Šta je novo?

HDMI Splitter - gubi vezu nakon što monitor ode u StandBy

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Imam pasivni HDMI Splitter kao na fotografiji.
HDMISPliter.jpg
U pitanju je notebook na kome je njegov ekran primarni, a na HDMI je povezan splitter i na njega još dva monitora (nazovimo ih stari i novi), koji rade kao extended ekran i prikazuju identičan sadržaj. Sve funkcioniše OK, dok se ekran ne isključi nakon neaktivnosti. Kada se mrdne miš, monitori povezani na splitter se ne uključuju. Isključim spliter, uključim jedan monitor direktno, radi. Uključim drugi monitor direktno, radi. Vratim splitter, u splitter uključim jedan ili oba monitora - ništa. Uključim Splitter na drugi računar - sve ok. Vratim splitter na prvi računar - sve OK.

Danas tako gledajući u isključene monitore, vrtim splitter u ruci, uključim spliter sam u sebe. Nakon toga ga uključim u računar na kome malopre nije radio, ubodem jedan monitor, dobijem sliku. Ubodem drugi, dobijem sliku. Kao da sam kačio splitter na drugi računar.

Ono što sam danas primetio da se desilo: monitori rade kao extended, Splitter prestane da radi, Priključim stari monitor, radi kao extended. Isključim ga. Priključim novi monitor, radi kao clone.
Sledeći put kada je splitter prestao da radi, isključim splitter, uključim prvo novi monitor - clone. Isključim ga, uključim stari monitor - clone. Priključim splitter, prorade sva tri monitora kao clone.
S tim što mi se sada drugi monitor u properties vidi kao novi monitor, a do tog poslednjeg slučaja se video kao novi monitor.

Update: Prebacio sam na kraju dana taj novi monitor u extended, možda je bio problem što pojedinačno priključeni stari i novi monitor nisu imali isto podešavanje u Display settings? Videću sutra, da ne brišem sada post, kada mi je već pomogao da shvatim šta bi moglo da bude problem :)

Podesio oba monitora zasebno na extended i oba monitora stavio na native rezoluciju 1920x1080@60hz, ali nije rešilo problem.

Sad primetih, kada sa glavnog ekrana (ista rezolucija) prevučem prozor na extended ekran, dok je ekran ili ekrani povezani preko splittera, imam utisak kao da je rezolucija na extended značajno manja.

Ako vučem kursor sa glavnog na extended, kursor prelazi 1 na 1 tj iz gornjeg ugla u gornji ugao, iz donjeg u donji. Nije ono da kursor iz ugla preleti na sredinu ekrana, ako su različite rezolucije.

Verujem da je splitter junk, pa ako imate predlog kako ovo da rešim ili koji da kupim, a da sigurno radi, hvala.

Docking station ako laptop ima thunderbolt.

1741710255199.png

Ima USB-C, ali ne vidim TB logo pored. Notebook je i7-7500U....tehnički može da bude TB3, ali nema logo.

Našao sam neke HDMI sa dodatnim napajanjem. Možda to pomogne.
Možda je i ovaj splitter faličan, ali je kurirska služba skuplja od samog splittera, pa nema svrhe vraćati ga nazad na zamenu.

Imam tih DS-a dosta, javi ako ti treba, free. Najbolje rade uz USB-C adapter.

Nije mi palo na pamet da probam DS sa mog računara, ali sada gledam, čak i da ima TB, video kartica na tom računaru podržava maks dva monitora. Default ekran notebooka je prvi, a ova dva bi trebalo da se ponašaju kao jedan ekran. Prvi ekran je sam za sebe i nema diranja.
Moj DS svaki video out posmatra kao zaseban i tako ga koristim kod kuće. Nemam opciju da podesim da se port klonira. Osim ako to nije ova druga ikonica na tvojoj fotografiji?

Scenario je sledeći: imam glavni ekran na kome se radi nešto što gleda samo operater. Imam pomoćni ekran, na kome operater povremeno nešto otvori i taj ekran okrene da neko drugi pogleda. E pošto je taj drugi stoji sa suprotne strane pulta i nekih 70-100cm iznad monitora (koji je u rupi iza pulta), sa kloniranim ekranom operater u svom vidnom polju izbaci na ekran šta je potrebno, a osoba sa druge strane pulta to vidi na trećem monitoru bez da se naginje preko i da se ovaj monitor okreće i da vidi glavni notebook monitor.

Proveriću sutra na poslu, javljam.

• Like
Reagovanja: PJ
Ok, situacija je sledeca, moze se klonirati laptop screen i jos jedan externi monitor, treci je za sebe. Ovde je 1 laptop.

1741768054655.png

• Like
To su i dalje tri ekrana koja OS vidi. Grafička karta ovog računara može da prikaže samo dva monitora. Zato jedan mora biti kloniran hardwareski, pre operativnog sistema.

Ovo moze i EliteBook 745 G6 od 150e. :)

• Like
Nazad
Vrh Dno