Šta je novo?

HDD pišti !

skroller

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
619
Skoro je poceo da jako da mi se čuje hdd, zvuk slican pištanju. Prvo sam mislio da je do nekog ventilatora, ali nije, kad komp pošaljem u stand-by kad se isključuje hdd ima zvuk kao gašenje mlaznog motora :) Da li mi je hdd pred crkavanjem ili nije ništa opasno ?

Meni deluje kao da je otišao ležaj pa je ploča diska počela blago da osciluje, što pri velikoj brzini okretanja stvara pištanje. Ovo je samo nagađanje, ali bojim se da bi moglo značiti da je pred crkavanjem. Ipak, proveri još jednom temeljno da li je zaista HDD izvor pištanja ili možda ipak nešto drugo.

Izgleda da ce imas problema sa motorom. Ne verujem da je nesto bezazleno. Moguce da je i do napajanje. Ne bi bilo zgoreg proveriti HDD sa dijagnostickim programom i sa drugim PSU. Svakako, mera predostroznosti radi, uradi backup.

WD800JB (FDB motor), star oko godinu dana, zuji ponekad (recimo pri nekim read/write testovima i pri formatiranju)... Zvuk je slican onom koji ispusta neka lose namotana prigusnica na recimo oko 100Hz, a ovu pojavu sam registrovao pre nekih mesec dana... Zvuk je slab, cujem ga zato sto mi kuciste stoji na pola metra od glave :|

Poslednja izmena:
Definitivno pistanje dolazi iz hdd-a. Proverio sam sve ventilatore, nije do njih :(

wiz011 je napisao(la):
Meni deluje kao da je otišao ležaj pa je ploča diska počela blago da osciluje, što pri velikoj brzini okretanja stvara pištanje. Ovo je samo nagađanje, ali bojim se da bi moglo značiti da je pred crkavanjem. Ipak, proveri još jednom temeljno da li je zaista HDD izvor pištanja ili možda ipak nešto drugo.

Najverovatnije lezaj na HDD-u...
Generalno, disk moze da radi jos dosta vremena bez problema...

Ma u radu i nema nikakvih problema sem buke. Probacu da ga uvalim nekom servisu staro-za-novo uz doplatu

Nazad
Vrh Dno