Šta je novo?

hard disk- regeneracija

rdjavi

Cenjen
Učlanjen(a)
03.07.2009
Poena
169
evo problem:
covjek je udario rukom po laptopu iznad harda (320GB) kad je bio upaljen i posle toga je sistem zaledio pa je ugasen na dugme. posle u biosu se nije vidio hard pa se pojavio. kad se pali komp pise da je hard ostecen. probao sam da ga regenerisem sa hdd regeneratorom i sporo ide i treba mu evo 200 sati da zavrsi. zavrsio je tek 2% a nasao je oko 2000 bad sektora. svaki on popravi ali sporo traje pa se pitam ima li svrhe to odraditi i ako odradi hoce li disk biti u redu?

Očigledno je glava vrcnula po ploči i to dobrano, uništavajući hiljade i hiljade blokova. Pitanje je kol'ko će podataka moći da se spase tako tim DIY metodama. Što se samog diska tiče, teoretski mogli bi se izolovati samo delovi koji su izgrebani, ali mogu da zamislim scenu u kojoj je od udarca glava pala na rotirajuću ploču i još mrdnula u neku stranu, uništavajući desetine i stotine celih staza. :S:

Pusti ga do kraja, ako treba i celu noć, pa vidi šta će da uradi. Ne možeš stvar zeznuti više nego što jeste.

Edit: Sad' tek videh da mu je kažeš trebalo 200h za 2%. :zgran: Tu nešto definitivno nije u redu. Kao da postoji problem i u komunikaciji sa diskom, a ne samo u oštećenom medijumu. Da se nije razlabavio priključak? :trust: A da odneseš ti to u servis? Evo, za članove foruma HelpDisk ima i neki popust. Vidi šta će ti oni reći, pa ako se isplati popravka teraj, ako ne... novi disk.

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru!
do sada je popravljao sve sektore a sad je stao sa regeneracijom i nalazi jedan za drugim bed sektor sto do sada nije bio slucaj, uvek ih je nalazio nakon nekoliko stotina ili hiljada. izgleda da mu nema leka, a?

Verovatno je istrošio fond rezervnih blokova koji postoji na svakom disku. Kada se detektuje blok koji više nije u stanju da pouzdano upisuje podatke on se jednostavno remapira jednim od rezervnih blokova sa kraja diska. Kada se istroše svi rezervni nema više odakle da se nadomeste novootkriveni bed blokovi i onda kapacitet uređaja jednostavno opada. Pitanje je samo da li ćeš moći da se izvučeš sa prostim smanjenjem kapaciteta, kako bi to trebalo da izgleda u teoriji, ili je disku otišla i mehanika ili ko zna šta još.

Edit: Preduhitri me Duksa. :D

Poslednja izmena:
valja uzimati novi onda. da li mogu svaki hard diskovi sata u njega ili ima neke razlike?

Može svaki koji je za laptop. :)

samo da napomenem nesto, mozda nekom zatreba.
posto je crko hard trebalo je spasiti podatke pa sam prvo probao preko minixp-a sa hirens boota da pristupim disku d (ima dva c i d) ali nije prepoznao hard disk nikako. pa sam probao preko Windows live cd-a ali opet ista stvar. imao sam i linux ubuntu live pa sam probao i njega i on je prepoznao disk d ali nije c, ili jeste, ne secam se ali nije bilo standardnih foldera program files i windows. tako sam preko usb sticka prebacio sve sa d na drugi komp.

Vrh Dno