Šta je novo?

HDMI "adapter" - da li je moguce?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Posto na tv imam povezano nekoliko uredjaja preko hdmi-a (d3 risiver, apple tv), jako me nervira sto svaki put kada hocu da koristim jedan ili drugi, moram prethodno da uzimam daljinski od televizora i da "surfujem" kroz menije kako bih aktivirao odredjeni HDMI port. Interesuje me da li postoji neki nacin softverski ili hardverski da se omoguci da aktivacijom odredjenog uredjaja, automatski tv prebacuje izvor na taj hdmi?

Nasao sam ovako nesto. Medjutim to bira koji hdmi je aktivan na samom adapteru, ali najverovatnije, ne moze da prebaci tv na hdmi izlaz, vec to opet mora rucno.

Bravo za savet.
Cime li ti mozes resiti svoj problem....ni najskuplji TV ti ne moze pomoci.

Moj post je barem bio savet. A tvoj post je.... pa ne znam stvarno kako da ga okarakterišem.

Verovatno neki smart TV ima opcije "hot key-ova" za direktno biranje ulaza. Tipa dugme 1 za HDMI1, dugme dva za HDMI2 dugme 3 za VGA itd... Ja stvarno ne vidim neku drugu opciju za rešenje. Ako TV hardverski/softverski ne podržava direktno biranje, nego moraš u meni.... onda imaš to što imaš.

Poslednja izmena:
Imas hdmi switcheve sa daljincima.
http://dx.com/p/hdmi-switcher-w-3-input-1-output-remote-controller-black-196639

ovo je nesto sto sam pronasao bas samo na brzinu. mozda moze i malo jeftinije ili bolje za iste pare.
ni ovo nije idealno. prvo, zato sto, na sve sto vec imas, moras da koristis jos jedan daljinski, a drugo, zato sto ti treba i jos jedna slobodna uticnica za napajanje. Ali je svakako najjednostavnije resenje.

Nasao sam i ja slicno, sto sam postavio u prethodnom postu, ali mislim da to ne resava problem. To omogucava da u okviru jedno hdmi porta, biram, ili on sam bira, koji uredjaj je aktivan. Ali ja opet moram da uzmem daljinski od tv-a, da ulazim u meni, biram hdmi port na kome je zakacen ovaj switch, tako da u sustini to mi nista ne znaci. Meni bi trebalo nesto da primera radi, uzmem daljinski od apple tv-a i da pritisnem bilo sta i pojavi mi se apple tv na ekranu. Ili isto tako za d3 risiver. Dakle da kada aktiviram nesto od tih spoljnih uredjaja, da se to pojavi automatski na tv-u, bez dodatnih komplikacija. Recimo imam video rekorder, na istom tom tv-u koji je povezan preko skarta i koji kada pustim play, sam pusta sadrzaj na tv i cim se iskljuci, tv se vraca na prethodni kanal. E tako nesto bi mi trebalo, samo za ove hdmi uredjaje.

Ne znam koja druga alternativa postoji sem da uzmes daljinski sa macro mogucnostima, koji ce na pritisak jednog dugmeta da odradi sve radnje koje su ti potrebne.
Ja sam skoro kupio http://www.oneforall.com/urc8610-xsight-lite.html, ima ga na popustu u BigBangu, pretpostvljam da on to moze da uradi, ali ja te opcije nisam probao pa ne bih mogao sa sigurnoscu da potvrdim.

To se i meni desava, ikom-ov kaon koji je na scart cim ga upalim on prebaci izvor na tv-u, tako i dvd player, ali uredjaji na hdmi to ne rade..

Ne znam kako je na tvom TV-u, na daljinskom od Panasonic plazme postoji dugme AV koje sluzi za prebacivanje aktivnog ulaza. Pritiskom na dugme se u krug prolazi kroz sve aktivne ulaze. U meniju je moguce konfigurisati koji ulazi ce biti u spisku "aktivnih". Napr. ako nista nije nakaceno na SCART, samo ga oznacis da ne bude u spisku aktivnih ulaza i time skratis listu kroz koju prolazi AV dugme. Prosto ne mogu da verujem da Sony nema nesto slicno - pa i moj 15 godina stari CRT Sony je imao slicno dugme i vrteo kroz sve ulaze (AV1, AV2, AV3). Da nema nesto sto se zove Bravia Link ili Bravia Sync?
Opcija HDMI-ja koja omogucava automatsko prebacivanje TV-a na HDMI ulaz u slucaju da se na tom ulazu pojavi signal se zove HDMI CEC. SBB-ov D3 DVR to podrzava: cim ukljucim receiver, TV se automatski prebaci na HDMI na kome se nalazi SBB receiver. Nakon gasenja receiver-a, TV se sam vraca na ulaz koji je bio aktivan u momentu ukljucivanja receiver-a. E sad, na nekim uredjajima je potebno "ukljuciti" ovu opciju (napr. na AV receiver koji imam) a na SBB-ovom radi po default-u i nisam u meniju video mogucnost da se iskljuci.

BTW, daljinski od SBB-a moze da upravlja TV-om. Dugme "#" radi bas ono sto AV dugme radni na mojoj plazmi: na daljinskom od SBB-a prvo pritisnes dugme TV a onda #.

Pozdrav

Poslednja izmena:
E hvala ti. Mislim da si razumeo sustinu problema i da si poveo diskusiju u pravom smeru, a i meni otkrio neke stvari na osnovu kojih bih mogao da dalje istrazujem. Dakle na osnovu ovoga sto si mi rekao, CEC standard, shvatio sam da je to to sto meni treba. Kod sony-ja CEC se zove bravia sync. Moj televizor podrzava taj standard (BRAVIA Sync – upravljate čitavim sistemom kućne zabave pomoću funkcije univerzalnog daljinskog upravljača koja vam omogućava da reprodukujete sadržaj ili da podešavate postavke na kompatibilnim uređajima pomoću jednog dugmeta). E sad, s'obzirom da meni to i dalje ne radi, razmisljam, da li je moguce da, posto oni kazu da je to standard koji omogucava rad sa kompatibilnim uredjajima, sony ne smatra apple tv odnosno ovaj d3 risiver, kompatibilnim uredjajima?

Snimio sam video na brzinu, da vidite kako to kod mene izgleda i sta ja radim, pa mi recite sta mislite. Narocito me interesuje ovaj deo oko dhmy setup-a.

[youtube]vPhXPy8VdwM[/youtube]

Poslednja izmena:
Na snimku ne vidim nista sto mi izgleda kao uzrok problema koji imas. Moguce je da je u pitanju kompatibilnost uredjaja, ili cak i HDMI kabl. Pretpostavljam da je firmware TV-a uredno azuriran na poslednju verziju?
Kod mene automatsko prebacivanje radi, mada ne uvek. Desi se ponekad da prestane i tada je dovoljno da otkacim/prikacim HDMI kabl u TV i da ponovo proradi.

Pozdrav

Možda da probaš sa Logitech Harmony daljinskim. Ja imam Samsung TV čiji daljinski isto nema mogućnost direktne selekcije input source-a, ali TV podržava kodove za isti. Od kad sam kupio Harmony i dodao TV u listu uredjaja, imam mogućnost prebacivanja input source-a direktno - za svaki input source imam posebno dugme koje direktno prebacuje na isti.

Nije me mrzelo pa sam dodao i tvoj model TV-a kroz Harmony software i definitivno postoji mogućnost direktne kontrole:
Sony Bravia KDL-32BX400.png

Hvala. Ali mislim da ne razumete bas sta ja hocu. Meni je bitno da ne hvatam uopste daljinski od tv-a, odnosno daljinski kojim bih rucno bilo sta prebacivao. Ako vec to miram da radim onda i ovaj moj nije los jer u sustini sa par klikova mogu da izaberem odredjeni izvor.

@rafiki
Da, poslednji je fw, bas sam danas to gledao. Hdmi od d3 je taj koji mi je SBB dao, a za apple tv sam kupio neki u Tehnomaniji.

Jedino da probas da pogasis sve uredjaje (totalno gasenje, na prekidac), poiskljucujes sve kablove a onda povezes samo jedan uredjaj na TV i probas. I tako ponovis sve kombinacije uredjaja i HDMI ulaza, dok neki ne proradi ili ne...
Ako nista ne proradi (sto je na zalost moguce), onda jedino ostaje ova varijanta sa univerzalnim daljinskim i pravljenjem makroa...
Jesi li gledao po internetu iskustva sa tvojim TV-om?
Pozdrav

Nisam gledao. Ajde pokusavc tako sa kablovima i iskljucivanjem.

Vrh Dno