Šta je novo?

HD103SJ AAM pitanje

Tarmi Ricmi

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2003
Poena
650
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
'Ocu performanse, necu tisinu ... i don't give a f..k za tisinu i nemam pare za 2 x SSD.
Vezujem 4 Spinpoint-a F3 u Raid0 i pravim sistemsku particiju
na prvih (i najbrzih) 100GB od sva 4 diska ...
Naravno pre toga hocu jos maksimalno da ih ubrzam preko Automatic Accoustic Management-a (AAM)
Pitanje je sta je najbrze za disk, da AAM bude iskljucen ili da bude ukljucen
i setovan na FAST ...
Cenim da je najbrze kada je iskljucen ali eto trazim potvrdu za moje razmisljanje na glas ?

Samsungov es tool nema varijantu od 128 do 254 vec ima AAM disabled i enabled
Kada je ukljucen onda ide Fast, Normal ili Quiet

Poslednja izmena:
Moja preporuka je "enabled - fast", ali sve jedno odradi bench u HD Tune-u sa "disabled" i "enabled - fast" cisto da budes siguran i javni ako ima razlike.

254 ti je pun gas... uvek bilo i ostalo, u bilo kom programu ;)

Uostalom, vidi:

Prilozi

• AAM.png
    AAM.png
    27.5 KB · Pregleda: 54
Evo sad sam pustio stari HD tach, i kaze sledece
AAM iskljucen, AAM vrednost 0 (VictoriaHDD kaze 0)

AAM ukljucen, AAM vrednost 254 (VictoriaHDD kaze 254)

Po pravilu HDD bi trebao da radi na fabrickom maksimumu, dok AAM sluzi da ublazi buku.

za OS ti je najbitniji Radnom access iliti Average acess time koji se smanjuje sa manjom vrednoscu AAM, zarad tisine.

Tarmi, skini HDD Tune Pro i imas u njemu i test.

evo ti moji rezultati sa istim HDD

Prilozi

• hdtune.png
    hdtune.png
    68 KB · Pregleda: 40
Po defaultu tj fabricki trebalo bi da disk dodje sa maksimalnim performansama, to treba proveriti i ako je tako, nista ne dirati. :)

Evo sad sam pustio stari HD tach, i kaze sledece
AAM iskljucen, AAM vrednost 0 (VictoriaHDD kaze 0)

AAM ukljucen, AAM vrednost 254 (VictoriaHDD kaze 254)

Dobro je sve to, vidis da je bukvalno identicno - 13.7ms access (13.8ms na drugoj slici, ali nebitno - da si jos jednom pustio test bilo bi 13.7, ili bi pak onaj bio 13.8 ;)), 119MB/s average read i 240MB/s burst.

Dakle, AAM off ili pak AAM on, na 254 - same shit, different packaging :smoke:

Uz to, evo i ova dvojica iznad mene sto kazuju - kada cackas AAM, povecava ti se access time, i to se jasno vidi sa grafikona (raznih programa)... kao i da diskovi uglavnom dolaze sa maximalnim brzinskim vrednostima, tj. performansama, sto najcesce znaci da je AAM ugasen :)
Uostalom, tako je i kod mene takodje na F3 disku, video si onaj screen... AAM je disabled, maximalne performanse diska, access time mi je 13.5ms.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno