Šta je novo?

hardcore CPU test

shagrath

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
619
Duron [email protected] (8x150), default napon, sve radi kao sat, vrteo nekoliko sati Hot CPU Tester3 Pro bez problema, blokira kad se startuje SETI@Home i to negde na pocetku (oko 1-2%). Probao sam 9x133, misleci da je mozda 150fsb problem, ali isto. Dizanje napona za 5 i 7.5%, nista. Smanjim klok na 1160 (8x145) - kad ono radi bez problema. Znaci, definitivno je CPU klok u pitanju. Poenta price je da ja uopste nisam primetio da je na 1200Mhz sistem nestabilan ili da bilo koji drugi program pravi probleme. Ustvari, i dalje drzim procesor na 1200 i sve, osim SETI-a, radi super, znaci SETI@Home ispada najbolji program za testiranje overklokovanog procesora!?

Cao.

Nestabilnost pri o/c se moze javiti na mnogo nacina.
Verujem da ih i ti sam poznajes, ali evo nekog redosleda.
Ok, prvi korak je da ti se ploca budi pod nekim setovanjima.
Dalje da se win normalno butuje i da ne pada.
Sledece je da ti ne pada pri maltretiranju tipa q3, 3dmark200x, ss,
ut, disk defragment, hot cpu tester pro itd.
Ako ti sistem prezivi sve ovo bez zakucavanja, to je tek pocetak.
(veoma dobar, salim se to je dobra sredina ali...)
Mnogim komponentama u racunaru o/c magistrale smeta dosta.
I mnoge od njih ovi stability testovi nece mnogo potkaciti tako da i
dalje postoje sanse da ti sistem pada.

U tvom slucaju seti@home ne radi, seti je kao sto znas i sam veoma zahtevan po pitanju zauzeca procesora i memorije .
Mozda (skoro sigurno) postoji jos neka aplikacija ili igra koja nece raditi, ali je pitanje da li ti tu "drugu" aplikaciju uopste posedujes/koristis.
Dakle, veoma je moguce da nekom drugom tj vecini nece raditi neka sasvim druga "leva" apliakcija ili igrica tj seti@home nema bas mnogo velike sanse da postane novi cpu tester.

Dakle drzi se ti standardne baterije programa (za testiranje)
a o seti-ju sve najlepse, ali ne verujem da ces ga skorije videti u
nekom prikazu/testu nekog hardware-a. :)

Pozdrav,
Sasha

Sasha je napisao(la):
U tvom slucaju seti@home ne radi, seti je kao sto znas i sam veoma zahtevan po pitanju zauzeca procesora i memorije .
Mozda (skoro sigurno) postoji jos neka aplikacija ili igra koja nece raditi, ali je pitanje da li ti tu "drugu" aplikaciju uopste posedujes/koristis.
Dakle, veoma je moguce da nekom drugom tj vecini nece raditi neka sasvim druga "leva" apliakcija ili igrica tj seti@home nema bas mnogo velike sanse da postane novi cpu tester.

Dakle drzi se ti standardne baterije programa (za testiranje)
a o seti-ju sve najlepse, ali ne verujem da ces ga skorije videti u
nekom prikazu/testu nekog hardware-a. :)

Pozdrav,
Sasha

Ma naravno da necu koristiti SETI da bi testirao stabilnost masina, ali je zanimljiva cinjenica da svi ostali "mucitelji" procesora ne uspevaju da obore sistem. Ja kad testiram vrtim 3DMark 2000 i 2001 do besvesti, onda slede RTCW i SeriousSam2 i Hot CPU Tester3 Pro koji ostavim da se vrti bar nekoliko sati. Znaci moja makina sve to prodje bez problema, zaboravio sam kako izgleda plavi ekran, illegal operation ili, na daj Boze, izletanje u Windows i onda dodje neki SETI i skrlja mi sistem posle 90sec. FX

Ovoj bateriji testova malo shta nedostaje. Mozda:
Disk defragment (windows-ov) jer maltretira disk i memoriju,
malo starog dobrog q3 koji "muchi" ceo sistem i eventualno
ako si bas dokon gold memory test.
E seti@ je chudo. :D
Ja sad mucim makinu sa ud agentom.
Jurim lek za rak :) i antrax :( umesto malih zelenih. :)
Pozdrav,
Sasha

Zanimljivo ...
Ali kada se CPU puno zagreje pocne da brlja , tako da ono sto u 3D marku prodje posle 24 h testiranja , prolazi u svakom drugom programu , barem kada je u pitanju overclock procesora. Magistrala je takodje opterecena kada je u pitanju 3D mark.
Mozda nije lose isprobati stabilnost pomocu Content Creation Winstone 2002/1 i Bussines WS 2001 , koji su takodje zahtevni testovi i koriste najrazlicitije resurse sistema , pocev od memorije , preko procesora , northbridge-a pa sve do IDE podsistema.
Testiranje je pozeljno na totalno praznom Windows-u - samo drajveri dolaze u obzir.
U principu ako masina prodje 48 sati torture - 24 h 3D mark 2001 i 24 h CCWS 2002 , znaci da je "rock stable"
Mozda i igra Colin McRae Rally 2 nije los CPU test. Posle najvise 1 minut izlece u Win ako je CPU "preklokovan"

Prime95 cpu torture test,ako ovo prezivi par sati onda je ok

Nazad
Vrh Dno