Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

ml

Koliko sam ja ukapirao taj beli ekran se javlja i kao posledica sleep wake i kod mene sam resio jednostavno pritiskom na dugme power na kućištu (malo banalno ali radi) u toku instalacije koju sam napravio preko Unibeast

Da to znam, tačno je da može i tako, ali ovde je problem bio beli ekran koji se dobije na prvi prozor tokom instalacije odakle treba da se izaberu particije i sve ostalo. Nisam siguran da je u tom momentu moguće napraviti sleep putem power dugmenceta. Možda i može, ja konkretno nisam to probao, a posao sam završio na predhodno pomenuti način...

yea

Konačno poterao full QE i CI na Nvidia 8400GS na ML 10.8.2 skinuo kextove sa nvidia sajta ekstraktovao i izmenio ubacio moj dev id od grafičke i ubacio efi stringove pomoću EFI Studio 1.0 tako da Gigabyte GA Z77-DS3H leti :) na ML i to čak bez SSD harda ako nekom treba napraviću tutorijal za aktiviranje QE i CI na starije grafičke nvidia na 10.8.2, myHack 3.1.2 je po meni mnogo bolji i brzi za pravljenje butabilne fleske za inst ML pun je korisnih alata

Poslednja izmena:
Imam problem sa nepostojećim VGA Displayom koji se pokazuje u Displays. Čitam da gomila ljudi nije uspela da reši da ukloni eksterni monitor iz podešavanja. Uklanjanje com.apple.windowserver ne menja stvar. Instaliranje swithresX mi opet ne daje to što hoću. Kad lupim screenshot dobijem dva fajla iako taj drugi monitor nije prikačen. Kada prebacim sa jednog na drugi DVI porta na grafici dobijem taj extendovani monitor bez docka ili ičega, a ne mogu da obrnem situaciju, hoću da mi primarni monitor bude na suprotnom dvi portu, a da ovaj drugi ghost monitor nestane zauvek. Da li je moguće da ne postoji rešenje ovog problema? Da opet ponovim, jedan monitor je uključen, a ML kapira kao da su uključena dva.

Prilozi

• Screen Shot 2013-03-13 at 1.47.13 AM.jpg
    Screen Shot 2013-03-13 at 1.47.13 AM.jpg
    532.4 KB · Pregleda: 95
  • Screen Shot 2013-03-13 at 1.47.13 AM (2).png
    Screen Shot 2013-03-13 at 1.47.13 AM (2).png
    526.4 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Niko nije kačio sekundardni monitor na svoj hackintosh, pa mu je zasmetalo što ga OSX vidi i ponaša se kao da je i dalje priključen? Ili ono što me brine, da zaista niko nije rešio ovakav problem...

Hm, ja sam kacio sekundarni monitor (vise komada) na moj hackbook i sve je ok. Snow je u pitanju

Takođe kačio na hackintoš 10.8.2 ali nema takvih anomalija... A pošto si probao i SwitchResX prosto ne znam šta bi neko mogao još da ti savetuje. Možda je ipak do neke sitnice... Probaj da ponovo zakačiš oba monitora ali obratnim redom... i obriši sve color profile koje imaš tamo kreirane za dotične, čisto za svaki slučaj...

Rekose da je ubacena podrska za HD7xxx seriju. Da li bi mozda moglo da se instalira sa ovim mixom iz profila?

Izasao je 10.8.3 update, stigla podrska za radeon 7xxx, CUDA zeza na nvidia-i. Posle instalacije mora driver za audio da se reinstalira i mozda jos neke sitnice. Ajmo ako se neko igrao, da cujemo kako radi :)

U mom slučaju nikakve sitnice... Samo audio i ništa više i naravno sve radi najnoramalnije.

Sutra cu da isprobam, znacice mi ispravljanje bug-a u logic-u, desi se da pukne povremeno.

Ja isprobao , sve radi perfektno ,samo sam takodje audio kext morao vratiti zbog zvuka

Nakon update-a na 10.8.3 samo sam dodao ALC889 i to je to.

Vlado help ! :D Nakon 10.8.3 Tuxera,tj write na jednu od 3 (NTFS) ne radi. Na ostale 2 je ok. (isto je i nakon updatea,cak i nakon brisanja i ponovne instalacije)
Jednostavno Owners Enabled : je No. Terminal komande ne deluju. Takodje na get info nemam opciju "Ignore Ownership on this Volume"

Nemam pojam u čemu je problem. Ja imam samo jednu particiju NTFS i to na GPT fomatizovanom disku i tu sve fercera kako treba. Reinstalirao sam sistem baš jučer i primenio combo 10.8.3 pa zatim instalirao TuxeruNTFS, sve je ok.

Šta da ti kažem. Obriši Tuxeru pa je opet reinstaliraj... probaj makar to, jer malo je nelogično da na nekim particijama radi a na nekim ne!?!

To sam i probao,nisam se izrazio lepo u prethodnom postu. Zezah se jos malo u terminalu i s*ebah ceo sistem .. Na kraju reinstalirah sistem,sad je sve ok.

@Vlada>>>Zezam se vec neko vreme sa sleep-om tj sa sleep sleepenabler-om uradim sve i on samo ugasi monitor ali kuleri se i dalje vrte.Da li si mozda imao ovaj problem i jel postoji neko resenje?

Nemojte da zaboravite da instalirate TRIM podrsku po zavrsenom update-u. :)

Posle duže vremena i ja da nešto napišem :)!

Prateći (http://www.tonymacx86.com/248-building-customac-customac-mini-2012.html) sklopih konfiguraciju:

- Gigabyte Z77N-WiFi
- Intel i5 3750K
- 16 GB ram (2x8 GB)
- 240 GB SSD Kingston HyperX
- 1 TB HDD Western Digital
- GT 640 Asus

i to sve upakovano u Cooler Master Elite 120 Advanced kućištu.

INSTALACIJA:

Pripreme za instalaciju:

Pre same instalacije, podrazumevane (default) vrednosti BIOS, promenio sam po sledećem:
Peripherals
- EHCI Hand-off = Enabled
BIOS Features
- Intel Virtualization Technology = Enabled

Koristeći UniBeast kreirao sam butabilni USB fleš (http://www.tonymacx86.com/61-unibeast-install-os-x-mountain-lion-any-supported-intel-based-pc.html)

Što se tiče organizacije diskova opredelio sam se da mi na:
- SSD budu instalirani OS i to: na prvoj particiji (120GB) Windows 8, a na drugoj particiji (120 GB) OS X;
- HDD budu korisnički direktoriji.

Instalacija i podešavanja nakon instalacije:

Pokrenuo sam računar sa butabilnog USB fleša. Prilikom pokretanja instalacije izabrao sam opciju -v (Verbose Mode) kao bih mogao pratiti procese, odnosno šta se dešava "ispod haube".

Nakon pojave dijaloga za izbor jezika i pojave dijaloga za instalaciju i menija pokrenuo sam Disk Utility, pomoću kojeg sam podelio SSD na dve jednake particije. Drugu particiju sam formatirao u Mac OS Extended (Journaled) formatu, dok prvu particiju nisam dirao.

Zatim sam restartovao računar (iz menija) i pokrenuo računar sa instalacionog DVD sa Windowsom 8.

Po instalaciji Windowsa 8 usledio je restart i pokretanje računara sa butabilnog USB fleša, odnosno instalacije OS X. Kao odredišni disk za OS X odabrao sam drugu particiju koji sam ranije kreirao. Sam tok instalacije protekao je bez problema.

Nakon instalacije sistema, izvršio sam update sistema i uz pomoć Multibeas instalirao drajvere sa zvučnu karticu i mrežnu karticu, podršku za TRIM i Chimeru nakon čega sam restartovao računar. Grafika GT 640 Asus je radila bez problema.

Ovde napominjem kad sam izvršio instalaciju probao instalaciju samo sa integrisanom grafikom HD 4000 takođe nisam imao problema, a nakon instalacije uz pomoć Multibeas morao sam da instaliram i drajvere za nju. Međutim po ugradnji grafike GT 640 Asus, pojavio se beli ekran koji sam rešio tako sto sam prilikom pokretanja morao da zadam parametar za GraphicsEnabler=No, odnosno da u org.chameleon.Boot.plist datoteci definišem
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>No</string>

Šta je nakon instalacije OS X, na ovako konfigurisanom računaru ne radi:
- Half Mini PCI kartica na kojoj se nalazi (WiFi i Bluetooth, bluetooth "štuca")
- u System Information ne daje dobre podatke o SATA kontroleru,
- Sleep računara.

Problem Half Mini PCI kartice (WiFi i Bluetooth) reših tako što sam umesto intelove stavio Atheros 9280 Half Mini PCI karticu, koja bez ikakvih dodatnih zahteva radi na OS X (dobih i Air Drop), a za bluetooth stavio sam Belkinov mini USB bluetooth.

Što se tiče SATA kontrolera, zamenuh postojeći AppleAHCIPort.kext sa drugim koji izguglah na netu.

Kada izaberem sleep iz Apple menija, računar, prestane da vrti ventilatore, još malo pa se skoro sve isključi, ode negde u neki mod, iz koga nema buđenja ;). Što se tiče sleep-a ekrana i diska to radi.

Podrazumevana definjicija, nakon istalacije računara je Mac Pro 3,1. U pomoć Multibeasa promenio sam definicuju računara u Mac Pro 5,1, međutim morao sam da obrišem AppleTyMCEDriver.kext iz /system/library/extensions folderu.

U folderu (datoteci) CoreTypes.bundle koji se nalazi /System/Library/CoreServices/ izmenih datoteke com.apple.macpro.icns i com.apple.cinema-display.icns kako bih promenuo prikaz u dijalogu About This Mac.

Screen Shot 2013-03-18 at 21.43.19.png Screen Shot 2013-03-18 at 21.43.44.png

Poslednja izmena:
Evo tutorijala za instaliranje Clover-a :
Otvorite Terminal i ukucajte:

sudo mkdir /Volumes/EFI

zatim:

sudo mount_msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI

Iskopirajte Clover EFI folder na EFI partiticiju i uradite unmount preko sledece komande u Terminal-u:

sudo umount /dev/disk0s1

na kraju uradite
Reboot i izaberite UEFI boot to je to

Evo tutorijala za instaliranje Clover-a :
Otvorite Terminal i ukucajte:

sudo mkdir /Volumes/EFI

zatim:

sudo mount_msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI

Iskopirajte Clover EFI folder na EFI partiticiju i uradite unmount preko sledece komande u Terminal-u:

sudo umount /dev/disk0s1

na kraju uradite
Reboot i izaberite UEFI boot to je to

Probao i radi, ali da bi se pokrenulo sa USB fleša mora da se napravi FAT32 particija koja mora da ima naziv EFI. Kada se ovako uradi prilikom instalcije Clovera ovaj autmatski izabere UEFI setovanja, a nakon biranja UEFI opcije za USB fleš učitava se propisno meni sa opcijama i vide se HFS particije.

Inače nisam primetio neku razliku...

Poslednja izmena:
Prebacio sam glavni monitor na drugi DVI port kao što sam hteo, ali još uvek nisam uspeo da uklonim misteriozni VGA display. Koji god monitor da prikačim, on je uvek tu prisutan uz njega. Kako da ga nateram da nestane jednom za uvek? Ovaj lik, kao i brdo drugih ljudi ima identičan problem. Zar je moguće da za takvu banalnu stvar ne postoji rešenje?

http://www.macosxaudio.com/forums/viewtopic.php?f=7&t=48768

Ne mogu da koristim dva ugla u Hot Corners zbog ove gluposti. Pomagajte šta još da probam, a da to ne podrazumeva ponovno instaliranje OSX-a.

Išao sam redom. Ponovo sam instalirao OS X i tog dodatnog VGA Display-a nema... do tačke kada ponovo instaliram drajvere preko MultiBeast-a. Krivac je drajver za grafičku, tačnije AMD4800Controller. On odmah pretpostavlja da je eksterni monitor odmah priključen, ali nije, nisam ništa kačio osim glavnog monitora.

Kako da namestim da mi drajver za ATI 4870 prikazuje samo glavni monitor? Jel mogu nekako da prepravim kext da izostavim taj VGA Display koji ne postoji?

Može, taj kext nije dobro modovan i moraćeš da to odradiš sam. Problem je što procedura nije baš jednostavna, biće ti potreban neki hexeditor i rom fajl izvučen sa grafičke. Suština je da dođeš do ATI personality 64bit deonice u kodu. Evo primera kako to izgleda, ali za kompletnu proceduru moraćeš da se pozoveš na google, jer sam je ja malo zaboravio. Odradio sam to kad sam kupio grafičku i više mi nije trebalo... Moraće malo da radi terminal, čisto da znaš...

Primer:

Originalni kod

Kod:
Personality: Duckweed
ConnectorInfo count in decimal: 4
Disk offset in decimal 176800
0000000 00 04 00 00 04 03 00 00 00 01 00 00 12 04 04 01
0000010 00 04 00 00 04 03 00 00 00 01 00 00 22 05 05 02
0000020 00 08 00 00 04 02 00 00 00 01 00 00 22 05 02 04
0000030 04 00 00 00 14 02 00 00 00 01 00 00 00 00 06 05
0000040
Prepravljeni kod:
Kod:
0000000 00 04 00 00 04 03 00 00 00 01 00 00 12 04 04 01  <--DP
0000010 00 02 00 00 04 00 00 00 00 01 00 00 11 03 03 06  <--DVI2
0000020 00 08 00 00 04 02 00 00 00 01 00 00 22 05 02 04  <--HDMI
0000030 04 00 00 00 14 02 00 00 00 01 00 00 00 00 06 05  <--DVI1

A možeš da probaš i da nađeš neki drugi drajver... Pa nije MB jedini post instalacioni tool pack na svetu!

Poslednja izmena:
Upravo pokusavam da na sistem u kojem se nalazi HD 7770 instaliram Clover ali neuspesno. Nisam vican ovom bootloaderu ali izgleda sa njim nije pootrebno odraditi sleep trick na radeon-ovoj seriji 7xxx. Primitih da je spominjan Clover USB stick sto mi se cini prihvatljivo za probu :D pa ako moze mala pomoc. Formatirao sam USB u winu kao fat32 pod imenom EFI. Koje sledece korake radim u osx-u i da li SSD mora biti formatiran kao GPT zbog UEFI da bi sve radilo?

Nazad
Vrh Dno