Šta je novo?

Hard vs Digital copy

Nuclear

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2006
Poena
320
Нисам нашао овакву тему, па...

Уколико сте у могућности да бирате, шта би сте радије одабрали од ове две опције?

До скора сам био на страни куповине "опипљивог" материјала, дакле ЦД, књижице, бонус садржаја... Међутим, за 5-10 година то ће полако постати, ај да не кажем ђубре, али дефинитивно вишак који заузима место, скупља прашину, и ствара носталгичан осећај.

Са друге стране, дигиталну копију могу да преузмем кад пожелим, обришем, поново скинем, и тако у недоглед док ми игра не досади. Наравно, за ово је потребно имати нон стоп везу са интернетом (што данас и није толики проблем), али нпр настало је пуно проблема када је Диабло изашао. Људи су уредно платили, а нису могли да играју док се сервери нису стабилизовали. Worst case сценарио би био да сервери заједно са мојом купљеном игром пропадну, угасе се (не сад, али ко зна, за 10 година можда?)

Шта ви мислите, pros and cons?

Dovoljno je da sacuvas originalan serial key, cak i da npr DVD propadne, skines sa torrenta igru, ne krekujes je vec ukucas serial, i radi. Ne znam dal bi htela bas svaka, do duse. Ja ne volem digital download,mada i ne kupujem igre u principu, za 15 god igranja kupio sam mozda 6-7

Upravo ono sto si sam rekao. Kada serveri odu u vecna lovista, neces moci vise da skines igru, dok hard copy je uvek tu, ali ja preferiram hard copy, jer sam milion puta zaboravio da sam kupio igru preko neta, ali nikad nisam zaboravio da sam kupio hard copy.

To vazi samo za Steam i slicne servise jer ti zapravo kod njih iznamljujes licencu da igras igru na neograniceni vremenski period (dok ne skiknu serveri).

Ako kupujes na gog.com, onda to vise ne vazi i imas kopiju koju ako sacuvaj instalaciju negde mozes igrati i za 100 godina ako pozelis.

Trenutno mi je bitnija cena, sta god je isplativije to bih kupio.
Hard copy mi je ok, u slucaju da ima lepo pakovanje, kao sto je World of warcraft imao. Voleo sam da gledam tu kutiju.

Mislim da su i prednosti i mane zanemarljive, da je sve stvar ukusa. Ja ne mogu da se setim ni jednog razloga zasto bih kupovao striktno jedno ili drugo.

Hard copy varijante su zanimljive samo onima koji godisnje uzimaju pozamasan broj igara za neku svoju kolekciju!Lepo je onda videti onako poredjane kutije jedne do druge!Posto sam vec mator za igre uopste cak mi ni one digitalne vise nisu zanimljive!:D

Uvek i samo hard. Ne volim nista sto je digital. Ista stvar vazi i za muziku.

sada je problem sto i hard copy igare su manje vise kao digitalne, aktiviraju se na nekom servisu (steam, origin...) i isto je kao i da su kupljene dl verzije... i preskupe su igre, sada se isplati samo ih kupovati kada su neke akcije, toliko realno i vrede :)

Vise volim har copy, ali kupujem digital. razlog je sto su digital jeftinije, mogu se uzmiati sa stranih sajtova takodje. Dok Hard copy nzm gde ima jeftino ovde u srbiji. GameS su po meni preskupi

Samo digitalne verzije , tj da mogu da se aktiviraju na Steam-u ili eventualno Origin-u, sve ostalo mi nije zanimljivo, sustina je da su igre sve na jednom mestu , uvek dostupne , recimo naslovi koji imaju ogranicen broj aktivacija takodje zaobilazim

Idealna varijanra bi bila da uz box varijantu dobijes i digitalnu kopiju (steam, origin,...). Onda bih definitivno uzimao kutije, pa makar kostale i koji evro vise. :)

Ja volim fizičke kopije koje imaju zanimljiva pakovanja, knjižice, razne dodatke, itd. U to spadaju Limited i Collector's edition.

Za sve ostalo preferiram digitalne kopije (isključivo Steam za sada), uglavnom zbog cene.

trend je da SVE igre budu digitalne (Steam, Origin, Battle.net).
Mislim da ce za par godna 99% zahtevati da se cd-key aktivira na nekom od servisa. Sto je po meni dobro

disk se izgrebe, propadne, izgubi...

Ali fizicka kopija ima neku draz, booklet, kolekcionarstvo.

Tako da je samo jedna jedina, najbolja opcija. Fizicka kopija, a cd-key se aktivira i vezuje se za vas akaunt recimo na Steamu i to je to...

Druga je prica sto su diskovi vecinom skuplji od digitalnih kopija, ne mora da se narucuje iz inostranstva, ceka itd...
Digitalnu igru kupujete za par minuta iz fotelje, i odmah krecete da skidate.

Jedino bih jos napomenuo da treba izbegavati odredjene digitalne servise koji imaju uzasan DRM (pada mi na pamet GFWL, a ni Ubisoft i njihov Uplay mi se ne svidja).. tako da treba malo prelistati net i forume kad se uzima neka manje popularna igra...
Recimo Anno na Steamu ima 3 aktivacije, posle toga morate da kupite novu kopiju igre, katastrofa..

bio sam za fizicke kopije, onda sam nasao digitalne varijante koje izadju jeftinije a aktiviraju se uredno na stimu ili oridzinu i to je to...

Ne kupujem mnogo igara ali to sto kupim mora pod obavezno da se aktivira na steamu, sve ostalo me ne zanima.

Recimo Anno na Steamu ima 3 aktivacije, posle toga morate da kupite novu kopiju igre, katastrofa..

Ovo nije u potpunosti tačno. Jes' da Anno ima odvratno mnogo DRM-a, ali se svaki mesec vraća po jedna potrošena aktivacija.

Enivej, ja sam za digitalnu varijantu. Nemam ja mesta u stanu da držim gomilu kutijetina. :)

Cik kupite neko lepo Collectors Edition izdanje na Steamu u digital verziji! :p

Vecinu igara sto imam su na Steamu i Originu, ali imam i masu CE izdanja, pre svega Blizzardove igre. :)
Jednom cu okaciti kolekciju.

Vala bas, nemamo vise 15 godina pa da nam shiny kutija znaci nesto u zivotu. Imam ja par metalnih, luksuznih i fino ocrtanih kutija raznih igara pa ne znam sta cu s njima. Samo skupljaju prasinu. Dobio na poklon, tako to ide kad si u drustvu onaj koji igra igrice...

Nazad
Vrh Dno