Šta je novo?

HDD temperature

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Imam dva hard-a tik jedan ispod drugog,i u idle Speedfan kaze da rade na 41C obojica,a nakon celodnevnog rada 45C.Ne hladim ih nicim.S obzirom da je zimski period i u sobi je 20C,pretpostavljam da ovo nisu visoke temperature.Ali kad dodje leto bojim se da ce dostizati i 50C.Koji je limit hdd-ova za stabilan rad?Ovi moji jos nisu bagovali.I koliko vise temp uticu na vek trajanja hard diska.
Kakve su ove moje temperature?
:wave:

Temperature su ocajne. Odmakni ih jedan od drugog. Potrudi se da imas dobro provetreno kuciste. Evo ti ideja - ovako je kod mene: imam jednu osmicu sa prednje (ubacuje) i jednu sa zadnje strane kucista (izbacuje vazduh). HDD mi se nalazi u struji vazduha od prednjeg ventilatora - oko hdd-a ima "lufta" sa svih strana i sve vreme je u promaji. Razlika u temperaturi je do 10 stepeni C (u odnosu na to kada su ventovi iskljuceni).

Prilozi

• promaja.jpg
    promaja.jpg
    10.9 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Pazi ja na mom LBX-u pored ostali fanova imam jednu 9-tku koja hladi hard i u spedfanu mi je temp uvek oko 28-29 ka ga iskljucim ode na 40+ tako da bi trebalo nesto da uradis povodom tih temperatura jer i ako rade skracujes im vek

odvoji ih,nemoj da budu tik jedan uz drugog,jos ako stavis bar 1 fan onda ce ti temperatura biti i do 10 stepeni niza

A imas ikulere bas za HDD i spustice ti temperaturu za 6-10 c,a kostaju oko 500din.
Malo ce porasti nivo buke,no...

A imas i kulere bas za HDD i spustice ti temperaturu za 6-10 c,a kostaju oko 500din.
Malo ce porasti nivo buke,no...

Ma samo nakaci osmicu na hdd i milina.Spustice ti temepraturu bar za 10-tak stepeni

ja imam provetreno kućište ali mi i wd i maxtor idu do 60 C .
na stranici imam dva ventilatora (12 i 8) koji ubacuju vazduh.hardovi nisu jedan uz drugi već su raumaknuti a podaci se u njima kuvaju na toj temperaturi.

jel postoji neko rešenje?ploča je gigabyte 945p-s3.

pozdrav :)

Nemojte se previse opterecivati temperaturama hdd-ova, cesto se desava da ta temp koju software prijavljuje nije tacna pa smo ovde na forumu imali slike temp hdd-ova od 18C na ambijentalnoj temp od 23C ali i temp od 50-60C kao sto je i na mom wd-u ali su to sve pogresna ocitavanja i nije problem u software-u vec u senzoru ili firmware-u na hdd-u. Najsigurniji metod provere temperature je pipanje rukom :D , pa ako nije bas vrelo nema razloga za brigu.
Da se razumemo hdd treba svakako hladiti, dovoljno je da se stavi jedna osmica da duva preko njega, mislim da je dovoljno i na 7v i mozes mirno da spavas.

Nemojte se previse opterecivati temperaturama hdd-ova, cesto se desava da ta temp koju software prijavljuje nije tacna pa smo ovde na forumu imali slike temp hdd-ova od 18C na ambijentalnoj temp od 23C ali i temp od 50-60C kao sto je i na mom wd-u ali su to sve pogresna ocitavanja i nije problem u software-u vec u senzoru ili firmware-u na hdd-u. Najsigurniji metod provere temperature je pipanje rukom :D , pa ako nije bas vrelo nema razloga za brigu.
Da se razumemo hdd treba svakako hladiti, dovoljno je da se stavi jedna osmica da duva preko njega, mislim da je dovoljno i na 7v i mozes mirno da spavas.

U potpunosti se slažem :banana:

Stavio sam napred Coolermasterovu 12-icu u UV verziji tako da em izgleda em hladi,a cena je sitnica-700din.HDD-ove sam odvojio za dva mesta,tako da vazduh struji izmedju njih,Speedfan kaze da nisu presli 30C.
:party:

da, opusteno, hdd treba 'laditi ali i ne opterecivati se time mnogo,...koliko ljudi samo vozi svoje kompove bez ikakvih dodatnih fanova pa nikom nista,...mislim desi se i bude havarija, ali ljudi opusteno stavite malu promaju, dovoljno da temp ne bude astronomskih 50-60stepeni i mirni ste,...mada i tada gremlini ne spavaju bas ;)

Ja imam jednu 120 mm i fino hladi seagatea i maxtora teperatura u opterećenju ne prelazi 37 C

Eto meni je maxtore 80GB sa ukljucenim kulerima 26-28 stepeni, a kada ih iskljucim temp je oko 38-42.

iz speedfana ocitava 27 za maxtora i 26 za wd sa naravno ukljucenim 9tkama na 5V... Inace popne se temp do nekih 31-32 max kako kaze speedfan...
i wd je uvek ali uvek hladniji od maxtora, doduse maxtor je systemski pa i to utice,...

smanjio sam napokon temperaturu WD-a i maxtora sa 52C na 38C. bili su vezani sa po jednim šrafom i to vrlo slabo,dodao sam im još po jedan šraf i pritegao dobro.malo bolje uštelovao hladnjake i dobio sam za WD 37C a za maxtor 39C. u full loadu se temperatura kreće do 46C.

DTempom, prikazuje temperaturu na traci pored sata kao na slici a to su i temperature kod mene posle 3-4 sata rada racunara isto to pokazuje i everest

Prilozi

• d temp.jpg
    d temp.jpg
    4.4 KB · Pregleda: 92
  • everest.jpg
    everest.jpg
    89.2 KB · Pregleda: 105
ja imam provetreno kućište ali mi i wd i maxtor idu do 60 C .
na stranici imam dva ventilatora (12 i 8) koji ubacuju vazduh.hardovi nisu jedan uz drugi već su raumaknuti a podaci se u njima kuvaju na toj temperaturi.

jel postoji neko rešenje?ploča je gigabyte 945p-s3.

pozdrav :)

Ja sam danas na moj hdd namontirao Titan Hdd cooler i temperature su mi pale sa 40c u idle-u na neverovetnih 18c. Super rezultat za male pare.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=121477

Poslednja izmena:
To su ti verovatno temperature nakon ukljucivanja racunara kolke su recimo temperature posle par sati rada racunara dali drzi tih 18 c

Odakle vam ideja da temperatura od 40~tak stepenisteti HDD-u?

Ajd nek neko lepo kaze koliko je deklarisana normalna temperatura HDD-ova.

Ili neko ko ima BRAND masinu neka kaze koliko je izmerio temp.
Ako IBM-ovom kompu hard radi na 40 stepeni i meni ce da valja.

Ajd nek neko lepo kaze koliko je deklarisana normalna temperatura HDD-ova.

Pa izmedju 35-40 stepeni. Sve preko cetrdeset smanjuje radni vek hdd-a i potencira gubitak podataka usled kvara, a da ne pricamo preko 50 ili cak 60 stepeni kao kod Seizmos-a.
ja imam provetreno kućište ali mi i wd i maxtor idu do 60 C

Naravno da se to nece desiti odmah nego visoka temperatura mora da deluje jedan duzi period na hdd ali sto cekati kad to jednostavno moze da se resi fanom od 500 dinara.

Evo ti pa pogledaj sam: http://www.hddtemp.com/

Poslednja izmena:
Kod mene na WD1600JS vec dve godine pokazuje 52°C odmah nakon ukljucivanja i tako stoji sve vreme, bez obzira da li hdd-ovi rade nesto ili ne.
Znaci, pokazuje konstantnu temperaturu bez obzira na opterecenje ili temperaturu okruzenja. Preko oba hdd-a duva jedna osmica i hdd-ovi su sasvim mlaki na dodir.
U pocetku me nerviralo sto ne ocitava kako treba a posle sam prestao da obracam paznju.
To je tako bez obzira na koju su plocu prikaceni. Trenutno su na petoj ploci od kako su kupljeni i opet isto.

Savet: Ako pokazuje neku temperaturu preko 50°C probajte da na dodir osetite koliko se u stvari greje. Ako je vruce, recimo, kao soljica kafe onda se treba zabrinuti i preduzeti dodatne mere hladjenja, ali ako je hdd mlak na dodir ne treba obracati paznju.

Poslednja izmena:
Inače, izbjegavajte one male zujalice što se zavidavaju direkt na disk. Osim što su bučne, ispočetka dobro hlade, ali s vremenom nabiju donju stranu diska prašinom koja predstavlja toplinsku izolaciju. Najbolje je lagano strujanje zraka iz vani pomoču 8, 9 ili 12 na prednjoj stranici.

Nazad
Vrh Dno