Šta je novo?

Hard diskovi za QNAP TS212

Goran2

Cenjen
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poena
154
Pozdrav

U velikoj sam nedoumici koje diskove koristiti za NAS server.

Prvo nađoh ovu WD Red seriju, a onda na QNAP forumu 5 strana o njemu oće biti neće biti.
Onda neko pomene Seagate Baracuda, a onda ga neko napljuje na "ITsvetu" da je đubre.
Za WD je epska priča kako se mnogo kvare (mada su i naj prodavaniji)...
Samsung F3 za koji se priča da je pouzdan mislim da više ne postoji? Ili ja ne videh da ga neko prodaje.
A Hitači videh neke ali trenutno nema od 2 TB. A priča se da su pouzdani....

Šta pazariti u smislu pouzdanosti i kvaliteta a da je kapaciteta 2TB.
Brzina je mislim manje kritična, pošto to kroz 100MB mrežu i onako nije mnogo bitno...

Pozdrav Goran

Pozdrav,

Ja imam QNAP TS-410 i u njemu su ubačeni WD green 1.5TB (WD15EARS-22Z5B1), za sada radi sve ok već jedno 2god, a QNAP je uključen 24/7.

Nadam se da ti je ovo od neke pomoći.

Hvala
Baš za te WD green, pitao čoveka, kaže samo ne taj.
Iz druge ruke sam dobio preporuku za Seagate ST2000VX i da je on bolji (ili barem dobar za NAS) od ST2000DM kojeg ima svuda.

E sad je drugo pitanje koji NAS.
Iako ja rešio da uzmem QNAP TS212, zvao kolegu, koji kaže da ovi jeftni (više nego duplo) DLink 320 završavaju poso.
A dobio ponudu za neke Thecus NAS Storage N2200EVO koji su takođe skoro duplo jeftiniji nego QNAP.

Traži dodatno izučavanje......
Ili ima neko "keca" u rukavu?
Pozdrav Goran

Za NAS je WD Red (specijalizovan za NAS).

Hvala
Iz druge ruke sam dobio preporuku za Seagate ST2000VX

Taj Seagate je namenjen video nadzoru, ima sasvim drugacije algoritme za korekciju gresaka prilikom rada i nije nesto preporucljivo koristiti ga u standardnom, desktop okruzenju.

Za NAS je WD Red (specijalizovan za NAS).

WD Red ima firmware koji u sebi sadrzi optimizacije za koriscenje u RAID okruzenju, medjutim da se ne bi stvarala zabluda, WD Red se sasvim lepo (supertih, hladan i dovoljno brz) moze koristiti kao storage drajv u obicnim kucnim/poslovnim masinama. Uostalom to kaze i sam WD na svom sajtu!

WD Red ima firmware koji u sebi sadrzi optimizacije za koriscenje u RAID okruzenju, medjutim da se ne bi stvarala zabluda, WD Red se sasvim lepo (supertih, hladan i dovoljno brz) moze koristiti kao storage drajv u obicnim kucnim/poslovnim masinama. Uostalom to kaze i sam WD na svom sajtu!
Za RAID je RE serija (RE4 je zadnja), a Red je NAS Hard Drive (tako pise na WD sajtu). ;)

^^ Ima i nekih hardvverskih poboljsanja, dodatne optimizacije koje umanjuju vibracije i smanjuju zagrevanje.

Ako red nije za raid a cemu onda tler? :trust:

RAID-specific, time-limited error recovery (TLER) — a feature unique to WD, prevents drive fallout caused by the extended hard drive error-recovery processes common to desktop drives.

Ako red nije za raid a cemu onda tler? :trust:

RAID-specific, time-limited error recovery (TLER) — a feature unique to WD, prevents drive fallout caused by the extended hard drive error-recovery processes common to desktop drives.
image.jpg

;)

Pa vecina NAS uredjaja podrzava i RAID, otuda i tler. Al' opet diskovi su spori, tako da to nije za raid (a da nije u NASu). ;)

Evo dve teme na QNAP forumu o tim RED diskovima.

http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=182&t=67355&sid=744da84e67b9aad0b0d200c50de11297
http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=182&t=61145&sid=744da84e67b9aad0b0d200c50de11297

Nekom "crko" posle par dana ili ima greške....
Mada je meni zadnji disk koji je "crko" bio neki RLL disk od 40MB, ipak ovi današnji su sve samo ne pouzdani.
Zato u tom TS212 NAS serveru, očigledno je jedina prava opcija izabrati RADI 1 tj Mirroring.

Konačna odluka TS212 i Seagate baracuda ST2000VX SV35 u RAID1 konfiguraciji.
Hvala svima na pomoći.

Pozdrav Goran

Poslednja izmena:
Loš ti je odabir, ali pošto si već presekao (a možda i nisi?), izgleda da je bespredmetno da ti ljudi ovde ukazuju šta da kupiš.
Ako hoćeš beskompromisni NAS u kome će diskovi raditi u RAID-u, a pri tome ti je važna sigurnost podataka jedino pravo rešenje su:
1. HDD namenjeni za rad u RAID-u - WD R4 npr.; sve ostalo je kompromis i radiće, ali nije to to.
2. NAS sa dovoljno snage da izgura sve kako treba - preporuka je da CPU radi na bar 1 GHz i da ima bar 512 mb RAM; taj Qnap je dobro rešenje (inače, Qnap je renomirana kompanija koja pravi vrhunske, ali prilično skupe NAS-ove)
Dobra opcija za NAS je i neki Synology (lično imam jedan - DS212j; najslabiji 2bay NAS iz ponude, a radi fenomenalno. Mana: nema ih kod nas). Odlične spravice, sa vrhunskim custom made Linux OS-om. Ima toliko opcija da nema šanse da ti nešto treba, a da nećeš naći kao opciju.
Dakle, odabrao si dobar NAS, ali ne i adekvatne hard diskove. Mnogo bolje rešenje su WD Red koji nisu skupi kao ovi R4, a završili bi ti posao.

Poslednja izmena:
Ovaj TS212 ima Marvell na 1.2 GHz ali samo 256MB RAM-a. Nemam nikakvog iskustva da li je to dovoljno, a ako nije, gde će da koči.......
Videćemo.
Javiću rezultate, kada sve povežem.
Ako HD-ovi ne valjaju, primenićemo staru poslovicu: "Čovek se najbolje uči na sopstvenim greškama".

Jedna od bitnih stvari koja me je opredelila za QNAP je ta da se ljudi trude.
Vidim da imaju stalni update softvera, što je veoma bitno. Odgovaraju na poruke na forumu, itd...
Ne ponašaju se kao Kinezi (Huawai ili ZTE) ili npr Canon.
Kupio ja pre 15-tak godina neki preskupi pljuckavac nešto beše 7000.
Posle godinu dana, trebao možda neki drajver ili nešto drugo sa sajta.
A oni ga izbacili 100%. Obrisano i više ne postoji. Nema podrške, nema drajvera, nema mastila. Kao da ga nikada nisu ni pravili. I to posle malo vremena.
Zato je i podrška proizvođača jedna veoma bitna stvar. Bolje je platiti i malo više, nego da budeš "obrisan".

Pozdrav Goran

Dosta je i 256MB memorije, doduse zavisi i od softvera. Freenas 7 sasvim lepo radi sa 256MB memorije.

Mana: nema ih kod nas). Odlične spravice, sa vrhunskim custom made Linux OS-om. Ima toliko opcija da nema šanse da ti nešto treba, a da nećeš naći kao opciju.
Ima ih kod nas, pre neki mesec sam nabavio slim varijantu sa 4 diska, a firma koja ih uvozi je... Ne secam se, mogu da proverim u ponedeljak na poslu ako nekog zanima.
A RE4 i RED serija su nebo i zemlja. RE4 je najbolje od wd-a i vode se kao serverski, a RED je u klasi GREEN serije, desktop varijanta...

Poslednja izmena:
Uh
Ajde pošto ste vi pametni, mala pouka.
Nisam ukapirao čemu služi Freenas7!
Ovaj QNAP je stigao ali nisu još HD-ovi, pa nisam još uključio.
Koliko sam shvatio ovaj QNAP ima svoj operativni sistem.

Ako može u ne više od 5 rečenica, šta se radi sa Freenas7?
Zar u tom QNAP OS nema sve što treba?

Pozdrav Goran

QNAP ima sve ono što ti treba, s obzirom da je za njega napravljen poseban "custom made" Linux OS.
FreeNAS je OS potreban ako sam sklapaš svoj NAS, kako bi hardver mogao da radi. Za gotova rešenja proizvođač uvek ima svoj OS koji daje zajedno sa NAS.
Ako još uvek nisi kupio one hardove koje si namerio (s obzirom da su hardovi koje si naveo namenjeni za rad u sistemima za video nadzor i kao takvi nisu baš naoptimalnije rešenje za NAS) razmotri još jednom preporuke ovde iznesene.

Baš ti hvala. Stigli i HD-ovi, Baš sada sklapam.
Ima Quick installation guide koji me podseća na naša uputstva.
"Sipati prašak po potrebi. Strogo se pridržavati uputstva za doziranje":).

Javim rezultate....
Pozdrav

Bas zbog tog sw-a qnap i kosta toliko vise od ostalih resenja...

Evo prvih utisaka.
Nameštanje je proteklo prilično glatko.
Ovi Seagate SV35 Baracuda, za sada rade....
Kada se uđe u kontrolni panel. Pojave se skoro stotine ikona sa nekim štelovanjima.
Uputsvo za QNAP ima preko 500 stranica.

Iako verujem da je sistem može da bude prilično siguran, osnovni problem što na 100 mesta može 100 stvari da se našteluje.
Ako bude bilo šta nesigurno, to će biti zato što je nešto štiklirano, ili nije a trebalo je da bude.
Evo nekih štelovanja:
ISCSI, WINS, NTLMv2, AFP, NFS, SSH, SNMP, WebDAV LDAP, DHX2 itd...

Proćiće prilično vode ispod savskog mosta dok se sve našteluje i razume čemu šta služi.

Pozdrav Goran

Dati Qnap TS-212 imamo u firmi sa dva Seagate ST1000DM003 u mirror modu vec skoro godinu dana. Sluzi nam kao FTP server. Za sad radi bez problema. Otkako je namesten ukljucen je i od tada se nije gasio.

Prvo da se izvinim, za uputstvo za TS212. Nema 500 stranica nego 702 :).

Instalacija bi da sam u tom trenutku znao dovoljno, prošla za 10 minuta, ali je potrajala 2 dana.
Dok sam ukapirao zašto svaki puta kada upalim komp. on ne vidi QNAP "ko malu ljutu"... A sve to ne piše u uputsvu....

Meni bi bilo logično, da "najprva" stranica u uputsvu, bude sastavljena od smernica, šta sve u kompjuteru mora ili ne sme da bude upaljeno da bi komp. i QNAP "živeli srećno i u slozi do kraja života":).
E toga na žalost nema.

Ali kada već jednom proradi, deluje da će to moći prilično dugo.
Za sada Ove dve Barakude za video nadzor (SV35) rade očekivano. Mada izgleda da bi ceo QNAP trebalo izdvojiti barem 2 - 3 m dalje od monitora. Nisu diskovi bučni, naprotiv, ali za mene ma i najmanje šuštanje koje se čuje je previše.

Pozdrav Goran

Sto NAS kod monitora? To treba staviti u drugu prostoriju, ili u neki orman, sakriti negde...

OFF, koga zanima synology, ima u sampru na lageru par modela...
Uvozi ih jos i link

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno