Šta je novo?

HDD s vremena na vreme u klinickoj smrti !

boza

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2002
Poena
619
Imam interesantan problem sa jednim hard diskom(quantum fireball cx 10.2a).
Disk je normalno radio i jednom prilikom pri butovanju je dobijena cuvena poruka "...disk failture...",kao da disk
uopste nije prikljucen.
Prilikom starta culo se neko neobicno "krljanje" iz drajva. Nekoliko puta sam restartovao racunar i ista prica
-bios ga nije video !
Krenuo sam sistemom eliminacije,promenio ide kabal-nista, stavio drugi hdd na tu plocu i radi normalno,
menjao sam jumpere , kablove i nista , ponovo krljanje prilikom uljucivanja i bios ga ne vidi.
I onda odjednom , neocekivano, uljucujuci racunar ja vise ne cuh krljanje, udjoh u bios i bios ga vide
(ala ovo deluje malo propovednicki).
Podignem sistem normalno hdd radi kao da mu nista nije bilo, pristupa svim podacima , ne greje se.
Isklucim ga i ponovo ukljucim i ponovo stara pesma, ne daje znake zivota.
Izmerio sam dolazne napone na ploci posle konektora , svi su ok, nema prekida ni napukle stampe.
Posle nekoliko gasenja racunara (jer restartovanje ne pomaze,proverio sam) i ponovnog paljenja , kada vise
ne cujem buku iz drajva on proradi normalno i radi bez problema.
Backup vaznih podataka je napravljen i to je ok.
Voleo bih da mi se javi neko ko je imao slican problem da vidim kako ovo mogu da resim.
Normalno da je zamena elektronike sigurno i najbezbolnije resenje ali treba je naci sto je malo teze.
Pozdrav

A ko kaze da je elektronika (kod elektronike nema krljanja HD-a).
Na zalost, mehanika je u pitanju i spasa mu nema.

Pozdrav.

sitl je napisao(la):
A ko kaze da je elektronika (kod elektronike nema krljanja HD-a).
Na zalost, mehanika je u pitanju i spasa mu nema.

Pozdrav.

Moze biti i da je mehanika u pitanju, ali zasto onda bios ne vidi uredjaj,
jer kada ode mehanika elektronika radi relativno normalno i onda je sve ok dok ne dodje do butovanja
ili do komandne linije i ustanovis da je upis/citanje zeznuto.
Ovde je problem sto se uredjaj ne inicijalizuje svaki put tokom post-a, a kada se normalno
inicijalizuje on radi bez problema, sto kod mehanickog ostecenja ne bi bio slucaj.

imao takav slucaj, bila je elektronika, i bolje spasavaj podatke....

Imao sam 3 slucaja u posljednje tri godine sto na poslu, sto kod kuce i krljanje je biilo pouzdan znak izdisaja diska...
Mislim da je mehanika u pitanju (skljocanja i preskakanja,...) i da mu spasa nema...
Sa tim simptomima su mi otkazali 1 IBM, 1 Quantum (oba 7200 RPM, 13,6 i 20 GB) i posljednji Fujistu (5400 RPM 20GB,u Compaqu na poslu)...
I ja sam imao problem da ga "ne vidi" BIOS, pa onda odjednom proradi i na Fujitsu mi je racunar uredno prijavio S.M.A.R.T. gresku, radio je jos neko vrijeme dok nisam uspio spasiti podatke, a onda definitivna smrt...
Mehanika je 100%, sumnjam da elektronika moze natjerati mehaniku da proizvodi ONAKVE zvukove... Posebno je karakteristican zvuk ZAPINJANJA i skljocanja, kao da se nesto otkacilo na "rucki" koja pomijera glave...

Moze biti i da je mehanika u pitanju, ali zasto onda bios ne vidi uredjaj...
Sa Q AS 20 GB (sa pokvarenom mehanikom) desavalo se da ga ni BIOS ne prepozna, dakle nije ni stizao do onog disk boot failure (uz ispustanje k-cnih zvukova) ili slicne poruke

Pozdrav.

E, i meni se slican trip desava!
S' vremena na vreme mi se hard upali kasnije za oko 5 sec. u odnosu na kuciste i nekad izbaci poruku "disc failure". Ja mislim da kod mene nije neki problem, ali nisam uspeo nista da pronadjem u biosu ploce vezano za to kasnije paljenje harda.
Ima li leka za to?

Amon_Ra je napisao(la):
E, i meni se slican trip desava!
S' vremena na vreme mi se hard upali kasnije za oko 5 sec. u odnosu na kuciste i nekad izbaci poruku "disc failure". Ja mislim da kod mene nije neki problem, ali nisam uspeo nista da pronadjem u biosu ploce vezano za to kasnije paljenje harda.
Ima li leka za to?
A da probas prikaciti drugu naponsku granu na disk? Ili da probas sa drugim napajanjem, cisto probe radi...
Nisi rekao da li cujes "skljocanje" ili je samo problem kasnijeg paljenja...

Slican hdd, isto odstojanje, ja sam cak menjao i hdd kontroler, stim sto je kod mene na jednom kompu radio, a na drugom s vremena na vreme (ako ga ostavim dovoljno dugo u biosu oko 60s zalaufa se i prepoznavanje je moguce), merio sam napone, konbinovao sve i svasta(sem ploce i procesora) da bih na kraju odustao. Hdd mi je jedno vreme lezao na stolu da bih ga pre nedelju dana ponovo ukljucio, nije davao znake zivota ni na jednoj ploci, audio puls mu je bio oko 60 kling-klang :) ...
Nije neka pomoc, znash kako ide sa kvarovima hardova, sve se na kraju svede na pcela jeste bumbar nije :) ...

grunf je napisao(la):
A da probas prikaciti drugu naponsku granu na disk? Ili da probas sa drugim napajanjem, cisto probe radi...
Nisi rekao da li cujes "skljocanje" ili je samo problem kasnijeg paljenja...

Za nedelju-dve trebam da ispazarim novo kuciste pa ci bas da probam. mada mi nema neke logike da sada menjam naponsku granu kada je do pre koji mesec sve bilo ok, zar ne?

Amon_Ra je napisao(la):
. mada mi nema neke logike da sada menjam naponsku granu kada je do pre koji mesec sve bilo ok, zar ne?
Zasto nema logike? Napajanje se pokvarilo u medjuvremenu, mozda ga je neki strujni udar malo poremetio... Pozajmi od nekoga napajanje i probaj, pa ces biti nacisto je li do napajanja...
cheers

Nazad
Vrh Dno