Šta je novo?

HDR (pravi HDR) foto - veliki pomak u fotografiji

reboot

Cenjen
Učlanjen(a)
05.05.2012
Poena
180
Od nedavno Lightroom ima HDR opciju obrade, ne ono što postoji od kada i fotografija, više ekspozicija pa se spakuje u standardni dinamički raspon, zato sam u naslovu napisao "pravi" HDR. Pošto za razliku od videa, postoje dva HDR-a u foto terminologiji.

Prilično sam oduševljen, nakon malo igranja sa tim. Znam sada ćete reći, čemu tu, na čemu to da se gleda, moja baba tetka instagram gleda na nokia 3210 kakav HDR. Ali treba probati pa proceniti ima li smisla. Ja sam isto video to dugme u Lightroom i nije me zanimalo ni da kliknem.

Ne znam za windows, na Macbook pro 14 ima veliki raspon za obradu, ali imam i nekoliko mekbukova 2017 - 2021 i na svakom može da se koristi, samo ima manji opseg koji može da prikaže. Samo jedan dodatni "stop" u highlights pravi veliku razliku a to radi i na starom mekbuku.

Naravno ništa ovde ne mogu da okačim, bilo bi prikazano kao sdr. Ima yt videa, koji ako se gleda u hdr može da se vidi poenta. Ali nije me to insiprisalo, nego tek kada sam video neke svoje fotografije. Tako da poenta posta, probajte ko ima mekbuk.

Svaka foto za koju sam smatrao da joj ništa ne fali, sada opcija bez HDR izgleda flat, prigušeno.. Ali samo ako je adekvatna. Ništa se ne menja osim svetla, kada ga ima. Ako je scena bez, onda nema razlike. Mislim, nije neki efekat samo da se blješti, kao što sam ja mislio da je HDR nekada..

Na primer, plaža, osoba u senci eksponirana ok, iza beli pesak na suncu. Nema ništa, samo bela/siva mrlja umesto peska. Mogu da se spasu highlights u pesku, ali da se sve stamni, pa bude iste svetline kao ovo u senci. Sa povećanim dinamičkim rasponom, blješti sunce a svako zrno peska se vidi, pri tome bela od pre sada vidiš da je siva, a nova bela je baš bela. Mnogo realnije sve deluje.

Nazad
Vrh Dno