Šta je novo?

HDD i napajanje - treba mi savet

DjoleNS

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2005
Poena
320
Hocu da pazarim neki hardisk, ali moracu i napajanje novo poshto na ovom nemam vishe prikljuchaka..
Znachi raspolazem sa 80eu i bilo bi lepo kad bih za te pare mogao da odradim posao. :)
Moze neka preporuka?
Shto se tiche napajanja ne mora sad ono neko najbolje, ali naravno da nije ni krsh, a shto se tiche hardiska neki lik mi preporuchio kao da uzmem neki hitachi sata2 hdd od 80gb za 50eu kao taj je brzi od obichnih ata ili sata1...
Ne znam ni dal ide taj sata2 na socket 939 plochu?

To sto nemas vise slobodnih molex-a ne mora da znaci da ti treba novo napajanje, mozes kupiti Y razdelnik. Imas za ~100 dinara u Technotronics-u. E sad, to sve zavisi i od tvojih ostalih komponenti i snage postojeceg napajanja.

Socket 939 ploce mogu, a ne moraju da imaju podrsku za sata2, to zavisi direktno od tvoje ploce, napisi koju imas ili pogledaj u manualu.

E pa super, verovatno mi onda ni ne treba.. Imam 360W napajanje, chetiri prikljuchka.. Dva mi idu na 6800gs, jedan na hdd i jedan na cd. Trebace mi josh dva znachi za josh jedan hdd i za dvd rezach..
Plocha mi je asus a8n-e i podrzava sata ali ne znam dal i sata2, za sata2 ne pishe nishta u manualu??

Asus S939, A8N-E, nForce4 Ultra, PCI-e/SATA2/Raid/G-lan/USB2/Audio.
Ima SATA2...

imas sata2, kao i svaka nF4 ultra ploca (koliko mi se cini),
nego za novo napajanje nemoj bas da mislis da ces ga zaobici s obzirom sta sve planiras da nakacis a ni grafika ti nije bas slab potrosac.
Mada opet zavisi, koje imas napajanje? (a verovatno nemas neko kvalitetno:))

Pa nemam... :trust:
Pojma nemam koje je, znam samo da sam pre njega imao neko od 400W za koje isto nisam znao shta je, i da mi je jedan drug koji se bavi komponentama odavno rekao da se ne zezam i da lepo to neprovereno zamenim sa nekim 360W napajanjem koje ce mi on dati, i koje provereno ima 360W... E sad tada me nije zanimalo ni shta je to, tako da pojma nemam koja je marka, al 360W bi trebalo da jeste. :)
Oce biti dosta? Mislim vidim da nekima nije ni 500W dosta dok neki opushteno prolaze i sa 360... Mogu probati pa ako bude nestabilnosti sistema nikad nije teshko zameniti ga.

Ako ces ipak uzimati napajanje, i ne treba ti velika "watazha" (nemash neke besne graficke/procesor itd), uzmi Asusov 36H (360w).. meni radi kao zmaj, ima PFC (ili bar tako pishe), 2 ventilatora i tiho je.

Asusa sam uzeo inace posle Cheafteca PFC360w koje je trajalo dve godine i crklo.

Btw, cena za Asus (atlas) 36H je oko 3600 din

pozdrav

SQuID je napisao(la):
Ako ces ipak uzimati napajanje, i ne treba ti velika "watazha" (nemash neke besne graficke/procesor itd), uzmi Asusov 36H (360w).. meni radi kao zmaj, ima PFC (ili bar tako pishe), 2 ventilatora i tiho je.

Asusa sam uzeo inace posle Cheafteca PFC360w koje je trajalo dve godine i crklo.

Btw, cena za Asus (atlas) 36H je oko 3600 din

pozdrav

Interesantno da ga nema na Asus sajtu.

Pozdrav, Niksa
:wave:

Hmm ni ja nisam bas upoznat sa tim asusovim napajanjem????
A sto se tice snage, squid je u pravu da ti ne treba neko "cudo", znaci moze da prodje i ispod 400w ALI definitivno ti treba neko kvalitetno brand-name napajanje.
E sad, po mom misljenju ako bi vec davao pare, ja bi ipak uzeo i jace, jer ne moze da skodi, a cim ne skodi onda.... :) (razlika je u desetak eura, u nekim slucajevima i manje, a dobit je velika. to je, po meni jedina komponenta na koju ni u kom slucaju ne treba stekariti).

Poslednja izmena:
vidi stvarno.. ubih se trazeci po asusovim sajtovima (global, north america, serbia an montenegro, united kingdom), i samo sam naisao na 35-g ili tako nesto iz atlas serije. lici na ono moje ali nije identicno (2 ventilatora oba imaju, ima iste specifikacije ali ne izgleda kao moje)

a da.. evo komshiji sutra idem da kupim isto kao moje, nema mnogo firmi koje ga imaju u ponudi, a i dosta firmi ga je vec rasprodalo (okrenuo oko 15tak telefona danas :/ )

a ja papan izgubio kutiju od napajanja, a napajanje je kod tog istog komshije trenutno tako da ne mogu da potvrdim da li je oznaka 36h ili h36 (mada mislim da jeste, pogledajte pcberzu)

ponavljam: izuzetno zadovoljan napajanjem (i lako se odrzhava jer je skoro svuda rupichasto :p )

edit:
evo nasao sam nesto na google.. nemogu da verujem nema rezultata na engleskom.. qq

http://www.presence-pc.com/prix/33969.html

Poslednja izmena:
Evo da se javim.. :)
Ma uzo sam hard, 160Gb sata2. Kaze lik od koga sam uzeo da plocha ipak ne podrzava sata2 ali radice normalno ko sata1, nije greda...
E sad shto se napajanja tiche ostavio sam za kasnije poshto sam sad sve pare spuco na hard.. Kupio sam i dva Y razdelnika, iskoristicu shta se moze sa ovim napajanjem pa cu videti kako fercera... Valjda nece nishta da rikne... :p

Poslednja izmena:
Da ponovim - ploca PODRZAVA sata2, ako zaista imas A8N-E (imam je i ja bre:)), batali ti pricu tog lika....

Ako ti radi sa starim napajanjem, mozes privremeno da ga koristis, ali potrudi se u skorije vreme da skupis kes (to nije nista u odnosu na stetu koju mozes posle da imas).

Opaaaa znachi podrzava... JEEEEEJ :D
Uhhhh dokle vishe sa bljuvanjem kesha.... NEMAM BRE... :p
Ma naravno, kupicu ja to, samo necu skoro... Mislim ne bi to tek tako odjednom riknulo, sigurno bi pokazivalo prvo neku nestabilnost sistema..

Ne bi da te plasim,ali znas kako je kod mene napajanje pokazalo nestabilsnost sistema.Samo je crklo i sa sobom povelo graficku i maticnu plocu :wall: .Dobro napajanje je jako bitna stvar,pa gledaj da pristedis sto pre.Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno