Šta je novo?

Hdd nece da radi sam?

scouser

- Box -
Učlanjen(a)
01.01.2005
Poena
795
Imam neku intel masinu,stara je, i na njoj Maxtora od 80 GB.Hdd je sam na grani a opticki uredjaj je sam na drugoj grani.Juce sam skinuo tu optiku da je zamenim i slucajno probao da upalim racunar kad ono cvrc...hdd poce da ispusta neke cudne zvuke i nece da se digne sistem,nema posta od ploce.Proverim dzamper,promenim kabl,promenim granu napajanja,isto.Vratim optiku,ono sve normalno radi,izvadim optiku...nece.Stavim hdd i optiku na istu IDE granu,dzamperisem i radi...izvadim optiku...nece.Testiram hdd sa svim zivim testovima i svi kazu da je ok.SMART isto.
Iscupam IDE kabl iz optike i ostavim samo kabl od napajanja i radi normalno.Znaci neke veze ima sa napajanjem ali mi nije jasno kako nece da radi sam,valjda tada vuce manje struje nego kad je prikljucen i opticki uredjaj?
p.s. sistem je savrseno stabilan kad su oba prikljucena.

Resio sam problem.Napajanje nije bilo ispravno,na 12v grani je davalo 12.9,kad sam stavio novo,sve normalno radi.E sad nije mi jasno...ako je davalo veci napon,kako nije moglo da pokrene samo hdd,vec je bilo potrebno jos jedan potrosac da se prikljuci na 12v granu da bi normalno radilio?Ne razumem se u struju,znam samo unimerom da izmerim i to je sve,da li to ide onaj fazon sto veci napon - manja struja pa zbog toga ili sta vec?

Nazad
Vrh Dno