Šta je novo?

HDMI povezivanje Ad hoc - opasno ili ne?

bgillegal

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2003
Poena
620
Kada imate racunar koji ima DVI, Analog i HDMI i monitor vam je povezan na Analog, a imate zelju da na hdmi povezujete TV zarad multimedije. Da li je opasno za graficku kartu ili za sam televizor da se HDMI kabl povezuje po potrebi dok su ukljuceni i TV i racunar?

ako graficka ima sve te izlaze,znaci da je i predvidjena za vise monitora.....
meni je na jedan DVI nakacen Monitor od 24 incha....a na drugi DVI,HDMI adapter,pa kablom na Lcd TV....i Tv,koristim ,po potrebi...samo kad pokrecem neke programe.....:)..nisam primetio neko opterecenje kompa....a znam ljude koji zbog posla,uvek rade sa dva monitora....

Ma ja na poslu na svakom racunaru imam zakaceno po 3 monitora (monitoring centar) i znam da to radi. Vise me interesuje ad hoc povezivanje. Znaci kako se to ponasa kada u sred rada uzmes kabl i povezes s TV-om da bi odgledao film. Kapiram da nema problema, al mozda je neko pametniji i zna da to ne treba tako.

Takodje znam da je najbolje resenje Boxee, ali pricekace media player jos koji mesec :)

Misliš na povezivanje "na živo"? Ja probao 2-3 puta, bez posledica po opremu.

Ja sam 100 puta cupao vadio kablove,i nikada nista nije bilo.
Da napomenem da kada stavljam HDMI u graficku,uvek vidim struju :d

I ja skoro svakodnevno ukljucujem hdmi iz tv-a na zivo,u poslednjih godinu dana kako ima sbb-ov hebeni D3.Prokleti D3 receiver mi baca sum na kompjuterskom monitoru da mi slika igra-povezan na grafickoj preko DVI. Kada pocupam prikljucke za D3 iz TV-a,toga nema i onda mi je manja zaebancija da vadim iz TV-a HDMI i kacim ga po potrebi i to na zivo i za sada nemam nikakvih problema kada to radim,istina pojave se neki put i varnice,malo se zamislim da li ce se nesto desiti zbog svega,ali na srecu za sada je sve ok,sto i ne garantuje da ce tako biti zauvek.... :D

Poslednja izmena:
Na Panasonic plazmi (G20) ne sme se povezivati HDMI na živo. Mora biti isključen i to iz struje (zapravo postoji dugme kojim se isključuje). Postoji upozorenje u uputstvu. Ja nisam pročitao i povezao na tv isključen samo daljinskim. Ništa strašno se nije desilo, samo su se pobrkali brojevi i redosled portova, vratili su se posle vraćanja na fabričke postavke.

Nije preporučljivo niti jedan konektor priključivati ''na živo''. Doduše, HDMI (kao i DVI) u teoriji imaju tzv. ''hot swapping'' opciju (rezervisani pinovi), ali to ne funkcioniše baš kako treba. Često se dešava da se sprži elektronika tj. sam konektor. Uzročnik je baš taj o kome pričate, ''struja'' tj. električni luk.

Moj savet ti je izbegavaš hot swapping kad god možeš. Ako mora, tj. ako ne možeš da izgasiš komp/tv (žuriš, hitno je i sl.) onda hot swappuj, drugačije ne.

Poslednja izmena:
Kada vadim/menjam kablove, najbrze mi je da PC/laptop stavim u sleep mod. Da li je to ok? Hibernacija i full shutdown duze traju.

Vrh Dno