Šta je novo?

hdd "cheka" pred biosom?

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Dakle, na starijoj ploci sam koristio hdd sa IDE kontrolerima, 80 GB matrox, i sve je radilo ok, dok se nije pokvario. Nabavio sam novi, WDWDC800BB-00JHC0 (80 Gb western digital), uglavnom, ploca je ECS K7S5A, stara nekih 5 godina, ali nije bilo problema sa starim diskom.
Sada, nakon paljenja kompjutera, odradi memory check, i onda stoji pred biosom nekih 20 sekundi. Nakon toga regularno udje u windows.
Trazio sam flasheve za hdd na WD sajtu, ali nema nista. Kako da rjesim problem? Hvala
(Napomena, cackao sam skoro sve kombinacije podesavanja u BIOS-u vezano za HDD, problem je i dalje ostao).

Ako si već napravio instalaciju nebi više smio dirati u BIOSu opcije vezane uz prepoznavanje geometrije diska, velika je mogućnost da ćeš korumpirati instalaciju. S obzirom na starost ploče opcije bi mogle biti: DOS, Large, Other ili Auto/LBA, Large. Pokušaj sa DOS pa instaliraj ponovno ili sa LBA pa instaliraj ponovo. Naravno, sve to pod uvjetom da zeza prepoznavanje geometrije.
Lakše bi bilo naći novi BIOS od ploče nego od diska.?! Može biti da je disk OK.

Poslednja izmena:
proveri jumper-e na WD-u.....

e gsimon hvala ti puno, ako naletis u BL imas cevape od mene ;)
Ma oni u servisu, kada su stavili novi hdd, zalili se kako te nove serije wd-a stoje pred biosom, a stave ih u napucane masine... I zamisli invalida da se nisu sjetili da je do dzampera! Ja sam mislio "ako serviseri ne znaju rjesenje, onda ga ni nema..." i tek sam sada pogledao i vidio da je jumper stavljen na srednju poziciju - present, o isuse!
Skinuo sam ga (postavio na master) i sve radi kako bi trebalo...
Jos jednom mnogo hvala gsimon!

Poslednja izmena:
Nema na cemu......
i drugi put.....

poz

e gsimon hvala ti puno, ako naletis u BL imas cevape od mene ;)
Ma oni u servisu, kada su stavili novi hdd, zalili se kako te nove serije wd-a stoje pred biosom, a stave ih u napucane masine... I zamisli invalida da se nisu sjetili da je do dzampera! Ja sam mislio "ako serviseri ne znaju rjesenje, onda ga ni nema..." i tek sam sada pogledao i vidio da je jumper stavljen na srednju poziciju - present, o isuse!
Skinuo sam ga (postavio na master) i sve radi kako bi trebalo...
Jos jednom mnogo hvala gsimon!

e ovo je ko u onom vicu , kad sabiraju ludaci brojeve...
Pa on je i bio na master-ali kod wd ima master i single, ti si ga sad stavio skroz na drugu stranu i to nije master, nego CS al radi.

POTPUNO SAM GA UKLONIO, posto na ovom hard disku je ckicirano tako da kada nema jumpera, MASTER, kada je jumper na sredini PRESENT, i kad je ne znam sad na kojoj tacno strani, SLAVE

Vrh Dno