Šta je novo?

Hard disk problem, jako spor Transfer rate u HDTune programu

marchello

Cenjen
Učlanjen(a)
10.01.2010
Poena
154
Imam problem sa hard diskom
Western Digital Caviar SE16 320GB
WD3200AAKS

Pisanje na njega ide sasvim ok, dok citanje sa diska je izuzetno usporeno sto se moze videti i testom u HDTune programu, gde je citanje max 0.5 MB/s

U potrazi za resenjem problema trazio sam po netu i video da se svi zale na PIO problem, to kod mene nije slucaj - provereno

hard1.jpg

hard2.jpg

Da li je jos neko imao ovakav problem ?
Unapred hvala

U kom modu ti radi sata kontroler, jel možda IDE podešeno u biosu? Ako jeste prebaci to na sata/ahci i promeni sata port, eventualno i kabl ako imaš drugi pri ruci.
Proveri i smart, možeš i da baciš screenshot ovde. Vidi da li ima velik broj "ultra dma crc error count".
Evo ti sličnih (ako nije i identičan problem) tema pa iščitaj. I moj ortak je imao isti problem.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?225470-Jel-ovo-dovoljno-za-garanciju
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?223947-Program-za-praćenje-Hard-Disca

Sata kontroler radi u IDE modu....Pokusao sam da ga prebacim u ACHI ali prilikom dizanja windowsa (slika na kojoj pise windows - podizanje sistema) komp se restartuje. Portove sam menjao, kablove sam menjao. Stvar je u tome sto imam 3 sata hard diska trenutno u kompu i ova dva rade odlicno, treci ima gore naveden problem transfera fajlova sa njega. Kao sto sam rekao pisanje na njega je skorz ok.

Jos neki podaci hard diska (imao sam 50 puta gore hardove (vise bad sektora, vise ultra dma crc error countova) i radili su bez problema. Stvarno ne znam sta je sa njim. A ne mogu ni da prodjem sa HDD Regeneratorom, jer mu treba 780 sati da ga celog ocita zbog njegove sporosti

hard3.jpg

hard4.jpg

A pa ovaj ima i loše sektore, to jest riknjava. One situacije što sam ja dao linkove i što je bilo kod ortaka su problemi sa kontrolerom/portom/kablom a hdd-ovi ispravni.
Ko zna šta je s ovim i da li mu ima spasa. Pokušaj neki checkdisk ili regenerator da se remapiraju sektori ali ako im se broj bude povećavao teško da tu ima neke vajde.

To sam i krenuo da radim, ali sam skontao da ce mi trebati dani da to resim. HDD Regenerator je krenuo da radi posao, samo jako sporo

Cuje se sasvim normalno, kao i svaki hard kad se pristupa particiji. Ne skljoca.
Znaci BIOS ga prepoznaje, windows ga prepoznaje, kopiranje na njega ide odlicno, ali kad hocu da kopiram sa njega na bilo koji drugi hard/particiju, radi jako sporo

ako ti nije operativni sistem na tom hardu pokreni hdd regenerator ali iz windowsa,radi dosta brze nego kada se boot-uje
malo mi je cudno da bas toliko sporo radi regeneraciju za tako mali br. losih sektora,verovatno postoji jos neki problem(kabl,port,mod),koju opciju ides reparaciju celog harda ili scan sa raparacijom samo ostecenih ?
ako hdd reg. ne moze da odradi posao tj. previse bi trajalo,mozes da probas da skeniras sa hd tune,utvrdis gde su losi sektori pa izolujes particionisanjem,samo ne mogu da ti garantujem da nece i hd tune da ga "ceslja" par dana zbog lose brzine transfera

i jel to tvoj hard pa je odjenom poludeo ili si ga kupio takvog?

Vrh Dno