Šta je novo?

HD temperatura?

gojkos

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2002
Poena
609
Senzor na HD-u (7200 Maxtor DiamondMax Plus 60 ima ugradjen) kad se temperatura ustali, pokazuje mi 55 stepeni, sto je na granici propisanog opsega. Ovo pratim preko MBM 5.
E sad, interesuje me da li je to ta temperatura koja je merodavna (treba da bude u datom opsegu) ili temperatura okoline (tj. u kucistu)?

PDF kaze:

Environmental Limits
Temperature
Operating 5°C to 55°C
Non-operating/Storage -40° C to 71° C
...

Odnosi se na temperaturu okoline tj. kucista, mada ne bi bilo lose da ohladis malo taj HDD, najbolji su kuleri koji se zavrcu na elektroniku HDD-a ili da uzmes obican 80mm fan i usmeris ga da duva na HDD.

meni je temperatura bila oko 50, uzeo sam alu case, ima jedan usisni ventilator koji ne duva na hard, sad mu je temp max 35 :D

Eksperimentalno sam utvrdio da je najbolje da ventilator duba od dole na gore i hladi donji deo HDD. Inace imam isti takav hard i temperatura je maksimalno 45 stepeni.

Inace imas neki program koji ocitava sondu na HDD i prikazuje temperaturu u sistem traju isto kao i MBM. Zove se "HDD temperature", ne znam gde sam ga skinuo, potrazi preko pretrazivaca. Velicina je oko 1MB.

PozdraV!

I mislio sam da ce morati malo da se ohladi. Za koji dan uzimam novo kuciste, izdrzace valjda do tada.

BigBoy je napisao(la):
Eksperimentalno sam utvrdio da je najbolje da ventilator duba od dole na gore i hladi donji deo HDD. Inace imam isti takav hard i temperatura je maksimalno 45 stepeni.

Inace imas neki program koji ocitava sondu na HDD i prikazuje temperaturu u sistem traju isto kao i MBM. Zove se "HDD temperature", ne znam gde sam ga skinuo, potrazi preko pretrazivaca. Velicina je oko 1MB.

PozdraV!

Mislim da je bolja varijanta sa usisnim ventilatorom (ko sto rece Miroslav) jer on uvlaci svez vazduh unutra.

Taj "HDD temperature" mi iz nekog razloga nije radio, dok MBM5 radi bez problema. Inace, posto imas isti hard, pogledaj na sajtu Maxtora, ima zanimljivo programce kojim setujes HDD rezim rada (tih, kompromis brzina/tisina, najbrze).

gojkos je napisao(la):
I mislio sam da ce morati malo da se ohladi. Za koji dan uzimam novo kuciste, izdrzace valjda do tada.

Pa naravno da ce izdrzati, nece da rikne zbog 55 stepeni.
Moj radi na 60 stepeni vec 4 meseca.
Ali u svakom slucaju hladjenje nije na odmet.

nije poenta da li ce da radi naredna dva dana vec narednih godinu dana...

ajde :D hdd-u hladis elektroniku a nema smisla da guras topao vazduh od gore ha hladis gornju stranu hdd-a. ako hoces da hladis hdd posebnim ventilatorom, poguraj vazduh sa dna kucista (koji je hladniji) ka gore

Miroslav je napisao(la):
nije poenta da li ce da radi naredna dva dana vec narednih godinu dana...

ajde :D hdd-u hladis elektroniku a nema smisla da guras topao vazduh od gore ha hladis gornju stranu hdd-a. ako hoces da hladis hdd posebnim ventilatorom, poguraj vazduh sa dna kucista (koji je hladniji) ka gore

:) Pa zar nisam rekao upravo tako. Vazduh od dole prema gore na donji deo hDD?

hmm moj neki trip, izvini... btw, vidim da si iz veternika, jel poznajes milosa isaka?

Ma da se ne bi svadjali stavite hard u sendiwch znaci jedan od gore i jedan od dole :D.

Vrh Dno