Šta je novo?

Hakovan outlook?

Beletroz

Poznat
Učlanjen(a)
15.03.2022
Poena
30
Čudna situacija...

Imam jedan Outlook nalog, koristim ga samo za forume/online porudžbine/newsletter prijave i slično... Koristio sam sam ga samo uz šifru, jaku, bez 2FA, bez recovery mejla i telefona... Šifra je bila upisana u Chrome password menadžer.

Jutros se preko telefona lepo ulogujem, popodne neće - neispravna šifra, iako je ja ne kucam, password menadžer je popunjava...

Inače samo koristim telefon na mreži, nisam na Chrome ulogovan nalogom, nema instalirane neke leve aplikacije, nisam koristio šifru nigde drugde, nisam se upecao nigde...

Nije mi jasno... Outlook password reset je beskoristan, popuniš osnovne detalje jer drugih povezanih podataka sa mejlom ni nema, i samo dobiješ odgovor na drugi mejl da nema dovoljno podataka za potvrdu naloga...

Sad je i blokiran, toliko sam puta iskliktao da piše da je blokiran zbog previše pogrešnih logovanja koje sam pokušao, i ostavlja mi istu onu beskorisnu opciju za reset...

Nije mi uopšte toliko do naloga, ali nije mi jasno, je l' moguće da je probijen niotkuda?
Malo mi je trip zbog telefona sada, ali opet sve ostale sačuvane lozinke normalno rade, ništa nisam instalirao sa strane, nigde kliknuo, nikakav redirect imao...

Da nisam možda sam nehotice šifru dopisao pa ažurirao, nije mi jasno...

Da nemas mozda opciju (prilikom restartovanja sifre) da upises poslednju lozinku koju si koristio? Mislim da sam tako nesto vidjao na Gmail-u i dosta puta me je spasilo.. Ne znam da li i outlook ima isto to
Btw. Ako vec koristis password manager, koristi Bitwarden, besplatan je i open source

Da, u formularu ima polje da se upišu korišćene lozinke, i ja tu stavim samo onu iz password menadžera za koju kaže da je neispravna, jer druge nisam ni koristio.

Napravio sam mali eksperiment...

Vrlo moguće da sam sam "pokvario" lozinku. Jer kada klikneš na nalog za automatski unos lozinke, i ako slučajno klikneš neko slovo potom, zatim na logovanje i normalno izbaci ti da je nepravilna lozinka, Google svejedno izbaci prozor da potvrdiš njeno ažuriranje, i tu ako potvrdiš onda ko zna šta je višak.

Moguće da sam slučajno dodao "1" na kraju, ali to ne mogu da proverim jer mi je account blokiran zbog previše neuspelih pokušaja. Sad ne znam da li je to permanentno.

Vrlo glupo od strane Microsoft-a svakako.

Recimo na Yahoo ako promeniš lozinku, ili ti je neko promeni, i uneseš svoju, piše da je lozinka nedavno promenjena pa makar znaš šta je.

I na drugim mestima nisam primetio da izbacuje pop-up za ažuriranje lozinke osim ako logovanje nije uspešno.

A na Microsoft log in stranici, istovremeno izbaci "pogrešna lozinka" i "da li želite da ažurirate" lozinku.

Ne znam da je to do Googla i Microsofta jedino.
A sve mi nekako u glavi da mi jeste iskočilo to nego sam isparanoisao u momentu pa potvrdio pogrešnu.

Update:

Povratio sam nalog. Uspeo sam da se setim poslednjih mejlova na koje sam slao upite neke, ubacio to u formu za oporavak, i dobio potvrdu za reset lozinke.

Pogledao sam log activity i sve je sa mog uređaja došlo, tako da sam ja očigledno nehotice dopunio lozinku i ažurirao je neispravnu slučajno kada je iskočilo prozorče.

Outlook pošalje info mejl kada se promeni lozinka.

I piše u aktivnostima kada se promeni...

Sve su moje IP adrese, samo moj Android. Zato sam isparanoisao. Nije mi bilo jasno šta se desilo.
Dok nisam napravio novi nalog i video da Chrome izbaci pop up za ažuriranje lozinke čak i kad je ne prihvati, doduše to čini samo na Microsoft log in stranici.
Na drugim mestima taj pop up izađe samo ako je logovanje uspešno sa drugačijom lozinkom.

I onda sam ja dopisao slučajno nešto viška, i ažurirao je tako neispravnu.

Naravno, zato uvek treba imati recovery mejl ili telefon, nego nije mnogo bitan nalog, no opet kada ti ne bude jasno šta se zbilo pobuni te. 🤦🏻‍♂️

Još sam se iscimao oko vraćanja telefona na fabrička, rutera, menjanja ostalih šifri...

Nazad
Vrh Dno