Šta je novo?

Hard vristi!!!

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Hard je WD 250GB SATA 8MB cache (ne znam tacnu oznaku ali mislim da je AAKS serija ili tako nesto). Podeljen je na dve particije, sistemsku od 50 GB i storage od 185 GB. Pre nekih 10 minuta u toku skidanja rar arhive (ISO) poceo da je ispusta cudne zvuke. U pocetku nisam bio siguran da je HDD u pitanju ali kada sam prekinuo download zvuk je nestao. Pri kopiranju jednog drugog fajla na tu particiju poceo je opet da pishti. Nisam ga odrzavao uopste (bad sector checking, ispravnost fajl sistema kao ni defragment).

Particija storage ima 150 GB popunjeno. Procesor je AMD 4000+ a graficka 3650. Napajanje je kinez (Frontier 400W).

Sta moze biti u pitanju? Bad sectori? Overload napajanja? Oce li hard preziveti ili da planiram novi. Napominjem da za vishe od 15 godina koriscenja kompjutera nisam imao ovakav problem. Obicno sam imao srece sa komponentama i retko su crkavale. HDD-ovi nikad.

Svaka pomoc u razresenju misterije dobrodosla. Inace zvuk koji pravi je kao kada se traka guzva na pokvarenom video rikorderu.

mehanika otkazuje.....

verovatno bar jedna od glava.....

brzo backup.....

I moj maxtror od 160Gb se slicno ponasao, stim sto je posle nekih cudnih zvukova ubrzo poceo da klikce kao besan, jedva sam podatke sacuvao, tj nisam ni uspeo sve, ono najbitnije je vec bilo backupovano.

I moj maxtror od 160Gb se slicno ponasao, stim sto je posle nekih cudnih zvukova ubrzo poceo da klikce kao besan, jedva sam podatke sacuvao, tj nisam ni uspeo sve, ono najbitnije je vec bilo backupovano.

takodje glave.....

mehanika otkazuje.....

verovatno bar jedna od glava.....

brzo backup.....

Hvala za pomoc. :)

Evo vec sam poceo sa backupom (na DVD-jeve :S:). I ranije sam cuo price o repariranim WD-ejcima ali sam mislio da ljudi lupaju. Pa ja imam krsh Maxtor koji jos uvek radi ko sat posle vishe od 5 godina. Nikad mi do sad hard nije crko. Nikad vishe WD. Samo Seagate.

Edit: Zaboravih da napomenem da je hard star manje od 9 meseci.

Poslednja izmena:
Nosi ga u servis, ako je u garanciji, na zamenu...

Nisam siguran da li ti je backup na DVD-e dovoljno efikasan. Mozes li nesto brze da nadjes? To moze svakog trenutka da ispusti dusu.

Ja imam isti model, samo sa 8MB... Oni imaju tri godine garanciju, samo pozuri i nosi ga u servis.

i ja sam sa wd ali od 320 imao sličan problem.

moj je bio tako fragmentovan da je bila bruka :smoke:

od kad sam ga sredio, više ga ne čujem :banana:

Nisam siguran da li ti je backup na DVD-e dovoljno efikasan. Mozes li nesto brze da nadjes? To moze svakog trenutka da ispusti dusu.

Ja imam isti model, samo sa 8MB... Oni imaju tri godine garanciju, samo pozuri i nosi ga u servis.

Ma i moj je sa 8 MB (greska, nije KS nego JS). Prosao je neki quick test od 2 minuta sto je radio WD Diagnostic tool. Stavicu ga na full test kada (ako :S:) zavrsim backup.

Edit: Pishti na svakih 20 minuta po minut dva, valjda ce da izdrzi jos sat-sat i po. Nego jel moze neka preporuka za hard drugog proizvodjaca da trazim kao zamenu. Mislim verovatno sam bio loshe srece ali sa bezveznim Maxtorom, Quantumom i IBM-om pre njih nikada nisam imao nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Pardon, moj je 16MB. Znao sam da je tvoj na 8 nego imam glavobolju pa pisem svasta. JS ili KS zapravo obelezava kolicinu cache-a. Moj je KS

Ja bih ti od srca preporucio ovaj WD250AAKS, prezadovoljan sam... Ali ne znam da li ti to nesto znaci.

Pazi, ja sam po principu staro za novo dao moj prethodni Maxtor, pre jedno mesec dana. Crk'o je 2 dana nakon sto sam ga dao toj firmi :D.

Poslednja izmena:
PReporuka :

Ne Wd...
Ne Seagate...

Hitachi ili Samsung....

A moj drug i ja nikada nismo imali neke druge HDD-e osim WD-a. I posle gomile filmova, DVD ripovanja, igranja igrica, nikada nijedan nije ni shtucnuo! Zalomio ti se neki defektan primerak. Bolje takav baxuz nego da te je udario grom npr! :)

Ja imam maxtor i isto nisam imao problema. Mozda si dobio neki falican primerak. :)

A moj drug i ja nikada nismo imali neke druge HDD-e osim WD-a. I posle gomile filmova, DVD ripovanja, igranja igrica, nikada nijedan nije ni shtucnuo! Zalomio ti se neki defektan primerak. Bolje takav baxuz nego da te je udario grom npr! :)

e bravo, a kaze ti covek kojem svaki dan u zivotu prodje 10 diskova na servisu...
al ti i drugar imate... 2 komada i oba rade...

Pa nije bas 2 komada. Trenutno i on i ja imamo po 2x320AAKS (kod mene rade kao AHCI). Pre toga je on maltretirao jedan od 80GB, koji je zavrshio u USB fioci i jos uvek radi. A od 2 moja bivsha racunara koja sam prodao, jedan je bio maxtor, a jedan wd od po 80GB. I jos mi se niko nije zalio da mu je crkao hard. Dakle 6 WD i jedan Maxtor i svi rade. Matematika je jasna, 2 puta nishta jesu nishta, crva nije ni bilo! :)

a kad bi rekao da ih neko ima 100 puta vise jel bi mi verovao?

Pa sve preko 30 je po statistici veliki broj. Sve sto je mehanicko, mora nekada i da rikne. Pitanje je samo kada i pod kojim uslovima. Ne verujem da je WD nesto posebno bolji ili losiji od drugih. Nekada su bili kvalitetni. Ali ne znam sta ocekivati od diskova koji kostaju 10 GByta po 1 evru. Sto se mene tiche, neka crkne posle godinu dana, kupicu drugi! :)

Sve je backup-ed. Cekam da crkne, tacnije dajem mu fore josh mesec dana. Prestao je da pisti a ako mu ne bude nista josh 30 dana nosim ga u servis da ga pogledaju. Mada u svakom slucaju uzimam novi, ovaj sam vec napunio.

Hvala za savete. Videcu da uzmem Samsung kao zamenu (ako crkne) ili kao novi (verovatno 500GB).

Nazad
Vrh Dno