Šta je novo?

Haswell i5-4670K Delid }:-)

Kasa5033

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2013
Poena
230
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D; EK-Quantum Momentum² ROG Crosshair X670E Hero D-RGB - Plexi
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair X670E Hero
RAM
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
Power Color Red Devil RX 6900 XT; EK-Quantum Vector Red Devil RX 6800/6900 D-RGB - Nickel + Plexi
Storage
T-Force Carder 2TB PCIe 5.0, Samsung 990 Pro 4TB PCIe 4.0, Kingston 1TB M.2, 2x Samsung 860 EVO 1TB
PSU
Corsair HX 1000
Kućište
Thermaltake Core V51; 2x 360mm rad, D5 pump; EK-Quantum fittings, ZMT tubing
Monitor
ASUS TUF VG27A, ASUS ROG MG279Q
Miš & tastatura
Logitech Pro Superlight; Razer Blackwidow V3 PRO wireless
Ostale periferije
Logitech Z623
Laptop
Lenovo Legion 5 Pro i7-14700HX, 32GB, RTX 4070 8GB, 1TB PCIe 5.0 SSD
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra 12GB/512GB
Steam
Kasapin5033
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Konacno sam se stisao da odradim delid mog i5-4670K. Tokom vikenda ce biti izvrsena operacija sa puno slika, dok u utorak stize Coollaboratory Liquid Pro koji kosta inace 1280 dinara (ruke im se osusile :D ). Posto je moj Haski dosta gladan i trazi preko 1,325V za stabilnih 4,4GHz, delid je morao da dodje u obzir. Sa 4,2GHz i 1,245V dostize temp od 88C u LinX i Prime 95 AVX.
Operacija ce biti detaljno islikana i propracena. Nabavio sam pet Glilette Platinum zileta, nadam se da se nece ni jedan iskriviti :)
Kada ga oljustim planiram da ga ocistim sa 95% alkoholom i stapicima za usi i mikrofiber krpom za cisenje naocara. Ako bi se neko sa vec postojecim iskustvom mogao javiti, bio bi mu veoma zahvalan, posto me strah da ne ostetim kondenzatore na supstratu, koje Haswell poseduje, dok ih Ivy nema.
Pitanja tipa kako da drzim procesor, mozda stegu da nabavim, dokle da uguram zilet i slicno. Svaki savet je dobrodosao.
Doslo je vreme da ga stavimo na muke :-devil-:

I evo par slika trenutnog stanja da bi moglo da se uporedi za kasnije. Kao sto se vidi temperature nisu bas lepe. 4,4GHz je stabilno u AIDA64 Extreme testu sa 12GB RAM-a punih 8 sati, isto vazi i za Intel Extreme Test Utiliti punih 8 sati, dok Prime 95 v28.1 odmah zamrzne i mora da se drzi power dugme desete sekundi da bi se komp ugasio. I izvukao sam zakljucak da kao je proc nestabilan u Prime 95 Large FFT i Small FFT bar pet sati, onda cu definitivno popiti BSOD 101,124,117 u narednih ili par sati ili par dana tokom igranaja igara ili browsinga po netu.
A sad slike :

Linx sa 1536MB, da li to treba sa vise memorije i koliko bi okvirno trebalo za 10-ak krugova ?
Haswell Temp Linx 1536MB.png

Prime 95 V28.1 AVX, ovaj djavo ubija, ali ne kao Linx da ide do 100C, ali je vrlo bitan za stabilnost.
Haswell Temp Prime 95 28.1.png

I za kraj IBT Very High sa 4096MB RAM-a.
Haswell Temp IBT Very High 4096MB.png

Programi za ocitavanje temp ne mogu da ocitaju u realnom vremenu kolika je temp, pa nisam siguran da li throtluje procesor, ali sudeci po rezultatima LinX-a i IBT-a ne bih rekao, mada sve je moguce. Sta vi mislite o ostvarenim rezultatima ?

Puno sreće u operaciji, samo budi pažljivi preporučujem ti da gledaš Youtube, jer tamo imaš detaljne primere kako su to drugi ljudi uradili.

Samo budi spor i ne srljaj nigde, inače ti ode procesor u nebesa.

Evo sta ja mislim:
bolje da si ubacio zadnju verziju bios-a, prodao cpu i kupio 4690K ili 4790K

I naravno puno srece u skalpiranju !

Nemam trenutno luksuz da prodajem cpu a ni para da uziman 4790K, jer mi se ne isplati da uzimam 4690K. U utorak stize tecni metal i skalpiranje. Ako ne moze tako onda stega i cekic. Ako ni to ne pridje onda ko ga sisa :)

Sve je meni jasno, ali recimo da nesto ne uradis kako treba i posaljes cpu u vecna lovista gubis 11e za pastu 190e na sadasnji cpu + moras dodati jos 200e da kupis drugi a kako kazes da nisi bas pri novcu ne gine ti celeron i sta si uradio - NISTA...

Ne podrzavam to sto hoces da uradis a ti radi kako hoces i naravno srecno sa rabotom.

Odradjeno, uspesno. Skinut IHS. Pri dwlidovanju sam otfikario jedan od malih kondenzatora na samom procu, ali kada sam ga vratio radi savrseno. Hvala bogu. Malo je falilo da ode u vecna lovista. Jos jednom hvala Bogu.

Bootuje se u win sa temp od 60 kao idle, ali bitno je da radi. Sad moram da ga skinem i da nanesem lak na te kondenzatore i onda liquid pro i cica mica.

baci koju fotografiju skalpiranja , ako mozes oznaci sta si 'otfikario' i kako ti se to desilo, cisto da znaju ljudi na sta da obrate paznju....

I pazljivo sa nanosenjem paste... Ajd pa sretna radnja.

Ocistio sam ga koliko je moglo i premazao sam one kondenzatore sa strane sa prozirnim lakom, da ih izolujem od liquid pro. To treba jedan dobar dan da se osusi, a sutra stize cl pro. Evo i par slika koje sam uhvatio i ovo pisem sa fona.

Prilozi

• IMAG2518.jpg
    IMAG2518.jpg
    430 KB · Pregleda: 247
  • IMAG2510.jpg
    IMAG2510.jpg
    252.6 KB · Pregleda: 233
  • IMAG2511.jpg
    IMAG2511.jpg
    351.7 KB · Pregleda: 241
  • IMAG2515.jpg
    IMAG2515.jpg
    483 KB · Pregleda: 230
  • IMAG2514.jpg
    IMAG2514.jpg
    356.4 KB · Pregleda: 250
Ako ga sibnes na 5Ghz , saljem ti ovaj moj i5 na doradu:p

Мислим да нема шансе да ће догурати до 5GHz.

Kojih crnih 5ghz, ako je na 4.4ghz cpu trazio > 1,325V i dalje ce traziti isto, ono sto je postigao skalpiranjem su nize temperature i nista vise.

Sto se tice oc potencijala sve zavisi od primerka procesora, al ajd neka mu se posreci na 4.6ghz ;)

4.4-4.6 plafon.

samo mora da se vodi rachuna, techni metal ne stavljati pod hyper212+, jer beshe ima one alu delove na bazi izmedju pajpova.
a Al i CLU/CLP ne idu.

Cilj je stabilnih 4,5GHz. Sa haswellom se isplati samo metod stege. Istupio i savio sam dva zileta i mogao sam da ga zaguran ispod samo tri coska. Kako.ovaj ptocesor radi bez jednog kondenzatora ne znam. Moze da se vidi na jednoj slicu da gornji levi kondenzator fali. A ispod hyper 212+ ide NT-H1, a liquid pro ispod IHS-a samo. Radovi se nastavljaju u sredu, jer me stomak ubi.

Poslednja izmena:
Nema. Dok cpu ne prodje realbench v2 i prime95 avx nije stabilan. Tek kada to prodje onda sam siguran da nece da me izda kroz par dana. A nize temperature svakako.

Ajde, jedva cekam da vidim sta ce da ispadne od ovoga. :)

Radovi su obustavljeni do daljnjeg zbog komplikacija u privatnom zivotu.

Vent od Hyper 212 je popio metak, pa je namontiran stock intel za sad, ali obecava. Procedura mazanja je prosla super i idle temp u biosu je 35C max. Nazalost koliko sam se zaneo ne slikah kako izlgeda namazan i moram da radim reinstal win 7 na hdd jer je ssd uposlen kod mog druga neko vreme. Za koji dan da vidimo sta moze. :)

Sada su konacno temperature svih jezgara ujednacene. Sva jezgra imaju 70C, dok jedno ima 68C, dok je ranije temperaturba razlika bila po 5-6C. Videcu dokle moze da ide sa stock hladnjakom :)

Stock!? :) :D

Da, jer je Hyper upotrebljen u druge svrhe kod mog oca, pa moram da se krpim za sad. I ove temperature su sa 1,245V, znaci da bih mogao da imam 4,2GHz lagano sa stock intel hladnjakom, sto je pre delida bilo nemoguce.

Danas sam namontirao Hyper 212+ i u AIDA64 nece da predje 58C uz minimalan broj obrtaja i svu memoriju. U prime 95 dostize 78C sa 1500RPM. Sve u svemu dobitak je 10C :D Kada ih budem provrteo par sati okacicu sve SS, a sad da vidim gde je stabilno 4,4GHz.

A sta se desilo sa onim kondenzatorima ili sta vec koje si odfikario prilikom zahvata?? Jel ispoljava neku nestabilnost zbog toga?

Znaci nista. Samo sam prelakirao citav niz kondenzatora sa providnim lakom i sve super. Sad ne znam da li je do novog biosa 1505 ili je do tog kondenzatora, ali najnoviji prime 95 AVX ne izaziva povecanje napona za 0,1V kada je VCORE u adaptive rezumu, sto je ranije radilo. Moguce da je bios.

Provrteo sam AIDSA64 16 minuta i temp nije isao vise 62C, dok je na ostala tri bila 60C. Najzanimljivije od svega je brzina kojom se vent okrece. Ako bolje pogledate on se vrti na 700rpm, sto je samo 100rpm iznad njegove mnimalne brzine. Ovaj zahvat je neverovatan. Dobitak je minimalno 10C, jer se i ostali ventilatori vrte na minimumu.
Aida64.png
Aida64 graph.png

Test u prime 95 V28.5 Build 2 pokazuje jos vece boljitke. Test je posle 7 minuta prekinuo da povecava temperaturu, cak je pocela da opada i konacna razlika izmedju natoplije jezgra pre i posle delida je 16C :) A posto se u prvom postu vidi da je posle samo dva minuta temperatura otisla na 95C govori jos vise koliki se boljitak vidi. Sada je telo hladnjaka opet toplo na dodir ukljucujuci sve heatpipe-ove i osecase strujanje toplog vazduha, dok je ranije hladnjak ostajao hladan i posle visecasovnog przenja. Onaj silikon is not cool. :smash:
Prim 95 max.png
Prime 95 ai suit.jpg
Prime 95 max 2.png

Vrh Dno