Šta je novo?

Hard disk cooler

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
S obzirom da mi je, izgleda od temperature, crko Quantum As20+ , hteo bih da pazarim hard disk heatsink.Gde ga ima i koja je cena?
Disk je radio i u toku rada se culo klang-klang, skinem poklopac , pipnem hard, on jadnicak usijan.Probam format i nista.Jadan ja.

borab je napisao(la):
S obzirom da mi je, izgleda od temperature, crko Quantum As20+ , hteo bih da pazarim hard disk heatsink.Gde ga ima i koja je cena?
Disk je radio i u toku rada se culo klang-klang, skinem poklopac , pipnem hard, on jadnicak usijan.Probam format i nista.Jadan ja.

Uh uh..ovo je i meni pochelo da se deshava... Inace hard mi se nenormalno greje chak i kada je aktivan i uopshte mi nije jasno zashto se to deshava i stvarno mi je prpa da ne izdimi!

Ja licno mislim da bi trebalo za ozbiljan HDD cooler potrositi malo vise para, jer sam ja gledajuci te niskobudzetne coolere shvatio da oni skoro pa i ne pomazu, vec odmazu jer su uglavnom od plastike, a i ventilatorcici su diskutabilnog kvaliteta, pa kad se montiraju hlade samo jedan mali deo HDD-a. Ako se vec uzima nesto za hladjenje definitivno je bolja varijanta neka "fioka" za hladjenje tipa TT Hardcano ili slicno, mada je ta investicija relativno skupa ;(, a uvek i poistoji varijanta sam svoj majstor, pa sam tako ja uzeo ventilator za kuciste 80 mm, napravio od srafova "konstrukciju" za njegovo montiranje bocno pored lezista za hardove tako da dok radi vazduh duva preko HDD-a, i od tada mi AS a i ostali diskovi koje ubacujem u komp. i u najvecim vrucinama jedva da su mlaki ;)

Meni takav kuler hladi disk vec 7 meseci i prezadovoljan sam. U pitanju je Maxtor DiamondMAX 60+ od 30Gb i po ovoj vrucini je eventualno mlak, a kuler jedva i da se cuje.

mislim da nije preterano pametno davati 30 evra za hardcano-a. kao prvo ako imas manje kuciste, i recimo pisac i cd, gde ce da ti udje hard? izmedju? nije bas pametna ideja... najbolje je hard postaviti sto nize (secate se onog hladan vazduh pada dole zato sto je tezi) i roknes jedan ventilator da usisava vazduh (naravno to je jedan od standardnih na prednjoj strani kucista) tu kod kod harda i jos jedan da duva tacno na njega...

Imam ja jedan kuler za hdd,pa ako ste zainteresovani...Radio mi je par nedelja,a onda sam kupio novo kucishte,u koje dotichni jednostavno ne pashe:(Inache,plastichni je,i obrce se na 4000.

Ashley je napisao(la):
Pa potrosite tih 7 eura za hdd cooler, lepo vam je Max rekao...

E moj matori... da sam i sam ranije poslusao, devojci mi ne bi riknuo LCT desetka... to mi je bilo dodatno ulaganje... Srecom, tu je Gedza... HDD cooler je a must ako cenite svoje podatke,, i pare naravno....

Lepo sam zamolio da napisete gde ima da se pazari.A o tome niko nista?

Jaka Faca je napisao(la):
Imam ja jedan kuler za hdd,pa ako ste zainteresovani...Radio mi je par nedelja,a onda sam kupio novo kucishte,u koje dotichni jednostavno ne pashe:(Inache,plastichni je,i obrce se na 4000.

Hmm...jel mozesh malko da ga opishesh da vidim dal bi mi odgovarao i za koliko bi ga prodavao?

Najbolje je rešenje 8 CM ventilator uperen u elektroniku. Nit košta mnogo, a hladi perfektno (i do 10C skida temperaturu HDD-u...)

delimir je napisao(la):
Najbolje je rešenje 8 CM ventilator uperen u elektroniku. Nit košta mnogo, a hladi perfektno (i do 10C skida temperaturu HDD-u...)
upravo tako, ja sam na taj nacin spustio temperaturu za vise od 12 stepenicheers
pozdrav:wave;

borab je napisao(la):
Lepo sam zamolio da napisete gde ima da se pazari.A o tome niko nista?

Pogledaj pinsoft sajt, imas ga u njihovoj maloprodaji u NS-u Milenium, ili pogledaj njihove distributere

Miroslav je napisao(la):
cini mi se da ima u desku pa tamo potrazi

U subotu, u maloprodaji u YBC-u nisu imali.

ej ortak ima taj cooler, koristio ga je dva dana a sada nema gde da ga ubudzi pa oce da proda. ako si zainteresovan javi se na pm

Inace, Hardacno je ...... aj necu, bicu fin.
Dakle, onaj silni lim naleze na hdd samo tamo gde se srafre srafovi. ni odozdo ni odozgo.

Ventilatorcic jeste lep ali je smesnog protoka.

Jedino sto valja je onaj termometar ali ni on nije najsrecnije resen jer radi i kada je komp ugasen. Naime, stavi mu se baterija (klasicna, mala okrugla debela) i pokazuje tempreraturu. I tako vecno, dok ne rikne baterija.

Ne kazem da baterija nece trajati ko zna koliko (mada ko zna, modza i crkne za koji mesec) ili da ju je skupo menjati, ali znam da bih se zesce nervirao da za nesto dam 60 DM, a ono me tako nervira.

Mogli su to mnogo bolje u TT da rese.

Btw. oni plasticni sa 6ticama i 2x 4cm po elektronici bolje lade od Hardcana, provereno Hardcanovim termometrom :)

Ortak mi je resio problem.NApravio je ram od pleksiglasa, prosekao ga je i na njega sa gornje strane stavio cooler od P2. koji se vrti do 5500.Naravno, ceo taj novi proizvod sam stavio iznad harda i posle 2h rada, disk je mlak.

Pogledaj link http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=751

E sad , ono sto sam ja nasao je slicno u nacinu kacenja (sa donje strane HDDa ) s tim sto ima 2 ventilatora , jedan duva na HDD a drugi sa...
Srafi se direktno na HDD sa 4 srafa a kaci se na napajanje i pass-through konektor (tj. ne "trosi" konektor za napajanje) .
Cena je 410 dinara sa porezom , a ima ga Computer Dream u BG .

P.S. Stvar vrsi posao , s tim sto sam za moj disk Maxtor D740X-6L morao da iskopam 4 deblja srafa (od kucista) jer originalni srafovi su za malo uzi od rupa na disku za srafljenje .

Pozdrav , Misa...boom

ama ljudi zasto komplikujete, pa dodajte samo jedan 8cm ventilator koji ce duvati u HDD i necete imati problema sa pregrevanjem harda:wave;

Nazad
Vrh Dno