Šta je novo?

HDD Rack USB 2.0

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Gde se moze naci externi USB2 Rek ?
Koja mu je cena ako ima kod nas ?
Koliki ono bese transfer USB2 ?

Tnx.

Ima USB2.0 HDD rek u cenovniku pakoma pa potrazi kod nakog iz njihove dilerske mreze a cena je oko 65€

www.pakom.co.yu>katalog>kucista>roline (na dnu)

Golden je napisao(la):
Gde se moze naci externi USB2 Rek ?
Koja mu je cena ako ima kod nas ?
Koliki ono bese transfer USB2 ?

Tnx.

Cuo si gde da ih nadjes. Sto se tice transfera:
- teoretski do 480Mb/s(firewire ide 400)
- u praxi dooosta manje, citao sam jedan test, ide do 40 i kusur Mb/s u extremnim slucajevim 80-ak. Firewire je i dalje neprevazidjen za takve stvari.
Mozda sam malo ispomesao tacne cifre, ali je odnos slican.

480 Megabita u sekundi podelis sa 8 i dobijes 60 Megabajta u sekundi. Ono, razlikujte megabajte u sekundi ( MB/s ) i megabite u sekundi (Mb/s ili Mbps), molim vas.

To je to sto se tice specifikacije maksimuma. U praksi, FireWire, iako je deklarisan na manji protok (400 Mbps), ima bolje performanse od USB2 kada su u pitanju eksterni hard diskovi. Kod smestanja DVD-ova i CD(RW) drajvova u takvo externo kuciste je sasvim svejedno, jer su ovi uredjaji jos uvek vrlo daleko od tih maksimuma.

Srebrni, ja odlicno znam sta su bit, bajt i ostali eksponenti dvojke. I napisao sam bas to.
A kazem da sam citao test, gde je covek testirao prenos podataka poredeci USB1(.1) i USB2.0 standard i usput ih poredeci sa FireWire-om.
Kopirao je podatke, male fajlove, velike, brisao, formatirao i sve sto moze da se radi tamo-vamo; koristio je kontroler na ploci i zasebni(PCI kartica); i komponente nekih 4 proizvodjaca.
Generalno: USB2 u odnosu na 1 je drastican pomak, ali prilicno razocaravajuci jer je daleeeeko od teorije, tj. maximalnog protoka.

Boki, opaska za mere je bila uopstena, a ne shamar tebi licno pred roditeljima :d

Test sam video, ali i ja kuci imam externi hdd i externi cdrw - oba u USB2.0 varijanti, ali sa razlicitim USB-to-IDE kontrolerima (u kucistancima). Imam VIA6202 i NEC-ov kontroler i sa oba sam dobijao malo "jace" rezultate, nego sto su na tom testu, moguce i zato sto su drajveri malo revidirani vremenom. Dakle, ne poseban test, nego kucna svakodnevna upotreba - merio sam kada sam dobio opremu i nekoliko meseci kasnije.
Bila je neka ideja da na benchu napravimo uporedni test USB2.0 kontrolera, pa da poredjamo NEC, VIA-u, SiS i sta sve jos ima, pa poteramo sa istim externim hardom, da vidimo kakve su razlike medju njima. Medjutim, ispade da kod nas nema ni para ni interesovanja za takve stvarcice (a ni neki izbor opreme da se kupi), pa je to pomereno za neka bolja vremena.

Eh Srebrni, rekao si: "...480 Megabita u sekundi podelis sa 8 i dobijes...", pa rekoh da mozda nisi dobro video sta sam otkucao, a i ja sam namerno pisao Mb/s umesto Mbps.
Inace, u firmi smo imali externi hdd rack, pa posto nije mogao da zavrsi posao koji smo hteli, otarasili smo ga se. Nisam merio protok, ali jednostavno nije uspevao da izdrzi maltretiranje, dovodilo je do zastoja.

Ala se raspisaste.....taj model iz Pakoma je predvidjen za 5.25 uredjaje, a nije dovoljno dubok da u njega stavis klasican rack, a da on ne viri....
Ja HDD stavim onako, bezveze, :) i jedino je bedak sto ne mogu da nosam kuciste sa HDDom u njemu....
Realan protok? recimo do 15MB/s....meni je vise nego dovoljno :)

BTW desi se povremeno da se u sred kopiranja odjavi sa sistema i da masinai kopiranje stanu na 2-3 sekunde, a onda se ponovo pojavi sve nastavi OK da radi....

hm, jako se lose vidi, a svejedno, Sandr ne verujem ni kada mi kaze da se zove Sandra ;)

Hvala na odgovorima,
videcu nesto danadjem

Dobio sam tri externa 2.5" USB 2.0 kucista
kada mi stignu diskovi ove nedelje mogu ti reci kao to izgleda u praksi
ince, kucista tj. diskovi se napajaju strujeom preko PS2

Firma MacPower je izbacila prve paketice bazirane na FireWire 800 standardu. Sa njihovim FW800 kontrolerom (pasuje i u maca i u pc) externi FW drajvovi su prebacivali 50 MB/s bez problema.

E Boki ne drvi.. pogle sta si napisao.

BokiPK je napisao(la):
...
Cuo si gde da ih nadjes. Sto se tice transfera:
- teoretski do 480Mb/s(firewire ide 400)
- u praxi dooosta manje, citao sam jedan test, ide do 40 i kusur Mb/s u extremnim slucajevim 80-ak. Firewire je i dalje neprevazidjen za takve stvari.
Mozda sam malo ispomesao tacne cifre, ali je odnos slican.

Red "u praxi" lepo si naveo 40 i kusur Mb/s
U extremnim slucajevima 80-tak.

Dakle, prvo si napisao Mb/s sto nije ispravno, treba MB/s.

A sta mislio si na 40 MB/sec, samo si pogresio "case"?
U tom slucaju pitanje je, kako moze nesto sto ima teoretski maksimum od 480 Mb/sec da u bilo kojoj varijanti pa i u najjacoj ekstremnoj prebaci 80 MB/sec.
Ne moze nikako jer je to 640 Mbps.

Dakle, prestani rekao sam nisam rekao.. ocigledno je da si pogresno napisao, da ne ulazimo u to da li si znao ili nisi.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
E Boki ne drvi.. pogle sta si napisao.
...
Pozdrav!

Prvo, ne "drvim", a ti nemoj da si bezobrazan.
Drugo, da li si procitao oba reply-ja? Napisao sam Mb, to sam i mislio, a NE MB. Nisam rekao da sam promasio red velicine.

E dosadni ste sa time ko je sta napisao - ne moze covek da prati thread... ;)

Ja sam isto tako zainteresovan da uzmem neki USB. Ovo sto je Ashley spomenuo je ok - samo je 2.5" HD drajv preskup,... jel ima neko da je probao nesto za 3.5" u nas ?

Milane, sto postaju diskovi jeftiniji sa velicinom, to su im ekstena kucista skuplja. Externo kuciste za 2.5" sam platio 15e, a 5.25" u koji staje CDRW (ili fioka) 60e. Pa se ti presaberi sta ti dodje ukupno jeftinije, a prakticnije - ovo kucistance sa hardom i kablom mogu uvek da stavim u dzep od jakne ili najmanju torbicu, a ta mobilnost meni licno mnogo znaci.

silverglider je napisao(la):
a 5.25" u koji staje CDRW (ili fioka) 60e.

Kolika je "dubina" kucista? Jesi probao da ubacis rack? Posto je moje suvise kratko :(

E, da, moje USB kuciste ima sopstevno napajanje od 50W!!!
Ide klasican kabal kao za kuciste/monitor....to malo smara, ali ja ga ne nosim mnogo sa sobom, pa mi nije problem....
A da se napaja preko PS2 mogao bih da ga bacim, jer nemam PS2 na notebooku, a na desktopu su mi oba zauzeta (jer sam i ovako deficitarana sa USBom....imam ih svega 9 :)......pa sam u PS2 stavio misa i tastaturu preko adaptera)

Dovoljno je duboko kuciste; svasta sam probao da ugradim, od fioka preko 3,5" hardova (sa 5,25" adapterom) do CDRW-a koji je i ostao u njemu. Uz njega su dosle tri front plastike, pa mozes da menjas. Na ovu skroz zatvorenu (kada imas hdd unutra) mozes da montiras i 40x40 fan - ima vec drzac i rupice.
Da, ima svoje napajanje i ide isti kabl kao za kuciste.

silvere - koliko su pouzdani 2.5" diskovi ? I da li preporucujes neki za rack (mozda ipak budem uzeo ovaj transcend 2.5" case)

Pouzdani su kao i desktop 3,5" modeli; sto se statistike tice, ja sam najvise video da riknjava IBM travelstar (klasika) i kod sebe sam stavio jednu toshibu (MK2023GAS).

Sto se izdrzljivosti tice, ti diskovi su i pravljeni za mobilne racunare, a to nesto znaci. Meni takvo kucistance i treba da setam dokumente i osnovnu istalaciju (ukljucujuci i ghost) izmedju posla i kuce i mnogo mi znaci da mogu da ga stavim u dzep kao paklo cigara ili neki notes.
Jedan USB kabl preko kojeg ide i data i napajanje i to je sav prostor koji ti treba. Za Win9x i 2K se dobija drajver, a za XP nije potreban. Pod linuxom takodje radi normalno - drajver za usb storage dolazi vec sa kernelom i taj IDE-2-USB kontroler se tretira kao SCSI kontroler i disk se vidi kao prvi SCSI disk - /dev/sda.

Kod ovog Transcenda napajanje ide preko USB kabla, a postoji i adapter koji vuce struju sa PS/2 porta ako zatreba. Na Soltek i MSI plocama nije trebalo, ali je zato na Gigabyte plocama trebalo dodatne struje. Inace, meni je vrlo zanimljivo to sto Transcend sa sve kucistem kosta nekih 20% manje nego da kupujes sam hard disk odgovarajuceg kapaciteta. Unutra je Toshiba HDD, ako to nesto znaci...

Vrh Dno