Šta je novo?

Havarija ext3 particije

Marel

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2001
Poena
619
Imao sam instaliran Red Hat Linux 7.3 na disku koji je particionisan na sledeci nacin:
[code:1]
type size MB used MB Status Pri/Log
--------------------------------------------------------------------
FAT32 2,431.7 1,845.9 Active Primary
Extended 35,738.3 35,738.3 None Primary
Linux Ext2 101.9 101.9 None Logical [/boot]
Linux Ext2 3,718.1 3,718.1 None Logical [/]
Linux Swap 219.6 0.0 None Logical
FAT32 6,071.4 5,891.8 None Logical
FAT32 6,989.2 6,482.7 None Logical
FAT32 18,528.1 18,092.8 None Logical
FAT32 109.8 1.7 Hidden Logical
[/code:1]
Ocigledno sam uspeo da sredim Linux particije koje su u stvari ext3, a tabelu sam prepisao iz PartitionMagic-a. Trebalo je da iskopiram direktorijum mp3 muzike za koji nisam bio sioguran da li moze da stane na / particiju (od 3.7GB), ali rekoh da probam pa sta bude, nece valjda da se nesto pokvari, ispisace "Disk full" ili nesto slicno. To se i desilo i pocele su da se pojavljuju sukcesivne poruke o popunjenosti fajlsistema. Onda sam sa CTRL+C prekinuo kopiranje i izbrisao sve prethodno iskopirano, pa sam jedan deo direktorijuma iskopirao na FAT32 particiju, a ostatak sam pokusao da iskopiram ponovo na /, ali opet isto. Onda sam ponovo uzeo da brisem, ali sam dobio neke poruke o greskama i rekoh da proverim fajlsistem sa fsck. Posto on obicno kaze da je rizicno proveravati montirane particije, kucao sam shutdown da prebacim sistem u jednokorisnicki rezim jer sam mislio da se tada demontiraju dodatne particije (FAT32). Ali opet sam se presao, jer kad sam otkucao mount videh opet sve particije na broju. I onda sam vec izgubio strpljenje i resetujem masinu na dugme, da bi Linux posle detektovao da nisu cisto demontirane particije i omogucio da se testira integritet fajlsistema. I tu se sve konacno zavrsilo sa ovim:

Mounting root filesystem
VFS: Can't find ext3 filesystem on dev ide(3,6)
mount: error 22 mounting ext3
pivotrot: pivot_root(/sysroot,/sysroot/initrd) failed: 2
Freeing unused kernel memory. 296k freed
Kernel panick: No init found. Try passing init= option to kernel.

Posto mi je ova particija izuzetno bitna, a nemam skoriji bekap, bio bih vrlo zahvalan za bilo kakvu pomoc kako da povratim moju Linux particiju.

Hvala unapred!

ext2fsck izbacuje da je "wrong block size in superblock". Kada rucno odredim veličinu bloka na 512B, onda kaže da je pogrešan magic number. Posale toga, da superblock ne postoji ili da je pokvaren (mislim da je ovo drugo).

P.S. silverglidere, kaži bar nešto

Preporucivao sam ovde u nekoliko navrata da se ext3 jos uvek ne koristi dok se neke stvari ne poprave. Ili barem da ne bude sve na ext3 (citaj: "/"). Ma sta govorili po sajtovima i dokumentacijama, licno mislim da bi i dalje za sistemske stvari najbolje bilo drzati ext2, a ostale fs-ove tipa ReiserFS-a i slicno mountujte kao priority-2 particije tamo negde u /home ili tako nesto.

Ako je otisao superblock, mozes da se slikas.

Kada ides da proveravas fajl sistem sa fsck, particije mogu bez problema da budu mountovane; otkacis samo one koje su remote (recimo, NFS tipovi), one koje su na removable medijumima, kao i native windows particije. Sve sta je linuxovo, moze da ostane mountovano, te onda mozes da proveris sa fsck bilo od neke pocetne tacke (tipa /) ili po deviceu (dakle /dev/hdaN). Za to je sasvim ok da dignes masinu u init levelu 3.

BTW, ako ides da reinstaliras linux, topla preporuka je da zaboravis na Partition Magic oko "pripreme" diska.

Izostavio sam Partition Magic ali nikako ne mogu da particionišem disk. Probao sam mnogo programa: fdisk (DOS), fdisk, cfdisk, DiskDruid (Linux), Maxblast (za Maxtor diskove), Ranish Partition Manager. Ja hoću da stavim Linux na početak drajva, a Win98 posle njega jer bi Linux zauzeo svega 4GB, a FAT32 particije ostalih 36GB.

Međutim, ne mogu da stavim da Linux particije budu logičke, a onda mi zauzmu 3 primarne (/, /boot i swap) i za Win ostane samo 1, a pošto ona mora da bude extended sistemska Win particija je logička što znači da ne može da se digne win ako se priključi drugi disk sa primarnom particijom.

Po disku mozes da imas po 4 primarne particije. E sad, zavisi sta hoces da kreiras od linux particija; /boot nije neophodan, pogotovo sto bi linux stavio na pocetak diska i sve to do 4-tog gigabajta. Dakle, / particiju stavis kao primarnu, a linux swap mozes da kreiras kao logicki na extended particiji (ostavis na pocetku cirka 250M praznog za nju; posto nije butabilna, ne mora ni da bude primarna). Ukoliko extended rikne i swap ode sa njom, linux moze da radi i bez swap particije (ona, u principu, nije neophodna). Ukoliko kreiras /boot, onda nju stavi kao primarnu, a root moze da ide kao logicka na extended.

Nazad
Vrh Dno