Šta je novo?

Halp-Nova konfiguracija za nekih 600-tinjak eura

daniiL

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
645
Pozdrav ljudi,resio sam da uzmem novo kuciste,pa mi treba par saveta u vezi kupovine.Budzet je nekih 600-620e.Posto sam ja totalno van tokova po pitanju HW-a,jedino kad nesto treba da kupim malo vise se informisem,zato ako mozete pomagajte.Sto se mene tice,nisam ja neki zahtevan tip.Neke ultra,mega,giga rezolucije,teksture,4k i ostala cuda mene nikad nisu zanimala.Ono sto je meni bitno jeste da komp radi stabilno i da se na njemu moze korektno igrati ono sto mene zanima.Igre koje ja igram su multiplayer igre: PoE,Dota,HotS,Overwatch,CSGO i eventualno D3 i WoW,ako se kojim slucajem Blizzard zezne i napravi pristojne igre od njih.Meni je jedino bitno da ove igre rade dobro na nekim srednjim podesavanjima(WoW sam uvek igrao na mid,odonosno fair podesavanjima),da fps ne pada drasticno.Ja ne nameravam da upgrade-ujem ovaj komp(eventualno neki sitni upgrade tipa dodatni RAM ili neki manji SSD za sistem).Ono sto meni treba je da komp radi dobro i stabilno dok je u granaciji,sto mu dodje nekih 3 godine.E ja sam nesto dzarao barao,ali sto sam vise mudrovao,sve vise sam imao nedoumica i dilema,pa zato ako mozete,pomagajte.Elem,ovo je neka moja inicijalna konfa,pa ako imate neke sugestije ili predloge,voleo bih da ih cujem.

Jedan deo komponenti nameravam da uzmem preko Ugarske,a drugi deo bih uzeo kod nas:

1.Procesor-i5 4460 160e.Znam da je skylake nesto malo bolji,ali smatram da meni nece to puno znaciti,ni ddr4 takodje.Idem na ovu varijantu jer je ploca jeftinija skoro 20e,a nije neka ozbiljna razlika u performansama.

2.MB-? Ovde mi treba pomoc,jer stvarno nemam pojma sta da uzmem.Ono sto sam uspeo da skontam jeste da treba da uzmem neku najjjeftiniju H81 plocu,sto mu dodje nekih 5k dinara.Bitno mi je da sve ovo sto planiram da uzmem moze da se poveze na nju i da to radi kako treba.

3.GPU-MSI GTX 960 Gaming 2G 177e.Znam da je najgore vreme da se pazari graficka,ali ja odlazem kupovinu vec 2 meseca.Prvobitni izbor je bi neki RX 470,ali ja sam se nadao ceni do 200e,sto je plafon koji nameravam da potrosim na graficku kartu.Gledajuci pocetne cene RX 470,na 200e ce pasti u narednom periodu koji ne nameravam da cekam.Sta mislite,da li ce ovaj MSI GTX 960 moci da gura ove igre koje sam spomenuo u narednih 3 godine?Da li ce ovih 2GB biti dovoljno za to?

4.RAM-HyperX 8GB Fury DDR3 1600MHz 32e.Kasnije bih dodao jos 8GB.

5.SSD-Samsung SSD 250GB 850 EVO Sata3 2.5"-85e Ono sto sam skontao da svi hvale ovog samsunga,a malo je skuplji u odnosu na konkurenciju.

6.Napajanje-Ovde se dvoumim.Prva varijanta je XFX TS Series 430W 43e.Interesuje me da li ce ovo napajanje moci da gura sve ovo?Ako bi moglo,tu bih ustedeo 20e,sto bih iskoristio za nesto drugo.Druga varijanta je Seasonic S12 II 520W 65e,ako ovo XFX nije dovoljno.Za oba napajanja sam procitao samo reci hvale,doduse ovaj Seasonic je nova verzija nekog od pre 5-6 godina,ali ako je valjao tad,valjda valja i sad.

7.Kuciste-MS Black Widow-5900 din.Vidim svi hvale ovo kuciste.Jeste Fractal za siromasne,ali bas je lepo odradjeno_Ono sto me interesuje jeste da li se komp mnogo vise greje,posto je kuciste zvucno izolovano?I kakvo je po pitanju prasine,da li prasinu skuplja ko nenormalno?I posto ce kuciste stajati na patosu na nekih 30ak cm od zida,da li ce to smetati ventilatorima i protoku vazduha?

8.DVD RW-0 dinara,to cu ubaciti iz starog kucista.

Eto to je neka moja inicijalna ideja kucista,pa ako neko ima neke predloge,savete i sugestije voleo bih da ih cujem.Komponente narucujem sledece nedelje.

Poslednja izmena:
Sto se tice ploce, mnogi imaju MSI P33 onu najjeftiniju, I niko se nije zalio na nju. E sad mnogo gresis oko graficke ako ne sacekas, prvo sto je taj GTX 960 sa samo 2GB memorije sto je premalo i danas, a kamoli za buducnost, drugo sto treba da sacekas za par dana ce se kod nasih madjara pojaviti RX 470 sa 4gb memorije, koja ne bi trebalo da bude preko 220e sto ce biti pravi best buy u ovom trenutku. Taj SSD jeste dobar, ali nije toliko bolji koliko je skuplji od nekih jeftinijih modela istog kapaciteta. Sto se tice napajanja, dodaj jos par evra i uzmi makar neko 500w napajajanje, imas Zalman i Enermax 500w napajanja za oko 45e

Hvala na brzim odgovorima.
@deksi Ovaj Seasonic je od 520W,on mi je izbor ako XFX ne moze sve da izgura.Sto se tice grafike,ne zelim da idem preko 200e,zato sto bi onda razmisljao da idem do GTX970,sto bi na kraju rezultiralo kupovinom 1060 za 300e,po principu kad je bal nek je maskenbal.Iskreno ne daju mi se tolike pare,a smatram da bi to bio overkill za moje potrebe.Kod poznatog preprodavca ima Sapphire R9 380 4GB GDDR5 Dual-X Nitro za 195e,da li je to ok kupovina?Procitao sam par review-a,kao nije losa kartica,jedino me brine potrosnja od 190w,deluje mi mnogo i da li se mnogo greje?

POzzz, da ne otvaram novu temu. Slican budzet kao kolega, drug me pita za savet, neka osrednja igracka masina, napominjem da ima monitor. Znaci, najvise me zanima graficka, procesor, napajanje i maticna? Hoce da uzme na rate u nekoj nasoj online prodavnici, recimo gigatron, emmi, moze i neka druga. Poznato mi je da graficka danas ima najvecu ulogu ako je primarna namena igranje igrica. Ako neko moze da sklopi celu konfiguraciju, ili bar nabrojane stavke, bio bih zahvalan, posto neko vreme ne pratim ovu granu IT industrije.

Nazad
Vrh Dno