Šta je novo?

Hdd maxtor - healt 3%

milosh

Cenjen
Učlanjen(a)
29.09.2011
Poena
180
Imam hdd maxtor 150gb, radi skoro normalno xp na njemu iz dosade instaliram sentenel i imam sta da vidim. Performance stoji na 99% health na 3%, crvena poruka da uradim back up kako ne bih izgubio podatke i da zamenim hdd. Ima preko 50 bad sektora, pise da mu ostalo 3 dana rada, a temperatura mu ne prelazi 38 stepeni itd. Ono sto mene zanima ima li spasa ovom hdd? Hvala

Možda ima, možda nema. Pogledaj šta kaže S.M.A.R.T. Vidi da l' ima još nekih problema.

U svakom slučaju, ostaje ti samo jedno - backup svih bitnih podataka (igre, filmove... to uvek možeš da nadoknadiš). Onda par puta low level format sa Maxtor-ovim alatom (ima na Hiren's boot CD-u) i nadanje najboljem pri ponovnom gledanju health-a.

E ti programi sto predvidiaju buducnost su za neke moje hardove pisali da ce da rade jos par meseci a oni teraju godinama. Ako so dokoj testiraj ga na lose i ostecene sektore.

Hvala na odgovorima i na savetima. Testirao sam ga na lose i ostecene sektore ima preko 50 losih bez ostecenih. Skinuo sam i neki program za "lecenje" losih sektora pa cu i sa njim da probam.

Probaj sa HDD Regeneratorom, ako ne zelis da menajs hard narezi sve bitno.

Obavezan backup svih podataka na drugi hdd pre svih igrarija koje budes hteo da radis ;)

I HDD Regenerator imas na Hirensu. Skini to lepo i narezi, trebace ti. Svakako back up pre nego sto pokusas da ga "opravis" HDD Regeneratorom. Proveri mu i S.M.A.R.T. sa HD Tune PRO (Health kartica).

Skinuo sam bas hdd regenerator sa trnt-a. Znaci i on brise podatke prilikom "regeneracije" ili mislite da za svaki slucaj uradim back up ako nesto krene po zlu?

Skinuo sam bas hdd regenerator sa trnt-a. Znaci i on brise podatke prilikom "regeneracije" ili mislite da za svaki slucaj uradim back up ako nesto krene po zlu?

HDD Regenerator ne brise podatke, osim mozda onih koje uspe da oporavi (pretpostavljam da na tom mesto upise nulu) , a backup obavezno za ono " ako nesto krene po zlu "

ako gresim ipravite me, evo ja bas jedan pokusavam da regenerisem jedan hdd za koji Sentinel kaze da ima 68 bb-a, no videcemo do kraja

pozdrav !

Hdd ne brise ppdatke vec ih prepisuje na rezervne sektore na disku.

A sta kad nestane rezervnih sektora na disku ?

Drugari odradio sam jednu regeneraciju pomocu hdd regeneratora na operativnom sistemu XP. Sada health stoji na 9% i dalje pise da je stanje kriticno itd. E sad ne znam da li bi situacija bila bolja da sam napravio boot-abilan cd ili flashku i odradio pri boot-ovanju, jer to trenutno ne mogu da proverim posto fizicki nisam pored kompa, ovo sto sam odradio radio sam preko Team viewera... Ako se nesto promeni javljam.

Drugari odradio sam jednu regeneraciju pomocu hdd regeneratora na operativnom sistemu XP. Sada health stoji na 9% i dalje pise da je stanje kriticno itd. E sad ne znam da li bi situacija bila bolja da sam napravio boot-abilan cd ili flashku i odradio pri boot-ovanju, jer to trenutno ne mogu da proverim posto fizicki nisam pored kompa, ovo sto sam odradio radio sam preko Team viewera... Ako se nesto promeni javljam.

Po mom skromnom misljenju taj hard je blago receno za reciklazu, bekapuj podatke sa njega i zameni ga, jer sigurno nece dugo, ja imam neke sa health-om 53% pa ne mozes da instaliras sistem, niti da ga oporavis HDD Regeneratorom, no na tebi je odluka, a Sentinel retko gresi ...

pozzz

probaj da skines podatke zatim low level format (moze 2-3 puta) i onda hdd regenerator
ako imas mogucnost nakon toga ga prikopcaj na drugi komp i vidi sta ce da kaze sentinental
imas na sajtu (zvanicnom) da vidis sta mu u smartu koje greske sta znace(obicno zute nisu katastrofalne)
i najvaznije je da se broj bb ne povecava nego stoji na broju koji je sada

A mozes i da ga skeniras za BB, vidis gde su, pa ako su "grupisani" lepo napravis jednu particiju od - do i nju ne diras, a ostalo koristis kao storage. Trajace ti dugo (trebalo bi) ako pomenutu particiju ne pipas (ni format, nista!).

Čudi me da niko ne pominje PowerMax koji je Maxtorov alat za dijagnostiku i obeležavanje/premeštanje loših sektora.

Sve ovo što pričate možda ima smisla kada je health dvocifren. Kada je 3-9% podaci se kopiraju i disk se reciklira. Zar niko više ne ceni svoje vreme? Provesti par desetina sati u nekoliko low level formata i testiranja i "popravljanja" loših sektora zarad hard diska koji i da je 100% ispravan nema nikakvu vrednost?

Ako je health diska 3% ne mora da znaci i da ima 97% bad sectora. Tacnije, u 99.99% slucajeva nije tako. Zar bi ti bacio disk koji potencijalno ima oko 100GB storage prostora? Ja, licno, ne bih..
S druge strane, moguce da su losi sektori softverski, ali ako HDD Regenerator nije pomogao.. Tesko da jesu.

Svakako vredi skenirati ga sentinelom, tjunom, ili kojim vec programom (bilo oficijalnim Makstorovim, bilo ne) i videti gde su. Njih ne dirati, zdrave koristiti za neke filmove, muziku, etc.. Ako je uopste i moguce. To je neki moj savet.

Health ne obeležava koliko je površine ispravno, naravno. Ali ako je 3% to je za reciklažu.

I šta mi znači 100GB prostora na hardu s kojim je lutrija da li će raditi posle sledećeg restarta?

Za filmove je dusu dao. On i ako rikne verovatno nece skroz, nego ce mu brzina pasti na 2.5-3 mbps, ali ce i dalje biti "funkcionalan".

Kao sto rekoh, ja ga licno ne bih reciklirao, ali Boze moj.. Ne mora da znaci da nema ljudi koji bi. Mnogi valjda imaju para za druge diskove. :)

Nazad
Vrh Dno