Šta je novo?

hard drive lock !!!

nogga

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2004
Poena
619
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite
RAM
32 GB hyperx predator @3600
GPU
1660 Super
Storage
m.2 x 2, ssd x2, HDD x2
Zvuk
Hyperx cloud + JBL
PSU
750 CM Gold
Kućište
CSX Spartan limited edition
Monitor
Benq XL2411P
Miš & tastatura
Zowie ec-2 and Hyperx Alloy Origins
Ostale periferije
Zowie bungee
Laptop
Dell
Mobilni telefon
Iphone 13
Steam
~G~
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ufffff.Juce sam uzeo neki stari notebook kako bih na njega postavio win i bukvalno dva programa,da neki matorci iz tamo nekog sela mogu da pricaju sa svojom cerkom.
Elem,win prepozna hard kao da ima 1378540 Mb (!!),aj reko nema veze,dizem Hiren kako bih pobio ostatke u MBR.Ali...lap se ugasi,ostane bez struje greskom,i sada mi je drajv Locked.nemoze mu se nikako pristupiti.Problem je sto je to jedini ispravan ata 2.5" HDD koji imam.
U pitanju je samsung spinpoint hm080hc.
Ima neko neki savet cime da ga otkljucam.ili neki drugi koristan.
Sa vremenom sam jako tanak,tako da je svaki savet dobro dosao.

Posto nisam izgleda jasno napisao,drajv je locked ATA passwordom na security level high,pokusao sam da resetujem,ali samsungov tool mi kaze da kada je level high nije moguce otkljucati disk cak ni master passwordom.
Znam za low level ali ja nemogu da pristupim disku posto pretpostavljam da je ATA interfejs zakljucan,a znam da mi menjanje elektronike nece pomoci.
Ajmo dalje jos neka ideja.

Jel moguce da niko nema nikakvu ideju :(

Ma kakvi,problem je sto dokle god je aktivan ata pass mogu da se slikam...nemogu da pristupim disku uopste.

Ovi tvrde da mogu da za ~$10 (za drajvove do 80 GB) reše problem (uz gubitak podataka, naravno)
http://www.hddunlock.com/support/faq/
Može i sa tim nekim free programom da se proveri da li je drajv moguće srediti, ali mora da se kači na neku desktop makinu, dakle, mora direktno na ploču da se kači (tako kažu). Za tvoj model piše da je podržan.

Koliko vidim, po netu uglavnom tako ima tih koji komercijalno to šljakaju, tako da, nisam siguran koliko ti se isplati.

Možda može nekako i free, naravno, ako neko zna, neka se javi čoveku. :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ma za taj sajt znam i ja,nasao sam.Nisam laik u ovim stvarima, ali sam ovoga puta poklekao.Probao sam dosta stvari ali nista nisam uspeo,nazalost.Mada ne odustajem imam jos nekih stvari da probam,samo moram da pronadjem taj adapter da prikljucim na desk masinu,pa onda udaram sa malo tezom artiljerijom.
Ukoliko mi ista proradi,javicu vam svima.

Ako možeš da napišeš, kako si uspeo da zaključaš HDD? (da znamo šta da ne radimo)

Elem,win prepozna hard kao da ima 1378540 Mb (!!),aj reko nema veze,dizem Hiren kako bih pobio ostatke u MBR.Ali...lap se ugasi,ostane bez struje greskom,i sada mi je drajv Locked.nemoze mu se nikako pristupiti.Problem je sto je to jedini ispravan ata 2.5" HDD koji imam.

Izgleda da ovo ne smemo da radimo...

Poslednja izmena:
Čitam mirza82, ali nije mi jasno kako je HDD mogao da se zaključa. Da li ja možda ne razumem reč zaključano u ovom kontekstu?

Mislim da nikom nije jasno kao ni meni ni njemu kako i zasto se HDD zakljucao, verovatno da ima u sebi neku vrste zastite koja se aktivirala bas tada kad je pokusao da butuje Hiren + taj nestanak struje i dovelo je to zakljucavanja HDD i verovatno ostecenje samog lock-a i sada nikako ne moze da mu se pristupi.

Ok hajde ispocetka.
Dodje mi notebook da na njega instaliram dva programa i windows. Posto HDD nije bio ispravan, a radim prijateljici, izvadim svoj prastari ATA iz fioke kako bih na njemu podigao win. Pokrenem install ali mi prijavi vec pomenutu velicinu diska. Pomislim, ok dizem Hiren ubijem ga na mrtvo, i sve podignem clean. Nemojte me pitati koji softver tacno jer se vise ne secam. U jednom momentu nestane struje na kratko. Sledece paljenje mi daje poruku da je disk zakljucan.

Scenarija koja su moguca:
1 . Prililom operacije umrtvljavanja, moguce je da je to softver sam i uradio, zakljucao iz nekog security razloga
2 . Kada je nestalo struje nesto je okinulo taj lock bit flag
3 . Prosto i jednostavno bug

Elem, poenta je da sada dok ne unesem pass sa hddom je moguce raditi samo da se vide neke sitne stvari , i to ne iz svih softvera nego samo HDD specifixnih sa hirena , i to vecina moze samo da iscita podatke. Probao sam master passworde koje sam pronasao ali nije urodilo plodom.ostaje mi jos nesto ali nisam stigao , live xp i jedan mali program sa rockbox-a koji oni koriste da "odglupe" diskove u svojim uredjajima.
Sad ako ima neki konstruktivni predlog, dobrodosao je.

Šta znači "operacija umrtvljenja"?

Particionisanje, formatiranje, low level format?

Da probas sa nekim Linuxom....
Nije fora u OS-u.ATA password je storovan na samom disku,kada se setuje na high,ima poneka fora da se otkljuca ; kada je na maximum , mozes da se upucas ako ga nemas.Poenta je sto elektronika diska odbija da mu pristupi ukoliko ga nemas.

WIKI

"HDD passwords and security

The disk lock is a built-in security feature in the disk. It is part of the ATA specification, and thus not specific to any brand or device. The disk lock can be enabled and disabled by sending special ATA commands to the drive. If a disk is locked, it will refuse all access until it is unlocked.
A disk always has two passwords: A User password and a Master password. Most disks support a Master Password Revision Code. Reportedly some disks can report if the Master password has been changed, or if it still the factory default. The revision code is word 92 in the IDENTIFY response. Reportedly on some disks a value of 0xFFFE means the Master password is unchanged. The standard does not distinguish this value.
A disk can be locked in two modes: High security mode or Maximum security mode. Bit 8 in word 128 of the IDENTIFY response shows which mode the disk is in: 0 = High, 1 = Maximum.
In High security mode, the disk can be unlocked with either the User or Master password, using the "SECURITY UNLOCK DEVICE" ATA command. There is an attempt limit, normally set to 5, after which the disk must be power cycled or hard-reset before unlocking can be attempted again. Also in High security mode the SECURITY ERASE UNIT command can be used with either the User or Master password.
In Maximum security mode, the disk cannot be unlocked without the User password — the only way to get the disk back to a usable state is to issue the SECURITY ERASE PREPARE command, immediately followed by SECURITY ERASE UNIT. In Maximum security mode the SECURITY ERASE UNIT command requires the User password and will completely erase all data on the disk. The operation is slow, it may take longer than half an hour or more, depending on the size of the disk. (Word 89 in the IDENTIFY response indicates how long the operation will take.) [20]
While the ATA disk lock is intended to be impossible to defeat without a valid password, there are workarounds to unlock a drive. Many data recovery companies offer unlocking services,[21] so while the disk lock will deter a casual attacker, it is not secure against a qualified adversary."

Šta znači "operacija umrtvljenja"?

Particionisanje, formatiranje, low level format?
Vec rekoh da mi je drajv prijavljivao pogresnu velicinu,pa sam krenuo da mu ubijem sve particije i MBR kako bi ga "umrtvio":crash:

Ja nisam jedna od tih velikih kompanija sa sofisticiranom tehnologijom,niti mi se daju novci za otkljucavanje.

Otkljucacu ga ja ne zvao se ja Lorimer ... (a i ne zovem se tako).

P.S. Jel jos nekome treba neki info..koji vec nisam napisao

Poslednja izmena:
@sirNemanjapro :
Pretpostavka ( za sada mi je najverovatniji scenario),kada je krenuo ( mislim da je bio active kill disc ) da drlja,pretpostavljam da ga je zakljucao kako bi nesmetano odradio ono sto sam trazio od njega. Moja pretpostavka je da je u softver implementirano zakljucavanje na pocetku i otkljucavanje po zavrsetku operacije.To sto mi je u sred toga nestalo powera .... :smash:

Molba onima koij citaju,a imaju: 2,5" na 3,5" adapter ATA. moram da ga bocnem u desktop i da probam,a jednostavno nemam.

Poslednja izmena:
Ne,softver koji koristim trazi da bude direktno na IDE,nemoze preko adaptera.Nacin pristupa je bitan.A i rekoh da sam ga izvadio iz fioke vec ;)
Mada ako mi ovo ne uspe,ne znam,mozda i probam jos nesto

***,kasno sam video sve ovo...probaj da skines s neta Acronis 12 ,koristim ga neko duze vreme,ima opciju za duboko brisanje gde ti sam biras jedan od ponudjenih metoda, odradi to jer mislim da ce ti pomoci,na taj nacin ga prekucava,brise,formatira i ko zna sta jos,uspevao sam da uz pomoc te opcije vracam u zivot mnoge "mrtve" hardove koji su gubili sve podatke o sebi sa svog cipa.Ne znam to bolje da objasnim,mozda ti pomogne a nista ne kosta da probas

@ sirnemanja 80gb
Probacu i sa acronisom.

Jos uvek nista,probao jos par komada softvera ali ni to nije urodilo plodom.
Probam i dalje,ideje dobrodosle.

Nazad
Vrh Dno