Šta je novo?

Hardver za Windows 7 Pro 64 bita u 2024 godini

demijurg

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-6400
Matična ploča
Asrock B250M Pro4
RAM
DDR4 2133Mhz 48Gb
GPU
OB
Storage
HDD WD2Tb,HDD SeagateBaracuda500Gb,SSD Thorosus1Tb, Kingstone128Gb,EXT Verbatim1Tb
Zvuk
ESI MAYA 44
PSU
Enermax 670w
Kućište
Thermaltake Chaser II full tower
Monitor
Samsung 24" FHD
Miš & tastatura
MS
Tablet
Blackview Active 10Pro
Mobilni telefon
Huawei P30Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Potrebna mi je pomoc.Ako neko moze da mi kaze koje novije intel bazirane maticne ploce mogu da radi na Windowsu 7 pro 64bita i da naravno jos uvek mogu da se kupe pri tome mislim na nove a ne na polovne jer ne zelim da prelazim na novije windowse za sta imam opravdane razloge.Trazio sam po netu ali je dosta problematicno naci ono sto meni treba a da pouzdano radi.Potrebno je da ima 4 slota za DDR4 RAM sto brzi ako je moguce,6 SATA portova,M2 slot,3 PCIE slota,ATX format ako je moguce,1151 do 1156 socket ili 1200.Takodje koji i7 Intel procesor bi mogao da radi na takvoj ploci? I sve to bi trebalo da radi na Windows 7 Pro 64bita.Unapred hvala

Nemam rešenje, ali i mene interesuje da li se uopšte proizvodi novi hardver takvih mogućnosti.
Primenljivo je u industriji na par bitnih mesta koje znam.
Ako nađeš rešenje postavi ovde
Ono što smo mi radili je da kupujemo stare DDR2 ploče, ali neradpakovane i nekorišćene Dobro radilo ono što treba a pronalazili smo na KP.
Odakle prodavcima nemam pojma, ali ima velikih količina za ovo vreme

.

Potrebna mi je pomoc.Ako neko moze da mi kaze koje novije intel bazirane maticne ploce mogu da radi na Windowsu 7 pro 64bita i da naravno jos uvek mogu da se kupe pri tome mislim na nove a ne na polovne jer ne zelim da prelazim na novije windowse za sta imam opravdane razloge.Trazio sam po netu ali je dosta problematicno naci ono sto meni treba a da pouzdano radi.Potrebno je da ima 4 slota za DDR4 RAM sto brzi ako je moguce,6 SATA portova,M2 slot,3 PCIE slota,ATX format ako je moguce,1151 do 1156 socket ili 1200.Takodje koji i7 Intel procesor bi mogao da radi na takvoj ploci? I sve to bi trebalo da radi na Windows 7 Pro 64bita.Unapred hvala
Konfiguracije na kojima sam uspešno instalirao Windws 7 64 bit.

LGA1700

Ploča: TUF Gaming Z690
CPU: i5-13600KF

LGA1200

Ploča: TUF Gaming Z490 Plus
CPU: i5-10600K

U principu Windows 7 je moguće instalirati na svim novim intel konfiguracijama. Samo je potrebno sa nLite integrisati USB i storage drajvere. Ono što treba da znaš pre nego što se upustiš u takvu avanturu je sledeće:

Windows 7 ne zna kako da tretira E cores i P cores. Postoji dosta komponentni na ploči za koje drajveri ne postoje. Ni oficijelni ni generički. Power management ne radi. Tako da nema ništa od male potrošnje i suspend-a. Takođe se dešava da ne radi shutdown. Na nekim pločama ne radi mrežna jer drajveri jednostavno ne postoje. Isto važi i za wireless, pa je jedino rešenje kupovina neke jeftine PCIx kartice koja ima Windows 7 drajver. Na novim mašinama se sa Windows 7 odričeš top performansi a o potencijalnim sigurnosnim problemima na internetu neću da trošim reči.

Ako je u pitanju eksperimentisanje i ako nameravaš da takav sistem bude offline, go for it. Ali koristiti ovako nešto kao daily driver je čista ludost.

Kao prvo hvala na brzom odgovoru.Radi se o tome da imam neke programe koje koristim za muziku posto pravim ili ti komponujem muziku i na koje sam navikao i koji jednostavno ne rade na novijim windowsima jer ne postoje novije verzije programa firme ne postoje vise i slicno a ne zelim da ih menjam jer sam navikao i savrseno mi odgovaraju za ono sto radim.A bloatware i i druge stvari vezane npr za privatnost kod novijih win iteracija me odbijaju na kilometar a i ne volim da mi OS brani da uradim nesto sto zelim tipa ne mogu da kopiram ne mogu da obrisem i slicni primeri i nemam punu kontrolu a o forsiranju stalnih apdejta da ne pricam..Od Win 95 pa do danas sam samo nekoliko puta imao viruse koji mi nisu napravili nikakvu stetu jer sam veoma alergican na viruse adaware i spyware i uvek sam imao maksimalnu zastitu kada su u pitanju podaci i sprecavanje nezeljenih pojave na ekranu tipa pop upovi i slicno tako da se moze reci da je to uvek bilo maksimalno zategnuto.I online sam 24/7 i jednostavno stvarno nemam nikakve probleme a veza mi je 200/20 i sve to radi kako mi treba.Jednostavno zelim da pokusam makar ne uspeo da nadgradim sistem sa mnogo vise RAMA i jacim procesorom jer su biblioteke zvukova koje koristim sve vece i vece i zahtevnije.Neke traze min 32 GB RAMA na primer.Ali da ne gusim.Videcu sta mogu da uradim i jos jednom hvala na svim odgovorima i na onima koji ce slediti nadam se.Ovo je moja prva poseta posle 100 godina.Svima sve najbolje zelim
Konfiguracije na kojima sam uspešno instalirao Windws 7 64 bit.

LGA1700

Ploča: TUF Gaming Z690
CPU: i5-13600KF

LGA1200

Ploča: TUF Gaming Z490 Plus
CPU: i5-10600K

U principu Windows 7 je moguće instalirati na svim novim intel konfiguracijama. Samo je potrebno sa nLite integrisati USB i storage drajvere. Ono što treba da znaš pre nego što se upustiš u takvu avanturu je sledeće:

Windows 7 ne zna kako da tretira E cores i P cores. Postoji dosta komponentni na ploči za koje drajveri ne postoje. Ni oficijelni ni generički. Power management ne radi. Tako da nema ništa od male potrošnje i suspend-a. Takođe se dešava da ne radi shutdown. Na nekim pločama ne radi mrežna jer drajveri jednostavno ne postoje. Isto važi i za wireless, pa je jedino rešenje kupovina neke jeftine PCIx kartice koja ima Windows 7 drajver. Na novim mašinama se sa Windows 7 odričeš top performansi a o potencijalnim sigurnosnim problemima na internetu neću da trošim reči.

Ako je u pitanju eksperimentisanje i ako nameravaš da takav sistem bude offline, go for it. Ali koristiti ovako nešto kao daily driver je čista ludost.

Kao prvo hvala na brzom odgovoru.Radi se o tome da imam neke programe koje koristim za muziku posto pravim ili ti komponujem muziku i na koje sam navikao i koji jednostavno ne rade na novijim windowsima jer ne postoje novije verzije programa firme ne postoje vise i slicno a ne zelim da ih menjam jer sam navikao i savrseno mi odgovaraju za ono sto radim.A bloatware i i druge stvari vezane npr za privatnost kod novijih win iteracija me odbijaju na kilometar a i ne volim da mi OS brani da uradim nesto sto zelim tipa ne mogu da kopiram ne mogu da obrisem i slicni primeri i nemam punu kontrolu a o forsiranju stalnih apdejta da ne pricam..Od Win 95 pa do danas sam samo nekoliko puta imao viruse koji mi nisu napravili nikakvu stetu jer sam veoma alergican na viruse adaware i spyware i uvek sam imao maksimalnu zastitu kada su u pitanju podaci i sprecavanje nezeljenih pojave na ekranu tipa pop upovi i slicno tako da se moze reci da je to uvek bilo maksimalno zategnuto.I online sam 24/7 i jednostavno stvarno nemam nikakve probleme a veza mi je 200/20 i sve to radi kako mi treba.Jednostavno zelim da pokusam makar ne uspeo da nadgradim sistem sa mnogo vise RAMA i jacim procesorom jer su biblioteke zvukova koje koristim sve vece i vece i zahtevnije.Neke traze min 32 GB RAMA na primer.Ali da ne gusim.Videcu sta mogu da uradim i jos jednom hvala na svim odgovorima i na onima koji ce slediti nadam se.Ovo je moja prva poseta posle 100 godina.Svima sve najbolje zelim
Takođe se bavim muzičkom produkcijom, i moj savet ti je da to što radiš nije vredno truda. Ja razumem navike, lično sam promenio gomilu DAW-ova. Od Reason, Oriona, i matorog Cubase-a i Logic-a pa sve do novog Abletona, BitWig-a i Presonus Studia. Postoje novi VST instrumenti i efekti koji nude toliko mogućnosti da se jednostavno ne isplati tegliti legacy software na matoroj verziji Windowsa. Prelazak je bolan i težak ali se višestruko isplati. Imaj na umu da ništa od naprednih funkcija savremenih procesora neće moći da dođe do izražaja na Windows 7. Ne znam kakav audio interfejs imaš, ali na novim mašinama je latencija ogromna i puckanje zvuka nestaje tek kada povećaš audio buffer što onda pravi problem ako koristiš eksterni MIDI kontroler. Moraš da shvatiš da dolazi momenat kada više nećeš moći da vučeš trenutni setup. Bolje napravi tranziciju odmah i miran si na duže staze. Dobićeš daleko sposobniji sistem i gomilu novih mogućnosti. Ako si ozbiljan sa muzikom, možda bi trebalo da razmisliš o prelasku na Mac. Inače raste broj DAW-ova na GNU/Linux-u. Trenutno imaš nativno podržan Presonus Studio One i BitWig studio. Tako da ne moraš da budeš žrtva Windows-a. Izbora imaš. Samo prelomi.

Pročitaj moj prethodni post.
Dugo se nisam igrao sa raznim distribucijama ne znam koliko se u medjuvremenu promenilo u smislu da je vise user friendly?
Nešto kao Linux Mint je lakše za instalaciji i korišćenje od Windowsa. Problem može da bude hardware. Presonus Studio One na primer, eksplicitno zahteva Wayland kompozitor što može da bude problem za korisnike koji imaju Nvidia kartice i nisu vešti sa terminalom. Instalacija raznih dependency-ja za BitWig i Presonus takođe mogu biti problem jer je potrebno poznavanje terminala. Ako nisi u tim vodama, moj predlog je i dalje Windows 11. Pošto ti smeta bloat i telemetrija, nađi sebi Windows 11 Enterprise G (Government Edition). To je Microsoftova verzija Windowsa 11 u kojem nema telemetrije i bloat-a. Postoje i razni alati za debloatovanje, a mogao bi da razmisliš i o nabavci nekog firewall-a kojim ćeš sprečiti Microsoft gluposti.

Ako su ti odbojne promene i navikao si na klasiku, Debian Mate je korektan spoj. Međutim, s druge strane, primera radi, DaVinci Resolve preporučuje CentOS, mada sam viđao da su ga namontirali i na Arch, samo što za njega i ne može baš da se kaže da je user friendly, jer nije oobe. No, ako baš mora Windows, gledaj da to bude makar desetka. Prilagodi ISO sebi preko NTLite pa ćeš možda promeniti mišljenje.

Vrh Dno