Šta je novo?

HDD Samsung T166 od 500G, Reallocated Sectors Count (GRRRRRRR!!!)

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
naime, juche sam slucajno bacio pogled na s.m.a.r.t. monitoring u everest-u i uochio da doticni (imam 2+1 HDD, ostali su OK) ima 1 (jedan) "reallocated sector" (sa sve uzvichnikom ispred)

po onome sto sam chitao juche i danas (ovo mi se prvi put desava sa hard diskovima, a petljam sa time vec 15-ak godina), to i nije tako strasno, ALI DA LI JE BAS TAKO??

Pre 15 dana je ovde iznenada nestala struja u toku nevremena (padala je @#$@% kisa), a inache na tom hardu mi je download folder za "stvari" sa neta, tako da hard maltene non stop 24/7 upisuje na njega (i cita). mozda to i jeste uzrok, mozda i nije, struja je ponekad nestajala i ranije, pa nije bilo ovoga. ono sto je sigurno je da pre 10-15 dana tog sectora nije bilo

kontam ja da svi modereni hardovi imaju implementiranu tu tehnologiju, kako bi prevazisli problem bad-sectora na nachin na koji smo navikli da ih tretiramo u proslosti. jednsotavno, hard ima odredjenu rezervu sektora koja nije dostupna korisniku a koju koristi za remapiranje losih, onda kad interno zakljuci da je neki sektor otisao/pokvario se. samim tim sto je sektor remapiran i koristi se drugi, sistem ne vidi nikakav problem u smislu ugrozenosti podataka, jedino hard izgubi na performansama svaki put kad pogodi taj sektor.

sta mi je chini, da li da kuliram i zaboravim ovo, ili da se zabrinem?
kontam da je problem ako broj remapiranih sektora nastavi da raste narednih dana, a ako ostane na ovom jednom, onda je kvar izolovan, tj. nastao je slucajno ili onda kad je nestala struja...

zeleo bih da cujem misljenja i licna iskustva? sta raditi sa realociranim sektorima, postoji li nacin da se hard natera da retestira te sektore i eventualno ponisti remapirane ako se prvobitni pokazu kao dobri (lazna uzbuna). koliko se tih sektora smatra normalnim, a koliko je "uobicajeno"??

Ono sto mene najvise interesuje je da li je podatak/fajl koji je u trenutku ostecenja/remapiranja zauzimao taj sektor sad ostecen ili nije? (kako da to saznam, koji fajl je bio preko sektora koji je remapiran, pa da ga testiram)

Sta mi je ciniti? novi hard ili dobar UPS ? :)

ajde ajde.. pa zar niko ne zna (ne zelim da mislim da nece) da pripomogne...
nemoguce da niko nema pojma o chemu pricham

Ja imam Seagate iz one cuvene serije sa losim firmwareom i na njemu dva reallocated sectora skoro godinu dana.Molim boga da se pojavi jos sectora ili da crkne skroz dok je u garanciji.U medjuvremenu sam kupio Samsung od 1Tb i sve prebacio na njega.Ako imas vaznih stvari sklanjaj ih odatle a tu stavi operativni sistem i cekaj...

ma.. to i nisu klasicni bad sectori... posto su novi hard diskovi pametniji od starih...
mozda to i nije stvarno ****** sektor, nego je sam hard disk (firmware, preciznije) procenio da je taj sector los (ili nestabilan) pa ga za svaki sluchaj zamenio drugim (reallocated) a njega izbacio.
moze to tako da ostane i narednih 10 godina a da se nista ne desi...

mene vise zanima, postoji li neki alat za testiranje harda u takvim specifichnim situacijama. mozda taj sector moze da se retestira pa ako se utvrdi da je lazna uzbuna, da se ponisti realokacija, ili tako nesto... zabrinuo bi se ako bi broj realociranih sektora naglo porastao sa trendom porasta....

mnogo je indikativnije da se hard sprema da crkne ako krenu da lude ostali pokazatelji u s.m.a.r.t. sistemu, tipa brzina kojom se zavrti motor, broj nastalih gresaka pri citanju, vreme pristupa... itd itd itd

Ne znam odakle da počnem, ne mogu kratko, moram da se raspišem, nadam se da će bar neko i pročitati ;).
A xWoLf, mogao bi da pomogneš i sebi a i meni :).
Imao sam skoro identičan problem, i još uvek me zanimaju neke stvari oko toga a tvoj slučaj je idealan za razmenu iskustava. Nikad se nisam nakanio da otvorim temu a i nisam bio optimista da ću naći odgovore koje tražim.

HDD mi je Maxtor 6Y080L0. Particije 3 GB (98), 10 GB (XP isto na Fat32), ostatak NTFS. U selu često nestaje struja, nekad i više puta dnevno ali nisam do tada imao većih problema, pri boot-u checkdisk odradi svoje i sve ok (mada nekad su mi sa desktopa nestajali i fajlovi koji nisu upisivani u trenutku nestanka struje niti su bili u memoriji). E sad, tu negde na obodu diska, mislim da je na C, sam i od ranije imao jedan X u mhdd-u ali sam ignorisao jer ništa nije zezalo a tada nisam znao šta i gde da gledam, tako da samo pretpostavljam da je to bio označen i realociran blok. Kako sam ove godine uveo wireless, često skidam, znači non-stop upis, i tada sam skidao baš na C particiju. Desilo se sledeće, dirao sam nešto kabl gde je molex i na trenutak je izgubio kontakt, čuo sam kako disk ponovo ubrzava. Kasnije kad je download rar fajla završen, nisam mogao da ga otvorim i prvi put sam se susreo sa CRC greškom na HDD-u, koja je tako poznata svim korisnicima optičkih medija. Restartovao sam, checkdisk je sredio Fat particiju i sada se fajl mogao pročitati/kopirati ali ne i raspakovati, bio je oštećen. Dobro da je bio rar pa sam primetio. Ono što mene jako zanima je, šta bi bilo da je bio audio/video fajl, da li ne bi mogao da se pusti ili bi se prilikom reprodukcije javile greške (brlje po slici ili puc/pec u zvuku)? To se ne primeti odmah, a pomisao na to me užasava? Stalno pronađem/čujem neke pec-ove u mp3 muzici i ne znam da li to može da nastane samo pri enkodiranju ili i kasnije pri skidanju, kopiranju... Mislim ako je sve digitalno oću da bude u bit isto i pri umnožavanju, ne mogu da računam checksume za sve što imam. Dalje, butovao sam hiren's i prvo pokrenuo mhdd, koji je na početku sada našao još jedan X odmah do onog koji je tu bio i ranije, tako da sam imao dva grupisana. Zatim sam probao HDD Regenerator i on je prijavio da je našao dva bb i oba oporavio. Kada sam se kasnije malo više informisao o smart-u, realocated sector count je bio 0, a health 100%, tako je i sada posle x meseci. Interesuje me da li su ta dva sektora bila realocated pre nego što ih je regenerator oporavio? Sada više ni mhdd ništa ne nalazi, a vreme pristupa je ok, samo dva do 50 ms, sve ostalo ispod. Ja nemam ranija iskustva s tim ali ako sam dobro razumeo i zaključio, tu je sve ok i HDD je pouzdan. Nesiguran sam jer tu particiju retko koristim, ali ponekad kopiram nešto, povremeno testiram i nije bilo novih problema.
sta mi je chini, da li da kuliram i zaboravim ovo, ili da se zabrinem?
kontam da je problem ako broj remapiranih sektora nastavi da raste narednih dana, a ako ostane na ovom jednom, onda je kvar izolovan, tj. nastao je slucajno ili onda kad je nestala struja...

Ono sto mene najvise interesuje je da li je podatak/fajl koji je u trenutku ostecenja/remapiranja zauzimao taj sektor sad ostecen ili nije? (kako da to saznam, koji fajl je bio preko sektora koji je remapiran, pa da ga testiram)

Sta mi je ciniti? novi hard ili dobar UPS ? :)
Dakle razmišljaš identično kao i ja, sve što si pitao i mene zanima, lepo bi bilo kad bi se neko s više znanja i iskustva javio. Neki moji zaključci na osnovu čitanja i logike:
Rekao bih da je struja sigurno uzrok tome, i da bi alarmantnije bilo da se to desilo iz čista mira. Kod mene sve radi super od onda, te mislim da nema potrebe za novim HDD-om. Probaj HDD Regenerator, ali on je jako spor a velik ti je HDD. Ako ti je jako dugo da čekaš, probaj da ga ograničiš da pročešlja samo deo gde su mapirani sektori ako znaš gde su. Zadaš mu od kog gigabajta da skenira. Ako ti nađe i oporavi, a u smartu realocated ti padne na nulu, razrešićeš i meni dilemu :).
Kako da znaš da li je fajl oštećen... Tek kad ga budeš koristio/čitao, a možda ni onda, već sam pisao, velika dilema, nadam se da će neko odgovoriti na to. Ja sam imao sreću da sam bio prisutan u tom trenutku i tačno sam znao koji fajl, gde na disku, potrefilo se da je bio rar...

Vrh Dno