia pure.

Evo predloga nama uvek omiljenog Microsofta
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx
Verovao ili ne ali radi full HD (bar ovo sto imas da skines sa linka).
Inace ako hoces da gledas HD a i da imas kakvu pristojnu grafiku u kompu uzmi provereni Powercolor Radon HD3650 256mb 128 bit ,imam je i neverujem koliko sam jeftino prosao,a i naigrao sam se pristojno sa njom (nije brzinski sampion,ali lepo radi) i sto je jos bolje za cirka 5000 din je mozes svuda naci.

Da zaboravio sam i na GOM plejer i on hoce 1080 da pusti, ali samo na radeonima, na 88000gts kod ortaka samo probleme pravi.

Meni radi fullHD, ali mi je opterecenje oba procesora neki 80% kad pustam, pa sam hteo da isprobam tu graficku akceleraciju.

gigabyte 3850 256 = 7500 u info-centru.
to je moja preporuka. ja imam 2600 i neće da pušta 1080p u vlc playeru, za druge playere ne znam.

Naklokujes CPU i tako dobijes akceleraciju za x264...
Graficke koje podrzavaju HD akceleraciju koriste je samo pri pustanju VC-1 ili H264 video materijala (kao sto rece Nedjo)... Znaci treba ti Blu-Ray ili HD-DVD film..
Sto se tice x264 kodeka (obicno je .mkv u pitanju ali i to je kon) graficka nista ne radi tj. ne oslobadja CPU dekodiranja...
I nemojte da se nadate da ce bilo koja graficka to da popravi... Bar ne uskoro.

Covek rece da moze, pa reko da priupitam na koju to foru.

Pa onda sam ti i ja odgovorio..

Overclock-uj CPU i moze.. 😀 😀

gledam mkv formate 720p i 1080p jos od 6600gt i to u bs playeru, sa odgovarajucim kodecima i malo podesavanja......... ffd, coreavc i hali media spliter.... a na masini iz moja masina 1080p cpu ne ide iznad 25%........ sve radi ko sat!

Poslednja izmena:
Za x264 koji je u MKV kontejneru ni nema codec, To je drugo ako ti vidis reklamu negde na sajtu da tvoja graficka ima hardversku podrsku za BluRay to je VC-1 kompresija ili H.264 itd... Imas li kuci BluRay filmove ili imas samo mkv?
Media Player Classic HomeCinema ima plugin koji podrzava DXVA ali samo odredjen format naravno x264 nije podrzan, od MKV-a radi mozda 5% filomva. Imam kuci kopiju BluRaya 19 GB neki test i naravno sve to perfekt radi u PwerDVD ali radi on i u Media player classic ali to je boze pomozi sve zapinje i radi katastrofalno dok MKV filmovi rade perfect sa ffdshow-om..
Najlakse resenje je: Overklokuj CPU 🙂 i problem resen.

Edit: Bas tako kako oogabooga kaze, FFDSHOW, HalliMedia Spliter, Media player classic homecinema i vozi ne ide cpu vise od 25-30% ako ti je clock na 3500 mhz 🙂 Core 2 duo.. On bar podrzava oba core-a cak i na AMD-u
Mozes naci nedge i CORE AVC Codec ali ffdshow je mama sto se tice kvaliteta na Plazmi, a na LCD mozda CORE cak izgleda i bolje 🙂 isprobaj...
Imas sada vec i Elecard codec sa kojim mozes mkv da gledas ali nema tamo tih podesavanja koje imas u ffdshow pa ti daljinski pd tv-a ni ne treba. 🙂

Poslednja izmena:
ffdshow-ov x.264/h264 dekoder je spor i treba baš jak procesor za 1080p. CoreAVC Pro je majka, kliza 1080p na svakom dvojezgarcu.

Nazad
Vrh Dno