Šta je novo?

HDD zujanje

ZeXx

Cenjen
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poena
170
E ovako pre nekih 3-4 meseca sam sastavio konfiguraciju i primarni disk mi je samsungov ssd a sekundarni na koji skladistim podatke je WD od 1TB red serija, u poslednje vreme primecujem neki piskav zvuk zujanja iz kompa i kontam da je neki od ventova pa da se on cuje, medjutim danas otvorim komp i prislonim glavu uz hdd kad on zuji konstantno :mad: , najgore je to sto je piskav zvuk, nije preglasan ali mi komp stoji na pola metra od mene i bukvalno i posle gasenja kompa mi zuji u usima od tog zvuka -.- a nekad zbog posla moram po 8h u kontinuitetu biti uz komp zbog posla itd. Pa me zanima sta da radim, vredi li vracati hdd na reklamaciju, pregledao sam sa raznim programima, nema losih sektora, 100% izbacuje health da je ok, nzm jel se to moze smatrati kao kvar s obzirom da hard radi bez problema. Imam iz lt toshibin hdd od 640 gb posle 2 god rada sto u lt sto kao eksterni hdd ( posto sam stavio ssd i u lt ) radi normalno ne zuji niti bilo sta slicno pa kontam da nije bas normalno da tako zuji hdd...

Poslednja izmena:
U cemu tacno stoji hdd, cime i kako je "zavrnut"... da malo popustis srafove ako je "na gumicama" i zavrnut u nekom od mesta u kucistu...
Inace sami hdd "znaju da" zuje, neko cuje neko ne cuje, neki modeli cesce "zuje i piste" neki nesto redje... Od dva ista jedan bucan, drugi tih... svega ima...

U cemu tacno stoji hdd, cime i kako je "zavrnut"... da malo popustis srafove ako je "na gumicama" i zavrnut u nekom od mesta u kucistu...
Inace sami hdd "znaju da" zuje, neko cuje neko ne cuje, neki modeli cesce "zuje i piste" neki nesto redje... Od dva ista jedan bucan, drugi tih... svega ima...

Stoji u onim fiokicama kako da ih nazovem u kucistu one sto se izvlace i uvlace, fiokice imaju gumice sve spremno za montazu harda, pokusacu da otpustim malo srafice mada mala sansa da ce da upali ali mogu pokusati :) A kontam da mi nece priznati reklamaciju zbog toga jer inace hdd radi bez greske :/ U krajnjem slucaju ako nista ne uspem dodacu onog sundjera sto se uz komponente dobija oko harda gde uspem da ga uglavim valjda ce se malo smanjiti zujanje, ili da odvrnem neki vent da drnda na vecem broju rpm nego inace pa se valjda nece cuti hdd :D Ali ce me vent nervirati :D

Imao saam Antec p180 ili je bilo p182 (ne secam se vise... krecana u glavi) i ono je imalo u lezistima (fiokicama) za hdd silikonske gumice kroz koje se srafio hdd za fiokicu...
Kad sam 1x montirao pretegao sam (zavrnuo "kao sivonja da ne pobegne" hdd) i brujalo je citavo kuciste.
Mudar savet jednog forumasa je glasio :"opusti srafove"...
Nakon opustanja, sve do labavog pridrzavanja i slobodnog nestegnutog lezanja hdd na silikonskim podloskama, nestalo je buke... ;)

I @owerkloker predlozi mudru stvar...

Opustio srafice = Zuji
Izvadio hdd iz fiokice = Zuji
Uzeo sam onog sundjera sto se dobija uz komponente i stavio sa donje strane hdd posto se tu vise cuje da zuji i smanjilo se zujanje , ono manje se cuje jer je kako tako izolovano, a temperature su tu negde gde su i bile pa cu valjda morati da se naviknem.

ovo za opustanje je pomoglo kod mene upravo ..hvala na savetu
sad vise nema vibracija u kucistu kao do sad

Hehe isti si kao ja. Ako nesto ne podnosim to je zujanje hdd-a. Jos uvek imam nocne more od "high pitch" zvuka koji su ispustala 2 x wd velociraptor-a svojevremeno :) Inace ako ti nesto znaci ja imam dva WD10EZRX i mogu ti reci da tisi hard nisam imao. Jedino sto na svakih 9sc ispustaju click zvuk, tj parkiraju glavu ili sta vec, ali ja sam to iskljucio tako da je sad tisina potpuna. Postoje i fiokice koje umanjuju vibracije i obezbedjuju tisi rad hdd-a ali nesto ne vidim da ih kod nas ima u prodaji.

Imam i ja nocne more :D Malo sam ublazio zvuk dodavanjem sundjera ispod harda ali me iritira :D Kako se iskljucuje to parkiranje glava da pokusam i sa tim?

Meni je sa jednim WD-om u Chieftec-u jedini lek za vibracije bio kacenje HDD na kanape. Tek kad je visio u vazduhu konacno su nestale vibracije.

Skines ovaj utility wdidle3 (vazi samo za pojedine WD hardove green serija i slicno) http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113. Bootujes u DOS-u i samo ukucas WDIDLE3 /D to bi trebalo da iskljuci intelipark tj parkiranje glave svakih 9 ili koliko vec sekundi. A mozes i WDIDLE3 /S300 tada ce parkirati svakih pet minuta. Ali mislim da ti to nece resiti problem zujanja :(

Poslednja izmena:
Skines ovaj utility wdidle3 (vazi samo za pojedine WD hardove green serija i slicno) http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113. Bootujes u DOS-u i samo ukucas WDIDLE3 /D to bi trebalo da iskljuci intelipark tj parkiranje glave svakih 9 ili koliko vec sekundi. A mozes i WDIDLE3 /S300 tada ce parkirati svakih pet minuta. Ali mislim da ti to nece resiti problem zujanja :(

Fala, i ja kontam da nece, ceprkao sam po forumima ali nmg da nadjem jel to normalno za ovaj model ili je nesto do mehanike da pravi problem, svakako od nedelje trebam da idem po graficku u servis pa cu poneti hdd pa nek tamo ukljuce pa da mi kazu jel to za servis ili nije.

Zaboravih da napisem da sam dobio drugi hard , da je hdd imao nekih problema koji su pravili zujanje, tkd je zamenjan za drugi. Ali drugi je dosao doa tkd ga sutra saljem nazad u servis..... Kad ukljucim hdd konstantno skljoca bios ga prepozna koja je marka itd, ali nema koji je kapacitet itd, a i u sistemu ga nema, ne prepozna ga Win.

Znamo, znamo niti ti pokvario, dosao je pokvaren... ;)

Da ne otvaram novu temu: u pitanju je WD Green 10EARS, povremeno klikce, zvuk je slican zvuku koji pravi mojac u drveti ili "woodworm" ali nije to jer u blizini nema drveta a osluskivao sam pazljivo.
Evo par slicica iz sentinela:

Do pre neki mesec je health bio preko 90%, 86% drzi vec par dana koliko pratim stanje a zujanje se periodicno javlja neku nedelju vec. Temperature su tek malo preko 30 stepeni a test pokrene i prekine jer "nije u mogucnosti da odradi readme". Garancija je istekla, ono sto me zanima je da li je ovo stanje neposredno pred crkavanje ili moze jos da tera zbog sigurnosti nekih podataka?

ps Najbitnije sam backup-ovao ali sve nisam...

@c-p-r jesi probao da ga formatiras ? A to kliktanje ne mora nista da znaci, neki diskovi klikcu a neki ne, a sto se zujanja tice ne mora nista da znaci samo iritira i ubija u pojam.

@okmijun i ja polako ludim, nzm dal je to sam tako disk uradjen ali i ovaj sto mi je dosao kao zamena isto tako zuji/pisti tkd nzm, svakako trebam ovih dana da narucim od 4tb neki disk pa ce on u masinu a ovaj od 1 tb ce biti samo za najbitnije podatke i ubacicu ga u rack, mozda sam i ja previse osetljiv po tom pitanju nzm a i komp je na pola metra od mene pa bas svaki sum cujem....

Nisam jos uvek, a po svemu sudeci pre cu uzeti novi nego sto cu se bakcati... Ovo je bas specificno zujanje, nije standardno. Mada praticu stanje u sentinelu pa cemo videti.

Nazad
Vrh Dno