Šta je novo?

HDD se pokvari uklanjanjem ventilatora

Studentbg

Slavan
Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
320
E ljudi zna li neko zasto se desava da ako uklonim ventilator koji je kod hdd posle nekoliko dana hdd pocinje da krci da se cuje i da na kraju ode. Ovo nije jedan slucaj meni se desilo pre godinu dana. Drug je tako zeznuo dva Hdd, pa me sad cisto interesuje da li se i vama to nekada desilo? ;)

Skini HW monitor i reci kolike su temperature tog hdd.

Ma temperatura je skroz ok oko 30-36c a onih ni neznam davno je to bilo znam da sam bas gledao temperaturu za moj i da je bila tako nesto.Cisto me interesuje da li se jos neko sretao sa tim problemom, jer tri hdd kod razlicitih ljudi ode na isti nacin..Pa me samo zanima da li se jos nekom desilo. Inace pocne da se cuje jace i kao da preskace...

Ako je Hitachi - ništa čudno. :)

Ma ne nije bio hi-tachi u moj je bio wd a oni ranije mislim da je drug imao maxtor. A ne mogu sad da izmerim temp. jer to se desilo pre godinu dana pa smo pricali nesto o hdd. I kaze da se njemu isto tako desilo a i njegovom burazer.. pa sad pitam da li ima jos takvih slucajeva.

Tvoja priča deluje pomalo ekstremno, pogotovo što 99% ljudi ni nema ventilator na HDD-u pa im ne crkavaju diskovi svakih par dana. Ipak... ima istine u tome da povišena temperatura nateže do maksimuma sve bubice kod hard diskova.

Sećam se čuvene IBM Deskstar (Deathstar) 75GXP serije... Imao sam nekoliko 30GB modela. Držao sam ih i pojedinačno i u fakeRAID-u i radio sa njima video montažu. Diskovi su se dobrano naradili jedno 3-4 god. i onda sam ih prodao bez i jednog jedinog bed sektora. Istini za volju bili su non-stop hladjeni. :p Ako se dobro sećam kod njih i jeste bio problem u "haldnom lemu" na kontaktu između kućišta i elektronike.

Bilo kako bilo, ja uvek hladim diskove koji se vrte na ≥7k. ;)

e ali pazi sad zanimljivu situaciju, znaci oni rade savrseno bez ventilatora. ali ako ih naviknes na ventilator. i posle isti uklonis javlja se problem. Znaci ako na pocetku ne koristis vent radice super ali ako imas vent i uklonis ga desava se da se jace cuje i polako odlazi.

Taj faktor "navikavanja" ne postoji, razmisli malo i sam pre nego sto napises takve stvari.

Po toj logici su mi trebali crci svi HDDovi koje sam dosad imao :d.

e ali pazi sad zanimljivu situaciju, znaci oni rade savrseno bez ventilatora. ali ako ih naviknes na ventilator. i posle isti uklonis javlja se problem. Znaci ako na pocetku ne koristis vent radice super ali ako imas vent i uklonis ga desava se da se jace cuje i polako odlazi.
A na kolikom uzorku si ti došao do tog zaključka? :trust:

Prvo, kol'ko god da si diskova koristio uzorak ti je isuviše mali da bi dobio neku statističku značajnost (osim ukoliko ne vodiš neki veliki data centar sa stotinama storedž mašina). Drugo... to "navikavanje" i to "posle" se verovatno dešava u prvih 6 meseci kada je kod diskova i izraženiji infant death, tj češće dolazi do otkaza.

Radna temperatura definitivno utiče na radni vek diskova, ali je "navikavanje" na određenu temperaturu teško objasniti naučnim i inženjerskim argumentima.

Kada bi imao dva beča od po 1000+ diskova i oba ih eksploatisao u istim uslovima, samo jedne bez ventilatora a druge sa, pa posle 6 meseci i ovim drugim uklonio ventilatore, ne verujem da bi dobio neku statističku značajnost u razlici učestanosti otkaza u jednoj i drugoj gomili. Naravno pod uslovom da su diskovi radili u granicama proizvođačevih specifikacija, tj da im radna temperature nije dostizala "štetne" ekstreme.

Edit: Ja bih na tvom mestu proverio/promenio napajanje, pre nego da se bavim skidanjem crne magije sa kontrolera i ventilatora. :d

Poslednja izmena:
Ma ja znam da je nelogicno samo pitam da li zna jos neki slucaj. U pitanju su 4 hdd kod tri razlicite osobe otisle na isti nacin. :)

Ma ja znam da je nelogicno samo pitam da li zna jos neki slucaj. U pitanju su 4 hdd kod tri razlicite osobe otisle na isti nacin. :)
A u kom periodu? Kol'ko su bili stari diskovi u trenutku otkaza i koliko su proveli sa ventilatorom a koliko bez? Navedi vremena što preciznije možeš za sva 4 slučaja.

Bez obzira na sve, isuviše je to mali i beznačajan uzorak da bi se mogao izvući bilo kakav zaključak.

Pa zato pitam da li se nekom jos desilo to, a evo ovak za moj znam sigurno bio nov radio perfektno bez ventilator stavio ventilator i drzao ga 6 meseci posle ne znam ni ja zasto sam iskljucio valjda buka a mrzilo me da ga cistim, i bio takodve nedelje i ode u vecna lovista. A ovaj drugi od prvog druga njenu je bio hdd stariji oko 3 god. i ista varijanta.. Ja sam imao srece imao garanciju:)
A pitacu bas druga kako je njemu otisao bas konkretno...

Pa zato pitam da li se nekom jos desilo to,
Taman da skupiš još 1000 odgovora ne možeš doneti validan zaključak zato što uslovi nisu kontrolisani. Šta znaš ko ima kakvo napajanje i u kakvim je uslovima disk radio. Kažem ti, ne vredi... neozbiljno je bilo šta zaključiti tako paušalno.

a evo ovak za moj znam sigurno bio nov radio perfektno bez ventilator stavio ventilator i drzao ga 6 meseci posle ne znam ni ja zasto sam iskljucio valjda buka a mrzilo me da ga cistim, i bio takodve nedelje i ode u vecna lovista.
Znači, nov disk ti je radio perfektno bez ventilatora nekoliko dana/nedelja... Pa dobro - ništa čudno. Onda si mu stavio ventilator. O.K. Crko je posle 6½-7 nedelja. Dešava se - to nije ništa neobično, baš naprotiv. Prvih 6 meseci je daleko veća verovatnoća otkaza i taj period se naziva "infant mortality".

A ovaj drugi od prvog druga njenu je bio hdd stariji oko 3 god. i ista varijanta.
Kako ista varijanta kada je njegov disk bio 2½ godine stariji!?!?! Njegov otkaz već spada u "wear-out" i najverovatnije nema nikakve veze sa ventilatorom osim ukoliko disk nije radio u jako toplom okruženju pa da je dolazilo do pregrevanja koje je evetualno moglo samo malo da potpomogne/ubrza kvar.

Ja sam imao srece imao garanciju:)
A pitacu bas druga kako je njemu otisao bas konkretno...
Vaša dva slučaja su potpuno različita, a i uslovi su daleko od kontrolisanih. Kažem ti, nije to baš sve tako prosto kao što ti misliš i ne možeš tako doći ni do kakvog validnog zaključka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno