Ja sam je kupio pre dva meseca i vec neko vreme se kanim da malo sumiram utiske i prenesem na forum, ali nikako da stignem... Potrudicu se ovih dana da dopunim, za sada samo ukratko...
Duze vreme sam se lomio da li uzimati fujitsu/daikin/gree, nisam imao konkretan budzet, ali gledao sam od 60 do 120k, na kraju sam uzeo haier za 38 jer je prioritet hladjenje. Cak sam uspeo da je isprobam i za grejanje i mogu samo reci drago mi je sto sam prilikom odlucivanja iskljucio grejanje iz kombinatorike, jer se jako brzo ispostavilo da nikome od ukucana ne prija... Koristice se svakako da brzinski dogreje u nekim periodima, ali za konstantan rad-nece... Uzeo sam i tapo p115 pa cu se potruditi da okacim i podatke o potrosnji... Elem, klima radi u potkrovlju sa slabom izolacijom u krovu, povrsina 40m2, na visini nekih 2.5-2.6m, sto mozda i nije dobro, jer verujem da ima fine razlike u temperaturi na 1.2m gde mi stoji termometar na kome pratim temp i same klime...
U specifikaciji mi se cini da pise da spusta do 300w na hladjenju i 400w na grejanju. Ono sto sam ja uspeo da vidim je 200/300. Ali ima neki momenat kada drzi na tih 300/400 kao po specifikaciji i treba neko vreme da dodatno spusti potrosnju... Obicno je to kad je razlika izmedju spoljasnje i unutrasnje temperature mala, i u tim momentima obicno prebaci zadatu temperaturu. Ako je na hladjenju zadato 26 stepeni, spusti cak i blizu 25,pa tek onda dodatno spusta potrosnju. Nakon toga se desavalo i da iskljuci kompresor... Kada su krenule malo vece temperature, tako je i potrosnja skocila ali je i sama klima cini mi se bolje uspevala da odrzava zadatu temperaturu... Sve do onih najvecih vrucina kada se i na 100% mucila da drzi blizu 26 stepeni sa vise ljudi u prostoriji... Da budem iskren, mozda bi i tih 26 bilo realno odrzivo, da se ne ulazi/izlazi svako malo u prostoriju, a neretko i ostavljaju otvorena vrata od hodnika. Ako me secanje dobro sluzi, maksimalna potrosnja u specifikaciji je iznosila 1050w, u praksi je u par navrata isla i do 1200w...
Tako da u licno mom slucaju (a to je ono sto se hiljadu puta napisalo na forumu, da svako individualno treba sto bolje da sagleda ulazne podatke i na osnovu toga krene u kupovinu), niska modulacija i nije nesto bitna, jer cim krenu temp oko 30 stepeni i vise, 300w tesko moze da hladi ovoliku kubaturu... Da li bi neka kvalitetnija klima uspevala da hladi ovaj prostor sa manjom potrosnjom- sigurno, ali kroz koji period bi to bilo isplativo?
Cini mi se da na prvoj brzini ventilatora nije bucna, kada je na auto fan, uglavnom na najnizoj brzini i duva... iFeel sam mozda koristio 1-2 puta, nisam uvideo neku korist, tj sta bi trebalo da radi... 😅 Aplikacija samo klime ne pokazuje potrosnju, i malo je sporija, dok odreaguje sve sto ste zadali i ne moze se izaci iz nje sto me nervira, pa moram da izlazim na home i posle je izbacim iz memorije...
Nije bilo bas ukratko... 😂