Šta je novo?

HDD velikog kapaciteta 8TB do 18TB a mogu i veći ...

To sve ide za cloud provajdere,kao oni veliki WD diskovi, posto im treba bese poseban firmware i ne znam sta jos

piše i "consumer market", znači biće nešto i za (platežnu) raju

Da li neko ima iskustva sa novijim Toshiba MG10 diskovima? Video sam da može da se pazari model od SATA model od 20TB (MG10ACA20TE) za 46500 što mi deluje kao dobra kupovina...treba mi jedan takav disk za multimediju.

Plan mi je da ga stavim u USB fioku LC-35U3-C-HUB sa eksternim napajanjem (https://www.lc-power.com/en/product/archive/hddssdm2-enclosures/lc-35u3-c-hub.html).
Nisam do sada koristio Enterprise SATA diskove u računaru ili u nekoj fioci pa zanima da li mogu da očekujem neki problem sa PWDIS ili zato što je disk formata 512e?

Hvala unapred :)

Da li neko ima iskustva sa novijim Toshiba MG10 diskovima? Video sam da može da se pazari model od SATA model od 20TB (MG10ACA20TE) za 46500 što mi deluje kao dobra kupovina...treba mi jedan takav disk za multimediju.

Plan mi je da ga stavim u USB fioku LC-35U3-C-HUB sa eksternim napajanjem (https://www.lc-power.com/en/product/archive/hddssdm2-enclosures/lc-35u3-c-hub.html).
Nisam do sada koristio Enterprise SATA diskove u računaru ili u nekoj fioci pa zanima da li mogu da očekujem neki problem sa PWDIS ili zato što je disk formata 512e?

Hvala unapred :)

Prejeftino. Da li je nov disk, rebarikovan ili polovan? Inače bi taj disk nov trebao koštati bar 320€.

Poslednja izmena:
Da, skuplji je svakako nego preko ali gledajući cene kod nas po radnjama ne vidim bolju ponudu tj skoro da i nema modela od 20TB...

Ako mougu da dodam.
Sigejti dolaze sa 8 ili 9 ploca. Crkava firmware dosta, glave jos vise.
Ima podrske za njega, iako je helijum moze se raditi na spasavanju. Znaci full pristup zamena glave, manipulacija firmwareom.
Wd ima dobar bug u firmwareu, cesto se desava ali ima i lek. Ode mu neki deo FW koji se zove translator. Sto se tice zamene glava, jos uvek nije provaljen FW i nema manipulacije istim.
Obe firme se greju dosta, ploce su tanje nego uobicajeno. Ja ih ne bi preporucio za externe nikako.
Lek je samo u gustini ploca...

Da, skuplji je svakako nego preko ali gledajući cene kod nas po radnjama ne vidim bolju ponudu tj skoro da i nema modela od 20TB...
Било који да нађеш од 20 ТB, ја то не бих стављао у eкстерно кућиште.
Таквим дисковима је потребно јако добро хлађење.
Рецимо Seagate Exos препоручује температуру до 30 степени (није грешка) за своје X моделе, док мањи хард дискови као максималну радну температуру могу имати и 40 степени. Пошто се сви ти дискови (чак и мањи) доста греју, те препоручене температуре се за час достигну.
Шта си урадио на крају ?

Било који да нађеш од 20 ТB, ја то не бих стављао у eкстерно кућиште.
Таквим дисковима је потребно јако добро хлађење.
Рецимо Seagate Exos препоручује температуру до 30 степени (није грешка) за своје X моделе, док мањи хард дискови као максималну радну температуру могу имати и 40 степени. Пошто се сви ти дискови (чак и мањи) доста греју, те препоручене температуре се за час достигну.
Шта си урадио на крају ?

Uzeo sam Toshiba MG10 seriju od 20TB i ubacio u eksternu fioku koja ima ventilator. Temperatura se krece do 40 stepeni kada na njega kopiram vecu kolicinu podataka a oko 32-35 kada je idle...

Зависи који је AFR на том диску и коју температуру препоручују. Можда има неки званични документ о томе ?

Uzeo sam Toshiba MG10 seriju od 20TB i ubacio u eksternu fioku koja ima ventilator. Temperatura se krece do 40 stepeni kada na njega kopiram vecu kolicinu podataka a oko 32-35 kada je idle...
Ako moze link ka toj fioci sa ventilatorom.

Fioka je "Thermaltake max 5G active", cena je bila izmedju 4500-5500 RSD, moze da se nadje na KP, ne znam da li ima negde po radnjama

Opet sam poceo da zagledam neki 16-18GB hdd...
Hdd od 20GB mi previse skupi a razlika u velicini u odnosu na "pristupacni" hdd od 16TB nije vlika...
Sta mislite o:
WD Red Pro WD181KFGX (54.100)
Seagate IronWolf Pro ST18000NT001 (57.250)
WD Gold Enterprise Class WD181KRYZ (58.730) (ima li ovih novih ili je refabrikovan?)
ili
Seagate IronWolf Pro ST16000NT001 (43.130) (ovaj mi se po ceni najvise svidja, a razlika u velicini u odnosu na 18TB je mala, a i imam ovaj jedan u masini i ok je)
Western Digital Red Pro WD161KFGX (49.500)
Synology HAT3310-16T (50.900) (ovo bas skupo. Kakvi su ovi hdd, zuje li i krce, greju li se, otkazuju li)
WD Gold WD161KRYZ (52.040) ( i ovaj Zlatko preskup, da li je ovo novo?)

Sta mislite koji je najkvalitetniji, najpouzdaniji, a sta mislite koji po ceni i kvalitetu je najbolji?
Da li su svi ovi CMR hdd, nije se neki SMR(t) hdd provukao među njima?

Poslednja izmena:
to treba da piše u detaljnijim specifikacijama na sajtovima proizvođača

uzgred, trenutno poslednji izveštaj za diskove

Hdd od 20GB mi previse skupi a razlika u velicini u odnosu na "pristupacni" hdd od 16TB nije vlika...
Sta mislite o:
WD Gold Enterprise Class WD181KRYZ (58.730) (ima li ovih novih ili je refabrikovan?)
ili
Seagate IronWolf Pro ST16000NT001 (43.130) (ovaj mi se po ceni najvise svidja, a razlika u velicini u odnosu na 18TB je mala, a i imam ovaj jedan u masini i ok je)
Synology HAT3310-16T (50.900) (ovo bas skupo. Kakvi su ovi hdd, zuje li i krce, greju li se, otkazuju li)

Sta mislite koji je najkvalitetniji, najpouzdaniji, a sta mislite koji po ceni i kvalitetu je najbolji?
Trebalo bi da su svi pomenuti CMR...

Ako se dobro sećam, WD Gold su ustvari preimenovani HGST (Hitachi) enterprise diskovi (makar su ranije bili) ali nisam potpuno siguran da li su još uvek...ne znam ni koliko su bučni. Ako imaju 5 godina garancije ne bi trebalo da su refurbished.

Mislim da ti je bolje uzeti IronWolf Pro ST16000NT001 s obzirom da ga već imaš i zadovoljan si, a i mislim da je 100e više za +2TB previše...

Sta mislite o:
ili

Ако имаш добро хлађење
ST16000NT001

Nazad
Vrh Dno