Posle duže vremena i ja da nešto napišem
!
Prateći (
http://www.tonymacx86.com/248-building-customac-customac-mini-2012.html) sklopih konfiguraciju:
- Gigabyte Z77N-WiFi
- Intel i5 3750K
- 16 GB ram (2x8 GB)
- 240 GB SSD Kingston HyperX
- 1 TB HDD Western Digital
- GT 640 Asus
i to sve upakovano u Cooler Master Elite 120 Advanced kućištu.
INSTALACIJA:
Pripreme za instalaciju:
Pre same instalacije, podrazumevane (default) vrednosti BIOS, promenio sam po sledećem:
Peripherals
- EHCI Hand-off = Enabled
BIOS Features
- Intel Virtualization Technology = Enabled
Koristeći UniBeast kreirao sam butabilni USB fleš (
http://www.tonymacx86.com/61-unibeast-install-os-x-mountain-lion-any-supported-intel-based-pc.html)
Što se tiče organizacije diskova opredelio sam se da mi na:
- SSD budu instalirani OS i to: na prvoj particiji (120GB) Windows 8, a na drugoj particiji (120 GB) OS X;
- HDD budu korisnički direktoriji.
Instalacija i podešavanja nakon instalacije:
Pokrenuo sam računar sa butabilnog USB fleša. Prilikom pokretanja instalacije izabrao sam opciju -v (Verbose Mode) kao bih mogao pratiti procese, odnosno šta se dešava "ispod haube".
Nakon pojave dijaloga za izbor jezika i pojave dijaloga za instalaciju i menija pokrenuo sam Disk Utility, pomoću kojeg sam podelio SSD na dve jednake particije. Drugu particiju sam formatirao u Mac OS Extended (Journaled) formatu, dok prvu particiju nisam dirao.
Zatim sam restartovao računar (iz menija) i pokrenuo računar sa instalacionog DVD sa Windowsom 8.
Po instalaciji Windowsa 8 usledio je restart i pokretanje računara sa butabilnog USB fleša, odnosno instalacije OS X. Kao odredišni disk za OS X odabrao sam drugu particiju koji sam ranije kreirao. Sam tok instalacije protekao je bez problema.
Nakon instalacije sistema, izvršio sam update sistema i uz pomoć Multibeas instalirao drajvere sa zvučnu karticu i mrežnu karticu, podršku za TRIM i Chimeru nakon čega sam restartovao računar. Grafika GT 640 Asus je radila bez problema.
Ovde napominjem kad sam izvršio instalaciju probao instalaciju samo sa integrisanom grafikom HD 4000 takođe nisam imao problema, a nakon instalacije uz pomoć Multibeas morao sam da instaliram i drajvere za nju. Međutim po ugradnji grafike GT 640 Asus, pojavio se beli ekran koji sam rešio tako sto sam prilikom pokretanja morao da zadam parametar za GraphicsEnabler=No, odnosno da u org.chameleon.Boot.plist datoteci definišem
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>No</string>
Šta je nakon instalacije OS X, na ovako konfigurisanom računaru ne radi:
- Half Mini PCI kartica na kojoj se nalazi (WiFi i Bluetooth, bluetooth "štuca")
- u System Information ne daje dobre podatke o SATA kontroleru,
- Sleep računara.
Problem Half Mini PCI kartice (WiFi i Bluetooth) reših tako što sam umesto intelove stavio Atheros 9280 Half Mini PCI karticu, koja bez ikakvih dodatnih zahteva radi na OS X (dobih i Air Drop), a za bluetooth stavio sam Belkinov mini USB bluetooth.
Što se tiče SATA kontrolera, zamenuh postojeći AppleAHCIPort.kext sa drugim koji izguglah na netu.
Kada izaberem sleep iz Apple menija, računar, prestane da vrti ventilatore, još malo pa se skoro sve isključi, ode negde u neki mod, iz koga nema buđenja
. Što se tiče sleep-a ekrana i diska to radi.