Šta je novo?

Hard disk pokvaren SATA kablom

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Crkao mi WD 6400 AAKS (poruka iz WD Diagnostics programa: "Too many bad sectors") i posto je u garanciji vratim ga na reklamaciju u maloprodaju gde sam ga uzeo. Oni su poslali u uvoznikov servis koji je odbio garanciju zato sto je kvar uzrokovan SATA kablom!? Disk je radio bez ikakvih problema 10 meseci da bi u desetak dana sve otislo k vragu. Nista nije cackano sa racunarom u to vreme (niti je otvaran niti pomeran) i prosto mi je neverovatno da je SATA kabl napravio takav problem. Da li je to uopste moguce?
Imate li ideju sta dalje? Mislim, oni za bilo kakav kvar mogu da napisu da je uzrokovan nekom drugom komponentom i sta kupac moze da uradi?

Edit: ako je ovo za domace trziste molim moderatore da prebace

Poslednja izmena:
Naravno da nije disk otkazao zbog kabla (to je lupetanje) insistiraj da ti priznaju garanciju, ako odbiju pravac u inspekciju.

Poslednja izmena:
I meni je totalno nenormalno da SATA kabl pokvari disk. Ali u svakom slucaju, kada su krenuli losi sektori i problemi sa diskom, ja sam promenio oba kabla i prebacio disk sa Intel na Gigabyte kontroler da bih eliminisao kontroler/drajver iz te price. Disk je nastavio da dobija lose sektore tako da cak i ako je moguce da SATA kabl pokvari disk (sto zaista zvuci malo verovatno), moj disk je imao problem sa dva kabla.

Jedino ne znam kako cu da ubedim inspekciju u to.

HDD da crkne zbog SATA kabla, koja provala covece.:bottle: Pitam se pod kojim okolnostima je smisljeno to obrazlozenje od strane uvoznika.:bottle: U prevodu receno uvoznik ga malo tupi.:wall:

Možda da pošalješ mail WD podršci sa kompletnom pričom pa da vidiš šta će da ti kažu. Onda sa tim pismom opet na reklamaciju ili u inspekciju.

A nije bilo nikakvih ostecenja na spoljasnosti HDD-a? Sta sada planiras?

Koja glupost. Najgore je sto vecina ljudi nema vremena za ovakve stvari, al neko bi morao da stane na put ovim glupostima i izjavama prodavaca. Pa makar i na medjunarodnom sudu.
Moozda jedino da su ti rekli da je zbog losijeg napajanja pa ti je ono zeznulo hard (sto bi usput i mogao da chekirash, mozda stvarno i jeste).

Naravno da nije disk otkazao zbog kabla (to je lupetanje) insistiraj da ti priznaju garanciju, ako odbiju pravac u inspekciju.

Znaci TOTALNO se slazem, kada sam procitao ovo totalno sam :mad:.
Inspekcija i to odmah, a mislim da bi i ostali voleli da znaju koja je to radnja i od kog uvoznika je kupljen HDD. Mada mislim da nije problem do uvoznika nego bas do doticne radnje, jel ko zna kojim kanalima su nabavili HDD(sverc komerc). Ima i toga.
Na HDD moze samo da utice napajanje (ako hdd izgori) mada i tada nisam imao problema sa vracanjem dobavljacima.

Bio sam danas u radnji gde su mi rekli da je najbolje da odem sam do servisa uvoznika. Regularan put: radnja -> servis maloprodaje -> uvoznikov servis -> servis maloprodaje -> radnja dugo traje, a i rezultat bi verovatno bio isti.

Uzeo sam disk i izvestaj i otici cu sutra ili u ponedeljak do servisa. Ako ne budu hteli da priznaju garanciju onda cu da zovem trzisnu. Samo ne znam na koji nacin da trzisnom inspektoru dokazem da disk nije crkao zbog kabla?

U medjuvremenu sam poslao mail WD-u pa cu da vidim i sta oni kazu. Napisacu koje firme su u pitanju kada se sve razresi (bilo povoljno bilo nepovoljno). Hvala svima na odgovorima.

Trazi im da vidis papire gde je uvozik obrazlozio kvar, dakle detaljne informacije sa dijagnostikom kvara, ne bi me chudilo da su zamenili disk a tebi poturaju pricu, ima takvih slucajeva.... :S:

gde si uzeo?
Donesi disk kod nas na expertizu , dacemo ti i nase misljenje sa pechatom i potpisom
Naravno besplatno.
Pozz

Napiši koja je radnja. Neka im ovo ide kao negativna reklama.

rekao covek da ce da napise na kraju, kada bude video epilog price

Sledi epilog:

Prema Direct Linkovom serviseru, disk je fizicki ostecen SATA kablom. Ja nisam uspeo da nadjem to ostecenje, osim ako se to ne odnosi na neku plastikicu iznad SATA konektora - mozda je neko cupao SATA konektor bez da pritisnuo onaj metal koji ga drzi na mestu. Ali to "ostecenje" je toliko malo da nisam siguran da je u pitanju ostecenje. Takodje sam siguran da takvo ostecenje nije moglo biti uzrok nastanka bad sectora.

U svakom slucaju, posto je WinWin primio disk, i nije konstatovano ostecenje pri prijemu, dobio sam drugi disk od WinWin-a tako da sam zadovoljan.

Inace, uvoznik je Pakom, ali disk nikada nije ni bio u Pakomovom servisu.

Hvala duksi88 na ponudi i svima na odgovorima. Pozdrav

u principu sitne ribe prave sra*a, i ruse ime velikih dobavljaca.

U principu, ako se roba primi od kupca koja je ostecena a to nije primetio krajnji prodavac, to je onda njegov problem. E sada postavlja se pitanje gde je to ostecenje nastalo odnosno kod koga;) prodavca, kupca ili uvoznika.

Ali cinjenica je da to nije razlo nastanka bad sectora, jel da su osteceni konektori na hardu, verovatno ga ne bi mogli ni upaliti.

Poslednja izmena:
Opet se pominje Pakom i problemi sa garancijom ...

a taman sam razmisljao da pazarim novi wind ...

Da citiram sam sebe:
Inace, uvoznik je Pakom, ali disk nikada nije ni bio u Pakomovom servisu.
Zvao sam bio Pakomov servis da im "pripretim" i disk nije ni bio stigao do njih. Ne kazem da ne bi i oni pravili problem, ali u ovom konkretnom slucaju, oni nisu (meni) napravili problem. Pozdrav

mozda su mislili na kabl za napajanje

WinWIn je mene uvek ispostovao za garanciju... PAkom takodje, ali daleko sporije od WW. Nekako ne volim taj Pakom servis. Desavalo se da stignu stvari koje su DOA i traze cekanje za zamenu od 7 do 20 dana, a meni ako je hitno, da kupim nov uredjaj, a sa ovim posle... snadji se...

citam i neverujem....no druze ti u svakom slucaju proveri napajenje jer ono moze da bude uzrok ti bad sectora, mada i ne mora :)

ostecen kablom i kao uzrok toga bad sectori...au ljudi mislim da bi neko malo vicniji ovo pretocio u neki dobar vic, koji bi razumeli i oni koji nista ne znaju o racunarima...hocu reci:price za malu decu....da ne poverujes...

srecom pa si uspeo da dobijes novi HDD...

no jedno pitanjce, jel ti ovo blue serija????

Mislim da jeste blue onaj crknuti. U zamenu sam dobio blue.

Inace, imao sam jos jedan blue koji je radio OK dok ga nisam prodao pre 3 meseca, a i dan danas imam jedan od onih prvih serija 6400aaks (tada ih nisu bojili) koji je sistemski i najstariji i jos uvek radi OK. Napajanje sam promenio nedavno iako je ostalih pet diskova radilo savrseno u istom periodu kada je onaj jedan crkao.

Evo sta kaze jedna veleprodaja:

al ga je neko krvnicki nabo, ili ga sa srafcigerom skidao...

Nazad
Vrh Dno